Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect public Mosfet400 => Sursa de alimentare

Postări Recomandate

1 oră în urmă, Marian a spus:

Probabil nu se baga de seama datorita dimensiunii mari a placii dar am mai mult de atat.

PS: Cu componentele pe radiatoare am spus deja ce aveam de spus, n-o sa insist.

Ar fi culmea sa ma apuc sa refac mare parte din pcb ca sa va fac voua pe plac, dupa ce la inceput nimeni nu a obiectat.

Nu se pune problema.

Nu trebuie sa ne faci noua pe plac ci ție și în plus sa obții și cea mai buna varianta posibila pt placa. 

La DAC-ul meu știi cite versiuni de cablaj am desenat? Varianta realizata industrial a fost nr 108 sau 109 (nu mai rețin exact) și nici măcar nu a fost ultima. 

Link spre comentariu

Traseele de forta sunt gata:

Pcb45.png

Ar mai fi de lucru la traseele mici, apoi o ultima verificare, apoi soldermask, silkscreen si...gata.

Eventualele sloturi de izolatie le las pentru momentul cand o sa fiu pregatit pentru comanda de placi ca sa discut cu cei de la fabrica.

Link spre comentariu

Dioda D38 nu-i pusa invers?

R28 eu as fi pus-o culcata.

Nu prea vad alocate gauri pt fixarea radiatorului mare. Avind in vedere dimensiunea lui ii trebuie cel putin 3-4 suruburi de fixare iar pe placa nu prea ai unde sa pui atitea suruburi.

Ai putea sa mai pui, sau sa-l muti pe cel care-l ai, un MOV exact inainte de puntea redresoare. Avind in vedere puterea destul de mare a sursei, si deci o siguranta de valoare semnifiativa, ar fi bine sa pui un MOV de dimensiune (putere) mai mare.

O zi buna!

Editat de sesebe
Link spre comentariu

D38 este pusa ok, e transil de 50V, am explicat aici ce si cum.

Se rezolva cu mov-ul, oricum in spatiul ala intra multe variante de varistoare dar pun un footprint mai mare.

La radiatorul de sus ( cel mare ) mai sunt locuri unde se pot pune suruburi, chiar cu pretul ajustarii unor trasee mari, nu le-am pus pentru ca il fixeaza destul de mult semiconductorii, dar na, ca sa nu pun stres pe lipituri o sa adaug ceva suruburi.

In secundar cele 2 suruburi vor fi deajuns.

Link spre comentariu

Pune-i unul si linga punte chiar daca nu-l vei monta.

Spatiu este si in plus acolo poti pune unul cu tensiunea un pic mai mica (principalele spike-uri vor fi deja filtrate de filtru pina acolo) ca protectie suplimentara.

La driverele pt tranzistori s-ar mai putea lucra.

Marita distanta intre liniile de la cei doi tranzistori (chiar daca tu zici ca-i suficienta) si rearanjate piesele.

Pui puntea redresoare mai in stinga si mai jos (sau chiar in locul trafului driver si sa muti tot driverul spre tranzistori pt ca la DC nu conteaza daca ai fire mai lungi dar la drivere da) si duci driverele mai aproape. La drivere rotesti cu 90° componentele din dreapta integratelor, rotesti si dioda si o pui paralel cu R19 (R24) astfel incit sa le faci mult mai inguste pe orizontala si alungite pe verticala si iti vor incapea linga traf linga tranzistori.

In rest arata bine desenul placii.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Eu nu as pune trasee imediat sub radiatoare. Ma refer la stratul de top imediat sub radiatoarele tranzistorilor si a diodelor.

La toate cablajele desenate de mine am mutat traseele de sub radiator pe stratul de bottom. Stiu ca se pot pune distantoare intre cablaj si radiator sa il mai salti putin ca sa eviti scurturi intre radiator si cablaj.

E o chestie de a mea cand desenez cablaje cu radiatorea pe ele, iti dai seama ca tu faci crezi mai bine, nu trebuie sa te iei dupa mine.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Eu nu as pune distantoare sa salt radiatorul, pentru ca, punandu-l direct pe cablaj, prins cu suruburi din partea opusa, rigidizez mai bine cablajul care si asa este destul de lung si la un moment dat, cu toate componentele montate, destul de mari, incepe cablajul sa se curbeze sub greutatea lor.

De asta as zice eu ca e mai bine ca traseele de top de sub radiator sa fie mutate pe bottom si radiatorul strans direct pe cablaj. 

Acum fiecare face cum crede mai bine, iti dai seama.

Link spre comentariu

Tot respect Dl. Marian, frumoasa lucrare!, dar totusi as avea o precizare daca-mi permiteti. Traseul care vine de la electronica protectiei suprasarcina, eu l-as plasa mai la distanta de traseele partii secundare, daca stiu eu bine intre partea primara si cea secundara la sursele in comutatie trebuie sa fie 7mm distanta.

Link spre comentariu

Acele trasee sunt din secundarul trafului de curent, toata partea de control incepand de la 494 pana la traful driver este izolata galvanic de primar, deci inclusiv acele trasee. 

Cam asta e pcb-ul re-verificat si finisat:

Top47.png

Bot47.png

Linia alba delimiteaza zona sigura de zona de pericol.

Restul se poate observa in imagini.

Cand o sa fiu pregatit cu comanda de placi o sa mai verific o data sa fiu sigur, si vad ce se poate face cu sloturile alea de izolatie, insa pana atunci cam asta a fost lucrul la pcb.

Spor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări