Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stație de lipit analogica cu amplificator operational și ecran

Mircea Sabau

Postări Recomandate

Cateva clarificari.

S-au afirmat in mai multe locuri si cred ca de mai multi colegi anumite lucruri care nu sunt corecte.

Precizez ca tot ce spun mai jos este valabil pentru letcoane chinezesti INSPIRATE de Hakko 936 - numai inspirate, pentru ca senzorul este diferit, adica termocuplu tip K.

Pot fi intalnite sub denumiri ca Gordak, Aoyue, Atten, Saike si multe altele.

Am masurat in puncte multiple un lot de 15 bucati, dar mi-au trecut prin mana probabil ~100, toate au confirmat masuratorile initiale, cu abateri in jur de +/-5%.

1. Masurare

a. Masurarea cu ohm-metrul nu are semnificatie decat cu letconul rece, pentru identificare partiala si rapida.

• impedanta pe rezistenta este nominal 11,8 Ohmi, respectata de unele letcoane mai vechi si ceva Atten... insa majoritatea se incadreaza intre 12 si 15 Ohmi. Cele proaste si mai mult.
  • evident ca peste 11,8 Ohmi insemna ca puterea maxima va fi mai mica de 50W
  • termocuplul are sub 2 Ohmi in majoritatea cazurilor, uzual semnificativ mai putin
  • orice masuratoare pe termocuplu trebuie repetata si inversand bornele ohm-metrului

b. Masurarea cu milivoltmetrul

• termocuplul trebuie vazut ca o sursa de tensiune cu rezistenta interna mica, masurata mai sus.
  • masurarea letconului incins nu are sens cu ohm-metrul pentru ca un ohm-metru injecteaza o tensiune pentru a face masuratoarea ... si cele doua tensiuni se vor combina
  • proportia de combinare a tensiunilor de mai sus va fi variabila de la un ohm-metru la altul, deci rezultatele total nerepetabile/neutilizabile intre situatii diferite
  • DECI masuram termocuplul incalzit numai cu milivoltmetrul de curent continuu
  • astfel identificarea nu mai este partiala, pentru ca detrminam si polul + si -
  • reproductibilitatea rezultatelor este foarte buna, cam orice milivoltmetru are impedanta cu multe ordine de marime peste rezistenta interna a termocuplului.

2. Valori

Repet: valorile la care fac referire sunt semnificative statistic, confirmate pe ~100 exemplare diferite de letcon marcile Saike, Aoyue si Gordak, pe parcursul a cativa ani.

23mV este valoarea data de termocuplu in urmatoarele conditii:

• echilibru termic (tipic dupa 10 minute)
  • temperatura diferentiala a varfului fata de mediu +400 grade
  • daca urmarim un tabel de termocuplu K asta inseamna ca in rezistenta sunt +555 grade Celsius cand pe varf sunt +400 grade
  • valorile cu plus insemana cate grade sunt peste temperatura mediului
  • statia afiseaza 420 grade, adica temperatura masurabila REAL pe varf (20 grade temperatura mediului plus cele +400)

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
La 20.12.2019 la 9:36, Nostalgic a spus:

Ai dreptate colega -miticamy- cu NTC schema functioneaza pe dos.Numai cu PTC merge corect.Pentru termocupla K trebuie modificata configuratia schemei.

wecp-20.jpg

PTS-wel.jpg

Link spre comentariu

M-am referit la schema de origine a colegului -kinderu56- postata joi la 01,43.

SCUZE! Nu am timp de a despica firul in patru , am alte treburi de viata.

Sarbatori placute!

Link spre comentariu

Nu am nevoie de urari de la oameni nervosi. Tocmai pt ca nu mai pot lucra mai imi fac de lucru la calculator. Si ideile vin aiurea, fara vreo legatura intre ele. Nu stiu cum am revazut topicul si am zis sa vad daca chiar se foloseste PTC in statii de lipit. Am pierdut o ora (se vede in istoric) dar am fost foarte multumit ca am gasit chiar la Weller un astfel de senzor plus o schema de aplicatie. Nu ma intereseaza o statie cu reglaj de temp. pt ca am Weller cu magnastat din 1978 si nu am simtit nevoia unui altfel de tip de letcon. Si am lipit rezultatul la postarea dumitale ca mi s-a parut ca asa se leaga de comentariile noastre anterioare. Nu am vrut sa te combat sau sa te corectez, doar am dorit o continuitate la postarile noastre. Intrun fel sunt bune astfel de iesiri ca mai adaug pe lista pe cine sa evit.

ptc5.jpg

ptc4.jpg

ptc3.jpg

ptc2.jpg

ptc1.jpg

Link spre comentariu

Uite așa a ajuns topicu ăsta la 23 de pagini, topic născut din necitirea celor existente pe forum.

kinderu56, de ce nu faci schema wolf, e pe aici pe forum de vreo 12-13 ani, s-a comentat și răscomentat pe marginea ei, sunt nșpe tipuri de cablaje făcute de mai mulți colegi. Este o schemă simplă cu un 358 exact ca cea pusă de tine, doar că funcțională cu letcon cu termocuplă k. La vremea ei fu gândită pentru letcon Solomon care pe vremea aceea ne cumpăram de la Capodimonte. Schema este la fel de simplă,  însă comparatorul comandă un MOC3021 ce comandă un triac, pentru alimentare letcon în AC, în locul acestui duet putându-se pune doar un FET pentru alimentare în DC. Știu că și schema wolf avea factor mare de amplificare la termocuplă, ceea ce înseamnă că probabil cu modificări minore la rezistența ce dictează câștigul plus referința de la comparator, se poate potrivi o coincidență între voltmetru și temperatura vârfului pentru o indicare directă cu un voltmetru banal chinezesc.

asdf.thumb.jpg.e7fad1ab630b0ce44eaaace2f80e189d.jpg

Editat de x_dadu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări