Marian Postat August 20, 2019 Autor Partajează Postat August 20, 2019 (editat) 5 hours ago, sesebe said: Sporuri si sper sa nu afecteze prea mult functionarea ignorarea sfaturilor de aici de pe forum! Mersi! Am mai spus in cateva randuri din cate stiu treaba asta dar reiau bolduit si in clar aici: -Pfc-ul este deja testat si confirmat de anul trecut -Semipuntea in acea configuratie este deasemeni testata si optimizata de vreo 2 ani ( sau ceva de genul ) Surprize NU au de unde sa apara indiferent cat ati carcoti unii dintre voi, si chiar daca ar aparea mi le voi asuma, prefer sa dau gres pe alegerile mele ( si sa invat din ele ) decat pe sugestiile altora. Imi pare rau ca par incapatanat ( probabil intr-o oarecare masura asa si sunt ), insa atunci cand se insista in mistificarea unui domeniu care de fapt este destul de abordabil, nu puteti pretinde o atitudine de burete din partea mea. Atunci cand stiu bine ce fac si se insista in a mi se demonstra ca nu este asa, este o chestie pe care nu o agreez. Am fost de acord si am si aplicat unele sugestii de-ale tale dar nu te poti astepta sa execut totul asa cum zici tu ca un soldatel supus, stii bine ca avem viziuni destul de diferite, si ar trebui sa te astepti ca la unele chestii sa nu fiu de acord indiferent cat insisti tu. Problema ta @sesebe si a altora este ca nu reusiti sa va impuneti viziunile in totalitate sau pe anumite aspecte, dar voi nu luati in calcul ca eu nu pot multumi pe toata lumea, ca experienta ta nu poate coincide cu a altuia, ca abordarea ta nu poate fi identica fata de a altcuiva, e normal sa apara opinii diferite, insa nu respectati asta ci insistati sa va impuneti punctual pe ceva si cand vedeti ca nu reusiti o bagati pe aia cu incapatanarea. _________________________________________________________ In alta ordine de idei: @Akos Ceea ce se intampla la trecerea in off a tranzistorilor este o autooscilatie locala intre Coss de la mosfeti si inductanta de scapari a trafului, autooscilatia aia se suprapune local pe palierele dreptunghiularei de pe traf ( la inceputul lor ) si se trateaza strict prin snuberizare. Daca exista ceva energie de autoinductie la timpul mort care ar avea tendinta sa se intoarca in alimentare, aceea este preluata de electroliticii mari. Si se cuvine sa precizam ca tu ai lucrat cu rezonante ( si ai tot incercat in mod inexplicabil sa ma convingi sa o fac si eu asa desi spusesem ca nu vreau si te rugasem sa nu insisti ), in timp ce aici este vorba despre comutatie clasica hard. Nu pretind a cunoaste particularitatile unei surse LLC dar pe ce merg aici nu am ars niciodata mosfetii in mod inexplicabil ci pe tampenii proprii care n-aveau legatura cu schema sau pcb-ul. Pentru ca m-am saturat sa tot repet aceleasi lucruri, topicul se inchide momentan, cand o sa fiu pregatit pentru comanda placilor ( posibil relativ curand, am primit azi un lot de placi pentru regulatorul sincron de la jlcpcb si arata super, deci la ei voi comanda si pe astea ) o sa redeschid si notific postand arhiva cu varianta finala de gerbere ca sa va puteti face fiecare comenzi proprii de placi daca doriti, o sa pun in acea arhiva si fisierul eagle de pcb tot in varianta finala ca sa puteti ajusta sau modifica/reface pcb-ul dupa preferinte. PS: Intrebare retorica: Ar fi fost mai bine sa nu mai deschid deloc topicul asta ci sa abordez de la bun inceput proiectul asta ca fiind unul comercial? Era mai ok sa mi-l fac eu singur fara sa "stresez" pe nimeni pe forum, si sa postez pe topicul cu amplificatorul mosfet400 doar rezultatul final in poze, fara scheme si fara nimic? Era mai ok sa finalizez proiectul asta cu un group-buy din care sa-mi scot manopera si-apoi sa vand doar sursele complete? Probabil ca da.... Topic inchis temporar! Editat August 20, 2019 de Marian Link spre comentariu
Marian Postat August 25, 2019 Autor Partajează Postat August 25, 2019 (editat) Asa cum am promis revin si redeschid topicul tinand cont ca cel mai probabil undeva saptamana viitoare voi plasa comanda de placi. Voi comanda initial 5 placi, pe una asamblez si testez un prototip, una mi-o opresc de rezerva, 2 sunt promise, mai ramane una... Am modificat schema la redresarea de forta, motivul principal fiind tensiunea de 200V a diodelor de acolo, cam la limita asa ca am mers pe ceva diode de tensiune mai mare. Si pentru ca TO220 ar putea parea fragile pentru puterea asta, am mers pe TO247, 4 diode de 30A si 400V ( vezi schema ). Am inlocuit si mosfetii de la semipunte cu cei din schema de mai jos ( acelasi mosfet ca la PFC ) din simplul motiv ca-s mai buni, dar puteti pune acolo si alte variante de mosfeti. Am corectat si o mica eroare de notatie la masa circuitului de control al releului, si am notat in schema si configuratia infasurarilor la traful driver. Schema in varianta finala pana la testele pe prototip: Am intocmit si un excell cu o lista completa de componente cu link individual catre magazin pentru fiecare in parte ( dezarhivati apoi deschideti cu excell ): Componente ( BOM ).rar Cablajul ( deasemeni in versiune finala ): Arhiva continand set complet de gerbere plus fisierul .brd in eagle pentru cine ar dori sa modifice ceva: Pcb Sursa Mosfet400.rar Editat August 25, 2019 de Marian Link spre comentariu
XAN77 Postat August 25, 2019 Partajează Postat August 25, 2019 Proiectul tău este o bună sursă de inspirație, mulțumesc. Pe mine momentan mă interesează etajul PFC. De ce ai ales ferita de 135nH și nu celelalte din gama MS-184xxx ? De unde cumperi acei tranzistori ? E bună fazarea la L4, filtrul EMI ? Eu am întâlnit acele inductanțe prin sure ATX, cu bobinele în fază și nu invers. Ce avantaj aduce? Link spre comentariu
Marian Postat August 25, 2019 Autor Partajează Postat August 25, 2019 Am pus in schema torul ala la pfc pentru ca pe ala am testat eu pfc-ul si s-a comportat ok. Daca la lista pusa de mine aici te referi, atunci eu tot pe asta din schema l-as alege, 2 dintre celelalte 184... au permeabilitate mai mare, deci pierderile ar tinde sa fie ceva mai mari in miez, iar celalalt are permeabilitate prea mica, ar trebui spire multe si ar creste pierderile pe cupru. Nu stiu in ce masura conteaza, n-am facut calcule comparative, le puteti face voi. Mosfetii sunt de la onsemi. Fazarea aia la EMI previne saturatia miezului, previne reducerea excesiva a permeabilitatii si deci a inductantei. Link spre comentariu
Marian Postat August 26, 2019 Autor Partajează Postat August 26, 2019 Asa cum am promis am plasat comanda de placi, 5 bucati la Jlcpcb, pentru care am platit undeva spre 40$ cu transport inclus. Am renuntat la ideea de a adauga sloturi de izolatie, era o complicatie inutila tinand cont de spatiile generoase de izolatie pe care le-am lasat pe placa si de prezenta soldermask. Am verificat si la allpcb si pcbway. Allpcb s-au lacomit/prostit rau, au 2 versiuni de serviciu, standard si avansat cu costuri mai mult decat triple pentru avansat, in plus la noi nu mai trimit decat prin DHL si costa de te rupe. In conditiile astea nu vad sa mai plasez prea curand comenzi la ei, si nici nu-i mai recomand. Cu varianta standard m-ar fi costat 84$ cu transport inclus, deci mai mult decat dublu. Pcbway trimit si prin posta, dar la ei doar placile costa 83$ in varianta de prelucrare "normala", iar in cea rapida de 2 ori pe atat. Transportul cu proasta costa 20$, deci m-ar fi costat 103$ la ei, adica de 2 ori si jumatate fata de jlcpcb. Zau ca nu inteleg diferentele mari de pret, placile la jlcpcb sunt foarte ok, stiu asta pentru ca asa cum v-am zis am primit un nou lot de placi pentru regulatoarele sincron de la vanzare si-s facute la ei si arata super din toate punctele de vedere... probabil jlcpcb sunt mai putin lacomi decat ceilalti, sau poate ceilalti au preturi mai bune pe comenzi mai mari, habar n-am... Oricum placile de la regulator au ajuns surprinzator de repede, si culmea, BSI s-a miscat surprinzator de bine, deci daca performanta s-ar repeta atunci undeva pe la jumatatea lunii Septembrie ar trebui sa am deja placile. O sa va tin la curent. Link spre comentariu
The_Reaper Postat August 26, 2019 Partajează Postat August 26, 2019 Marian, dacă îți mai rămâne vreo placa, o iau eu. Link spre comentariu
Marian Postat August 26, 2019 Autor Partajează Postat August 26, 2019 Si-a manifestat altcineva in PM acum aprox o ora interesul ( deci inaintea ta ). Daca se va razgandi el atunci va fi a ta, daca nu...imi pare rau. Poate dupa ce testez si optimizez prototipul voi mai plasa o comanda de placi pentru un soi de group-buy daca va exista interes. PS: Jlcpcb se misca repede, deja mi-au pus comanda in prelucrare Link spre comentariu
maxente Postat August 26, 2019 Partajează Postat August 26, 2019 Aia de la allpcb nu au fabrica de facut cablaje. Daca mai tii minte, cand ti-am zis eu de ei acum cativa ani, pe pagina lor, cand faceai o comanda, aveai in josul paginii fabricile unde ei puteau sa iti faca placine din comanda cu preturile la fiecare, si erau foarte bune si accesibile. JLCPBC era una din fabrici. Dupa fo 2 ani a disparut lista de fabrici, unde iti puteai alege in functie de preturi, si nu te mai atingi de ei la cat au saltat preturile. Pcbway au fost scumpi de cand ii stiu eu. Link spre comentariu
Marian Postat August 28, 2019 Autor Partajează Postat August 28, 2019 Am primit mail ca placile au fost deja expediate. Acum ramane de vazut cat o sa faca pe drum. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 6, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2019 Coletul cu placile a ajuns azi la BSI.... Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 20, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2019 Salut. Am primit placile de Marti insa n-am avut timp de ele pana acum. Arata asa cum ma asteptam, adica foarte bine ( calitatea executiei ma refer, cu siguranta tot la JLC mai comand placi pentru ce-o sa am nevoie ): In total au costat 5 placi cam 200 de lei. Am facut demersurile necesare pentru a trimite destinatarilor pe cele 3 promise. Maine daca o sa fie timp ma apuc de ceva plantari de smd pe una dintre placi... Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 21, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2019 On 8/26/2019 at 11:17 AM, The_Reaper said: Marian, dacă îți mai rămâne vreo placa, o iau eu. Cineva a renuntat la o placa pentru sursa, deci daca mai esti interesat atunci placa este a ta. Link spre comentariu
The_Reaper Postat Septembrie 21, 2019 Partajează Postat Septembrie 21, 2019 (editat) Da, o vreau, îți las detaliile pe privat Editat Septembrie 21, 2019 de The_Reaper Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 21, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2019 Ok Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 23, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 23, 2019 Prima placa a plecat catre @The_Reaper. @bamseflorin a renuntat la placa lui asa ca devine disponibila o placa pentru cine ar putea fi interesat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum