Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transpocket 1400 defect

Barbu Andrei

Postări Recomandate

A venit un vecin aseara cu invertorul din titlu. El a zis ca e primit de la o ruda si nu ii functioneaza. L-am demontat l-am bagat in priza, se aprindeau led-urile unul verde constant si unul galben intermitent. Pe iesire nu avea nici o tensiune. Dupa asta el a zis ca trebuia sa functioneze si ventilatorul. L-am verificat si era blocat. I-am dat cu WD40 si a fost ca nou. L-am conectat la retea si a bubuit ceva prin el...E normal sa se intample asa ceva? Teoretic el ar fi trebuit sa se arda daca nu ar fi avut racire, nicidecum cand functiona ventilatorul si culmea e ca nu lipisem/dezlipisem nimic prin el. Dupa asta am descarcat un manual si led-ul galben indica "undervoltage". Am incercat sa demontez radiatorul de la mosfeti sa vad ce model sunt si are suruburile cam oxidate (de fapt cam toate sunt oxidate, semn ca a stat in mediu umed). Unul din ele este complet ruginit.  In acelasi manual  arata si niste oscillograme si verificarea unui tranzistor. In cazul in care acela este trosnit, se schimba toata placa. Se merita reparatia lui? 

Editat de dj_ando_83
Link spre comentariu

Daca se repara , da . Toata placa ( noua ) , nu .

P.S . - luati - l in serios ( pe aparat ) , Fronius sant cam pacatoase .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Il aveam imprastiat pe jos ca am camera de joaca in curs de amenajare si am mai incercat sa desfac cele 2 suruburi care sunt intepenite. Nici o sansa sa le desfac, chiar daca am dat cu WD40 aseara. L-am facut gramada si l-am dat afara ca sa pot face ceva ordine prin scule si restul fiarelor. Abia cand termin macar masa de lucru ma pot baga mai bine in el... Interesant la el este transformatorul de dimensiuni foarte mici. Orientativ ar avea undeva la 7/ 5 cm si inaltimea de maxim 12 mm . 

Link spre comentariu

Se merita reparat aparatul.(măcar încercat).Este cu igbturi normale , nu modul(cum e transpochet 1500). Iar de sudat sudează foarte frumos. E posibil sa fi fost intrat vreun corp metalic in aparat și a atins pe placa. 

Link spre comentariu

Sau WD 40 a ajuns unde nu trebuie , si a inmuiat ceva depuneri ... care au devenit conductive . Sau ceva legaturi gresite la remontare , sau vreun scurt accidental . Coincidenta e prea mare ... avea alt defect ( initial ) . Verificati ( si ) redresorul secundar , si senzorul termic . Ar putea fi printre cauzele initiale , fara legatura cu " bubuiala " . Adica defectarea catastrofica a IGBT - urilor , si ce - o mai fi crapat ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

L-a luat azi inapoi. Am discutat si cu cel de la care l-a luat si zicea ca mai are unul. Din ce mi-a dat de inteles , nu prea ar vrea sa il repare si este posibil sa ramana la vecinul asta aparatul. 

Multumesc pentru raspunsuri. 

Link spre comentariu

E dificil si pentru un reparator de meserie ... Nu poti fi niciodata sigur 100 % pe ce faci ... cu mama , tatal , unchiul si nepotii masuratorilor si procedurilor preventive de punere in functiune ... Un defect ascuns , gen driver sau procesor cu functionare defectuoasa aleatoare , sau transformator de putere cu betesuguri , te poate ingenunchea mintenas . Dupa 2-3 serii de IGBT ( si celelalte ) cazute la probe , incepi sa - ti revizuiesti conceptiile despre munca si viata ( eventual reputatie , profit etc . ) . Ma rog , pareri ( absolut ) personale ...

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Salutare..am un Transpoket 1500, a venit cu ceva oxid prin el.

L-am curatat, am sudat cu el si sudeaza super...insa dupa un electrod de 3.25 supertit nu a plecat ventilatorul (verificat si curatat:este bun).

Posibil sa plece mai tarziu? Sau pleaca de la inceput? 

Aparatul l-a primit "clientul" gen cadou si nu stie cum merge jucaria...iar eu n-am mai avut de ani buni asa ceva la reparat ca sa stiu daca se raceste sau nu.

Stima

Link spre comentariu

Ventilatorul pleacă după un timp,după ce se încălzește radiatorul. Are un termistor pe el care spune când trebuie sa plece ventilatorul. Trebuie sudat cu el vreo 2-3 electrozi la un amperaj mai mare( min100 amperi). Fronius face invertoare profesionale de sudura,nu jucării. E o plăcere să sudezi cu așa ceva...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, cipriyan123 a spus:

Ventilatorul pleacă după un timp,după ce se încălzește radiatorul. Are un termistor pe el care spune când trebuie sa plece ventilatorul. Trebuie sudat cu el vreo 2-3 electrozi la un amperaj mai mare( min100 amperi). Fronius face invertoare profesionale de sudura,nu jucării. E o plăcere să sudezi cu așa ceva...

Corect !

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Am si uitat de topicul asta...Aparatul a ramas la mine si zace si acum printr-o cutie defect. Am tot zis ca il fac, dar n-am gasit timp pentru el. Tranzistorii de forta ii am, dar nu i-am gasit pe cei din driver. Probabil va mai sta ceva timp acolo. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări