Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare Mosfet400 full simetric

Postări Recomandate

• Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Daca te hotarasti la solutia clasica iti fac eu unul E+I sanatos, cu ecran primar/secundar,secundar de forta-eventual cu prize dupa dorinta!-secundare pentru circuite de preamplificare/comanda si ,daca doresti, si ecran exterior de cupru....la ce ai tu nevoie,va fi mare si greu!

Link spre comentariu

Iese . Dati - i ( si ) 2-3 prize in primar , plus minus  fata de calcule ... cate 10 la suta din spirele calculate ( sau 5 la suta ) . Macar 4 prize , plus - minus 20 ( 10 ) la suta . Sectiunea e mare , permite mai usor abateri mici de la " calcule " . Eventual , mergeti pe 45 supra S ( acoperitor ) , in loc de 40 . Bineinteles , daca incap ( comod ) spirele ...

P.S. - pt . dl . Marian 

Editat de gauss
Link spre comentariu

D-le Marcu tocmai asta este problema, gabaritul unui traf EI, am si eu unul cu tole si juguri in stare foarte buna, doar de carcasa are nevoie, spatiu de bobinare si miez arhisuficient, totusi este voluminos si greu... Cel toroidal are profil si gabarit ceva mai redus, e mai greu de bobinat dar va fi mai usor. 

3 minutes ago, gauss said:

Eventual , mergeti pe 45 supra S , in loc de 40

Oricum n-as fi luat in calcul 40/S, 45 cu ceva reticenta da...

Link spre comentariu
Acum 24 minute, Marian a spus:

D-le Marcu tocmai asta este problema, gabaritul unui traf EI, am si eu unul cu tole si juguri in stare foarte buna, doar de carcasa are nevoie, spatiu de bobinare si miez arhisuficient, totusi este voluminos si greu... Cel toroidal are profil si gabarit ceva mai redus, e mai greu de bobinat dar va fi mai usor.

Ok, spor!

Link spre comentariu

Sa inteleg ca cele 432 pag. de la "Totul despre transformatoare.......", au fost scrise de pomana. Apelam tot la formulele empirice.

@Marian daca nu cunosti nimic despre miez si nu ai posibilitatea sa-i determini parametrii, bobinezi primarul pt. un curent de mers in gol de 10-12%, din curentul nominal.

Atentie, transformatorul toroidal sta mult mai prost decat cel E+I, la racire (sarma mai groasa la ac. putere).

Alegerea iti apartine.

Felicitari si spor.

Link spre comentariu

Eu apelez la formule empirice . Au devenit empirice fiindca ofera rezultate bune fara calcule . Acestea ( calculele ) le - au facut predecesorii , in zeci de ani precedenti . Si fiindca le - a dat cam la fel ( rezultatul ) , s - au generalizat . Care este economia de cupru intre empiric si " universitar " ? Care este sporul de performanta ? Curent mai mare , temperatura mai redusa , etc . ? Ca miezul este acelasi . Cred ca unii fac " arta pentru arta " . La " universitar " poti gresi . La empiric , nu . Ma rog , se presupune ca aritmetica cu numere naturale si ( eventual ) numere zecimale se cunoaste . In fine ... face fiecare cum doreste . Mie nu mi - a calculat nimeni trafurile , de vreo 40 de ani  . Atunci , ( in urma ) am facut si calcule (academice ) sa iau examenele . Si le - am luat ... , probabil a fost o greseala ... , nu stia nimeni ca vor apare internetul si forumurile ! Nici macar transformatoarele pe care le - am facut ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

De acum 40 ani, cand ati luat examenul, au aparut materiale noi, cu parametrii superiori.

A face un transformator de 100VA, cu greutatea de 2kg. sau 4kg., pt dvs. nu conteaza. Pt. altii da (macar ca volum, greutate si cost). 

Cum ati spus "Acestea ( calculele ) le - au facut predecesorii , in zeci de ani precedenti ", cand nu existau materialele actuale. Dupa parerea mea, apelam la ele in cazuri extreme (lipsa timp, materiale corespunzatoare, etc.).

Altfel ne batem joc de noi (studii, experienta, materiale, buzunar, etc.).

Link spre comentariu

Multumesc pentru observatii . Daca ati citit topicul de care faceti vorbire , poate ati observat ca am si eu postari . Le tin bine minte ... poate le revedeti . Si in alte topicuri cu transformatoare . Ca idee , am documentatie de proiectare si executie de transformatoare industriale ( si toroidale ) de la firme de profil , ( in principal )  din Franta si Italia . S - au fabricat in mii de bucati ... Cazuri concrete , pentru utilaje la care le - am tinut service - ul . La unele , ma mai duc si acum . Daca le printez ( documentatia , fata - verso ) , umplu un portbagaj . De autoturism , nu de bicicleta . Le - am studiat , n - am ramas cu ce am invatat prin scoli . Ca sa iau alte examene , sa - mi dea fabricantii O.K. - ul pentru service , si patronul plata scolarizarii , si dupa aceea leafa . Materialele noi schimba coeficienti , si valori din tabele . Nu principii si teoria . Daca la dumneavoastra se intampla altfel , n - am nici o vina . Nici amestec , si nici pareri . Cam atat . Pluralul cu " ne batem joc " nu ma include , cu voia dumneavoastra ... si mai ales fara . Cam atat ...

P.S. ... " A face un transformator de 100VA, cu greutatea de 2kg. sau 4kg., pt dvs. nu conteaza "  Chiar asa ? Ati calculat " empiric " si asa v - a iesit ? Se dubleaza greutatea ? ... Felicitari ! Vedeti ca am scris ceva de calculele cu numere naturale ... Ati vazut vreun transformator de - al meu ? ... Santeti clarvazator , sau mentalist ? ... eu cred ca umorist , fara succes ! Doar ridicol ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
2 hours ago, Marian said:

Pai tot eu mi-am batut capul si la el :)

Corect !  :rade:

2 hours ago, Marian said:

Asta nu imi place mie la trafurile astea clasice. Pentru puteri mari s-a terminat cu jmecheria in sat !

Ai ditamai matahala de iti face hernie, trabuie carcasa pe masura ca sa nu mai vorbim de filtaj, mai trebuie si ala destul de generos si nu e ieftin.

Ai vazut si tu ca in ziua de azi se poate trânti repede o sursa in comutatie cu puteri ce pot trece lejer de 1,5kw. Ai putea face chiar si un dual mono, fiecare etaj final cu sursa lui.

Acum, tu stii mai bine ce sursa vrei sa ii faci.

Link spre comentariu

2-4kg a fost un exemplu (nu am calculat nimic).

Felicitari pt. activitatea dvs.

Si cu asta basta, nu are rost sa poluam subiectul lui Marian, macar din respect pt. ce a realizat. 

@Shambala ai perfecta dreptate, dar discutia nu ajunsese la ac. subtilitati.

Link spre comentariu

Parca facuse cineva pe forum un amplificator cu transformator ( clasic , pe fier ) separat ( alta cutie ) ... il tinea sub pat , sau asa intentiona ... Sau ma insel ? Tot ce se poate ...

P.S. - sant convins ca dl . Marian va gasi solutia cea mai convenabila . Sau macar cea pe care si - o doreste . Cine " nascoceste " asa schema , ar trebui sa rezolve si alimentarea ... nu se poate altfel !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Ce are s..a cu prefectura?

"Parca facuse cineva pe forum un amplificator cu transformator ( clasic , pe fier ) separat ( alta cutie ) ... il tinea sub pat , sau asa intentiona ... Sau ma insel ? Tot ce se poate ..."

In privinta mea, va inselati amarnic.

Editat de vera
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări