stefanpecsi Postat August 16, 2018 Partajează Postat August 16, 2018 Buna tuturor stimati prieteni!Am un aparat de laser cu lumini, vindut prind ultimii ani,numit Star Shower Motion.S-a defectat prin scurtcircuitarea firelor de alimentare,avea intrerupere la iesire a de la adaptorul de 5v, incarcatorul a scapat dar aparatul nu,din pacate...Am verificat pe el unul cite unul,tot ce s-a putut,are si un controler ULN 2003,l-am schimbat cu altul nou,dar problema totusi pare sa fie din procesorul acela programat,pe care din pacate chinezii nu a scris nimic!!Se gaseste undeva placuta de genul de comanda,sau procesor programat,sau e bun de aruncat!Atasez ceva imagini. ...Multumiri. Link spre comentariu
stefanpecsi Postat August 16, 2018 Autor Partajează Postat August 16, 2018 (editat) Mai atasez inca doua poze,pe dosul placii in stinga sus am luat jos o piesa cu 5 pini,cum mai exista pe placa,s-o compar cu altceva. Editat August 16, 2018 de stefanpecsi Cuvint e gresite Link spre comentariu
validae Postat August 16, 2018 Partajează Postat August 16, 2018 (editat) Eu cred că e afectată partea de alimentare, nu controllerul.Acolo trebuie să ai o sursă de curent constant pentru laser, un stabilizator pentru controller și unul variabil pentru motoraș.Din ce am văzut, principiul de bază e relativ simplu, un motoraș rotește un disc cu lentile dispersoare în fața unor diode laser de culori diferite. În cel mai rău caz dacă e totuși și controllerul afectat, simplifici schema renunțând la controller, alimentezi motorașul cu o tensiune de 5V reglabilă dintr-un mic stabilizator reglabil cu LM317 cu potențiometru miniatură și ledul sau ledurile laser dintr-o altă sursă de curent constant sau rezistențe de limitare și tot își face treaba.Binențeles că trebuie să prevezi un comutator manual pentru schimbarea ledurilor laser verde sau roșu.Dacă ai și ceva experiență cu montaje simple, poți face ușor un mic circuit basculant astabil cu LM555 care va comanda alternativ cele două leduri laser roșu și verde....nu e nevoie decât de câteva piese, de un condensator, două-trei rezistențe și un LM555. La mufa marcată de chinez cu ,,MOTRO,, e motorașul, ăla merge cu tensiune reglabilă între 2-5V în funcție de turația dorită, polaritatea e marcată pe placă. Mufele RED și GREEN duc alimentarea la cele două diode laser roșie și respectiv verde.Acolo trebuie un curent constant de maxim 20mA, sau în cel mai rău caz înseriezi două rezistențe de limitare potrivite ca să obții din 5V acel curent. Editat August 16, 2018 de validae Link spre comentariu
stefanpecsi Postat August 17, 2018 Autor Partajează Postat August 17, 2018 Multumesc frumos de raspunsuri,daca n-am incotro o sa-i fac niste schimbari, stiu ca nu e greu,dar m-am duce totusi dupa ceva schema,aceea de care ati zis cu comutarea laserelor verde si rosu am,cu LM555;ca nu stiu cu cit se alimenteaza laserele,etc. Puteti sa-mi faceti va rog un desen,cum ati realiza-o dvs,cind aveti timp,nu e o graba!Nu stiu n-am vazut cum proiecteaza astea,dar cred ca este cind merge cite o culoare,sau ambele,si am vazut ca are deasupra un buton rosu ce apesi, cu o spirala pe el!Multumesc frumos! Alimentatorul am de 5v si 2 amperi de la el. Link spre comentariu
validae Postat August 17, 2018 Partajează Postat August 17, 2018 O schemă de astabil care comandă alternativ două leduri: Va trebui să determinați experimental valoarea corespunzătoare a rezistențelor serie cu ledurile laser, fiindcă acestea vor necesita un curent semnificativ mai mare decât ledurile obișnuite. Va trebui să țineți însă cont că circuitul 555 nu poate absorbi sau livra curenți mai mari de 200mA pentru capsula cu 16 pini. Curentul optim se va situa probabil pe la câteva zeci de miliAmperi, pentru siguranță, aș merge prima dată pe la un maxim de 20mA, iar dacă intensitatea luminoasă obținută nu convine, puteți crește curentul la un 50mA prin scăderea valorii rezistențelor de limitare serie.Ledurile se vor aprinde alternativ, când verde, când roșu.De valoarea rezistenței R2 depinde timpul de comutare între cele două culori.Puteți de altfel modifica și timpii de conducție, există documentație vastă pentru circuitul LM555 pe net.....trebuie doar niște modificări minore în schema de principiu. Link spre comentariu
stefanpecsi Postat August 17, 2018 Autor Partajează Postat August 17, 2018 Multumesc frumos de raspunsuri,motorasul o pot alimenta direct de la incarcatorul de 5v,la motoras ce as mai putea face sa-si schimbe sensul eventual dupa un timp,daca ati stii ceva si pentru el.Sanatate si o zi cu spor sa aveti! Link spre comentariu
validae Postat August 17, 2018 Partajează Postat August 17, 2018 Același montaj cu 555 ar putea comanda un releu cu două rânduri de contacte (2 NC și 2 NO) legate în configurație de inversor de polaritate.Astfel motorașul și-ar schimba periodic și sensul. Link spre comentariu
stefanpecsi Postat August 17, 2018 Autor Partajează Postat August 17, 2018 Va multumesc mult pentru oboseala,am sa incerc intr-o zi sa ma ocup de el,sa-i fac un montaj prima data,dupa schema ce mi-ati dat,o incerc la lasere si daca e ok il incerc si la motor!Daca e totul ok di la motor,cu numai un motor am si doua lasere (verde si tosu ),realizez inca un montaj si pentru motor.Mai are am vazut,si un senzor de lumina cred,care are vedere in fata la laser,acela pot sa fac ceva,sa leg cumva sa mearga tot montajul numai noaptea la intuneric! ?Multumiri cu sanatate!! Link spre comentariu
stefanpecsi Postat August 30, 2018 Autor Partajează Postat August 30, 2018 Am realizat montajul cu ledurile,dar din pacate am aflat ca laserul verde e defect,e in scurt.Am atasat la montajul original zona, inafara de laserul verde,dar tot nu merge nimic la el,la aceasta trebuie sa renunt.Montajul cu ledurile e ok,am pus la alimentarea laserului (ledului )cite o rezistenta de 150 Ohmi, si funtiona laserul rosu perfect.Arra mai fii problema, ca de unde gasesc un laser verde de acest tip, si un montaj pentru motor,card de fapt e pas-cu pas!Atasez poze cu ele!Astept orice idee,daca aveti!Multumiri,sanatate. Link spre comentariu
validae Postat August 30, 2018 Partajează Postat August 30, 2018 (editat) Se poate face un ,,driver,, pentru acel motor chiar cu un 555. Va trebui doar să legi câte un capăt al celor două bobine ale motorului împreună. Despre laserul verde, acela se găsește sigur pe site-urile chinezești sau recuperat dintr-un ,, laser pointer,, verde.... Editat August 30, 2018 de validae Link spre comentariu
stefanpecsi Postat August 30, 2018 Autor Partajează Postat August 30, 2018 Va multumesc mult de ajutor,sinteti tare amabil,o sa-l rezolv cu montajul asta,sper sa gasesc si un laser verde la chinezi,ca trebuie sa mai intre (cea din poza,intr-o carcasa din aluminiu,pentru racire. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum