Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Trifazat sau Monofazat?

wally_gatter

Postări Recomandate

Sunt total novice in domeniu. 

Am acasă 4kw curent trifazat.  

Renovez bucătăria și urmează cuptor electric și plită cu inducție. 

Se merita puse trifazat? 

Știu pe cineva care lucrează acasă cu diferite scule toată luna și plătește maxim 50 de lei/lună.  Eu acasă,  casnic,  plătesc cam 150 lei/lună. 

Oare chiar așa de ieftin este curentul trifazat??

Sunt client eon.

Link spre comentariu

Nu e vorba de diferenţă de preţ în acest caz, ci de puterea maxim instalată pe monofazat.Dacă există (şi există)posibilitatea utilizării simultane a plitei şi a cuptorului electrice, în combinaţie cu maşina de spălat sau un aspirator puternic, nici cei 4kW trifazaţi nu ajung...

Cine plăteşte doar 50 Lei/lună curentul şi foloseşte masiv scule electrice sigur a ,,mătrăşit,, contorul...

Link spre comentariu
Acum 11 ore, Vasilovschi a spus:

Știu pe cineva care lucrează acasă cu diferite scule toată luna și plătește maxim 50 de lei/lună.  Eu acasă,  casnic,  plătesc cam 150 lei/lună. 

''Asa e unii'', mai norocosi...cred ca nu ai luat in considerare toate amanuntele, altfel, gaseai o explicatie logica.

Link spre comentariu

Contorul e tot verificat de cei de la eon. 

Dar nelămurirea mea nu consta în asta.  Ci dacă curentul trifazat este mai ieftin decât cel monofazat. 

De exemplu: intr-o oră de folosire a plitei,  consum 2 KW . Sunt preturi diferite la mono sau trifazat? 

Altă nelămurire este,  are rost sa refac instalația prin casă numai sa conectez cele 2 aparate trifazat? Sau ar funcționa oricum și cu monofazat,  la fel de bine.?

Link spre comentariu

Nu e mai ieftin trifazicul, doar marii consumatori industriali pot negocia preţuri mai mici, fiindcă au consumuri imense.Dacă povestea cu cel care plăteşte doar 50 Lei/lună e reală, sigur are ceva modificat în instalaţie, chiar cu ştirea cuiva de la distribuţie.Nu ar fi ceva rar întâlnit.

Revenind la instalaţia dumneavoastră, dacă puterea cuptorului electric e egală sau depăşeşte 4kW, instalaţia actuală nu o să-l suporte, mai ales că există întotdeauna posibilitatea ca odată cu cuptorul să se folosească şi alte electrocasnice de putere.De exemplu maşina de spălat consumă la încălzirea apei 2kW, un fier de călcat tot 2kW, uscătorul de păr 1kW, un boiler electric 1,5-2kW. Orice alt consumator dintre cei citaţi alimentat simultan cu cuptorul va cauza depăşirea conumului maxim permis.

Link spre comentariu

4kw la trifazat. 

La monofazat nu stocat are un casnic ca mine. 

Dacă o conectez la monofazat ar fi mai ok ? 

Ea, la capacitate maximă , adică toate 4 ochiuri in același timp( foarte rar spre deloc) consuma 7,4 kW  și cuptorul 3500 W.

E posibil sa nu funcționeze amândouă o dată,  conectate in monofazat?

Link spre comentariu

Acasă ce înseamnă, casă sau bloc ? Întrebaţi distribuitorul cu care aveţi contract, eu nu pot să explic mai clar de atât.Branşamentul actual nu suportă (şi) această maşină de gătit.

Link spre comentariu

Pt simplificare calcul, sa consideram ca puterea ceruta de tine cu plita este de 11KW (7,5+3,5) si tensiunea este de 230V. La modul simplist, o sa ai 47...48A doar cu astea. Daca crezi ca n-o sa-ti sara contorul din firida pe monofazat, te cam inseli. Ce nu inteleg eu, de ce cautati raspunsuri pe forumuri cand asta e treaba serioasa, ce necesita om cu pregatire pt rezolvare, nu doar consultanta. Crezi ca un sfat gratis de aici iti va rezolva problema?

Link spre comentariu

Încă nu am o problema.  Intenționez sa cumpăr electrocasnicele astea,  și nu știu dacă rețeaua le suporta. 

Sigur ca un profesionist le va monta.  Dar vreau sa știu dacă sa cumpăr plita cu inducție,  sau rămân la butelie. 

Și Încă nu am găsit răspunsul. 

Mulțumesc frumos. 

Link spre comentariu

Instalaţia nu poate suporta aşa cum e acum şi plita, cuptorul electric şi toţi ceilalţi consumatori.Deşi cuptorul e tentant fiindcă încălzeşte mult mai uniform decât cele pe gaz, există problema puterii mari absorbite din instalaţie.Practic cuptorul va consuma cât poate duce toată instalaţia, iar dacă adaugi din neatenţie un alt consumator mare, aşa cum am scris la început, va sări siguranţa generală.Şi mărirea ei nu va rezolva problema, rişti să coci cablajul dintre cuptor şi BMP.Vorbiţi înainte de a cumpăra aşa ceva cu cineva de la distribuţie, să vadă dacă vă poate majora puterea maxim instalată şi cât va costa asta....mai ales ţinând cont că va trebui tras un cablaj separat spre cuptor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări