Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator de 5W cu sunet de lampa

Postări Recomandate

NB Exclus sa construiesc un amplif cu lampi.

Asa ca vreau sa experimentez un amplif de maximum 5W care sa aiba "sunet de lampa".

De ce 5W, si de ce nu fac Hiraga? Nu vreau inca sa investesc in radiatoare inainte sa vad daca imi place "sunetul de lampa". Pe vremuri, acum cam 25-30 de ani am ascultat un Capri. Evident, nu-mi mai aduc aminte nimic.

Am tranzistoare MJE, MJL, NJW, 2SC, 2SA. Orice poate fi folosit.

Nu exclud nici o varianta cu 3886, ca tot aduna praful. Daca exista.

Multumesc pentru raspunsuri.

Link spre comentariu
Vizitator Victor

Da , Hiraga cu bipolari 2N3904 + 2N3906 pe intrare , 3 perechi de finali si alimentare  CRC ( punte 50A / 10.000 uF + 0.22 ohmi + 10.000 uF pe fiecare canal )  cu  o tensiune de + / - 22 V sună perfect pentru pretențioși  .

Trebuie sursă de semnal și incinte bune , doar atât .

Incintele audio trebuie să aibă un  SPL peste 90 dB / 1W / 1 m , altfel nu-ți ajunge puterea :)  decât în dormitor .

Link spre comentariu

DarkAvenger, pui o intrebare care ar trebui sa se subinteleaga din titlu ?

Nu ai ales o forma prea politicoasa de a incepe un topic in care soliciti ceva.

"Sunetul de lampa" este o expresie cu multe intelesuri, in sensul ca multi inteleg lucrurile diferit (sau lucruri diferite),  adica fiecare crede ca "acela este sunetul de lampa", dar acel "acela" este perceput si eventual inteles diferit de fiecare.

Victor a scrrs de nenumarate ori cate ceva despre aspectele teoretice ale acestei expresii, daca il rogi poate iti va da cateva linkuri spre unele din explicatiile sale.

Hiraga are si o schema de 8W numita Monstrul (tot PP); se poate foarte usor modifica pt 5W.

Alte scheme (SE) in clasa A de 5W se pot gasi la Nelson Pass (eventual se modifica si ele putin pt a obtine cei 5W doriti).

Editat de Shambala
Link spre comentariu

@Victor, nu cred ca am peste 90dB SPL. Hiraga e optiunea 2. Chiar "Le Monstre" sugerat de @Shambala.

O sa vad ce are Pass SE in clasa A. E un bun start.

Nu sunt interesat de trafo in lantul audio. 

Sunet de lampa = armonicile pare mult mai importante decat cele impare. 

@Shambala, ai dreptate, lipseste un semn de intrebare undeva. Accept trasul de urechi :). Notat.

Link spre comentariu

Multumesc.

Q4 este problematic si in schema lui Hiraga.

Nu caut calul de dar la dinti, dar armonicile impare cresc cu frecventa la acest amplif. Ceea ce cred ca e cazul si la Hiraga.

Altfel spus, e probabil de preferat un amplif de putere mai mare utilizat la o putere mai mica.

Nu e de lepadat propunerea, dar inclin 80% catre Le Monstre. Mai citesc.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 5 ore, DarkAvenger a spus:

Multumesc.

Q4 este problematic si in schema lui Hiraga.

Nu caut calul de dar la dinti, dar armonicile impare cresc cu frecventa la acest amplif. Ceea ce cred ca e cazul si la Hiraga.

Altfel spus, e probabil de preferat un amplif de putere mai mare utilizat la o putere mai mica.

Nu e de lepadat propunerea, dar inclin 80% catre Le Monstre. Mai citesc.

Eu zic să faci schema propusă de George , ieșire prin condensator .

Schemele clasă A cu alimentare simetrică , inclusiv cele Hiraga ( sunt clasă A ,PP ) au o mare problemă ..... rezolvabilă dar cu costuri , trebuie să cumperi mulți tranzistori si să ii imperechezi , altfel nu poți tine offsetul in friu , o să varieze tot timpul , dacă ii montezi protectie la aparitia cc pe iesire  ( din punctul meu de vedere este obligatorie ) o să îți actioneze mereu protecția , la schemele clasă A ,PP , simetrie totală , cu greu obții un offset mai mic de 80...60mV .

La un asemenea amp sursa de alinentare si radiatoarele "consumă " cei mai mulți bani.

Am testat multe scheme clasă A , toate PP , simetrie totală , eu am un proiect comercial de 2X30w , fiind comercial mă opresc aici cu detaliile .

La clasele A soundul este foarte bun , se apropie de cel cu tuburi ....numai că ....cu THD&IMD mai mici , si eu sunt " rochist " .

Eu aș recomanda un amp de minim 10w , ca să ai dinamică .

Eu de aici am cumparat 2SK170 

https://www.reichelt.com/de/en/transistor-2sk-170-2sk-170-p2160.html?ARTICLE=2160&&r=1

Succes .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări