Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stație de lipit analogica cu amplificator operational și ecran

Mircea Sabau

Postări Recomandate

Sesebe, schema ta va fi etichetata ca "prea complexa" chiar daca solutioneaza majoritatea problemelor.

Vad ca desi critici contextul ai facut munca serioasa, desi singur intrebi " Cum pot fi numiti acei oameni? "

Este foarte altruist, sa vedem daca si corect primit.

La schema asta din cele 7 puncte slabe mentionate pe prima pagina... nu prea ramane niciunul.

Ca observatii, nu critici majore:

- histerezisul poate sa fie de cateva ori mai puternic, eu as pune R107 de 5K.

- compensarea termica a TC nu este neaparat necesara la o statie de lipit, mai ales la una simpla...

- radiatorul nu cred sa fie necesar

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Pt 3 rezistente si o dioda in plus eu personal n-as renunta la compensarea termica.

Poate ar mai trebui umblat la potentiometrul si rezistentele de setare capete de gama de reglaj.....n-am mai avut chef sa le calculez prea precis.

Ps: ca sa nu apara discutii .............. acest gen de protectie eu l-am amintit aici si apoi a reluat Marian aici. Schema este simpla si nu inteleg dece nu se adopta sau macar testeaza.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Mea culpa, am greșit la schema de mai sus întrările la etajul comparator. 

Va rog ignorați sau corectați schema pina ajung eu sa pun schema corecta diseară. 

Link spre comentariu
Acum 8 ore, vijelie02 a spus:

@zvonacfirst cat de complicat este sa schimbati acel AO (LM358) cu unul mai bun?

Am primit niste sugestii dar era vorba despre SMD-uri. Nu am lucrat cu SMD pana cum si nu as vrea sa incep pana nu ma joc un pic inainte pentru a exersa.

Am gasit si variante THT ale acelor AO si am intrebat aici daca sunt ok si am primit un raspuns care nu m-a edificat fiindu-mi recomandat un alt AO.

@vijelie02 este ok  MCP6022? Pentru ca nu ar fi exagerat de scump si este in stoc la TME.

Daca schimbam solutia AO probabil va trebui sa o luam de la capat cu schema.

Acum 8 ore, sesebe a spus:

Nu se poate, trebuie sa iasa mai ieftina decit un pachet de tigari.

Nu acesta a fost obiectivul, dar daca este posibil de ce nu?

ce rost are ca 10-20 de oameni sa incerce sa gaseasca GRATIS cea mai buna varianta de schema?

Putem discuta si aspectul acesta. Ma refer la acel cuvant scris cu majuscule.

Cum pot fi numiti acei oameni?

OAMENI. :aplauze:aplauze:aplauze

Schema lui @sesebe este pentru mine, asa cum scrie @Dxxx, complexa. Nu as avea curaj sa ma apuc de proiectarea unui cablaj Daca este disponibil cablajul si poate fi oferit, in anumite conditii, sunt dispus sa realizez si acest montaj. Dar consider ca aceasta schema ar putea face obiectul unui topic separat.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 16 ore, Marian a spus:

Nu m-am referit la diferenta de potential dintre pini ( tensiunea diferentiala ) ci la cea de mod comun.

Nici eu nu m-am referit la "tensiunea diferentiala" ci exact la  tensiunea de mod comun:

" Tensiunea de mod comun, iarasi prezinta importanta atunci cand ai de-a face cu diferente de potential semnificative la (nu dintre) pinii AO, altfel nu este atat de relevanta."

Acum 16 ore, Marian a spus:

Offset-ul conteaza in orice aplicatie unde semnalul prelucrat este mic, iar aici semnalul este foarte mic.

Pai asta se adauga la tensiunea de iesire, nu vad care ar fi problema. Sa ne intelegem bine: 6.54mV x 300 = 1962mV + 4mV(valoare maxima a offset-ului la NE5532) x 300 = 1966mV. 3.166V.

Mai studiaza putin problema amplificatoarelor diferentiale.

Nici in privinta zgomotului care s-ar suprapune peste semnalul util nu este o problema (acesta este eliminat), insa schema postata de mine are o hiba: nu are filtre RFI si nici de eliminare a "hum"-ului de 50Hz, insa asta se poate rezolva simplu cu 4 condensatori si o rezistenta.

Acum ca am lamurit si asta nu va mai perturb elucubratiile stiintifice cu interventia mea.

L.E.: Mea culpa, am uitat sa inmultesc offsetul cu valoarea amplificarii totale. Cu toate astea, lucrurile nu se schimba fundamental, ci are efect doar asupra rezistentelor din capetele potentiometrului pentru stabilirea valorii maxime si minime de temperatura.

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

6022 are un offset mai mic de 5-10 ori decât 358, este clar mai bun, însă lucrează cu 5V, deci comandă mosfetul cu 5V. Eu nu aș avea o problemă cu asta, dar majoritatea nu este de acord, mosfetul fiind comandat ferm pe la 10V. Poți face o probă ”pe genunchi”, pui 5V pe poarta fetului și o sarcină de 2A în drenă la 24V, chiar letconul, și vei vedea cât se încălzește fetul, așa vei ști dacă luând 6022 poți comanda mosfetul deținut.

operaționalul sugerat de sesebe este clar mai bun, e din clasa celor cu choper, cu auto-zero, ăla practic nu are offset deloc, mă rog, are unu mic insesizabil la aplicația asta, însă e mai scump ca un pachet de țigări, mai scump și ca mcp6v0x dar alea sunt doar SMD. Are avantaju că lucrează la tensiune mai mare deci comandă fetul cu tensiune suficientă plus că e capsulă normală.

@sesebe de ce totuși AO inversor ? prezintă vreun avantaj ? Întreb că nu știu, să nu credeți altceva.

LE scuze, am stat drept și m-am uitat strâmb :rade:

Editat de x_dadu
Link spre comentariu

Majoritatea stațiilor cu MCU comanda MOSFET-ul la 5V (nu LL) și nu s-a plans nimeni că fierbe, acum brusc este o problema.

Editat de Stefan
Link spre comentariu
Acum 10 minute, Stefan a spus:

Majoritatea stațiilor cu MCU comanda MOSFET-ul la 5V (nu LL) și nu s-a plans nimeni că fierbe, acum brusc este o problema.

Nu este o problema doar ca trebuie un MosFet logic level. 

Link spre comentariu
Acum 10 minute, x_dadu a spus:

6022 are un offset mai mic de 5-10 ori decât 358, este clar mai bun, însă lucrează cu 5V, deci comandă mosfetul cu 5V.

Chiar nu tin mortis la acest fet, dar 3205 ers in schema originala.

Ce caracteristica trebuie sa urmaresc in datasheet? Vgs cumva? Am vazut ca 3205 are Vgs 20V.

Link spre comentariu

ăla e Vgs maxim, contează însă Rds-on la Vgs=5V, ceea ce poți afla probând practic. Știu că nu va mai avea 8 miliohmi, însă eu zic că tot va fi un Rds suficient de mic pentru o sarcină de 2A, ca să nu necesite radiator. Să luăm totuși în considerare și sarcina care o va ”suporta” trnazistorul.

Link spre comentariu

IRL540 merge (este logic level), dar nu este specificat ca este logic level

depinde de datasheet, in cele mai noi se specifica

Editat de cristi7521
Link spre comentariu

@x_dadu, cred ca intru intr-o zona mai instabila decat in cea in care deja ma aflu.

Am inteles la un moment dat ca am putea inlocui 7812 cu 7815 pentru a obtine o comutatie ferma.

Am luat la mana feturile disponibile pe TME si nu am gasit niciun THT comandat la 5V.

In legatura cu ultima schema pe care am postat-o, conform cu modificarile pe care le-ai sugerat, poti te rog sa imi spui daca este ok? Pentru ca as incerca sa proiectez un cablaj si apoi sa fac un montaj pilot pe care sa il testez.

Ca sa incep iarasi cu modificari si cu intrebari pentru alte inlocuiri de componente, ar insemna sa stresez din nou comunitatea. Asta ca sa-i raspund si lui @vijelie02 si lui @sesebe.

Nu conteaza cativa leuti in plus - @sesebe nu fumez si am acei leuti disponibili :) - dar cred ca la nivelul si nevoile mele din acest moment, aceasta utlima schem (daca este corecta) ar putea fi suficienta.

Ulterior putem dezvolta orice proiect, cum ar fi schema lui @sesebe la care as putea sa ma angajez cu munca de realizare a cablajului si de testare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări