Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect public Mosfet400 => Sursa de alimentare

Postări Recomandate

Am simulat pe Webench circuitul UCC28180DR si am observat urmatoarele:
*Frecventa PFC este in jur de 43kHz ptr R26=47K si se recomanda L1 intre 206uH si 412uH (de aici cred ca rezulta problema cu SiC)
*Se recomanda ptr dioda de boost minim 585V si 6A
*Rsense(R39+R40) de 7,6mOhm adica R39 si R40 ar fi trebuit sa fie un pic mai mici, la 15mOhm ptr a putea suporta 4A pe iesire

*Ptr Cinput / C53 se recomanda un singur condensator de 1,2uF/450V (KC355WD72W125MH01K) care am vazut ca variaza in functie de frecventa PFC

PFC.jpg

Editat de crysti
Link spre comentariu

Am folosit https://www.ti.com/lit/df/sluc506c/sluc506c.zip, rezultate sunt putin diferite chiar daca am folosit aceeasi frecventa si putere:

- L1 = 0,335 mH

- Maximum Inductor Ripple Current = 6,4A dar recomanda ptr DBOST=18A/430V

- Current Sense Resistor = 7mOhm ptr 4,7A

-  Input Capacitor Value = 3,3uF

- Alte valori ptr R3=20K C5=10uF

Deci in concluzie tot practica e de baza. 2 simulari diferite => 2 rezultate

Editat de crysti
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Nu ai spus ce incerci sa simulezi, cred ca transformatorul ETD59.

Daca te uiti in acel tabel postat de tine pierderile (Pv) sunt date la 100kHz, desi mai sus cei de ferroxcube spun ca domeniul de frecventa este >200KHz. De fapt domeniul acela de frecventa este doar o recomandare,  3F3 cred ca este mai scumpa decat 3C90 si programul se astepta sa folosesti cea mai ieftina optiune de ferita pentru frecventa respectiva, dar nu inseamna ca in practica nu se poate folosi. Cel mai probabil diferenta in functionare este minora (poate difera un pic inductanta finala a transformatorului si pierderile in ferita cu 1-5%).

Deci poti folosi ferita 3C90 in simulare (si in practica), o sa obtii rezultat asemanator.

Link spre comentariu

1 hour ago, cristi7521 said:

3F3 cred ca este mai scumpa decat 3C90

Sigur ca este mai scumpa. 

dar nu inseamna ca in practica nu se poate folosi.

3f3 am eu pe sursa mea, la 100khz, si temperatura miezului e neglijabila.

Bineinteles ca se poate folosi si sub 200khz cu randament foarte bun.

poate difera un pic inductanta finala a transformatorului

Nu difera inductanta.

Uita-te in grafic, permeabilitatea de la 100khz pana pe la 500khz este practic fixa, de acolo urca usor pana spre 2Mhz unde coboara abrupt. 

Singura chestie care poate diferi este randamentul miezului, respectiv pierderile care variaza usor in functie de frecventa ( vezi graficul din pdf ).

In cazul de fata e o problema de informatii in soft la programul cu care se incearca simularea, de asta eu nu ma bazez pe simulari de surse, orice rezultate ai obtine sunt aproape sigur departe de adevar pentru ca fenomenele fizice care au loc depind in practica de prea multe variabile si sunt prea complexe ca sa poata fi reproduse cu exactitate intr-un soft. 

Calculati manual ( nu cu calculatoare online, alea rablagesc omul ) cat se poate de precis parametri trafului, faceti tot posibilul sa-l bobinati ingrijit si cu simt de raspundere, iar restul ar trebui sa vina de la sine. 

Link spre comentariu
La 11.01.2022 la 10:54, Marian a spus:

Sigur ca este mai scumpa. 

3f3 am eu pe sursa mea, la 100khz, si temperatura miezului e neglijabila.

Bineinteles ca se poate folosi si sub 200khz cu randament foarte bun.

Nu difera inductanta.

Uita-te in grafic, permeabilitatea de la 100khz pana pe la 500khz este practic fixa, de acolo urca usor pana spre 2Mhz unde coboara abrupt. 

Singura chestie care poate diferi este randamentul miezului, respectiv pierderile care variaza usor in functie de frecventa ( vezi graficul din pdf ).

In cazul de fata e o problema de informatii in soft la programul cu care se incearca simularea, de asta eu nu ma bazez pe simulari de surse, orice rezultate ai obtine sunt aproape sigur departe de adevar pentru ca fenomenele fizice care au loc depind in practica de prea multe variabile si sunt prea complexe ca sa poata fi reproduse cu exactitate intr-un soft. 

Calculati manual ( nu cu calculatoare online, alea rablagesc omul ) cat se poate de precis parametri trafului, faceti tot posibilul sa-l bobinati ingrijit si cu simt de raspundere, iar restul ar trebui sa vina de la sine. 

:aplauze Am incercat simularea trafului pe Transformer

Editat de crysti
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări