Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stație de lipit analogica cu amplificator operational și ecran

Mircea Sabau

Postări Recomandate

Acum 1 oră, Dan85 a spus:

Tot râul spre bine. Își cumpără zvonac o stație cu aer cald...:rade: 

Da. Ca sa fac un driver de letcon. 

Nu mai bine ma apuc sa fac una? Va băgați și voi? :rade:

Cât am ochiul ager și mana ferma ma bazez pe letcon și penseta. 

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

O fi fiabila, dar principiul de functionare este prost...  :rade:...imbatabil...   :rade:

Cu variatorul ai un letcon prea cald in stand-by si prea lenes in lucru.

Orice letcon termostatat, cu senzor de temperatura... chiar daca este foarte modest va mentine in rezistenta o temperatura in limitele reglajului. (inclusiv vechile magnastaturi)

Adica:

- letconul este conectat dar nu se lucreaza, atunci tipic puterea este 6-8W.

- in lucru, in functie de saturatia termica a letconului, poti sa ajungi la 20-30W.

(Ca sa fim intelesi puterea este 50W in timpul conductiei, dar niciodata factorul de umpere nu trece de 60% la un letcon modest, deoarece saturatia termica se atinge pe acolo.)

Si modularea puterii se face automat in functie de cat de multa caldura se transfera in zona lipita, inclusiv pentru incalzirea si topirea fludorului.

Poate imi spui cum face asta un montaj cu variator... ca nu te cred.

Cu variator nu poti sa reglezi la 6W ca nu vei putea sa faci nici o lipitura... deci reglezi la mult mai mult si atunci cand nu drenezi energie spre lipituri (letconul sta in stativ) vei avea pe varf temperaturi mari, cu oxidare si carbonizare flux.

Toate puterile se refera la letcoane cu varf cu canal, am masurat loturi de zeci de bucati.

Daca aveti letcon antic cu rezistenta tubulara in care intra varful, atunci randamentul este semnificativ mai prost si puterile mai mari.

PS

In mod cert SMDuri 0805 si 1206 se pot lipi bine cu un letcon dotat cu un varf corespunzator - pentru seria Hakko este modelul 2C (evident termostatat).

Eu folosesc penseta pentru plasare, dar pe timpul lipiturii folosesc o scobitoare pentru fixare.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Cine are abilitati si experienta , poate lipi si cu letcon normal . Si cu pistol electric de lipit , si cu letcon cu gaz etc . Nu se intampla nimic ( rau ) . Primele  cinci cuvinte din postarea mea sunt esentiale . Nu e un verdict , doar o parere dupa mai mult de 50 de ani de lipit cu fludor , si alte aliaje destinate conexiunilor prin lipire . Au fost ani in care am lipit ( in zilele lucratoare  ) cateva sute de componente pe zi , unele mai sensibile ca SMD - urile de astazi . N - am avut probleme , si nu erau montaje hobby amatoricesti .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cam pe aici am ajuns cu schema.

wfWRQgO.png

Pare complicata dar va asigur ca nu este, sint mai multe variante de plantare, cu operational zero offset si comparatoare sau numai un operational ceva mai obisnuit.

In varianta cu operationalul low-offset si comparatoare, unul dintre comparatoare se ocupa de sesizarea conditiei de stand-bay.

Link spre comentariu

Pana la urma un SMD are pret derizoriu - deci cu sacrificiul a cateva bucati te poti antrena... desi asta poti sa o faci lipind/dezlipind componente de pe o placa scoasa din uz.

Nu uitati sa folositi decapant/sacaz/flux oarecum in exces fata de THT.

In rest sunt cu totul de acord cu Gauss, solutia cu care sunteti dotat si obisnuit ar trebui sa mearga... dar macar sa aveti un varf ceva mai fin, sa nu atinga insulele invecinate. Abilitatile si experienta nu le poti inlocui, evident, dar te poti antrena un pic si daca ai deprinderi de bricolat este imposibil sa nu te "prinzi".

Link spre comentariu

Este careva pregatit de un review?

vGo1xfN.png

Si ca sa revin si la o intrebare pusa acum citeva zile:

A testat careva schema asa cum trebuie?

Si nu ma refer neaparat la varianta pusa de mine ci in principal la modul de lucru cu termocupla conectata pe intrare cu plus si de verificat si daca protectia la intreruperea termocuplei functioneaza.

Si pozitionarea pieselor:

wzYpe7G.png

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu te supara @miticamy dar nu prea reusesc sa inteleg tot ce ai testat / simulat acolo.

In prima schema ai termocupla deconectata dar in celelalte m-ai pierdut.

Tensiunea de iesire este o tensiune de saturatie pt ca la o amplificare setata de 200x tensiunea maxima de intrare inainte de a se satura iesirea (cam la 4V in simularea ta) este de 20mV iar tu ai pus in toate simularile tensiuni mai mari de 30mV. 

Repeta te rog simularile cu 10-15mV pe intrare.

Ps: mai exista si o dioda pe acolo.......

Link spre comentariu

Salutare , poate sa-mi zica si mie cineva daca schema  cu lm358 de la inceputul topicului si dezbatuta cu mult foc  se poate folosii si cu un letcon de 12v sa o pot lua cu mine in masina, mai trebuie facuta  vreo modificare?

Link spre comentariu
Acum 3 ore, sesebe a spus:

Nu te supara @miticamy dar nu prea reusesc sa inteleg tot ce ai testat / simulat acolo.

In prima schema ai termocupla deconectata dar in celelalte m-ai pierdut.

Tensiunea de iesire este o tensiune de saturatie pt ca la o amplificare setata de 200x tensiunea maxima de intrare inainte de a se satura iesirea (cam la 4V in simularea ta) este de 20mV iar tu ai pus in toate simularile tensiuni mai mari de 30mV. 

Repeta te rog simularile cu 10-15mV pe intrare.

Ps: mai exista si o dioda pe acolo.......

In simulari a aplicat 2mV, 5mV si 10mV pe intrare si iesirea e tot in saturatie... 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări