Marian Postat Septembrie 23, 2018 Autor Partajează Postat Septembrie 23, 2018 (editat) Nu-i atat de importanta lipsa numarului exact al firelor devreme ce ati masurat diametrul exterior. La 1mm, sectiunea este 0,785mm^2 in cazul unui singur fir, la litz nu poate fi decat sensibil mai putin. As estima un minim necesar de 3 fire din alea in paralel pentru fiecare infasurare de forta. Conform pdf, carcasa ETD59 are 41mm latime ( mi-e lene sa merg in atelier si sa masor ), daca ignor "creepage distance" fata de margini ( ceea ce nu-i tocmai ok ) atunci pe strat ar cam trebui sa intre 13 spire, cam exact calculasem eu pentru primar, inaltimea spatiului de bobinat ar fi cam 10mm, cu izolatie sa zicem ca ar intra 5 straturi din litz-ul asta, mie imi trebuiesc maxim 3, sau 4 daca impart primarul in 2 straturi ca sa am si distanta necesara fata de margini. Ar cam fi la fisc...numai sa ajunga cei 12x15m de la Dl Marcu. Editat Septembrie 23, 2018 de Marian Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 23, 2018 Partajează Postat Septembrie 23, 2018 Acum 1 minut, Marian a spus: ...numai sa ajunga cei 12x5m de la Dl Marcu. Pe rola respectiva sunt 2 x 15m liniari..... Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 23, 2018 Autor Partajează Postat Septembrie 23, 2018 (editat) Da, am gresit eu, scuze. Am corectat acum. Fac maine ceva verificari legate de lungimea estimata sa vad daca ajung, si daca da atunci va tzarai in privat sa discutam tranzactiunea Editat Septembrie 23, 2018 de Marian Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 23, 2018 Partajează Postat Septembrie 23, 2018 Pai spun de acum ,daca ajungi la concluzia ca ai nevoie, este la dispozitia ta gratis!...esti prietenul meu! Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 24, 2018 Autor Partajează Postat Septembrie 24, 2018 Cer scuze ca am raspuns tardiv dar am fost ocupat. Am facut acum ceva calcule, daca tot folosesc litz si am miez 3f3 imi permit sa merg cu 100khz pe traf ( mai mult nu cred ca are sens ). Si ar trebui minim 13 spire in primar la varianta fara pfc activ, daca merg cu pfc ar trebui minim 16 spire. Raportul primar/ramuri secundar forta va trebui sa fie 1/1 la varianta fara pfc, sau 1/1,3 pentru varianta cu pfc activ. Concret, daca merg cu pfc activ atunci voi avea primar din 2 straturi de cate 8 spire, si 2 secundare de forta de cate 6 spire. Daca merg fara pfc atunci voi avea primar din 2 straturi de cate 7 spire, si 2 secundare de forta deasemeni a cate 7 spire. In ambele situatii voi ocupa in total 4 straturi cu infasurarile de forta. Infasurarile auxiliare fiind cu 2x0,3mm, nici macar nu le iau in calcul la spatiul ocupat. Din cate vad litz-ul dvs D-le Marcu ar trebui sa ajunga fara probleme in ambele variante. Deci daca oferta ramane valabila atunci nu pot decat sa va multumesc, raman dator vandut O sa va caut in pm sa va las adresa. PS: O sa bobinez traful de cum primesc sarma, reusita lui e cel mai mare stres la sursa asta, restul este rutina. Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 24, 2018 Partajează Postat Septembrie 24, 2018 Acum 4 minute, Marian a spus: Deci daca oferta ramane valabila atunci nu pot decat sa va multumesc, raman dator vandut S-a notat! Ok,astept adresa si fac tot posibilul sa expediez litz cat mai repede!...vorbim la telefon...spor! Link spre comentariu
XAN77 Postat Septembrie 25, 2018 Partajează Postat Septembrie 25, 2018 Citat singurele semne de intrebare momentan sunt daca totusi implementez un pfc activ ( care si ala este deja testat si confirmat practic din vara, se comporta excelent ) Poți pune ceva detalii despre PFC-ul care l-ai făcut ? Observ că pe acest forum nu există discuții despre PFC. Pentru o sursă nestabilizată, cred că PFC e o soluție bună. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Septembrie 25, 2018 Partajează Postat Septembrie 25, 2018 @x_dadu exista informatii despre PFC pe acest forum: Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 25, 2018 Autor Partajează Postat Septembrie 25, 2018 Cand o sa primesc sarma de la Dl Marcu voi bobina traful si voi incerca sa merg pe varianta de infasurari calculate pentru pfc activ, daca o sa am spatiu suficient de bobinat ar fi preferabil pentru ca variatiile retelei ar deveni practic irelevante, si aici la mine reteaua poate varia destul de mult. Daca-mi iese cum vreau eu atunci o sa postez schema actualizata si cu pfc si restul valorilor. Despre el va poate spune mai multe Valentin, ca el mi-a sugerat proiectul. Link spre comentariu
Akos Postat Septembrie 30, 2018 Partajează Postat Septembrie 30, 2018 Intr-adevar se bobineaza foarte, foarte elegant cu litz (inca o data aduc multumire lui @DjLeco), problema este ca e greoaie (daca nu chiar imposibila) cositorirea ei pe pinii carcasei trafului, deci ce castigi intr-o parte pierzi pe cealalta. Referitor la PFC cu acele mos-uri se poate urca si la 140kHz si atunci ai nevoie doar de un singur tor, In timpul testelor PFC-ului meu din graba am pus numai jumatate de sarcina (adica un singur resou de 35 ohmi) si a functionat impecabil (la peste 4kW!), mos-urile nu se incalzeau mai tare ca la 65kHz. Reteaua mea este destul de slaba, coboara si la 208V in sarcina peste 2kW. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 1, 2018 Autor Partajează Postat Octombrie 1, 2018 (editat) Am primit litz-ul de la Dl Marcu. Am numarat firele si am gasit 178, cu un diamentru total al manunchiului de aproximativ 0.8. Nu am micrometru ci doar subler clasic, deci merg pe diametrul mentionat de Dl Marcu de 0,05mm per fir. Asta inseamna o sectiune totala a manunchiului de 0,35mm^2. Am facut o proba de bobinare cu un singur fir si-mi intra 48 de spire per strat din margine in margine ( deci fara acel spatiu pentru izolatie-nerecomandabil ). Sa zicem ca merg cu pfc activ, si deci 16 spire primar si cate 6 spire in secundarele de forta. Si acum vine baiul, pentru ca daca merg pe 4A/mm^2 imi vor trebui 7 fire in paralel, n-am verificat insa cu 7 fire in paralel as fi fericit sa-mi intre 5 spire per strat ( cu cat ai mai multe fire in paralel, cu atat mai mult spatiu se risipeste ), asta inseamna minim 3 straturi ocupate numai de primar, ar putea fi probleme de spatiu total de bobinat in fereastra. Daca ridic densitatea la 5A ( o chestie care personal nu-mi place ), ar trebui cam 6 fire in paralel, probabil as putea spera la 6-7 spire per strat, ceea ce inseamna straturi slab folosite. O alternativa ar putea fi ridicarea frecventei la ceva mai mult de 100khz, profitand de litz ( adancimea de patrundere ), o sa am spire mai putine, insa nici prea mult nu vreau, apar alte probleme. N-am facut acum calculele necesare insa voi investiga cam ce frecventa ar fi potrivita pentru 15 spire in primar, asa as putea merge cu 7 fire in paralel, si daca imi intra 5 spire per strat atunci as folosi ceva mai eficient straturile... Cert e ca or sa trebuiasca ceva experimente care risca sa faca ceva risipa de litz, din cate stiu mai am ceva litz primit mai demult tot de la Dl Marcu, o sa-l caut azi cand am timp si mai vedem... PS: Macar lipitul lor nu va pune o problema, fludorul se prinde foarte usor de ele, am experimentat, si cu statia reglata la 250 se lipesc rapid doar cu fluxul din fludor. Editat Octombrie 1, 2018 de Marian Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 1, 2018 Autor Partajează Postat Octombrie 1, 2018 Am mai gasit inca 2 role de litz ca cea primita azi ( tot de la Dl Marcu sunt si alea ), asadar sarma acum ar fi destula. Am facut o proba si cu 7 fire imi intra 6 spire per strat. O sa merg pe varianta cu pfc activ unde o sa am 16 spire in primar si 2 secundare de cate 6 spire, ar trebui sa am undeva pe la 70-71Vcc in gol ( cu caderea de pe redresare inclusa ), suficient pentru mosfet400. O sa bobinez 2 straturi de cate 5 spire pentru primar, ca sa am si rezerva de spatiu din margine. Apoi secundarele de forta impartite pe 3 straturi a cate 4 spire, ar fi un strat de 4 spire si inca unul de 2 pentru primul secundar, apoi continui cu inca 2 pentru al 2-lea secundar si restul de 4 pe al 3-lea strat, sper sa-mi iasa. Urmand ca apoi inca un strat de 5 spire pentru primar, si ultima spira pe un ultim strat. In total ar fi 7 straturi plus secundarele auxiliare si izolatia, cred ca ar trebui sa ajunga spatiul. Link spre comentariu
Akos Postat Octombrie 1, 2018 Partajează Postat Octombrie 1, 2018 Poti merge si cu 13 spire in primar, eu cu atita am bobinat si am reglat intrefierul sa am cam 70 uH. Dar la tine, daca nu mergi in rezonanta si nu pui intrefier o sa ai o inductanta suficient de mare sa nu te deranjeze curentul de magnetizare. Dar este o mare problema cu bobinatul in paralel, si anume ca NICIODATA nu o sa fie spirele identice (distanta la care scoti capetele este mare) drept urmare ele debiteaza una pe alta si te vei mira de ce se incalzesc. Si daca imi permiti o sugestie pentru secundar: fa doua circuite pentru forta pentru ca oricum ai infasurari in paralel, diodele sunt si cond-urile la fel. In felul acesta alimentarile finalilor sunt independente si le unesti masele la intrari. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 1, 2018 Partajează Postat Octombrie 1, 2018 (editat) Din punctul meu de vedere poti merge si cu o densitate mai mare de curent pt ca alimentind un amplificatoru audio ce livreaza muzica, nu sinusuri continue, curentul mediu va fi mult mai mic si deci nu va fi o problema. Editat Octombrie 1, 2018 de sesebe Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 1, 2018 Autor Partajează Postat Octombrie 1, 2018 @Akos cu 13 spire pierderile in miez ar fi prea mari, undeva putin peste 0,3W/cm^3. Inegalitatea intre spire este o problema la orice bobinaj cu mai multe sarme in paralel, cat de semnificativa va fi ramane de vazut. @sesebe in principiu ai dreptate, asta tinand cont si ca mi-e greu sa cred ca voi duce vreodata ampliful la maxim de volum ( 400W sunt totusi foarte multi daca boxele sunt bune ), iar boxele vor fi de 8 Ohm, o sa incerc totusi cum am scris mai sus, daca n-am incotro ridic densitatea, si poate si frecventa putin. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum