Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stație de lipit analogica cu amplificator operational și ecran

Mircea Sabau

Postări Recomandate

da, cablajul ăla e aiurea.

Fă o probă cu traseele de forță ”în aer” dar scurte și puse unde trebuie. Adică plusu de 24 direct la letcon, borna cealaltă de la letcon direct la drena fet, masa de 24 direct la sursa fet.

Link spre comentariu
44 minutes ago, x_dadu said:

Eu zic că ar trebui să fie vizibilă clar oprirea chiar dacă este pentru perioade scurte

Nu zici bine, multimetrele ( cele ieftine cel putin ) nu au un timp de esantionare si refresh suficient de scurt pentru a-ti indica tie micile corectii continue pe care controlul le face pentru mentinerea temperaturii, in special cand lucrezi cu letconul. Ledul in schimb ar trebui sa fie ceva mai eficient in a le indica vizual, multimetrul nu este capabil sa-ti arate ciclurile on/off suficient de rapid. Deci revin la ideea ca se poate determina corectitudinea comenzii doar cu osciloscopul. 

In cazul de fata inteleg ca nu se detine asa ceva deci ce indica multimetrul se ignora, si se urmareste mai mult ledul.

PS: La cat de ieftine au devenit osciloscoapele SH mai simple, este greu de justificat lipsa unuia in laboratorul unui aspirant la electronica.

Link spre comentariu

Oho!!! Au aparut o multime de postari. Am sa le citesc dar pana atunci am mai facut un filmulet din care se vad temperaturile pe voltmetrul de panou si pe multimetru.

Link spre comentariu

Scuze că mă bag dar de ce ai oprit filmarea fix când tensiunea ( temperatura sa-i ziceam) a început să scadă pe multimetru? Intensitatea LED-ului pare că a crescut în momentul respectiv.

Ce s-a întâmplat în perioada imediata de timp? Temperatura a început să crească?

Ce se întâmplă dacă bagi letconul la lucru, adică incepi sa lipești cu el?

E posibil sa ai ceva oscilații nedorite pe acolo, așa cum a tot fost spus până acum.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, Marian a spus:

Desenul cablajului lasa destul de dorit

In mod sigur. Am citit si ce s-a scris in continuare ca sugestii de modificare a cabvlajului si am sa mai incerc o data.

Mi-am stabilit niste reguli cand m-am apucat sa desenez cablajul:

- Ideea mea a fost ca LM7812 si mosfetul sa fie pe aceeasi parte si opus radiatoarelor sursei. Pe aceeasi parte deoarece asa am vazut ca se face (@GeoMar de exemplu ale carui cablaje le-am studiat).

- toti conectorii sa fie aproape de panoul central pentru un management corect al firelor de legatura, sa fie cat mai scurte.

- conectorul de voltmetru nu am avut loc sa-l pun in linie cu ceilalti conectori dar l-am pus in partea cealalta in ideea de a folosi "subsolul tehnic" de sub placuta pentru a trage firele. Ulterior a aparut ideea de a adauga controlerul pentru ventilator si de aceea conectorul pentru voltmetru a ramas in centrul cablajului. Am sa renunt la acel controler pentru ca efectiv nu neste nevoie de el. Temperaturile stabilizatorului si mosfetului sunt, cu acele radiatoare si dupa vreo 4 ore de utilizare, la vreo 35 de grade.

- cablajul este si stanat, cu letconul si cu fludor, asa ca nu mi-am facut probleme privind grosimea traseelor.

Dar am sa reiau desenul tinand cont de sugestiile primite de la @Marian si de la ceilalti.

Acum 5 ore, x_dadu a spus:

Acum, poți face montajul cu LM358

Nu am stiut treaba cu off-setul si ce probleme creeaza, am utilizat ce a fost in schema initiala postata de initiatorul topicului.

As vrea sa va rog sa imi recomandat un inlocuitor, eventual cu un link. Cele recomandate nu le-am gasit disponibile sau le-am gasit in format SMD, iar cu SMD-uri de acest gen nu am mai lucrat. O rezistenta, o dioda su un condensator SMD am mai lipit,

Inainte de a trece la reproiectarea cablajului, as dori sa definitivez schema daca se poate, si va propun celor care sunteti dispusi in continuare sa imi oferiti suport, aceasta aordare. Ulterior modificarea cablajului si adaptarea lui la schema modificata este mai greoaie.

Zicea cineva ca ar fi bine sa folosesc LM324 si AO neutilizate pentru comparare sau amplificare sa le folosesc pentru partea de protectie. De acord, dar trebuie sa fiu ajutat. Singur este evident ca nu o voi scoate la capat.

Am pus o intrebare pe topicul unei alte statii de lipit daca un AO ramas nefolosit poate fi folosit pentru afisarea temperaturii setate. Daca se poate, ar fi o idee sa punem dublu afisaj. Zic si eu...

Acum 3 ore, vijelie02 a spus:

fara osciloscop n-ai ce masura acolo

Din pacate nu am osciloscop. Sper ca Mos Craciun sa vina si pe strada mea. Am sa-i scriu. 

La modul serios, pun ban pe ban ca sa imi iau unul SH. Apoi va trebui sa invat sa-l folosesc.

Acum 29 minute, Dan85 a spus:

Zvon, parcă am mai vb noi. Încearcă cu o sursă lineară.

Stiu ca am vorbit, dar am zis de atunci ca vreau sa incerc sa fac o... statie de lipit usoara si compacta. Am una aproape finalizata dupa schema Nostalgic care imi rupe mainile de cate ori o mut de colo-colo.

Este varianta cu bipolari pe st-by care nu mi-a dat satisfactie.

Acum 43 minute, Stefan a spus:

Scuze că mă bag dar de ce ai oprit filmarea fix când tensiunea ( temperatura sa-i ziceam) a început să scadă pe multimetru?

Este greu sa tin termocupla multimetrului exact pe varf si mi-a scapat mana. Ce pot sa spun este ca temperatura este pe acolo.

Uite inca un filmulet la o alta temperatura. Variattile indicatiei de pe multimetru sunt din cauze pe care am spus-o.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Marian a spus:

La cat de ieftine au devenit osciloscoapele SH mai simple, este greu de justificat lipsa unuia in laboratorul unui aspirant la electronica.

Da @Marian, aveti dreptate, lucrez la asta. Dar mai batraneste, asa.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

cele 2 integrate amintite ceva mai sus nu știu sa se fabrice și în capsula normala cu pini. 

Nu despre acesta era vorba? Este MCP6022.

Sau ar fi mai bun MCP6024 care are 4 AO? Pentru modulul de protectie in loc de LM324.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 6 ore, Marian a spus:

Atunci cand pui orice AO sau comparator in schema, fa tot posibilul si foloseste simbolul conventional reprezentat de acel triunghi ( vezi schema de la inceputul topicului ) orientat cu intrarile spre stanga si iesirea spre dreapta, este o chestiune de buna practica si face orice schema mult mai usor de citit.

Scuze, dar raspund cam pe sarite, pe masura ce citesc postarile.

Mi-a fost mai simplu cu aceasta reprezentare grafica sa imi imaginez traseele, pinii circuitului integrat fiind in aceeasi pozitie ca in realitate.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Diferenta de pret este considerabila. 

Acum 49 minute, sesebe a spus:

ca sa poti comanda direct Mos-Fet-ul.

Scuze dar nu am inteles.

Link spre comentariu

@zvonacfirst MCP6022 de la tme se alimenteaza la 5V in timp ce mosfetul tau are nevoie de 12V in poarta, deci cu AO de la TME nu poti comanda direct mosfetul, adica nu poti face comparatorul ala cu el ci cu un AO cu alimentare mai mare.

Daca nu ai o problema in a comanda de la Farnell atunci ai putea incerca pe asta:
https://ro.farnell.com/search?st=MCP6V51

Stiu ca e capsula mica si greu de lipit insa e foarte precis ( offset-ul e irelevant la el ), si are si zgomot mic, in special ala pana la 10hz, citeste pana la masa si are iesiri care pot merge pana la ramurile alimentarii, iar alimentarea poate merge mult mai sus decat ai tu nevoie. Pretul e ok.

Alternativa ar fi acel MCP6022 pe partea de amplificare, si un 358 pe post de comparator, pentru ca ai nevoie de AO cu alimentare mai mare pentru mosfetul ala tinand cont ca MCP-ul ala se alimenteaza la 5V. Sau poti cauta un mosfet logic level la tme si pe ala il comanzi direct din MCP6022, astfel si comparatorul va fi unul de precizie. 

Eu totusi as alege pe ala de la farnell pentru ca e si mai ieftin si e si mult mai bun.

Dupa ce ai ales AO as zice sa imparti amplificarea aia in 2 etaje de AO inversor a cate 16x ( amplificare de 16 ori ) cu ceva semireglabil la unul din ele pentru ajustare de precizie.

Astfel poti mari impedantele de intrare fara sa ai nevoie de rezistente de reactie negativa foarte mari. As zice ca poti merge pe 10k pe intrare si 150k+10k intre inversoare si iesire.

Astfel maresti sarcina vazuta de termocupla ( am facut acum un test si cu 1k exista ceva eroare la temperatura masurata, ce-i drept mica dar exista ), obtii si o banda mult mai mare, un raspuns ceva mai bun. Neaparat intre iesiri si inversoare ceva cond de cateva zeci sau eventual sute de pF pentru stabilitate.

Dupa amplificare faci un comparator precum cel din schema, si cu el comanzi mosfetul, fie mergi pe MCP6022 si mosfet logic level ( usor de gasit la tme ), fie pe MCP6V51 si mosfetul tau care in mod normal nu prea ar avea nevoie de radiator deloc, poate doar 78xx ceva micut.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Cel la care ti-am pus eu link merge pina la 16V si deci cu o aplimentare stabilizata de 15V (e cam la limitadar e ok) poti comanda direct Mos-Fet-ul.

Link spre comentariu

Am inteles. Cu componente asa de scumpe nu vor fi foarte multi amatori sa faca schema.

S-a batut moneda pe acea protectie.

Nu am fost oferita o solutie, sau nu am prins eu ideea. 

@sesebe, poti relua te rog ideea?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări