burn.out Postat August 11, 2018 Partajează Postat August 11, 2018 Salutare propun ceva simplu si decent , un aplificator Clasa D cu IR2153 class d amplif.pdf class d amplif.LAY Link spre comentariu
matzah Postat August 12, 2018 Partajează Postat August 12, 2018 Pai pana si eu ca incepator cu astea vad niste potentiale probleme: 1. La ce frecventa poate lucra IR2153? Frecventa de oscilatie nu cred ca va depasi 100KHz, ori nu stiu cum va suna schema aia mai departe de amplificator pt. subwoofer sau woofer. 2. Filtru Zobel la iesire ? 3. Nici un fel de protectii. In caz de suprasarcina se fac praf atat boxa cat si micul montajel. 4. Cu acel layout pt PCB ai sanse efectiv sa ti se blocheze comanda. Am avut probleme cu IR-ul si la trasee mai scurte/realizare mai compacta. Anticipez ringing si spike-uri la greu in portile mosilor. 5. Nici un snubber? Link spre comentariu
maxente Postat August 12, 2018 Partajează Postat August 12, 2018 Ce inventie au mai facut si astai cu IR2153 @matzah, conform graficului din pdf, la valorile 5k1 cu 1n ar fi o frecventa de 150khz a integratului, din ce observ eu. Mai ramane de pus in practica schema si vazut daca si pe unde va fi bevoie de snubbere si alte cele. Schema de cablaj desenata de autor se poate imbunatati mult fata de cum e acum. Ca inventie merge incercata, si probabil, e buna doar pentru huruiala de bas. Link spre comentariu
matzah Postat August 12, 2018 Partajează Postat August 12, 2018 La IRS2092 m-am jucat la un moment dat cu frecventa undeva pe la 170KHz. De cantat canta, dar pe anumite pasaje pe inalte imi dadea impresia de trompeta sparta. Nu stiu cum sa descriu, parca nu seamana cu distorsiunile "obisnuite". Dar dadea impresia ca ceva nu e in regula pe acolo. Dar pentru bubuiala pe sistem turbo, merge excelent. Abia de la 300KHz in sus, suna destul de ok cat fara teste comparative si nu stiu ce auditii, sa nu prea imi pese ca e clasa D. Dupa graficul ala, la cum il citesc - la valorile alea iese teoretic undeva intre 100-150Khz. In practica... nu stiu, am observat ca nu totdeauna e asa simplu la astea autooscilante, mai ales spre capetele frecventei de lucru. Apoi dead time-ul e destul de maricel (tipic 1.1uS la 2153 si 0.6uS la 21531). N-as sti sa estimez in ce masura afecteaza sunetul, sigur nu in bine. Dar, ma rog.. de facut bum bum sigur face. Link spre comentariu
burn.out Postat August 12, 2018 Autor Partajează Postat August 12, 2018 matzah daca vrei adaug si protectie difuzoare , snuberele le voi adauga in schema electrica,daca te.ai uitat in pdf vei observa snubrul , zbell sincer am uitat , maine ajung acasa si mai refac o data cablajul Link spre comentariu
matzah Postat August 12, 2018 Partajează Postat August 12, 2018 Nu-i problema, doar semnalam pentru eventual doritori, sa ia in calcul si acele aspecte. @burn.out L-ai facut? Cum suna? Link spre comentariu
burn.out Postat August 12, 2018 Autor Partajează Postat August 12, 2018 inca nu l.am printat ca plec in CO 2 saptamani, cand ajung acasa voi printa , intre timp adaug pe cablaj si in schema z bell si ce mai este necesat Link spre comentariu
burn.out Postat August 13, 2018 Autor Partajează Postat August 13, 2018 (editat) gata cablajul Editat August 13, 2018 de burn.out Link spre comentariu
MVS Postat August 13, 2018 Partajează Postat August 13, 2018 Foarte multe unghiuri drepte. nu e de bine. Link spre comentariu
maxente Postat August 13, 2018 Partajează Postat August 13, 2018 Apropie mosfetii si pune integratu imediat langa ei. Da, unghiurile alea drepte nu sunt bune. Nu te grabi sa faci cablaju, mai e de munca la el si atentie la bucle ! Mai bine testezi montajul in aer si apoi faci cablajul. Link spre comentariu
sesebe Postat August 13, 2018 Partajează Postat August 13, 2018 Un cablaj nu trebuie sa arate bine, sa fie frumos, ca sa mearga bine..... Defapt e cam pe dos: un cablaj aratos va merge mai prost decit unul parca facut pe genunchi dar tinind cont de tot ceea ce trebuie. Link spre comentariu
burn.out Postat August 13, 2018 Autor Partajează Postat August 13, 2018 multumesc sesebe , va urez distractie placuta eu plec in concediu , revin dupa 2 saptamani bafta !!! Link spre comentariu
Marian Postat August 14, 2018 Partajează Postat August 14, 2018 Cablajul este o gluma deloc amuzanta... Imi pare rau daca par dur insa o sursa in comutatie ( ca asta e un amplif clasa D ) nu poate fi tratata atat de superficial. Cat despre schema, pai "decenta" e mult spus. Un comparator care numai pentru procesare semnal audio nu-i conceput, si un integrat de control care numai pentru clasa D audio nu-i structurat. Pinul 3 NU se numeste "ST", nu stiu unde ai vazut tu asta, pinul ala serveste conectarii condensatorului pentru oscilator, deci se numeste CT, si mai asigura si functia de oprire daca este dus la potentialul pinului "COM". Pentru lamuriri te invit sa citesti: https://www.elforum.info/topic/132674-ir2153-proiect-didactic/ Frecventa purtatoare este aproximativ 134khz, 1/( 1.453RTCT ), putin pentru o clasa D "decenta". IR2153 are umplere fixa si maxima, si asta e principala piedica in deservirea unei clase audio D, care se bazeaza tocmai pe modulatia umplerii de catre semnalul audio. Pisica Matache incercase candva o modulatie a frecventei cu scopul obtinerii stabilizarii, bazandu-se pe timpul mort fix si destul de mare. Logica era ca o frecventa mai mare raportata la acelasi timp mort, inseamna un Ton mai mic si... Nu stiu daca i-a reusit ceva, n-a mai intrat demult pe forum. Controlul aici actioneaza in pinul 3, CT/SD, actiunea in sine este una de On/Off cu o viteza controlata de semnalul audio procesat, efectul este inhibarea de pulsuri, ceea ce reduce energia cu care inductanta este incarcata, deci se obtine un soi de variatie a iesirii analogice. Un alt efect insa mai este si o variatie a frecventei data de zonele de tranzitie ale pragului SD, n-as putea sa ma pronunt anume cat, insa cu cat frecventa semnalului audio este mai redusa, cu atat mai pronuntat este efectul asupra frecventei purtatoarei. Ambele sunt conditii optime pentru generarea de subarmonici, si pentru un sunet de calitate foarte proasta chiar si pentru bass. Exista integrate dedicate clasei D, si nu sunt extraordinar de scumpe toate, nu vad de ce trebui sa ne chinuim sa improvizam cu integrate care nu sunt facute pentru asa ceva. Macar de-ar fi fost un 494, 3525, 384x, etc... Link spre comentariu
hpavictor Postat August 14, 2018 Partajează Postat August 14, 2018 Schema e foarte veche și proastă , e preluată de la niste ruși entuziaști , dar nepricepuți . CT în rusă înseamnă ST . 1 Link spre comentariu
burn.out Postat August 14, 2018 Autor Partajează Postat August 14, 2018 готовый к тому, что так много критиков осталось и любители играть никто не родился sa se inchida topucul, gata m-am plictisit si multumesc pentru sfaturii , !!! sunteti adevarate genii !!! sa fie la gunoi cu acet topic . Multumesc !!!! 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum