Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Faza - Nul - Impamantare

Vizitator sjsul

Postări Recomandate

Vizitator sjsul

Salutare,

Am nevoie de ajutorul vostru pentru a clarifica o situatie destul de dificila dpdv legal.

Am un birou inchiriat intr-o cladire. Astazi am observat cateva intreruperi de curent in urma carora aerul conditionat a incetat sa mai functioneze.

Am coborat la parter unde un nene, "reprezentat" al cladirii in calitate de fochist astupase 2 prize intr-un birou ce urmeaza sa fie inchiriat la parter.

L-am anuntat ca s-a ars aerul conditionat si am urcat inapoi sa imi vad de treaba. Pe scari, la etajul 1 incepuse sa miroasa a plastic ars. La etajul 2 am avut surpriza sa gasesc o lampa cu senzor de miscare ce ardea cu flacara deschisa. M-am panicat putin dar totusi am pus mana pe un stingator si am stins focul. Pe sub plasticul topit se vedea un scurtcircuit, am strigat la reprezentatul firmei sa taie curentul.

Unul din reprezentantii proprietarului mi-a transmis un mesaj in care a precizat ca e vina celor de la ENEL si ca vor da drumul la curent cand se va rezolva situatia.

Ulterior a venit un electrician care a spus ca este o problema la NUL-ul celor de la ENEL. A scos lampile arse din perete lasand cablurile neizolate si a plecat.

Dupa plecarea electricianului in cladire exista curent, asadar am procedat in a imi introduce aparatura electronica in priza pentru a imi continua activitatea.

Evident ca problema nu fusese rezolvata, a trebuit sa plec din birou si 30 de min mai tarziu m-a instiintat un vecin ca iese fum din calculator.

Am fugit efectiv inapoi la birou in ideea in care riscam sa ia foc din nou. Jumatate din birouri fiind inchise consider ca exista chiar un risc major sa ia toata cladirea foc Nu a mai luat foc nimic insa m-am trezit cu majoritatea electronicelor arse:

1 frigider

1 monitor

1 imprimanta

1 server de stocare

4 incarcatoare (2 laptop 2 telefon)

Intrebarea mea ar fi, daca intradevar NUL-ul nu ar fi functionat, nu trebuia sa intervina impamantarea pentru a prelua surplusul de curent ?

Daca facea scurt vizibil lampa pe care am stins-o, nu era normal macar sa fi sarit siguranta ?

Daca mai sunt necesare si alte detalii va stau la dispozitie.

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dorofteius

1

• validae

1

• bcristian

1

• maxente

1

Top autori în acest subiect

Împământarea e pusă doar pentru protecția utilizatorului împotriva electrocutării.Cu alte cuvinte, dacă dintr-un motiv un fir cuplat electric la Fază ajunge accidental în contact electric cu carcasa metalică a unui aparat electrocasnic, iar aceasta e legată corect la Pământ, se produce un scurtcircuit și se declanșează rapid siguranțele de pe respectivul circuit, iar curentul nu mai poate circula prin persoana ce atinge carcasa spre Pământ.Asta, în cazul fericit că priza respectivului aparat e legată la împământare și aparatul are și el carcasa metalică legată la împământare. Aparatele cu risc de electrocutare (mașini de spălat, frigidere, calorifere și convectoare electrice, prăjitoare de pâine, etc) respectă această cerință.

Uneori însă conductorul de Nul al rețelei de distribuție se poate întrerupe din cauze accidentale, iar dacă întâmplarea face ca porțiunea de cablu ce duce spre consumator să se atingă de un fir al unei Faze, atunci pe cablurile de rețea ce intră în clădire va apărea o tensiune de circa 380V care va distruge rapid consumatorii neprotejați intern prin varistoare.Se poate însă monta la cerere în tabloul de distribuție al clădirii un dispozitiv de protecție la supratensiune (DPST). Acesta va decupla rapid instalația în cazul apariției unor tensiuni ce depășesc un prag maxim admisibil.

Faptul că siguranța de pe priza în care era conectată lampa incendiată nu a declanșat, poate fi cauzat fie de supradimensionarea siguranței de pe acel circuit, dar și de faptul că acea lampă avea cabluri atât de subțiri încât s-au întrerupt ele înainte ca curentul de scurtcircuit să ajungă la pragul necesar declanșării siguranței.E cazul frecvent al multor electrocasnice, cu cabluri firave și subdimensionate.

Chemați un reprezentant al distribuitorului local de energie să constate defectele și dacă a fost vina distribuitorului (supratensiune accidentală) atunci veți fi despăgubit. Dar rețineți că siguranțele din taboul de distribuție trebuie să fie conforme și nu improvizate, altfel nu se acordă despăgubiri. De obicei constatatorul se duce direct la tablou, dacă o singură siguranță nu e în regulă, decide că nu se pot acorda despăgubiri din cauză că utilizatorul nu a respectat specificațiile.

Editat de validae
Link spre comentariu

Nulul din tablou, unde sunt toti consumatorii legati, e prost distribuit. Unii consumatori sunt legati in tablou de nul cum sunt boabele de struguri in ciorchine. In momentul in care baza ciorchinelui se reteaza (de la nulul principal) , prin nulul ala (ciorchine) se intoarce alta faza de la vecinul din bloc. Si in felul asta, tu si vecinul avand faze diferite, se intalnesc ambele prin consumatorii vostri aflati in priza in momentul ala.

Asta e o harababura in tablourile blocurilor comuniste. Treaba cu nulul prost legat s-a mai intamplat si la mine pe strada. Acum s-a rezolvat de cand au schimbat cablurile vechi.

Daca spui ca ti s-au ars atatea electrocasnice, vorbeste in bloc si cu ceilalti locatari ca sigur au si ei electrocasnicele bubuite si facei un dosar pentru despagubire la ENEL, CEZ sau cum s-or numi.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Diferentiala nu ajuta cu nimic la situatia asta, pentru ca nulul se intrerupe inainte de ea, asa ca prin ea curentii sunt echilibrati. Ca tensiunea e spre 400V nu-i treaba ei. Oricum toata lumea are una (de 300 mA) in BMP(T).

Exista "sigurante" atat pentru detectie intrerupere nul (astea ar trebui sa existe si functioneze la distribuitor) cat si de detectie sub/supratensiune. Ultimele exista in BMPT-uri sau si le poate pune oricine. Problema cu ele e ca daca stai intr-o zona in care tensiunea fluctueaza frecvent o sa renunti rapid la ea, ca nu-ti convine sa tot ramai fara curent.

Link spre comentariu

Cand ai - intr-un spatiu inchiriat,  la firma sau cabinet aparatura scumpa este bine sa iti faci o retea electrica aparenta (discret, evident) cu tablou de distributie propriu care sa contina sisteme de protectie pt orice situatie. Chiar daca platesti 1500-2000 lei pe o astfel de lucrare, te salveaza de la aproape orice sitiuatie catastrofala. Iar daca te muti il iei cu tine, evident.

Retea electrica aparenta inseamna ca din tabloul de distributie propriu pleci cu mai multe cabluri multifilare cu prize multiple in capete, dedicate fiecarei zone de lucru. Se dimensioneaza corect pt fiecare consumator sau grup de consumatori.

Daca tensiunea fluctueaza frecvent trebuie sa dai bani si pe 1-2 regulatoare de tensiune.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări