Ovidanie Postat Iunie 3 Partajează Postat Iunie 3 Din piață, nu ai nici o bază in produsele pe care le cumperi. Toți au certificat de producător, dar nu au nici măcar 2 ari cultivați, nu au nici un utilaj, nu au seră, nimic-nimic din ce ține de agricultură. Cumpără marfa de la depozitele en gross și o revând. De 25 ani am un mic atelier un zona pieții centrale din SV, am ajuns să cunosc toți piețarii si ce-i mănă in luptă: banii. Am văzut babe care cumpărau din Profi legătura de salată cu 3 lei, din două legături faceau 3 mai mici pe care le revindeau cu 5 lei bucata. Spuneau că e salată din sera proprie. Pe la sfârșitul verii și până toamna târziu apar in piețe și produse de calitate, in restul anului, ori din supermarket, ori din piață, tot aia e. Chiar și in marile aglomerări urbane există variante, pentru cine vrea. Trebuie doar ca in excursiile și plimbările pe la pensiuni să fiți atenti ce se poate cumpăra de la țăranii din zonă, să vă faceți cateva contacte apoi să fiți dispuși să mergeți după produse. Cred că in fiecare lună fac 300 km pentru aprovizionare cu diverse. Uleiul de presă, sau oloi-ul, ținut in beci, la răcoare și intuneric, poate fi păstrat un an. Pe masă in bucătărie, cred că o lună. Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 3 Partajează Postat Iunie 3 Acum 26 minute, Ovidanie a spus: Uleiul de presă, sau oloi-ul, ținut in beci, la răcoare și intuneric, poate fi păstrat un an. Pe masă in bucătărie, cred că o lună. Eu știam ca mai puțin, dar nu are importanță, oricum nu mai am sursă pt așa ceva. Se poate manca bine și sănătos și în oraș, fără a merge ca în preistoric sute de km pt mâncare. Asta probabil că o poate face careva fără serviciu/activitate, și ocupația de baza să fie procurarea alimentelor. Restul o să moară mai bolnavi decât cei care au mâncat mai sănătos. E ca în vorba aia, nefumătorii mor mai sănătoși Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 3 Partajează Postat Iunie 3 Acum 49 minute, doru3160 a spus: Se poate manca bine și sănătos și în oraș, fără a merge ca în preistoric sute de km pt mâncare. Unde se poate mânca aşa??Poate în oraşele mai mici... La Severin luăm lapte şi ouă direct de la producător.În timpul anului mai găsim producători adevărați la piață,dar nu tot timpul şi nu cu tot ce cauți! Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 3 Partajează Postat Iunie 3 Acum 4 ore, BRANCA a spus: Unde se poate mânca aşa??Poate în oraşele mai mici... În nici un caz la fast food, sau mâncare la carton. Dacă te intrebuintezi, găsești lapte la dozator, oua la țărani, carne la măcelărie și pot continua. Dacă ar fi asa cum își închipuie unii, ar trebui sa fim morți de mult sau măcinati de boli. Unii ne încăpățânam să nu. Și vorbesc de majoritatea, nu de excepții care pot trai din resurse proprii. Acum și țăranul care cultiva bio, dacă are apă cu nitrați sau sol cu microparticole de plastic, asa îți vinde gaina/leguma, cât de bio poate. Ceea ce nu se mai vede la generațiile tinere, este gătitul acasă, și asta e un aspect care contează mult în alimentația de zi cu zi. Una e sa faci o mâncare în care știi ce ai pus, pt că o faci pt tine și ai tăi, alta e să cumperi mâncare de la careva care doar o vinde. Link spre comentariu
norad Postat Iunie 3 Partajează Postat Iunie 3 De legume udate cu apa din fosa ati auzit? Eu am vazut cu ochii mei. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 3 Partajează Postat Iunie 3 Ce ți se pare ciudat, bălegarul din ce crezi că-i făcut ? Și e fertilizator BIO. Povestea un coleg care fusese pe la unguri că a văzut cum împrăștiau conținutul unei vidanje pe câmp.....ca fertilizator.Cică puțea de și-a ținut respirația până a trecut de zonă.... Link spre comentariu
merck Postat Iunie 3 Partajează Postat Iunie 3 (editat) Acum 21 minute, validae a spus: Ce ți se pare ciudat, bălegarul din ce crezi că-i făcut ? Și e fertilizator BIO. Povestea un coleg care fusese pe la unguri că a văzut cum împrăștiau conținutul unei vidanje pe câmp.....ca fertilizator.Cică puțea de și-a ținut respirația până a trecut de zonă.... De la unguri incolo asa se procedeaza. Si din ce am inteles nu o fac doar o data pe an ci de mai multe ori si cica cel mai naspa pute ala de la porci. Ei incearca sa faca asta inainte de o ploaie ca mirosul sa dispara cat mai repede, daca insa este seceta .... nasol Bobitza, nasol! (@franzm sigur ne poate da detalii) P.S. Legat de cafea, mi-am adus aminte de un banc: Un roman in Italia cere o cafea, vine italianul cu un Ristretto, romanul o da pe gat si zpoi zice: Da, o cafea din asta vreau! Editat Iunie 3 de merck Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 3 Partajează Postat Iunie 3 Mizeria de la porci nu se împrăștie pe câmp. Doar cea de la vaca și cal. Cel puțin așa am văzut la socrii mei, în vremea când trăiau. Dacă vorbim de compost pt biogaz, atunci nu contează. Mai e și garda de mediu care la noi nu agreează crearea de atmosfera viciata, indiferent de motiv. Cunosc caz real de abator care deversa în câmp apa reziduala rezultată din proces. Sânge, țesuturi mici și alte alea organice, făceau o putoare când bătea soarele de trecea și prin masca de gaze. Au fost reclamați și amendați, când foarte bine puteau să considere ca fertilizau. Link spre comentariu
draku Postat Iunie 3 Partajează Postat Iunie 3 Din pacate, la noi, ideea de alimente sanatoase de la tarani, este un mit... Taranul, adica micul producator, care traieste din activitatea agricola, are aceeasi lipsa de scrupule ca si marii producatori de alimente, cand ne referim la interesul fata de sanatatea consumatorului. Doar ca la el se manifesta dezorganizat.... foloseste ingrasamintele, chimicalele si alte substante din domeniu fara a tine cont de retete si recomandarile producatorului, in ideea "sa fie destul", pentru a-si asigura profitul. Interesul lui primar este sa scoata productie buna, ca sa nu iasa in pierdere macar. Ca urmare, unele produse pot fi chiar mai periculoase pentru sanatate, decat cele ale unor mari producatori, care respecta cat de cat o reteta si o procedura.... Link spre comentariu
Ovidanie Postat Iunie 3 Partajează Postat Iunie 3 Acum 46 minute, merck a spus: Un roman in Italia cere o cafea, vine italianul cu un Ristretto, romanul o da pe gat si zpoi zice: Da, o cafea din asta vreau! Am vazut cu ochii mei ceva asemanator. Eram la Stuttgart, la masa in restaurant, mai multi profesori universitari din Ro si cativa universitari din DE, majoritatea au cerut o bere autohtona, exceptie un roman care a comandat o votca. I-au adus un 50ml de votca, a baut-o instant si a zis ca da, este ok, foarte buna votca. Dupa vreo 10 minute, in timp ce ceilalti savurau berea, intreaba profesoru': Da' votca mea, cand au de gand sa mi-o aduca?? Cand i-au explicat ca tocmai si-a baut votca , a fost putin descumpanit, dar macar nu a comentat. A doua zi, fiindca costa prea mult sa inchiriem AMG-uri si sa alergam pe autostrada, am ales un test-drive cu Porsche Boxster, pe circuit. Dupa test, am primit un formular cu cateva intrebari, cu rugamintea sa scriem si impresiile legate de masina. Unul dintre profesori, care preda ''Organe de Mașini'' A scris in formular ca totul este ok, doar ca motorul merge neregulat pe relanti. Raspunsul nemtilor a fost ca asa bolboroseala care se aude la relanti se datoreaza faptului ca esapamentul este optimizat pentru turatii de peste 3000 rpm. Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 3 Partajează Postat Iunie 3 Acum 3 ore, draku a spus: Ca urmare, unele produse pot fi chiar mai periculoase pentru sanatate, decat cele ale unor mari producatori, care respecta cat de cat o reteta si o procedura.... Corect, desi mi-ar fi placut sa plagiez si sa zic, aprob pozitiv... Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 3 Partajează Postat Iunie 3 Dejecțiile de orice fel sau urina nu se împrăştie pe câmp!Sunt focare de infecţii! Cel mai corect este să se colecteze în bazine şi să fie fermentate anaerob... Privitor la bio,adică ştii sau nu ştii dacă produsul alimentar corespunde,e loterie la noi. Aş putea jura şi că tot ce se cultivă în solar pe pãmânt e plin de azotiți,insecticide şi fungicide!Asta din cauză că nu se rotesc culturile,iar țăranul nu cunoaşte alt îngrăşământ decât azotatul! Link spre comentariu
merck Postat Iunie 3 Partajează Postat Iunie 3 Nu a spus nimeni ca dejectiile sunt culese si apoi imprastiate pe camp. Eu am spus ca se face asta de 2-3 ori pe an, deci este clar ca sunt colectate in bazine unde sigur fermenteaza. Cat fermenteaza ... nu stiu, dar nu cred sa aiba prea multe bazine incat sa foloseasca de la un an la altul dejectiile. Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 3 Partajează Postat Iunie 3 Asta faceau generatiile trecute. Tinerii de azi nu se mai complica. Baga ingrasamant chimic si pleaca mai departe. Nici animale nu mai tin multi, ca e truda cu animalele. Cumpara de la market. La soacra-mea in vremurile bune, cand veneau vacile de la pascut, se blocau ulitele de cate vaci erau. Acum, le numeri pe degete, doar cateva familii mai tin vaci. De porci vad ca nu se lasa, din astia gasesti macar cate unu in fiecare gospodarie. Si oile s-au imputinat. A mai ramas o stana din 3. Au facebook si tik tok, nu le mai trebuie animale. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 4 Partajează Postat Iunie 4 doru3160.Aceiaşi situație cu agricultura e şi la noi la țară în zona Bala.În sat sunt max 5 familii care mai au vite! Pe dealuri se împâslesc păşunile,că n-are nimeni nevoie de ele!E un platou cu vii din care cca 90% sunt părăsite... Puținii copii cum cresc dispar la oraş.Cei care prind o calificare dispar în Vest...N-am auzit să se reîntoarcă vreunul!În timp,aproape sigur,o mulțime de sate vor dispărea. Şi la câmpie,unde nişte prieteni au casa bătrânească,nu e situația mai brează.Pe strada lor nu sunt copii,iar majoritatea caselor sunt ținute de pensionari.Comună atestată pe la anul 1500... Link spre comentariu
Postări Recomandate