Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect public Mosfet400 => Sursa de alimentare

Postări Recomandate

Dupa multe ore de munca la desenul placii asteia am ajuns si la o configuratie zic eu finala ( sau oricum foarte aproape de finala ):

Pcb41.png

Click pe imagine pentru rezolutie buna ( e destul de mare sa vedezi tot in detaliu ).

Traseele sunt doar conturate/schitate, consolidari si finisaje urmeaza dupa ce ma asigur ca totul este ok.

Am incercat sa folosesc cat mai bine spatiul disponibil, si personal sunt multumit de rezultat.

Urmeaza verificari pentru eventuale erori ( DRC si ERC nu ajuta cu nimic aici devreme ce nu m-am folosit de functia "route" ci am facut totul manual stergand de la bun inceput liniile de semnal, am explicat la inceput de ce ), apoi dupa ce sunt convins de rezultat, urmeaza finisajele.

Ma gandesc si la ceva sloturi de izolare, nu ca ar fi necesare aici deoarece am lasat spatii generoase pentru izolatie insa ar adauga o oarecare doza de siguranta cat priveste electrosecuritatea, dar alea la final daca o sa fie cazul si dupa ce o sa discut cu fabricantul in vederea includerii lor in gerbere.

Nu am pus si regulatoarele de pe isirea aux simetrica pe radiator pentru ca eu nu le voi folosi, le voi monta pe placa in vederea completarii sursei dar vor ramane nefolosite, deci vor disipa foarte putin ( sarcina minim permanenta pe iesirile lor ). Tot de aia nici regleta nu le-am pus.

Dimensiunile placii sunt 260mm*200mm.

Radiatorul din primar 258mm, iar cel din secundar 160mm lungime.

PS: Mi-ar lua prea mult sa ma apuc sa listez pas cu pas de ce si cum am facut tot ce am facut in desenul ala, dati click pe imagine pentru rezolutie buna si unde aveti nelamuriri intrebati si va explic, ideea e ca tot ce vedeti acolo are un scop precis, fie electrosecuritate, fie ecranare, fie...etc.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Sa stric frumusete de simetrie si aspect pentru cativa mm in minus la traseele din porti? :rade:

Lasand gluma la o parte, nu ar ajuta cu nimic, intre porti si drivere este cate o rezistenta de 6,8 Ohm, impedanta suplimentara adaugata in serie cu acea rezistenta de catre traseu e fix pix.

Link spre comentariu

Îmi place ca ai folosit traf pt comanda tranzistori lor. Totuși ieșirile din traf care merg către tranzistori mi se par cam apropiate, comanda pt high side și low side nu au o distanta suficienta între ele. Mutind puțin puntea de diode ce alimentează stabilizatorul (cred ca asta este) de lingă tranzistori poți face puțin loc astfel incit sa mărești distanta între traseele de comanda la o valoare mai "safe". 

De pe mobil cam atit am văzut mai interesant de corectat/modificat. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

E mai bine dar cred ca se poate mai mult de atit.... 

Conform unor standarde ar trebui sa ai minim 1mm pe suta de volți pt siguranta. 

Fiindcă ai solder mask poți merge cu mai puțin dar tot ar trebui sa mai mărești distanta, mai ales ca se poate. 

Și plasarea elementelor de pe radiatoare pe exterior este o ideie foarte bună. 

O seara buna! 

Ps: da nu-i foarte scumpa tresa dar dacă gaurile sint metalizate (ca doar e dublu layer) iar diametrul lor este exact cit trebuie nu ceva mai mare, atunci tot este un chin sa le scoti și riscul sa strici cablajul este mare. Ai schimbat tranzistoare la invertoarele de sudura? Atunci știi despre ce vorbesc. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
4 minutes ago, sesebe said:

Conform unor standarde ar trebui sa ai minim 1mm pe suta de volți

Probabil nu se baga de seama datorita dimensiunii mari a placii dar am mai mult de atat.

PS: Cu componentele pe radiatoare am spus deja ce aveam de spus, n-o sa insist.

Ar fi culmea sa ma apuc sa refac mare parte din pcb ca sa va fac voua pe plac, dupa ce la inceput nimeni nu a obiectat.

Nu se pune problema.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, sesebe a spus:

Ps: da nu-i foarte scumpa tresa dar dacă gaurile sint metalizate (ca doar de dublu layer) iar diametrul lor este exact cit trebuie nu ceva mai mare, atunci tot este un chin sa le scoti și riscul sa strici cablajul este mare. Ai schimbat tranzistoare la invertoare le de sudura? Atunci știi despre ce vorbesc. 

Nu faci nimanui pe plac...a fost doar o parere...imi pare rau ca m-am amestecat! Promit ca n-o voi mai face...la urma urmei fiecare se distreaza pe buzunarul lui dupa cum il taie capul.

In citarea mea de mai sus catre @sesebe....el a explicat ce se intampla cu cablajele dublu placate si cu trecerile metalizate...este mult mai usor sa scoti un condensator de pe placa si apoi sa desfaci surubul la piesa respectiva, decat sa desfaci tot ansamblu radiator cu piese....deteriorarile pot fi mult mai mari. Sunt cazuri cand nici tresa nu ajuta prea mult daca gaura este cam fixa. Orice montaj se strica dupa o perioada de timp...nimic nu merge la infinit...trebuie luat in considerare si depanarea...sa fie usoara si placuta.

Inca o data...a fost o parere si doar atat! Succes!

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări