ndor Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 Deschid un topic nou cu tema din titlu. Ce se doreste : - filtru trece banda cu impedanta intrare/iesire fixa - atenuarea in banda cat mai mica , initiala - posibilitatea ajustarii in frecventa a filtrului intr-o gama cat mai mare - posibilitatea de a ajuta banda de trecere a filtrului - posibilitatea de a ajusta atenuarea de insertie a filtrului ,filtrul se va comporta ca un atenuator selectiv - atenuarea frecventelor adiacente la -6 dB, cat mai mare , -3 db este ideal - pe cat posibil folosirea diodelor varicap , cu avantajele si dezavantajele care decurg din asta - Putem lua in discutie frecvente cuprinse intre 2 Mhz si 2 Ghz pentru o mai buna dinamica a ideilor. Se accepta si discutiile despre alte tipuri de filtre cu conditia sa fie ceva constructiv , sa poata fi realizate practic . Avand in vedere ca orice echipament rf are in componenta sa filtre de diferite feluri ,fara de care nu ar putea functiona ,consider un astfel de topic binevenit . In plus, cred ca oricine a incercat sa realizeze un montaj practic , de la antena si pana la difuzorul receptorului s-a lovit de necesitatea intercalarii in lantul rf a unor filtre de diferite feluri . Link spre comentariu
hpavictor Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 Hai ca incerc sa sparg gheata cu aceasta propunere de filtru trece banda : http://www.indianaradios.com/Miller 570-T Hi-Fidelity AM Tuner.htm Link spre comentariu
ndor Postat August 31, 2018 Autor Partajează Postat August 31, 2018 (editat) E ok. Desi nu se incadreaza in cerintele de mai sus . Sa fiu sincer eu ma gandeam la ceva de genul asta ; - https://www.herostechnology.co.uk/pages/SCR_Radio_Preselector.php sau asa https://www.sv1afn.com/ham_band_presel.html - https://www.fairviewmicrowave.com/rf-products/band-pass-and-band-reject-tunable-filters.html - https://www.pasternack.com/5-section-tunable-band-pass-filter-1.5-3-ghz-pe8733-p.aspx Editat August 31, 2018 de ndor Link spre comentariu
VAX Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 Metoda de acord cu diode varicap este neinspirata, daca presectorul este destinat traficului de radioamatori. Are distorsiuni de intermodulatie. Inspirati-va de la schema asta ruseasca, cu q-multiplier si condensator variabil cu trei sectiuni. Eventual folositi JFET-uri cu Idss mare (seria P8000, ar merge si 2N4092_3 sau 2N4392_3 montate pe radiator). Daca chiar va puneti pe treaba, va pot ghida pentru un Q-multiplier mai bun decat al rusului. Link spre comentariu
gauss Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 (editat) Partea de atenuare ( daca este importanta si se cere plaja mare ) se poate rezolva cu diode PIN . Comanda este nepretentioasa , poate fi si o tensiune de RAA , (si) sau inclusa intr - o secventa de comutare automata . Un montaj corect asigura si impedanta constanta la iesire , daca portiunea cu PIN este ultima din schema . Editat August 31, 2018 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 1 minute ago, gauss said: Partea de atenuare ( daca este importanta si se cere plaja mare ) se poate rezolva cu diode PIN . Un montaj corect asigura si impedanta constanta la iesire , daca portiunea cu PIN este ultima din schema . Diodele PIN nu merg bine la frecvecventa joasa (US). Unii foloseau diode redresoare 1N400x, dar in AFI. Tot mai bine este cu potentiometru de calitate. Link spre comentariu
gauss Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 (editat) Sa fim seriosi . Urmariti schema formatorului ( intrarea ) de la frecventmetrul E 0204 . Si , in general , incercati sa intelegeti ca aici userii sant parteneri cu drepturi egale , nu dau extemporale cu dvs . Corectati ce e gresit , nu ce vi se pare sau va cade greu la analiza . M - as bucura sa vad un reglaj la 2 GHz cu " potentiometru de calitate " . Chiar si la o zecime din aceasta frecventa ... ambele se incadreaza in tema impusa . Si nu numai eu ... ca nu contez , ci si fabricantii de aparatura de comunicatii si AMC - uri . De asemeni , impedanta constanta la iesire s - ar duce p...lii de suflet ... cine mai are . Ambele ... sau separat , macar un articol din ele . Chiar e asa greu de citit ce se doreste , in prima postare ? ... Editat August 31, 2018 de gauss Link spre comentariu
ndor Postat August 31, 2018 Autor Partajează Postat August 31, 2018 @Vax , condensatorul variabil nu este o optiune in cazul de fata 1 - este greoi de manevrat 2 - este greu de gasit ceea ce trebuie Filtrele , sau mai bine spus bancul de filtre vor acoperi o gama cat mai larga . de la 1 Mhz pana spre 2 Ghz. 3 - nu poate fi controlat decat manual , sau poate cu ceva servo sisteme 4 - scump @gauss , la diode pin m-am gandit si eu , am si dat comanda pentru unele , dar mi-a venit ulteror ideea de a precede bancul de filtre cu un mosfet si in felul asta as putea crea si un amplificator cu castig reglabil compensand si pierderea de insertie a filtrelor. Daca amplificarea nu este foarte mare poate functiona si in regim de atenuator activ . Filtrele se doresc a fi doar pentru receptie . Pentru vhf se pot folosi , zic eu diode varicap fara probleme .Pentru HF se pot face fitre de banda comutabile pe benzi .Ideal ar fi ca in cadrul fiecarei benzi de frecventa sa poti tuna filtrul pe diverse subbenzi. O problema la care inca nu am gasit o solutie multumitoare ar fi sa pot modifica basnda de trecere a filtrului intr-un mod cat mai simplu . Un potentiometru ,....ceva . Link spre comentariu
VAX Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 11 minutes ago, gauss said: Sa fim seriosi . Urmariti schema formatorului ( intrarea ) de la frecventmetrul E 0204 . Si , in general , incercati sa intelegeti ca aici userii sant parteneri cu drepturi egale , nu dau extemporale cu dvs . Corectati ce e gresit , nu ce vi se pare sau va cade greu la analiza . M - as bucura sa vad un reglaj la 2 GHz cu " potentiometru de calitate " . Chiar si la o zecime din aceasta frecventa ... ambele se incadreaza in tema impusa . Impedanta constanta la iesire s - ar duce p...lii de suflet ... cine mai are . Ambele ... sau separat , macar un articol din ele . Chiar e asa greu de citit ce se doreste , in prima postare ? ... La E0204 nu sunt cerinte majore in privinta functionarii liniare a diodelor PIN, de asta "merg" si la frecventa joasa. Si este clar ca nu se poate folosi de la MHz la GHz aceeasi schema. Eu am presupus ca ii trebuie pentru trafic radio in US, schiar daca cerintele din enunt sunt mai pretentioase. Link spre comentariu
gauss Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 Ma gandesc si eu . Sant solutii , numai sa le formulez eu corect . Ma ajuta precizarea ca sant numai pentru receptie . 2 minutes ago, VAX said: La E0204 nu sunt cerinte majore in privinta functionarii liniare a diodelor PIN, de asta "merg" si la frecventa joasa. Si este clar ca nu se poate folosi de la MHz la GHz aceeasi schema. Eu am presupus ca ii trebuie pentru trafic radio in US, schiar daca cerintele din enunt sunt mai pretentioase. Ce intelegeti prin functionarea liniara a diodelor PIN ? Link spre comentariu
Marele Savant Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 Acum 21 minute, gauss a spus: Sa fim seriosi . Urmariti schema formatorului ( intrarea ) de la frecventmetrul E 0204 . Si , in general , incercati sa intelegeti ca aici userii sant parteneri cu drepturi egale , nu dau extemporale cu dvs . Corectati ce e gresit , nu ce vi se pare sau va cade greu la analiza . M - as bucura sa vad un reglaj la 2 GHz cu " potentiometru de calitate " . Chiar si la o zecime din aceasta frecventa ... ambele se incadreaza in tema impusa . Si nu numai eu ... ca nu contez , ci si fabricantii de aparatura de comunicatii si AMC - uri . De asemeni , impedanta constanta la iesire s - ar duce p...lii de suflet ... cine mai are . Ambele ... sau separat , macar un articol din ele . Chiar e asa greu de citit ce se doreste , in prima postare ? ... prin echipamentele catv care lucreaza pina la 800 de mhz se folosesc atenuatoare rezistive 3x75 ohm care se comporta cit se poate de bine! Link spre comentariu
ndor Postat August 31, 2018 Autor Partajează Postat August 31, 2018 (editat) In primul post am pus niste link-uri cu produse care se vand in piata . Am vrut sa arat ce au facut altii , nu mi se par cine stie ce . Ma refer strict la partea de filtrare . Fara partea de comanda a filtrelor la care se pot implementa tot felul de solutii . In primul rand eu am enumerat cerintele care as vrea sa le aibe produsul respectiv daca ar fi sa-l folosesc eu . Bineinteles ca daca se doreste si se arata interes in acest proiect , lista cu cerinte si optiuni se poate dezvolta . @Marele Savant , e adevarat dar sunt si foarte proaste . Daca reglezi de trei ori , a patra oara trebuie sa schimbi atenuatorul. Nu sunt fiabile de loc. O spun din proprie experienta ca stiu cat am tras de pe urma lor . Editat August 31, 2018 de ndor Link spre comentariu
VAX Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 2 minutes ago, gauss said: Ma gandesc si eu . Sant solutii , numai sa le formulez eu corect . Ma ajuta precizarea ca sant numai pentru receptie . Ce intelegeti prin functionarea liniara a diodelor PIN ? Pai diodele PIN functioneaza ca rezistor variabil controlat prin curent, daca timpul de viata al purtatorilor de sarcina care traverseaza zona intrinseca este mai mare decat perioada semnalului. La frecventa mai mica se comporta ca diode redresoare obisnuite. Diodele PIN folosite in unele selectoare TV nu mergeau sub 60 MHz. Depinde ce diode foloseste, dar minuni nu fac. Link spre comentariu
VAX Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 3 minutes ago, Marele Savant said: prin echipamentele catv care lucreaza pina la 800 de mhz se folosesc atenuatoare rezistive 3x75 ohm care se comporta cit se poate de bine! Prin anii '80 ma apucasem sa studiez diverse scheme de amplificatoare de antena (banda III de TV - sarbii). La testari am folosit atenuator cu un simplu trimer rezistiv miniatura, de 100 ohmi. Mergea fara probleme. Link spre comentariu
gauss Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 (editat) Nu fac minuni ... fac ce trebuie . Tot repetati obsesiv " frecvente joase " , " frecventa mai mica " ... teoria ca teoria , practica ne omoara . Cat de mici si de joase ? asa , sa inteleaga si auditoriul ... ca nu vorbim de pacate sau de nemurirea sufletului . Ce treaba avem cu selectoarele TV ? ... acolo parca aveau rol diodele PIN . Eu incerc sa ma axez in raspunsuri pe solutii moderne , fara elemente mecanice ... la un lant de receptie atenuarea trebuie reglata foarte des , functie de emisiunea receptionata , eventual inclusa intr - o bucla de reglaj . Atenuatoare rezistive mecanice am si eu ( chiar si in fata ) , se regleaza o data si atat . Eventual la urmatoarea interventie ... peste luni sau ani calendaristici . P.S. - tot nu am inteles cum e cu functionarea liniara a diodelor PIN . A inteles ( si ) altcineva , in afara de enuntator ? ... Editat August 31, 2018 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum