Shambala Postat August 29, 2018 Partajează Postat August 29, 2018 (editat) Mda, stiu, Dudikoff... Si sub pat credeti ca este mai suportabil bazaitul ? Sa speram ca nu va fi cazul. Editat August 29, 2018 de Shambala Link spre comentariu
gauss Postat August 29, 2018 Partajează Postat August 29, 2018 (editat) 32 minutes ago, vera said: Ce are s..a cu prefectura? "Parca facuse cineva pe forum un amplificator cu transformator ( clasic , pe fier ) separat ( alta cutie ) ... il tinea sub pat , sau asa intentiona ... Sau ma insel ? Tot ce se poate ..." In privinta mea, va inselati amarnic. Postarea mea a fost inainte sa vad ce ati scris ... nu are nici o legatura cu ... ! Dl . Shambala a inteles ce am scris . In privinta dumneavoastra , m - am exprimat referitor la ce ati scris despre mine . A fost un raspuns ce contine niste explicatii . Nu ma intereseaza deloc persoana dumneavoastra , sub nici un aspect . N - am motiv ! Si nici nu doresc sa continuam discutia , nu are subiect . Sau daca are , e off - topic . Rog un moderator sa inlature ce crede de cuviinta , topicul nu merita chestii paralele . Editat August 29, 2018 de gauss Link spre comentariu
gauss Postat August 29, 2018 Partajează Postat August 29, 2018 (editat) 27 minutes ago, Shambala said: Mda, stiu, Dudikoff... Si sub pat credeti ca este mai suportabil bazaitul ? Sa speram ca nu va fi cazul. Cred ca dl . Marian ne va tine la curent cu ce realizeaza . Toroidale mari , pe care le - am vazut , nu aveau zgomot mecanic sesizabil . Bobinajul era strans ( industrial ) , si bine izolat exterior ( mecanic ) . Ma rog , cutia aparatului , foarte robusta ( industriala ) continea si alte subansamble grele , probabil masa totala mai atenua , prin inertie . Prinderea toroidalului era pe un sasiu propriu , cu capacul clasic , disc , dar nu cu surub central , ci cu 3 laterale , trecute prin niste " urechi " gaurite . Cauciucuri ( suporti ) rotunde , deasupra si dedesubt , destul de groase , iar sasiul era prins de cutie prin tampoane de cauciuc turnate cu prezoane separate , la ambele capete . In fine , aparat industrial , pentru atelier , nu amplificator de inalta fidelitate de tinut in casa . Editat August 29, 2018 de gauss Link spre comentariu
Marian Postat August 29, 2018 Autor Partajează Postat August 29, 2018 (editat) Nu cred ca este cazul de antagonisme, este loc pentru parerea fiecaruia deoarece din pareri mai multe si diferite se naste ceva bun, asa cum a fost situatia acestui topic pana la urma. Valentin zgomotul mecanic este valabil mai mult la trafurile de retea unde ar putea fi probleme la strangerea tolelor, la toroidal e greu sa auzi bazait daca il faci bine. Iar brumul ar putea fi de fapt radiatia EMI din el, este la frecventa retelei insa nu cred ca va fi o problema, sau cel putin eu nu-mi fac o problema din asta. Traful meu este bobinat cu 2x21Vca ( sa 1x42Vca ) cu sarma de 1,5, nu pot efectua masuratori precise ale dimensiunilor miezului pana nu-l desfac, si nu m-as apuca sa-l desfac pana nu ma asigur macar estimativ ca am spatiu deajuns in fereastra. Totusi secundarul este bobinat destul de "rar" si am acces direct pe izolatia primarului cu sublerul, estimativ ar fi cam 40mm inaltime, cam 135mm diametrul ext, si cam 60mm diametru interior ( cu cam 5mm marja de eroare ). Se subantelege ca cifrele astea iau in calcul si un spatiu estimativ ocupat de bobinajul primarului ( adica ar fi fara el ). Asta ar insemna miez de aproximativ 15cm^2, si cum secundarul de 42Vca ( masurati acum ) are 108 spire, asta ar insemna cu aproximatie ( cam multa aproximatie, stiu, dar pana-l desfac... ) 40/S. Cert este un singur lucru, in gol traful ramane destul de rece, deci as putea pastra raportul sp/v de la el la noul bobinaj. Noul bobinaj... Pai primar de 230Vca, cu 2,57sp/v asa cum este el acum bobinat, as avea nevoie de 592 de spire. Secundarele 2x50Vca, deci 2x129spire. Curentul... Cu 50Vca as avea vreo 68-69Vcc, sa zicem ca iau in calcul un varf pe sarcina maxim de 60V, deci curentul de varf pe 4R ar fi 15A, rms-ul cam 4,8A, inmultit cu 2 as avea nevoie de minim 9,6A, hai sa zicem 10A. Sa zicem ca as lua in calcul o densitate de 3A/mm2, asta inseamna o sectiune necesara la secundare de 3,3mm2, diametrul corespunzator ar fi cam 2mm la sarma din secundare. La primar curentul ar fi 10/k, adica aproximativ 2,3A, sa zicem un 0,8mm2, si deci sarma de 1,5?....nasol, greu de crezut ca o sa am loc Spatiul estimat de bobinare neincluzand izolatia ar fi 2820mm2 592 de spire cu sectiune de 0,8 ar ocupa 473mm2, numai ca factorul de ocupare spatiu nu-i nici pe departe unitar, habar n-am cat sa-l iau dar hai sa pun dublu, deci 946mm2 numai la primar. 258 de spire cu 3,3mm2 imi ocupa 851mm2,, daca pun si aici dublu am in total 2648mm2 deja ocupati... Sa zicem ca factorul de ocupare ar putea fi mai bun de 0,5, altfel clar nu-i loc in fereastra, si alternativa ramane traf nou ( varianta lenesului ) sau comutatiune, asta insemnand luni de pregatire si documentare, alegere structura, optimizare teoretica de schema, alegere componente, desen placa, executie si testare/optimizare prototip, si asa cum experienta de pe topicul asta m-a invatat asta inseamna minim 5 placi comandate la fabrica pentru a testa un prototip, apoi... vedeti de ce nu vreau sa-mi bat capul? Pe de alta parte un traf de retea chiar si toroidal o sa fie destul de greu si voluminos, deci dificil de prins, podeaua carcasei ar trebui bine fortificata... Daca totusi n-o sa am incotro....asta e, comutatiune. Editat August 29, 2018 de Marian Link spre comentariu
Shambala Postat August 30, 2018 Partajează Postat August 30, 2018 (editat) Marian, poti merge linistit cu 5A/mm^2, in special in secundar si eventual cu 4-4,5A /mm^2 in primar. E vb de muzica, nu este un consum constant asa ca nu se pune problema de incalzire. Caderea de tensiune in sarcina e data mai mult de miez decat de grosimea sarmei din secundar. In fine, gasesti tu compromisul intre grosimea sarmei si marimea condensatorilir de filtraj. Totusi o S=15cm^2 este un miez extrem de mic pt acest amplificator. Daca ai rabdare si idemanarea sa bobinezi un toroidal iti trimit eu un miez de vreo 30cm^2. Toroidalele industriale sunt bobinate in general cu mult sub 40/S, lucreaza cu curent mare de mers in gol si aproape de saturatie si [de aceea] cad putin in sarcina (au "duritate" mare). Si sunt calde bine, termperatura proiectata in cel mai fierbinte punct este de 105-110grd. (in regim maxim). Dle Gauss, in general toroidalele mari (>800VA) bazaie mecanic - le bazaie miezul. Si in gol, nu doar in sarcina. Si cu cat sunt mai industriale (30/S) cu atat sunt mai sensibile la eventualele tensiuni continue de pe retea (bazaie "in valuri", cand mai tare, cand mai incet, fct. de nr milivoltilor de tensiune continua ce intra in ele). Acum ca sa definim nivelul de zgomot mecanic, pt audio este nepermis sa se auda ceva cu traful in gol si urechea lipita de el, in linistea noptii. Cele bune nu se aud nici in sarcina. In ultimii ani eu de la acest criteriu plec, restul trebuie sa se supuna acestuia. Izolarea pe cauciuc nu ajuta decat la reducerea rezonantelor cu cutia. Editat August 30, 2018 de Shambala Link spre comentariu
Marian Postat August 30, 2018 Autor Partajează Postat August 30, 2018 (editat) Hai sa fie totusi o sursa in comutatie, parca e pacat sa pun un traf bobinat manual ( mai ales toroidal ) intr-un astfel de amplif, ii strica aspectul, iar unul nou ar fi greu... Va trebui sa fie totusi o schema macar decenta, pe masura schemei amplificatorului. Acum nu am timp de stabilit parametrii si detalii, poate spre seara. Daca aveti sugestii pana atunci, postati si aleg ce cred ca se preteaza in cazul meu. Cert e ca nu o sa fac si pfc activ, din considerente de spatiu si radiatii emi de la bobina, cel mult poate o stabilizare rudimentara cu zener, a testat Dl Miticamy si este foarte ok pentru o astfel de aplicatie. Editat August 30, 2018 de Marian Link spre comentariu
gauss Postat August 30, 2018 Partajează Postat August 30, 2018 (editat) " Dle Gauss, in general toroidalele mari (>800VA) bazaie mecanic - le bazaie miezul. Si in gol, nu doar in sarcina. Si cu cat sunt mai industriale (30/S) cu atat sunt mai sensibile la eventualele tensiuni continue de pe retea (bazaie "in valuri", cand mai tare, cand mai incet, fct. de nr milivoltilor de tensiunea continua ca intra in ele). Izolarea pe cauciuc nu ajuta decat la reducerea rezonantelor cu cutia. " Multumesc pentru informatii . Din pacate , nu - mi folosesc . La nimic . Sant tardive ( vreo 15 ani intarziere ) , si sant un pic diferite de ale mele . Nici o problema , fiecare are experientele lui . Daca citeati topicul ( mai sus ) , ati fi aflat ca am de unde sa ma informez . Am si facut - o , la vremea necesara . Acum , daca e irelevant , sau necredibil , asta este . Nu vad nimic care m - ar putea afecta sau supara din asta . Sant colegi pe forum , cu care ma cunosc personal , si am colaborat la diverse chestii , care stiu ca nu bat campii . N - o sa apelez la ei , pentru confirmari . Nu acesta e rolul forumului , iar eu n - am nimic de dovedit nimanui . Doar am expus , in conversatia cu dl . Marian , o referire la un posibil numar de spire / volt , la un toroidal . Inteleg ca e deja bobinat . Am " ghicit - o " ... Si am mai dat ceva amanunte despre un toroidal "industrial ", dintr- un aparat asemenea . Nu e un secret , e un aparat de sudura . Mai exact , o microplasma , in limbajul colocvial . Mai scumpa decat 99 % din autoturismele membrilor elf . Transformatorul cu pricina are multe "anexe ", unele dezbatute si pe elf : softstart , dc - trap . Ma rog , alte rezolvari tehnice . Si altele , nu s - au pomenit pe - aici . Poate intr - un topic , pe la surse ... as povesti mai mult . Am si debobinat unul de acest tip , a ars intr - un incendiu . Nimic legat de aparat , a fost un foc intr - un depozit unde era plasat . Altfel , am beneficiat in topic si de aprecierile d - lui Vera , caruia - i multumesc inca o data , mai ales ca au primit si sustineri de la alti useri . Cam atat , interludiul meu la audio a fost prea lung . Nu vreau sa deranjez pe nimeni , sau sa schimb ceva pe aici , de orice natura . Cu stima , succes in continuare sectiunii si numai bine userilor si moderatorilor . P .S . - postarea mea e off - topic , ar trebui sa fie stearsa . Am scris si mai sus , despre altele ( tot care - mi apartin ) . Editat August 30, 2018 de gauss Link spre comentariu
Shambala Postat August 30, 2018 Partajează Postat August 30, 2018 (editat) Degeaba va aratati ofensat, caci ceea ce am scris este riguros corect. Chiar daca m-am adresat dvs., informatiile erau pentru toata lumea. Singurul lucru care l-am omis din exprimare - considerand acest lucru de la sine inteles - a fost "accesibile" - transformatoare toroidale accesibile ca pret. Cum la un amp de 2x400W ar fi necesar un traf de minim 1000VA, cam toate trafurile toroidale romanesti de aceasta putere - si cu atat mai mult cele mai mari, sufera de boala mentionata. Am lucrat cu multe zeci - poate o suta de bucati (1200-2500VA), de la mai multi producatori romani, unele facute pe comanda speciala si toate bazaiau chiar si in gol. Desi fiecare producator a sustinut ca a strans f bine miezul, ca l-a lasat sa se detenioneze in cuptor orele necesare (si dupa curba necesara de temperatura), ca l-a impregnat cu lac, in final toate bazaiau mai mult sau mai putin. Cel mai putin cele realizate cu 45 sau 50/S. Oricum, boala este vaalabila si la case mai mari, am avut un Bang and Olufsen inecat in rasina intr-o carcasa de aluminiu, care tot bazaia. Asa ca am considerat ca Marian merita sa ii atrag atentia asupra acestui aspect, caci dupa primirea si plata trafului nu prea mai ai ce face. Apropo, nici un producator de la noi nu accepta sa promita ca ofera un transformator toroidal "dead silence". De altfel nici un producator roman nu pretinde ca face trafuri de asemenea putere "for audio". Editat August 30, 2018 de Shambala Link spre comentariu
Blacksmith Postat August 30, 2018 Partajează Postat August 30, 2018 1 hour ago, Shambala said: si toate bazaiau chiar si in gol Aha... si râdeați de mine ca am facut sursa separata... ca o tin sub pat sau la vecina. Eu in viata mea n-o sa mai bag trafuri in cutia amplifului. Link spre comentariu
sesebe Postat August 30, 2018 Partajează Postat August 30, 2018 (editat) Acum 6 minute, Giuseppe Bagarella a spus: Aha... si râdeați de mine ca am facut sursa separata... ca o tin sub pat sau la vecina. Eu in viata mea n-o sa mai bag trafuri in cutia amplifului. Totusi peste 90% dintre amplificatoarele cu alimentare in retea si fara SMPS au inauntrul cutiei traf si probleme de biziit-biriit au numai citeva. Legat de tinutul trafului la vecina....depinde de vecina........ Editat August 30, 2018 de sesebe Link spre comentariu
validae Postat August 30, 2018 Partajează Postat August 30, 2018 (editat) Am bobinat câteva toroidale, de puteri destul de mari (și peste 1,5kW) și nu m-am confruntat cu niciun fel de bâzâit. Uneori chiar trebuia să mă asigur că sunt alimentate, așa erau de silențioase.Și menționez că nu le-am impregnat nici tolele, nici bobinajul......dar nici nu m-am zgârcit la sârmă, am supradimensionat puțin.Măcar acolo unde s-a putut...Dacă știi să fixezi bine miezul și să izolezi cum trebuie straturile de spire, nu bâzîie deloc. Deseori bâzâitul e dat de efectul magnetostrictiv cauzat de câmpul magnetic în tablele carcaselor. De aceea e bine să blindezi magnetic trafurile pentru audio, dar asta complică și devine costisitor de multe ori... Cred că în locul lui Marian aș face o sursă de putere în comutație.Mai ales că el are ceva experiență cu astea, nu trebuie musai s-o proiecteze de la zero, poate să copieze una dintr-un amplificator industrial de putere asemănătoare.Sau să modifice o sursă de servere, de mare putere, cum are un coleg pe forum la vânzare... Editat August 30, 2018 de validae Link spre comentariu
gauss Postat August 30, 2018 Partajează Postat August 30, 2018 (editat) 3 hours ago, Shambala said: Degeaba va aratati ofensat, caci ceea ce am scris este riguros corect. Chiar daca m-am adresat dvs., informatiile erau pentru toata lumea. Singurul lucru care l-am omis din exprimare - considerand acest lucru de la sine inteles - a fost "accesibile" - transformatoare toroidale accesibile ca pret. Cum la un amp de 2x400W ar fi necesar un traf de minim 1000VA, cam toate trafurile toroidale romanesti de aceasta putere - si cu atat mai mult cele mai mari, sufera de boala mentionata. Am lucrat cu multe zeci - poate o suta de bucati (1200-2500VA), de la mai multi producatori romani, unele facute pe comanda speciala si toate bazaiau chiar si in gol. Desi fiecare producator a sustinut ca a strans f bine miezul, ca l-a lasat sa se detenioneze in cuptor orele necesare (si dupa curba necesara de temperatura), ca l-a impregnat cu lac, in final toate bazaiau mai mult sau mai putin. Cel mai putin cele realizate cu 45 sau 50/S. Oricum, boala este vaalabila si la case mai mari, am avut un Bang and Olufsen inecat in rasina intr-o carcasa de aluminiu, care tot bazaia. Asa ca am considerat ca Marian merita sa ii atrag atentia asupra acestui aspect, caci dupa primirea si plata trafului nu prea mai ai ce face. Apropo, nici un producator de la noi nu accepta sa promita ca ofera un transformator toroidal "dead silence". De altfel nici un producator roman nu pretinde ca face trafuri de asemenea putere "for audio". Nu ma arat ofensat . Constat ( nu prima oara ) ca nu cititi topicul . Ma rog , postarile mele . De spun asta ? Simplu ... eu nu am facut referire la toroidale romanesti . Gasiti in postarile mele asa ceva ? ... Am pomenit de documentatii de la firme din Italia si Franta . Pe care le - am studiat , si cu ale caror produse ( fizice ) am lucrat . Inca mai lucrez . Am spus ca fiecare are experientele lui . Ale mele sant foarte limitate . Nu am vazut in viata mea un toroidal romanesc . Nici macar o fractiune din el . In nici un caz zeci sau sute , dupa cum inteleg ca ati lucrat . Nu stiu cum arata . Poate fi si poligonal , bobinat cu sarma de rufe ... sau toroid perfect , din permalloy , bobinat cu sarma din aur . Deci nu pot face referiri . Chiar nu ma intereseaza , nu cred ca voi avea de - a face , sansele sant infime . Nu - mi asum decat concluziile referitoare la ce cunosc , extrapolarile nu - mi apartin . Daca referirile ( inteleg ) adresate mie sant pentru toata lumea , e un castig . Pentru ceilalti ... Ma rog , era bine de specificat , poate mai multi sant interesati ... si ar fi fost ( mai ) atenti . Eventual sa participe la topic . Cam atat ... P.S. - daca as lucra amplificatoare , eventual pentru mine ... ceva mai deosebit , cum inteleg ca este subiectul topicului , as alege alimentare clasica . Adica doua toroidale , fiecare canal cu alimentarea lui . Sant si ceva avantaje ( cel putin pentru mine ) , echilibrarea cutiei , un profil mai jos , ventilare mai buna a transformatoarelor ... si altele . Unele chiar de natura electrica ... fiabilitate , zgomot etc . Ma rog , parerile ( din ce am observat ) difera aici . Eu pot avea o nuanta de subiectivism , sant ( oarecum ) satul de comutatie . Desi , cu 200 RON as procura doua surse pentru site - uri GSM , de 1,5 KW fiecare , heavy duty , cu racire pasiva , fabricate in Elvetia . Reglabile in plaja larga ( incep de pe la 10 volti , pana la 75 , ... 20 amperi curent nominal ) . Nimic rau , judeca fiecare in dreptul lui ... mai ales la audio , unde am observat cea mai mare diversitate de solutii . Editat August 30, 2018 de gauss Link spre comentariu
sesebe Postat August 30, 2018 Partajează Postat August 30, 2018 O sursa rezonanta/cvasirezonanta ajuta mult nu la randamentul energetic (ajuta si acolo destul) ci mai ales la zgomotul electric de banda larga generat, lucru foarte important in domeniul audio. Link spre comentariu
franzm Postat August 30, 2018 Partajează Postat August 30, 2018 3 hours ago, validae said: Cred că în locul lui Marian aș face o sursă de putere în comutație.... cum are un coleg pe forum la vânzare... Vedeti ca e unu p-acilea de-si zice Leco. Daca stiu eu bine, mai are o sursa de vânzare. Da nu stiu daca-i pentru amplificatoare sau pentru aparate de sudura cu curenti de audiofrecventa ;-) @Marian: Am un transformator toroidal de vreo 1,2-1,5kVA. Folosit, dintr-un amplificator cu mosi laterali. Nu stiu daca bârnoaie, ca nu i-am dat drumu niciodata. Pare fabricat în Englitera, La anu vin sa ma dau mare prin Timisoara si as putea sa-l aduc cu mine. Dar numai pâna în Timisoara. Link spre comentariu
Marian Postat August 30, 2018 Autor Partajează Postat August 30, 2018 Ar fi culmea sa cumpar tocmai eu sursa in comutatie facuta de altii, mi-ar fi rusine Sesebe tocmai ce-am zis deja ca nu se pune problema de rezonanta, si asa cum am fost de fix pe tema finalilor si a iesit ca mine, la fel si aici, nu vreau eu rezonanta D-le Franzm va multumesc insa raman la SMPS, sa stiti ca n-a fost o decizie rapida, fiecare solutie are avantajele ei, motivele pentru care aleg comutatia sunt mai multe. Varianta cu traf este calea usoara, si dupa cata munca am depus pentru partea de module finale, parca ar fi pacat sa aleg o scurtatura pentru alimentare. Apoi sursa asta cu cei 1,5kW ai sai va fi cea mai puternica facuta de mine pana in prezent, este momentul pentru pasul asta, asa cum este momentul si pentru o sursa ceva mai completa si complexa pentru audio, fara secrete, fara eschive, totul la liber pentru oricine. Si ar mai fi... Link spre comentariu
Postări Recomandate