radasous Postat Septembrie 4, 2018 Partajează Postat Septembrie 4, 2018 (editat) Salutare, Eu am in lucru un SE dupa schema de mai jos, este un montaj alimentat cu tensiune relativ mare si tranzistori adecvati.. Simularile "arata" un sunet destul de lampos, am atasat si fft-ul din ltspice. A facut si @Georgeceva simulari pe schema asta, cu tranzistori actuali si a reisit ca amplificatorul suna lampos si cu thd mic, mie, cu modele de tranzistori primitivi (2n3585) imi iese thd barosan, in jur de 13% Momentan m-a blocat lenea la partea de alimentare, asa ca nu stiu cum suna in realitate. Mai multe scheme, inclusiv cea la care m-am oprit sunt la adresa http://www.angelfire.com/sd/paulkemble/sound5b.html Editat Septembrie 4, 2018 de radasous Link spre comentariu
d2134 Postat Septembrie 4, 2018 Partajează Postat Septembrie 4, 2018 http://www.diale.org/pdf/FET-Amp-with-Valve-Sound-by-B-Kainka.pdf Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 4, 2018 Partajează Postat Septembrie 4, 2018 Pentru mine, cel mai aproape de sunetul de lampa este ampliful facut cu trz cu germaniu...macar finalii sa fie cu germaniu...ceva ASZ...AD...etc....la urechea mea sunetul acestor amplifuri este mai cald,basul mai rotund,inaltele mai bine reliefate in contextul muzical ales iar mediile dau senzatia prezentei cantaretului langa tine....tot ce este cu siliciu suna-in comparatie cu cele cu germaniu!-impersonal...dar,este doar parerea mea si este absolut subiectiva! PS. Cele de mai sus sunt pareri capatate dupa constructia multor amplifuri pe siliciu si germaniu si ascultarea mai multor amplifuri pe lampi...dar tot subiective sunt! Scuze de off-topic! Link spre comentariu
Vizitator Victor Postat Septembrie 4, 2018 Partajează Postat Septembrie 4, 2018 Avantajele germaniului sunt doar la amplificatoarele ce funcționează în clasa AB . La clasa A se schimbă socoteala . Anterior , cineva a afirmat că la schemele cu simetrie complementară in clasa A au oarecare probleme cu offsetul ... Evident , între timp s-au inventat etaje DC servo etc . Ca simplă părere , studiați schemele amplificatoarelor in clasa A de la Bedini sau Krell . Cândva , un user controversat a testat o schema de amplificator clasa A . Era derivată din Hiraga , dar în locul FET-urilor din intrare a montat bipolari , iar etajul final a fost dimensionat pentru alimentare la o tensiune mai mare . Am oferit câteva detalii anterior . Puterea era oarecum la limita de suficiență , uneori se simțea nevoia de putere mai mare , cred că 35 W ar fi absolut satisfăcător pentru audiții casnice , dar din nefericire prototipul era o sobă , centrala termică , puteți să-i spuneți cum doriți . Avea randament 27% . No comment . Probabil că în viitor voi dezvolta un concept asemănător , dar cu un randament energetic mai mare . Adică un amplificator clasa A Hiraga cu 4 perechi de finali , dar alimentarea etajului final va fi TD . Ce înseamnă ? Îmi propun următoarele : - sunet pur de clasa A , 200W / 8 ohmi pe canal dar cu disipație de doar 60W , datorita conceptului sursei TD . Știu că nu va fi ușor , probabil că va dura mult timp până voi realiza ceva palpabil . Ar putea deveni un proiect comercial . Din câte cunosc , sunt primul care m-am gândit la acest concept . Scuze de offtopic . Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 4, 2018 Partajează Postat Septembrie 4, 2018 Acum 2 minute, Victor a spus: Avantajele germaniului sunt doar la amplificatoarele ce funcționează în clasa AB . La clasa A se schimbă socoteala.... De acord! Acum 4 minute, Victor a spus: Îmi propun următoarele : - sunet pur de clasa A , 200W / 8 ohmi pe canal dar cu disipație de doar 60W , datorita conceptului sursei TD . Știu că nu va fi ușor , probabil că va dura mult timp până voi realiza ceva palpabil . Ar putea deveni un proiect comercial... Bafta!...nu va fi usor! Link spre comentariu
vlad228 Postat Septembrie 4, 2018 Partajează Postat Septembrie 4, 2018 13 hours ago, Faust2018 said: Eu de aici am cumparat 2SK170 https://www.reichelt.com/de/en/transistor-2sk-170-2sk-170-p2160.html?ARTICLE=2160&&r=1 Succes . Scuze ca ma bag...din ce am citit pe diyaudio, sunt destul de multi useri care au cumparat 2sk170 de la magazinul indicat si au ajuns la concluzia ca sunt contrafacuti (atat dupa aspect cat si dupa masuratori- complet diferite fata de datasheet). Sunt cateva modele sugerate pe diverse forumuri ca fiind posibili inlocuitori: 1) LSK170 ( asta cica ar fi echivalent direct) - se gaseste foarte greu si e scump. 2) BF862, j-fet pentru radiofrecventa, dar care masoara foarte bine si in audio. Este in capsula smd. 3) Ar mai fi niste fet-uri 2SK de la Toshiba pe care ei ii dau ca fiind pentru audio, tot in capsula smd- se gasesc pe pagina lor. Variantele 2 si 3 se gasesc la magazinele cunoscute ( cehia si uk) si sunt acceptabile ca pret. Link spre comentariu
Vizitator Victor Postat Septembrie 4, 2018 Partajează Postat Septembrie 4, 2018 ... se înlocuiesc FET-urile cu bipolari , foarte lejer ... Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 4, 2018 Partajează Postat Septembrie 4, 2018 încercati cubical class A al lui Ian Hegglun. S-ar putea sa va placa. Ca si mie de-altfel. Sau o clasa G cu amplificatorul de baza în clasa A. Eu l-am facut dupa recomandarile lui taica Self (trimodal). "A hell of a machine." Merge si un low feedback cu final clasa A, eventual XD. La 5-10W e usor de realizat. Link spre comentariu
Haralambie Postat Septembrie 4, 2018 Partajează Postat Septembrie 4, 2018 Curiozitate, efectul electromigratiei este mai pronuntat in amplificatoarele clasa A? Link spre comentariu
Vizitator Victor Postat Septembrie 4, 2018 Partajează Postat Septembrie 4, 2018 Da , o clasă A cu sursa G este OK , dar tot disipa înfiorător . Rămân la varianta TD . Link spre comentariu
Haralambie Postat Septembrie 4, 2018 Partajează Postat Septembrie 4, 2018 16 minutes ago, franzm said: Sau o clasa G cu amplificatorul de baza în clasa A. Eu l-am facut dupa recomandarile lui taica Self (trimodal). "A hell of a machine." Merge si un low feedback cu final clasa A, eventual XD. La 5-10W e usor de realizat. Cum e Trimodalul? L-a tot laudat in cartea lui. Mi se pare facut dintr-o colectie de cele mai bune solutii tehnice. Dar nu are succes comercial. Link spre comentariu
Vizitator Victor Postat Septembrie 4, 2018 Partajează Postat Septembrie 4, 2018 La 03.09.2018 la 14:43, DarkAvenger a spus: NB : Exclus sa construiesc un amplif cu lampi. Asa ca vreau sa experimentez un amplif de maximum 5W care sa aiba "sunet de lampa". De ce 5W, si de ce nu fac Hiraga? Nu vreau inca sa investesc in radiatoare inainte sa vad daca imi place "sunetul de lampa". Pe vremuri, acum cam 25-30 de ani am ascultat un Capri. Evident, nu-mi mai aduc aminte nimic. Am tranzistoare MJE, MJL, NJW, 2SC, 2SA. Orice poate fi folosit. Nu exclud nici o varianta cu 3886, ca tot aduna praful. Daca exista. Multumesc pentru raspunsuri. Originalul : http://www.asrr.org/biblioteca/Revue Audiophile/FICHIERS/27/8WATTS/8WATTS.html Partea a doua : http://www.asrr.org/biblioteca/Revue Audiophile/FICHIERS/29/8W/8W.html Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 4, 2018 Partajează Postat Septembrie 4, 2018 29 minutes ago, Haralambie said: Cum e Trimodalul? Excelent. Atât timp cât nu se taie curentul prin prefinali. Cei de la Kenwood ne-au aratat ce trebuie facut pentru a evita acest lucru. Link spre comentariu
George Postat Septembrie 4, 2018 Partajează Postat Septembrie 4, 2018 (editat) On 9/4/2018 at 10:12 PM, Victor said: ... se înlocuiesc FET-urile cu bipolari , foarte lejer ... La amplificatorul Amp Camp am pus eu bc550b in loc de 2sk170. In simulari diferentele erau infime la thd si raspuns armonic intre variantele cu bc550b si 2sk170. Am facut amplificatorul mai mult din curiozitate. Cu toate ca unora li se poate parea o schema ilara si primitiva, amplificatorul suna neasteptat de bine, sunet curat, foarte detaliat. Nu avea deloc zgomot de fond, cu urechea lipita de difuzor Fostex E206En (96 dB SPL) si era alimentat dintr-o sursa de laptop de 19V/5A. Sunetul seamana cu cel al amplificatoarelor single ended cu tuburi, dar dintre toate amplicatoarele cu tranzistori pe care le-am ascultat, cel mai mult se apropie de sunetul de tub in configuratie SE, amplificatoarele cu tranzistori SE si cu transformator de cuplare la iesire (boxe). Cele in genul celei postate de userul Daniels in acest link https://www.elforum.info/topic/133869-amplificator-de-5w-cu-sunet-de-lampa/?do=findComment&comment=1703209 E parerea mea ... pur subiectiva. P.S.: Nu am avut ocazia sa ascult amplificatoare cu germaniu. Editat Septembrie 6, 2018 de George Link spre comentariu
maxente Postat Septembrie 4, 2018 Partajează Postat Septembrie 4, 2018 (editat) 59 minutes ago, franzm said: încercati cubical class A al lui Ian Hegglun. S-ar putea sa va placa. Ca si mie de-altfel. Sau o clasa G cu amplificatorul de baza în clasa A. Eu l-am facut dupa recomandarile lui taica Self (trimodal). "A hell of a machine." Merge si un low feedback cu final clasa A, eventual XD. La 5-10W e usor de realizat. Niste scheme sau link-uri se poate la ce spuneti aici ? Ma bate si pe mine gandu sa fac un montaj de test la o varianta ceva clasa A, mai mult de curios, sa vad ce diferenta e la sunet, daca l-oi simti. Multumesc ! Editat Septembrie 4, 2018 de maxente Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum