Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stație de lipit analogica cu amplificator operational și ecran

Mircea Sabau

Postări Recomandate

Pai s-a zis ca riscul de a da foc la casa este imens in situatia in care contactul termocuplei are probleme. 

S-a discutat destul de mult in primele pagini ale topicului dupa ce eu am postat statia in functiune.

Link spre comentariu

Părerea mea este că cu 5V în poarta mosfetului care îl ai acum, nu se va încălzi chiar și fără radiator la cei 2A cât consumă letconul. Chiar dacă nu e logic level. Asta poți testa și te convingi. Eu am comandat cu 5V mosfeți care nu erau logic level și a fost ok pentru că nu le ceream amperaj foarte mare.

Ai măsurat tensiunea în pin 7, pe timpul când ledul este aprins și letconu e în echilibru termic undeva la peste 300 de grade ?

Ai făcut probă cu firele de la sursa de 24Vcc legate direct la letcon respectiv mosfet, cum am zis ?

Proba cu o sursă liniară ar trebui făcută nu ca să rămână definitiv, ci doar ca să vezi dacă e vreo problemă din cauza sursei smps.

Link spre comentariu
Acum 21 minute, x_dadu a spus:

Ai măsurat tensiunea în pin 7, pe timpul când ledul este aprins și letconu e în echilibru termic undeva la peste 300 de grade ?

Da. Am 6V.

Revin: ai zis echilibru termic. Dupa 5 minute la temperatura de 320 grade am 4.7V pe pinul 7.

Afisajul fluctueaza 3-4 grade,

Ai făcut probă cu firele de la sursa de 24Vcc legate direct la letcon respectiv mosfet, cum am zis ?

Imi cer scuze. Cred ca am mai pierdut din sugestii.

Poti detalia, te rog?

Proba cu o sursă liniară

Tot la asta se referea si @Dan85 si eu nu m-am prins? Am crezut ca voia sa zica sa renunt la smps si sa fac statia cu sursa liniara.

:tryre Sursa am demontat-o acum ceva vreme si o tot bibilesc sa o aranjez intr-o carcasa pe care i-am facut-o. Deci... nu o am functionala.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 4 ore, x_dadu a spus:

Fă o probă cu traseele de forță ”în aer” dar scurte și puse unde trebuie. Adică plusu de 24 direct la letcon, borna cealaltă de la letcon direct la drena fet, masa de 24 direct la sursa fet

Link spre comentariu

@zvonacfirst

Va salut,

Am vazut filmuletul cu temperaturi de peste 300 de grade si mi se pare ca se produce comutatia data de constanta termica a letconului, adica lent. Asta ar trebui sa permita masurarea unor nivele ferme de 0/24V pe letcon cu ajutorul multimetrului digital. Eroarea de masura ar apare numai daca s-ar produce o comutatie rapida.

Palpaiala aia, combinata cu faptul ca masurati niste nivele intermediare de tensiune ma fac sa suspectez ca aveti oscilatii. Ar fi fost usor de vazut cu osciloscop, dar inteleg ca nu aveti si incercam sa ne descuram cu ce aveti.

Oscilatiile pot avea doua surse principale:

1) Nu vad nicio decuplare in schema. Aveti mai jos recomandarile producatorilor asa cum apar ele in foile de catalog ale lui 7812 si LM358. Incercati sa lipiti pe spatele placi si observati efectele.

2) Probleme de cablaj, dar astea sunt mai laborios de analizat, asa ca va propun sa adaugati decuplari si sa refaceti experimentele si masuratorile.

Din foaia de catalog a lui 7812

dec_7812.thumb.PNG.faadb62fd1df050dbb04cd05695f0413.PNG

Din foaia lui LM358

dec_358.thumb.PNG.f76171ff77fcfe4a360cfdfc18f334ad.PNG

Spor!

L.E.

Acum 30 minute, zvonacfirst a spus:
Acum 48 minute, x_dadu a spus:

Da. Am 6V.

Asta e inca un motiv de a suspecta oscilatii.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Pt îmbunătățirea comutației pune un condesator de 10-33nF serie cu 100ohm între drena tranzistorului MOS și întrarea cu - de la al doilea operațional. Se va forma o reacție positiva pt îmbunătățirea flancurilor. 

Legat de implementarea unei protectii la intreruperea termocuplului, la nivelul cum înțelegi tu schemele ar trebui sa scriu prea multe detalii sau sa desenez o schema iar acum n-am chef. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Asta cu letconul in aer. Puteti incerca sa dezlipiti ceva cu letconul, cat sa vedeti ce se intampla cand e pus la treaba?

LE: dar poate puneti si un termometru pe varf.

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

@zvonacfirst

Masurati va rog si tensiunile pe pinul 7 si pe rezistenta letconului, ca sa vedem daca sunt mai stabile si la nivele de tip tot/nimic, nu intermediare.

Ce valori de condensatoare ati pus? Puteti mari pana la 4.7uF. Nu cred ca este necesara combinatie paralel de ceramic cu electrolitic ptr ca frecventa este destul de joasa.

Link spre comentariu
Acum 26 minute, cirip a spus:

Din foaia de catalog a lui 7812

Si eu tot din foaia de catalog al luat valorile condensatorilor pe care i-am pus.

Crezi ca ar fi asa o mare problema sa-i las asa cum i-am pus?

Acum 24 minute, sesebe a spus:

sa desenez o schema iar acum n-am chef

Acum 24 minute, sesebe a spus:

pune un condesator de 10-33nF serie cu 100ohm

Am sa incerc cu condensatorul.

Daca-ti vine cheful, eu sunt prin zona. Incet, incet poate incep sa mai inteleg cate ceva.

Acum 3 minute, cirip a spus:

tensiunile pe pinul 

In jur de 5V

Acum 3 minute, cirip a spus:

si pe rezistenta letconului

In jur de 10V

Link spre comentariu
Acum 5 minute, zvonacfirst a spus:

Crezi ca ar fi asa o mare problema sa-i las asa cum i-am pus?

Nu stiu ce valoare ati pus si unde. Si nu imi dau seama daca a disparut oscilatia. Pe imagine pare ca palpaie cand se stinge, dar poate sa fie si de la rata de refresh a imaginii.

Intreb direct: merge? O confirmare suplimentara ar fi masurarea tensiunilor de care discutam anterior.

Editat de cirip
Link spre comentariu
Acum 6 minute, cirip a spus:

Ce valori de condensatoare ati pus? Puteti mari pana la 4.7uF.

Am sa pun in paralel pe spatele cablajului ca imi este mai usor. Ulterior modific si schema daca va fi nevoie.

Mai am de pus un condensator, cel sugerat de @sesebe

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări