Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stație de lipit analogica cu amplificator operational și ecran

Mircea Sabau

Postări Recomandate

Acum 30 minute, sesebe a spus:

Bine - bine, o sa vina si cablajul dar nu pe placul lui @zvonacfirst, va fi full SMD.

Bine-bine. Promit ca voi încerca să-l fac. Va fi primul meu proiect cu SMD-uri. Dar poate deschizi un topic dedicat - cred ca acea schema ar merita asta - și pui o lista cu componentele. Cei interesați sa poată comanda componentele pana faci cablajul. Multumesc. 

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Care ar fi scopul la complicatia asta?

Tensiunea de comanda pt MOSFET va fi chiar mai mica (cu 0.65v B-E la tranzistor Q2) decit cea pe care o poate da iesirea operationalului.

Link spre comentariu

Probabil ca acel tranzistor să nu mai inverseze comanda. Dar nu are rost pentru că se rezolvă doar inversând + cu - de la AO comparator. În plus, se vede din simulare că poarta mosfetului nu mai primește nivel de 12V, rezistența aia din emitor de fapt strică  deschiderea BC-ului.

Link spre comentariu
La 21.07.2019 la 12:23, neagu a spus:

Seara buna colegi, azi am pus osul la treaba si am realizat aceasta statie de lipit, este in faza de proba dar am o mica problema la ea; nu afiseaza temperatura decat pe doi digiti si nu pe trei cum ar fi normal. Am folosit un voltmetru de 100v si nu unul de 30v oare aici sa fie buba? voltmetru este probat pe tensiuni si functioneaza bine.

https://imgur.com/a/EDOWmFr

https://imgur.com/a/up9O0Qh

https://imgur.com/a/CSo4o9S

Ma ajuta cineva sa modific voltmetrul sa indice in trei digiti daca se poate? Multumesc

https://imgur.com/a/UmKlWds

Link spre comentariu

Cum indică voltmetrul dacă-i aplici 30V la intrare ?  _30 sau 30.0 ?

@x_dadu   Da, e un divizor format din 330k serie cu semireglabilul respectiv 9k1 la masă. Dar e important cum e formatată informația de afișat în interior. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

La tensiunea de 30v indica 30.0 pe cand voltmetrele care rtebuie pentru aceasta statie la tensiunea de  5v exemplu indica 5.00 si nu 5.0 ca acesta cel folosesc eu, de aceia vreau s stiu merge sau cumpar unul, dar nu face ata cat fata el costa 9ron si posta 15ron, in Buzau e seceta mare de asa ceva.

Citat

Link spre comentariu

Oricum , după părerea mea cele care indică maxim 30.0 sau 300 sau 3.00 nu sunt suficiente pentru o stație de lipit . 

În fine , să revenim la al nostru . Trebuie modificat divizorul preferabil astfel : R1 se înlocuiește cu 22k iar R2 (semireglabilul ) cu 10k .

Dacă nu ai un semireglabil suficient de mic poți să-l pui pe placa principală iar pe plăcuța voltmetrului să pui scurt în locul lui  - e oricum în serie cu firul de intrare . 

După asta trebuie reglat astfel încât la 3V la intrare el să indice 30.0 . 

Dacă te deranjează punctul acela poți să scapi de el tăind traseul de la pinul respectiv . Ar trebui să fie cel din mijloc dintre cei 5 lipiți din partea de jos - dacă e la fel cu afișajele pe care le știu eu . Dacă nu , refaci traseul cu o picătură de cositor. 

Editat de UDAR
Typo
Link spre comentariu

Multumesc ff mult incerc i vin cu raspuns.  https://imgur.com/a/wFlWdlH

iute cum am procedat, am schimbat r1 cu 22k si am aplicat o tensiune de 5v si am reglat potentiometrul pana a ajuns la valoarea de 50.0 apoi am dat cu marker negru pe punct si a iesit ce este in video.

Editat de neagu
Link spre comentariu

Nu stiu daca este de interes dar la o cafea am facut o socoteala la schema lui sesebe si ar fi cam 22-25lei piesele ,vo 5$ la chinezi o sursa  de 4-6A  iar cablajul facut la chinezi dublu placat,gauri metalizate estimativ vo 4lei.

Link spre comentariu
Acum 38 minute, manolo a spus:

Nu stiu daca este de interes dar la o cafea am facut o socoteala la schema lui sesebe si ar fi cam 22-25lei piesele

Cumparate de unde?

Din surse sigure si serioase nu poti cumpara la bucata si transportul costa inca pe-atata.

Il asteptam pe @sesebe cu cablajul promis. Eu nici nu mai fac altceva pana atunci :rade:

Pentru cablaje poate facem un group buy.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Pentru piese de asemenea sunt mai convenabile preturi pentru cantitate mare, si cum va fi SMD, nici nu stiu cine va vinde 2 rezistente de valoarea X. Deci ideea de group buy poate sa aiba aplicatie la tot ce va fi nevoie.

Cu comanda pentru PCB eu cred ca , totusi, rational este sa fie testate functional cateva astfel de montaje un timp semnificativ - pentru ca uzual este sa vrei macar mici modificari... adica sugestia mea ar fi sa treceti de astfel de etapa si numai apoi sa comandati PCB industrial, atunci cand schema este deja validata oarecum.

Si din experienta mea ca sa ajungeti la 5 lei bucata cam trebuie sa comandati o cantitate maricica, adica trebuie sa fii destul de sigur pe o schema definitiva.

Daca adaugam la piese si PCB si valoarea unui voltmetru inteleg ca discutam de ~ 25 + 5 + 15 lei, presupunand ca se face un numar de cablaje, adica "kitul" continand partile functionale ale statiei va costa in jur de 45 lei, nepunand si munca.

Deci discutam despre o schema simpla analogica, mie mi se pare normal.

Link spre comentariu

Cablajul va fi single layer sau double layer? Daca va fi single va fi relativ simplu de facut un cablaj at home. Eu m-as baga sa fac un cablaj de test si sa plantez niste SMD-uri, ca tot vreau sa exersez chestia asta..

Probabil cei cu experienta pot face si double layer prin metode traditionale. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări