Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stație de lipit analogica cu amplificator operational și ecran

Mircea Sabau

Postări Recomandate

Acum 8 ore, zvonacfirst a spus:

Referitor la acel modul de stand-off pe care mi-l sugerezi, cred ca este si el cam inutil. Daca este sa se intample, in cele 15 minute pana face off letconul face artificii daca se intampla ceva cu termocupla sau cu vreun contact.

Daca un letcon construit pentru 24V și alimentat la 24V face artificii ăla nu e letcon, e petardă. Din 2012, de când am SL-10N, am pățit fix de zero ori sa se întrerupa firul sau termocuplu (desigur că trebuie să te compoti civilizat cu letconul) și de zeci de ori să-l uit. Timerul este util și pentru altceva dar, daca e inutil înseamnă că nu e util.

Acum 8 ore, sesebe a spus:

@Stefan Eu nu o cunosc pe aia. Avea compensarea suduri reci de la termocuplu? 

Totuși o statie de lipit nu e termometru și nici nu lucrezi când în Siberia când în California. Termometrul are un domeniu mult extins fata de o statie de lipit și teoretic trebuie sa masoare corect și pecis indiferent de mediu.

Unisolder are intern un TC1047, deci poate compensa într-o măsură temperatura din camera. E adevărat că nu e montat fix in letcon (unde e joncțiunea rece) dar cu o calibrare corectă sunt convins că abaterile de măsurare sunt neglijente. Totuși controllerul ăla e ceva mai mult de un AO și îi trebuie un letcon pe măsură.

@zvonacfirst funcția de standby nu trebuie sa lase letconuk sa se răcească complet dar asta deja devine alta statie de lipit și nu mai are legătură cu subiectul.

Editat de Stefan
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Stefan a spus:

funcția de standby nu trebuie sa lase letconuk sa se răcească complet dar asta deja devine alta statie de lipit și nu mai are legătură cu subiectul.

Cred ca s-ar putea rezolva cu un modul de st-by ca cel din schema d-lui Nostalgic in care variabila timp este data de capacitatea unui condensator. Ma refer la varianta de modul st-by cu mosfet pentru care am facut un montaj de test si functioneaza. Ar pune poarta mosului la masa si ar intrerupe alimentarea letconului. Dar trebuie ca letconul sa aiba senzor sau sa se instaleze un senzor in maner, chestie realizabila. Apoi modificate legaturile in maner si la mufa de pe cablu in asa fel incat sa ramana un fir liber pentru senzor, adica masele sa fie legate impreuna. Letconul meu nu are mufa DIN demontabila, deci ar trebui sa tai cablul si sa pun alta.

Dar si cu modulul de st-by pot sa apara accidente generate de functionarea termocuplei letconului. In cele 5-10---15 minute pana cand intra in st-by se poate produce acel incident nedorit.

Cea mai valabila ar fi cu un comparator care sa urmareasca semnalul de la termocupla si sa intrerupa alimentarea letconului cand se depaseste valoarea setata. Nu stiu in ce masura este realizabila treaba asta, dar cu un integrat cu 4 AO cred ca s-ar putea face.

Acum 2 ore, Stefan a spus:

Timerul este util și pentru altceva dar, daca e inutil înseamnă că nu e util.

Scuze, este inutil in ipoteza in care se intampla acel defect care sa genereze incendiul. Nu am fost atent la exprimare.....

Link spre comentariu

io zic că nu se merită stand by la un letcon gen Solomon/Gordak sau altele similare care se incing destul de greu. La unul cu încălzire super fast însă da. Oprirea aia automată după o oră sau alți timpi depinde de fiecare, pe mine unu mă enervează și am renunțat la ea.

Asta cu termocupla întreruptă nu am mai auzit-o, nu sună ca faza cu drobu de sare?

La schemele la care amplificatorul este neinversor, adică majoritatea, de obicei au o rezistență de pull up la termocuplă, astfel încât cu letconul deconectat intrarea Ao e la +vcc, ieșirea e la fel pe maxim deci comparatorul va vedea o temperatură maximă și va avea ieșirea pe 0. La schema asta cu amplificatorul inversor, în lipsa unei tensiuni negative, nu îmi imaginez eu o variantă la fel de simplă. Dar nu am o imaginație prea bogată.

Link spre comentariu
Acum 7 minute, x_dadu a spus:

Asta cu termocupla întreruptă nu am mai auzit-o, nu sună ca faza cu drobu de sare?

S-a facut referire la un contat imperfect sau fir intrerupt cred ca pe prima sau a doua pagina a topicului, dupa ce eu am postat realizarea statiei si una dintre avertizari asta a fost, ca nu are protecie si poate sa  dea foc la casa. 

Stiu ca este ciudata si atipica acea conectare a letconului, dar nu poate fi corectata? A scris @Marian ceva legat de o modificare, dar eu inteleg mai bine vazand o schema, asa ca daca are timp poate ma ajuta sa modific schema. Ca tot am fost indemnat sa refac cablajul, sa nu muncesc de doua ori.

Link spre comentariu
Acum 46 minute, x_dadu a spus:

io zic că nu se merită stand by la un letcon gen Solomon/Gordak sau altele similare care se incing destul de greu. La unul cu încălzire super fast însă da. Oprirea aia automată după o oră sau alți timpi depinde de fiecare, pe mine unu mă enervează și am renunțat la ea.

E adevărat că nu e așa rapid ca un jbc sau chiar ca clonele de Hakko T12 , insa nu mă daranjeaza că aștept 35 sec din 15 in 15 minute, nu mă alearga nimeni. Alea rapide sunt cu totul alt tip constructiv dar și prețul e mai mare.

P.s: Nici acum nu am reușit să termin JBC-ul cu controllerul tau, am toate piesele dar îmi e lene sa fac cablajul. :rade:

Link spre comentariu

Deoarece vreau sa refac cablajul acestei statii, am completat schema conform sugestiilor pe care le-am avut ieri.

Postez schema pentru o ultima verificare. Am sa-i rog pe cei care au contribuit - @cirip, @sesebe, @Marian, @x_dadu, si daca am uitat pe cineva sa fiu scuzat - sa verifice daca este totul ok.

Multumesc.

Capture.thumb.JPG.77a3fccf3ce153bbb7f09065372bc7b0.JPG

Link spre comentariu

Pune amplificatorul, primul AO, ca neinversor. Așa macar rezolvi peotectia aia anti termocuplă întrerupta cu o simpla rezistența. Oricum nu stiu ce avantaj aduce ca inversor. 

Link spre comentariu

Va salut,

Comentariile mele la schema actualizata sunt urmatoarele:

1) C10 e prea mare. In cazul caderii rapide a tensiunii de intrare, poate arde stabilizatorul. Extras din foaia de catalog:

lm7812_1.thumb.JPG.3e88af3f786ca7ddeb2d9662580e8e8f.JPG

2) C6 este inutil. Nu are niciun efect. Ori cu el, ori fara el e tot aia. Impedanta termocuplului este atat de mica, incat vor trebui sa treaca multe sute de KHz, sau chiar MHz pana cand C6 ar avea un cuvant de spus. La frecvente asa de mari, s-ar putea ca LM358 sa fi lesinat de mult.

3) Nici C5 nu e mai breaz. Contributia lui ar incepe pe la 1.59MHz, dar ma tem ca la frecventa aia LM358 a lesinat de mult. La un produs amplificare*banda de 1MHz, la un castig de 244, banda lui LM358 devine vreo 4KHz. Ce e peste 4KHz e atenuat in mod natural de AO.
4) C1 poate compromite stabilitatea amplificatorului, adica il poate face sa oscileze. Din foaia de catalog:

lm358_1.thumb.JPG.3beb2eec1e6c66607bb37fd1b5ecd445.JPG

5) C4 poate si el sa compromita stabilitatea, desi efectul lui e mai greu de cuantizat datorita faptului ca in configuratia aleasa, pinul 2 este o masa virtuala, adica tensiunea este 0 in functionare normala si in schema data.
6) C2 accelereaza comutatia comparatorului, dar aplica un puls de tensiune mare pe intrarea neinversoare. Intr-o seara cu luna plina si ghinion, poate arde operationalul. C2 nu este necesar.
7) C3 face schema nefunctionala indiferent ce valoare are. Cu C3 acolo, poarta MOSului devine flotanta, iar tensiunea pe ea e la voia intamplarii. Exista valori ale tensiunii de poarta care vor creste masiv disipatia pe MOS si acesta va face plici! Comanda portii trebuie facuta prin cuplaj in curent continuu asa cum ati facut in schema initiala.
8) Nu vad decuplarea alimentarii operationalului. Sugestia este ca C8 sa fie redus la 4.7uF si pus cat mai aproape de pinii 8 si 4 ai lui LM358. C8 va ramane aproape de LM7812. Aveti exemplu de cablaj in foaia de catalog.
9) Desi stiu ca experimental ati constatat altceva, as face totusi rocada intre R1 si R3, adica as pune pot de 100K si rez fixa de aprox. 200K.

Toate cele de mai sus sunt simple opinii si sugestii. Aplicati ce considerati ca se potriveste.

Spor!

Editat de cirip
Link spre comentariu
Acum 1 oră, x_dadu a spus:

Pune amplificatorul, primul AO, ca neinversor. Așa macar rezolvi peotectia aia anti termocuplă întrerupta cu o simpla rezistența. Oricum nu stiu ce avantaj aduce ca inversor.

@x_dadu poti te rog sa pui o schema cu ceea ce spui? Sau cu cuvinte pe intelesul meu. Multumesc.

Acum 1 oră, vijelie02 a spus:

L-ati baricadat pe U1.2 cu 100p de l-ati zapacit.

Acum 55 minute, adicontakt a spus:

cred ca e 100 nf

Corect! 100nF. :reytre

Acum 1 oră, vijelie02 a spus:

C3 cred ca nu prea are ce cauta acolo.

Il rog pe @sesebe sa ma ierte, dar sunt doua sau trei pareri contra acelui condensator, asa ca am sa-l scot.

Acum 41 minute, cirip a spus:

C10 e prea mare.

Eroarea mea. Este 4.7uF.

Acum 41 minute, cirip a spus:

C6 este inutil
Nici 
C5 nu e mai breaz
C1 poate compromite stabilitatea amplificatorului
C4 poate si el sa compromita stabilitatea

OK. Le scot, dar atentie C5 a fost sugestia lui @Marian care sustine ca tocmai stabilitate ofera. Cred ca am sa aleg sa il las pe schema si am sa-l pun de proba la montaj. Cu actualul cablaj, la cat a fost de agresat tot facand teste, si-a demonstrat roluil oferind mai multa stabilitate.

Cu C6 am pus pe termocupla am obtinut constant 22.5 volti la bornele letconului. Pana sa-l pun tensiunea oscila.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 51 minute, cirip a spus:

C4 poate si el sa compromita stabilitatea

Il scot si pe el.

Acum 4 minute, Stefan a spus:

Legat de C3 @sesebe a spus altceva, nu ca trebuie in poarta.

Corect. Modific. Voi vedea ce imbunatatire aduce. Eu am inteles altceva si am implementat prost ideea.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
1 oră în urmă, cirip a spus:

Nu vad decuplarea alimentarii operationalului. 

? Nu inteleg

Sugestia este ca C8 sa fie redus la 4.7uF si pus cat mai aproape de pinii 8 si 4 ai lui LM358. C8 va ramane aproape de LM7812.

Poti relua, te rog? Ai spus C8 de doua ori. Nu pot sa il pun in ambele pozitii, sa-l aproape si de 358 si de 7812.

as pune pot de 100K si rez fixa de aprox. 200K.

OK.

Fac toate modificarile si revin cu schema dar astept sa vad cu ce modificare vine @x_dadu

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 9 minute, zvonacfirst a spus:

? Nu inteleg

Prin decuplarea alimentarii se intelege conectarea unui condensator foarte aproape de pinii de alimentare ai integratului. In cazul asta se pune un 4.7u langa capsula lui LM358 intre pinii 8 si 4. Cam asa ...

lm358_2.thumb.JPG.ec3b97472d9b3fcfcd1d0892ede9ff6d.JPG

Acum 9 minute, zvonacfirst a spus:

Poti relua, te rog? Ai spus C8 de doua ori.

Asa este. Am gresit.

C8 de 0.1uF ramane langa LM7812, iar C10 schimbat cu 4.7uF se va pune aproape de LM358 si scos de langa LM7812.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări