Marele Savant Postat August 26, 2018 Partajează Postat August 26, 2018 Acum 5 ore, gauss a spus: Pompele de Aversa au fost ideea Cabinetului 2 ... ca tot pompe erau ! Se produceau in tara , deci ... Cine nu crede , se poate interesa la ofiterii navigatori electromecanici , si capitanii din perioada ... Ideea a aparut cand s - au taiat la sange importurile ... sarma de aluminu la bobinaje , demaroare cu arc comprimat la tractoare , in loc de electromotor , bendix si baterie , si alte solutii tehnice pe care nu le comentez . In industria electronica a aparut un indrumar cu coperta verde , unde se specifica ce integrate vestice nu se vor folosi la proiectare . Multi electronisti stiu despre ce este vorba ... daca - l gasesc , il postez , sa nu fie interpretari ! In loc de CA 3140 , se indica beta F 356 , de IPRS , care urma sa intre in productie , beta M 108 ( greu de gasit , se practica 308 ) inlocuia o coloana intreaga de operationale etc . tot acolo mai scria si ca desi se fabrica in tara cu rezultate bune si multi ani, se importau sub diverse zeci de denumiri banalele ba741, am si eu catalogul ala! si nu se interzice nimic, se dau echivalente intre ci produse in vest si cele produse in este! de remarcat faptul ca productia din urss putea inlocui in totalite c.i. industriale si de larg consum. iar iprs a livrat de multe ori c.i. logice de import cind nu putea acoperi din productia proprie, acolo existind si unitatea ce se ocupa de importul de componente active! Link spre comentariu
gauss Postat August 26, 2018 Partajează Postat August 26, 2018 (editat) M - ati citat . Nu , nu se poate un link serios . " Cateva ( nu stiu cate , poate cautati ... ) " . Asta am scris . Contine si indemnul de a cauta ... pe net sau in alte parti . Unii vaporeni au mai scris carti , publicate pe la noi sau aiurea , au mai fost emisiuni pe la TV sau radio . Cine doreste , se documenteaza . Am mai scris si ca pot fi consultati cei care au navigat ... eu am avut ocazia . Nu am intrebat direct , fiindca nu stiam . Subiectul a aparut in conversatii , printre multe altele . Daca au mintit , pacatul lor ... nu vor ajunge in rai . Si eu , la fel ... P.S . - va multumesc pentru atentia cu care ma citati . Pai , postati catalogul verde ... ne lamurim ce se interzice ( sau nu ? ) ... eu am si adresa interna cu care l - am primit , contine mai multe pe sectorul unde am lucrat . Nu le - am primit itamplator , am fost partas la o cerere de materiale , inclusiv C.I. Rusii nu aveau asa ceva , din URSS puteam obtine cam orice . Sper sa le gasesc , le - am recuperat din mapa cand am parasit unitatea , nu aveau caracter clasificat , si oricum trecusera mai mult de zece ani ... Nu stiu cand se va intampla , documentatia din anii aceia o am intr -o alta locatie , n - am mai acesat - o de mult , nefiindu - mi necesara . Apropo , e asa important ? ... Editat August 26, 2018 de gauss Link spre comentariu
Marele Savant Postat August 26, 2018 Partajează Postat August 26, 2018 (editat) Acum 5 ore, VAX a spus: Daca erati minor, inseamna ca aveti amintiri numai din perioada de cadere (degradare) a regimului. Nu ar trebuie sa va dati cu parerea despre tot ce a fost. Eu aveam 32 de ani si eram la gimnaziu (anii '60-'70) cand se traia mult mai bine, cand situatia evolua in bine de la un an la altul. Pana s-a dus Ceasca in Coreea de Nord si a venit de acolo cu idei sfoiegite in cap. conteaza motivul sau faptul ca faceam foamea pe frig si intuneric? in Motru, cu carbunele la cap si CET-ul la marginea orasului, aveam apa calda cite doua ore pe zi, lun-miercuri-vineri! asta dupa ce citiva ani nu am avut deloc! ciudat, dar acelasi cet, a putut de circa doua decenii sa furnizeze caldura si apa calda continuu! Acum 4 ore, VAX a spus: Nu apar regimul comunist, desi nu tot ce era atunci era rau, cum nici tot ce este acum nu este bun. Insa nu ma pot adapta la situatia de acum, de a trai intr-o tara devenita colonie subdezvoltata, cu milioane de locuitori plecati in pribegie din lipsa de locuri de munca si de perspectiva. Nu suport regimul neoconial impus de vestici si pus in practica prin cozi de topor si tot felul de gunoaie umane. M-am nascut intr-o tara care avea aspiratii la independenta si dezvoltare, nu in Africa. subdezvoltarea aia se vede pe strazi, in casele si apartamentele noastre, mall-uri si supermarketuri care de care mai bengoase, conturi in banci, sute de mii/milioane de turisti care calatoresc in lumea larga (turisti, nu cei care merg la lucru) etc Editat August 26, 2018 de Marele Savant Link spre comentariu
Marele Savant Postat August 26, 2018 Partajează Postat August 26, 2018 Acum 4 ore, VAX a spus: In Asia este alta traditie politica, sunt si monarhii comuniste. In Japonia cum era, nu munceau ca sclavii pe plantatie ? Il divinizau pe imparat si erau in stare sa-si dea viata pentru binele firmei la care lucrau. Si acum in Japonia este rupere de oase, daca lucrezio intr-o fabrica. Ma apuca rasul cand imi amintesc de reactia populatiei din Coreea de Sud in timpul crizei economice din anul 1996 (sper sa nu gresesc), provocata de Soros in toata Asia. Stateau coreenii la cozi imense, sa predea statului bijuteriile familiei, sa nu dea tara faliment. Minte de tampiti din Asia. si pe mine ma apuca risul ca noi nu dorim sa ne rupem oasele pe bani de seminte doar pentru a face patronii curu' mare sau sa aiba bugetarii ce cheltui pe prostii si ce pradui! Acum 12 minute, gauss a spus: M - ati citat . Nu , nu se poate un link serios . " Cateva ( nu stiu cate , poate cautati ... ) " . Asta am scris . Contine si indemnul de a cauta ... pe net sau in alte parti . Unii vaporeni au mai scris carti , publicate pe la noi sau aiurea , au mai fost emisiuni pe la TV sau radio . Cine doreste , se documenteaza . Am mai scris si ca pot fi consultati cei care au navigat ... eu am avut ocazia . Nu am intrebat direct , fiindca nu stiam . Subiectul a aparut in conversatii , printre multe altele . Daca au mintit , pacatul lor ... nu vor ajunge in rai . Si eu , la fel ... P.S . - va multumesc pentru atentia cu care ma citati . Pai , postati catalogul verde ... eu am si adresa interna cu care l - am primit , contine mai multe pe sectorul unde am lucrat . Sper sa le gasesc , le - am recuperat din mapa cand am parasit unitatea , nu aveau caracter clasificat , si oricum trecusera mai mult de zece ani ... Nu stiu cand se va intampla , documentatia din anii aceia o am intr -o alta locatie , n - am mai acesat - o de mult , nefiindu - mi necesara . sint la peste 2000 de km de acel catalog. oricum la mine a ajuns fara nici o adresa, sau a ramas aiurea cine stie prin ce birou! Link spre comentariu
gauss Postat August 26, 2018 Partajează Postat August 26, 2018 Ce sa zic ... macar probabil acolo ( inteleg ca in Anglia ) se gasesc componentele care mi - au trebuit acum niste ( nu putini ) ani ! Link spre comentariu
Marele Savant Postat August 26, 2018 Partajează Postat August 26, 2018 o data cu aparitia internetului, a comertului on line, banci si carduri bancare, nu cred ca a mai fost o problema mare nici pentru noi procurarea componentelor! oricum, eu ma ocup de crescut nepotica, pus preturile prin magazine, mai comand cite ceva cind nu ma pot abtine, dar mai cu mila si pindesc zilele cu soare pentru a intra in ocean! dar nu sint foarte sigur ca voi mai sta si din primavara lui 2019! vreau sa subliniez ca nu am simtit nici cea mai mica reticenta fata de romani (sau este foarte bine ascunsa) nici din partea vecinilor, nici din partea autoritatilor, unde exista intr-adevar destula birocratie dar se rezolva extrem de rapid, majoritatea din fata calculatorului fara a fi nevoie sa interactionezi direct cu cineva! am apelat si la sistemul sanitar public, cu rezultate bune pina acum, asistenta medicala de stat fiind gratuita pentru oricine se afla pe teritoriul UK, indiferent de motiv! 90 Link spre comentariu
Mircea Postat August 26, 2018 Partajează Postat August 26, 2018 6 hours ago, dany_cta said: ... orice om harnic traieste mult mai bine acum decat inainte. Meseriile s-au pastrat si oamenii buni sunt cautati si platiti peste tot. Dar intr-adevar, trantorii nu mai au loc in societate. Nici ca se putea o descriere mai pertinenta. Doare ca azi nu mai functioneaza lozinca: "fiecaruia dupa nevoi, fiecare dupa cum poate". Multi dovedeau o discrepanta falimentara intre nevoi si putiinta. Discrepanta care a dus la falimentarea unei natii. Cei care au primit, desi frecau menta toata ziua, azi zbiara de ciuda ca s-a inchis robinetul, ca era mai bine atunci. Le e greu sa faca azi ceva care sa le asigure ziua de maine. Adaug ca nu toti ridica ancora catre alte zari exclusiv din motive economice. Sunt atatea motive sa-ti doresti sa fii cat mai departe. Link spre comentariu
dany_cta Postat August 26, 2018 Partajează Postat August 26, 2018 (editat) Mereu o sa existe lingaii astia "raportori" care regreta vremurile cand ei erau mai egali decat altii. Realitatea pe care nici un om cu ratiune nu poate sa o conteste este ca noi nu aveam produse de calitate in nici un domeniu, nimic de top, multe la limita inferioare, majoritatea sub limita minima a CTC-ului occidental. Noi produceam strunguri, suna bine, dar cand te uiti ce strambaturi produceam, nici un occidental nu ar fi numit alea "strunguri". Produceam masini, exista vre-o masina produsa in Europa care era mai proasta decat masina pe care o produceam noi ? NU ! Noi o numeam masina, orice occidental ar fi numit-o gunoi si de aia nici nu puteam sa le vindem la un pret care sa renteze productia, se vindeau pe mai putin decat costul de productie in tarile de lumea a 3-a. Si povestea asta continua in toate domeniile, fie ca sunt trenuri, electronice, fabrici sau vapoare. Vreau sa vad si eu produsul ala bun pe care il faceam noi, nu agricultura cu produse buboase, urate si pline de chimicale - da oameni buni, combinatele petrochimice de care eram plini nu produceau ingrasaminte pentru mancare naturala, doar ca nu exista nici o autoritate care sa aiba voie sa investigheze sau sa deschida gura. Teoria conspiratiei este pentru paranoici, nu pentru oamenii rationali. Eu nu am vazut produsele alea bune, orice fabrica/uzina care nu este in stare sa produca produse vandabile trebuie inchisa ! Nu exista nici un motiv ca statul sa intretina din banii publici activitati care doar consuma banii fara nici un rezultat. Legat de romanii plecati in afara, nu regimul actual i-a gonit, pe vremea comunismului ar fi plecat 20milioane intr-o zi ! Ar fi plecat toti oamenii muncitori, fara exceptie, granitele i-au tinut fortat in interior. Asa greu cum este acum, totusi o gramada de romani au fost convinsi sa ramana, asta este o realizare ! La sfarsitul anilor 80 nimeni nu ar fi ramas daca nu erau tinuti fortat. Editat August 26, 2018 de dany_cta Link spre comentariu
Mircea Postat August 27, 2018 Partajează Postat August 27, 2018 Fii mai ponderat in termenii folositi, altfel se inchide topicul asta de succes repetitiv: in fiecare an aceeasi discutie. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 27, 2018 Partajează Postat August 27, 2018 Cauta si tu mai danut pe net. Parca la baia mare se producea ceva oxid de aluminiu pentru scutule termic al navetei spatiale americane. Cand zici nimic bun nu te gandesti numai la ceasuri si masini. Uraniul produs in banat nu era bun ? Pantofii Guban care mai exista si astazi. E tarziu si n-am chef sa-mi storc mintea, dar aveam si export peste pretul de productie. Link spre comentariu
dany_cta Postat August 27, 2018 Partajează Postat August 27, 2018 8 minutes ago, cocochannel said: Cauta si tu mai danut pe net. Parca la baia mare se producea ceva oxid de aluminiu pentru scutule termic al navetei spatiale americane. Cand zici nimic bun nu te gandesti numai la ceasuri si masini. Uraniul produs in banat nu era bun ? Pantofii Guban care mai exista si astazi. E tarziu si n-am chef sa-mi storc mintea, dar aveam si export peste pretul de productie. Ma intereseaza chestii reale nu legende comuniste in care eram numarul 1 la exporturi din lume. La o simpla cautare observam ca pantofii guban nu au nici o treaba cu comunismul. Firma a fost infiintata inainte de venirea regimului comunist la putere si chiar si in perioada comunista a fost condusa de patronul ei si a avut mari dificultati in perioada respectiva. Succesul nu s-a datorat comunismului. Nu se confirma faptul ca regimul comunism a facut produse de calitate. Pantofii Guban nu au fost nici pe departe ai regimului comunism, ei chiar au stricat. Link spre comentariu
VAX Postat August 27, 2018 Partajează Postat August 27, 2018 Vad ca "propagandisti de viata noua" trateaza comunismul ca si cum ar fi fost creatia romanilor sau a rusilor, chinezilor, etc, nu a unora care dispuneau de foarte multi bani prin practicarea bisnitei si camatariei. Nu fac sapaturi sa descifreze misterul apartiei comunismului si sa analizeze motivele pentru care a fost inventat si ulterior a fost dat jos. Link spre comentariu
gauss Postat August 27, 2018 Partajează Postat August 27, 2018 (editat) Eu cred ca ( virgula ) comunismul a venit de pe alta planeta . Ma rog , din spatiu ... de oriunde altundeva . Vesnica justificare e ca altii , altcineva , altundeva , in alta epoca , de preferat cat mai departe in timp , spatiu sau constiinta a facut ceva rau ... care nu e asa rau , ni s - a parut , n - am inteles , s - a vrut binele etc . Lasati - l , fratilor , sa se odihneasca in pace ... O mai aparea , cine stie ... nu prindem noi " renasterea " , oricat si - ar dori unii , chiar si de pe - aici . Ziua de astazi e o zi mai aproape de momentul in care nu se va intampla , ca nu santem vesnici . Ce sapaturi sa facem ? Orice om alfabetizat poate citi ce zic marii promotori ai " binelui " din istorie , sant ( au fost ) nebuni , nu stiu ce spun ? nu - i jigniti , cei care - i sustineti , nu e kosher ... nu e nevoie sa creem o noua istorie . Sau ... sa faca cine doreste cercetari . Timpul trebuie umplut in vreun fel . Personal , nu regret nimic din binefacerile fostului regim . I - am dat mai mult decat mi - a dat , ca si tarii ... si atunci , si acum . Cine simte , crede sau descopera altfel , treaba lui . Soarele tot de la rasarit rasare ( la propriu ) , bucurati - va de ce aveti , chiar daca e putin . Se poate si sa nu fie deloc . Vine momentul cand va fi prea mult , nu s - a intamplat pana acum altfel ! ... Editat August 27, 2018 de gauss Link spre comentariu
Marele Savant Postat August 27, 2018 Partajează Postat August 27, 2018 Acum 5 ore, cocochannel a spus: Cauta si tu mai danut pe net. Parca la baia mare se producea ceva oxid de aluminiu pentru scutule termic al navetei spatiale americane. Cand zici nimic bun nu te gandesti numai la ceasuri si masini. Uraniul produs in banat nu era bun ? Pantofii Guban care mai exista si astazi. E tarziu si n-am chef sa-mi storc mintea, dar aveam si export peste pretul de productie. deci trebuie sa-ti storci creerii ca sa poti enumera cite va produse decente??? P.S. Electroputere =transformatoare, locomotive si aparataj de inalta si foarte inalta tensiune, multe in functiune inca si astazi in majoritatea posturilor si statiilor de transformare! Acum 4 ore, VAX a spus: Vad ca "propagandisti de viata noua" trateaza comunismul ca si cum ar fi fost creatia romanilor sau a rusilor, chinezilor, etc, nu a unora care dispuneau de foarte multi bani prin practicarea bisnitei si camatariei. Nu fac sapaturi sa descifreze misterul apartiei comunismului si sa analizeze motivele pentru care a fost inventat si ulterior a fost dat jos. conteaza explicatiile? putea fi adus si de martieni sau de scafandri, conteaza ca milioane de oameni au suferit si unii continua sa sufere si acuma! Link spre comentariu
dany_cta Postat August 27, 2018 Partajează Postat August 27, 2018 (editat) Si iar ajungem inapoi la vrajelile comuniste sustinute de cei care inca cred minciunile lor. Cati dintre voi au vazut transformatoare sau aparatura de la Electroputere comunista sa plece in afara ? Nu vorbesc de vorbe gen "stiu eu ca exportam". La fel "se stia" de multe si noi nu aveam bani nici sa cumparam mancare pentru popor. In schimb stiu cu siguranta ca transformatoarele din sate au fost in general, acolo unde a fost posibil, schimbate. Nu stiu cu ce dar stiu sigur ca alea comuniste picau la primele picaturi de ploaie si fulgere. Am lucrat o perioada intr-un domeniu de prestari de servicii si vedeam zonele prin sate cum picau tranformatoarele la fiecare ploaie acolo unde inca erau echipamente vechi. Cele inlocuite (cum sunt peste tot in orase) rezistau eroic. De asemenea si firele de inalta au fost schimbate, exista OPGW in toata tara, si cu asta am avut de-a face, o tehnologie care nu exista in vremea comunista, deci da, firele sunt noi. Inca nu am primit un exemplu de produs care sa se bata de la egal la egal cu cele occidentale, nu vorbesc de China, Rusia sau tari din lumea a 3-a !! Vreau sa vad ceva cu adevarat de calitate. Sa consideram ca chiar nu exista ?? Atunci cum mai laudati o industrie care a avut acces de fonduri de la o tara intreaga cand niste firmulite private occidentale au fost in stare sa produca calitate mai buna ??? Nu poti sa compari bugetul unei tari cu bugetul unei firme private, o tara care are acces la resurse fie ele materiale sau umane. Toate trebuiau sa fie mai bune, fara exceptie, si noi nu suntem in stare sa gasim unul singur ??? Editat August 27, 2018 de dany_cta Link spre comentariu
Postări Recomandate