Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cafeaua ...


Postări Recomandate

10 hours ago, BRANCA said:

 Usiliteli.Din păcate ce ai nu e expresor adevărat.Numai cele cu reglaj presiune extrag aroma perfect.Am văzut într-un documentar că până şi variaţii relativ mici de presiune schimbă gustul...

 În regim casnic,simplu,recomand ibricul.Regula de aur e să întrerupi focul când începe să se ridice spuma,pe margini.Dacă dă în fierbere e "kaput"!

Da asa este , am avut si mai sofisticat .....dar ma satisface la nevoile mele : cafea cu spuma ,bogat aromata ,mica dar tare ,fara zat......si este foarte rapid .Presiunea e importanta dar asta este reglata din fabrica la cat mai optim , mai mult conteaza viteza de trecere a apei prin cafea,( mica ) pe care o obtin deschizand putin robinetul cu brat al masinii .Inainte de pandemie mai luam cate o cafea in locuri speciale ,pressou de mii de euro ,cu toti parametrii reglabili , si nu a fost mare diferenta , ba cateva ori era mai proasta dupa ce au trecut de la o cafea nemteasca de marca ce nu am vazut nici la TV , la Lavazza , care nu-mi place , e prea arsa .......ca majoritatea cafelelor italienesti.

Mai umblam la un loc unde au vreo 30 de sortimente de cafea boabe exotice , cel mai mult mi-a placut un "Blend "  - ( amestec ) 

Am avut un prieten mutat din Ploiesti la noi in oras , facea totdeauna la ibric , tot trebuia sa gasesc motive de refuz , zat,  si cafeaua era moale parca facuta cu apa din balta de pescuit...

Prima data conteaza materia prima : o cafea de calitate , aroma e mai buna daca macini boabele inainte de preparare ,preferabil din mai multe amestecate ,pt un gust mai bogat.Ideal ar fi de prajit boabele proaspat...

Exista o masina de cafea japoneza care incepe de la boabe verzi.....dar dureaza , se poate programa inainte , exact la timpul dorit pt servirea cafelei , si incepe "lucrul "din timp.....

Boabele de cafea Brazilian au spuma mai consistenta ,( si ridica mai repede tensiunea )  decat cea arabica , dar este mai acida . cel mai bine este un mix din 1 parte brazil cu 2 arabia ,preferabil diferite marci ,pt un gust mai bogat .

Asa cum zice  @franzm , si eu mai pun cateodata putin praf cacao de calitate .....totul depinde de dozaj , fara sa se simta ,sa acopere gustul de cafea .....mai "tuning "este si cu foarta putina scortisoara la cacao...... 

Cateodata mai pun putin  Cardamon , m-a servit odata un arab ,cunostinta din oras , prima data a fost groaznic , a doua oara acceptabil , apoi a inceput sa-mi placa , odata pe saptamana beau asa.......am impresia ca e ca un booster pt cafea , parca are "eficienta" maxima , in cea ce priveste efectul de energizare...

Un prieten dupa 3 luni  petrecuti  in Africa de Sud , a venit cu obisnuinta de a pune in ceasca de cafea o lingurita mica de coniac ,cat sa nu se simta dar cica e mai placut.

Un aparat "mai bun " pt acasa 

Best-Espresso-Machines-28022019.jpg

Mi s-a facut pofta , ma duc sa fac una....

360px-Latte_art.jpg

 

 

 

 

Link spre comentariu
Acum 7 minute, Усилитель a spus:

 

Am avut un prieten mutat din Ploiesti la noi in oras , facea totdeauna la ibric , tot trebuia sa gasesc motive de refuz , zat,  si cafeaua era moale parca facuta cu apa din balta de pescuit...

 

Care nu știe ce e aia cafea, și dacă ii dai pe mână scule de scule, tot zeama de ciorapi face. Nu metoda e de vina. Și turcii fac cafea la ibric... dar ce cafea. 

Link spre comentariu

 La cafeaua de ibric doza e "standard",adică o linguriţă de zahăr şi una jumate de cafea.Astea socotite la o ceşcuţă.

 Scula prezentată de Usilitel e o Barista."Ieftină".Numa' 2200 lei...Dacă şi rezistă în timp e super.O să încerc să-l corup pe băiatul meu cel mic să-şi ia una.Singura problemă ar fi găsirea unor boabe de calitate.Am văzut la nişte americani că aveau cafea de...500 $ pe kilogram!

Link spre comentariu

04-41KfROnos3L-5857528d5f9b586e029deec5.Am folosit mult de astea , face cafea buna ,secretul este sa fie redus focul sub el cand are tendinta de a sifona cafeaua , ca sa iasa incet .

Dupa un timp ai probleme cu garnitura de cauciuc ,care e ieftina ,dar gasesti totdeauna alta marime decat ai nevoie ( legea lui Murphi ) 

Odata la un model asemanator dar la care partea de sus  se prinde cu  brida ,s-a blocat ,de la cafea macinata prea fin ,supapa nu stiu in ce stare era ,dar nu prea buna , a sarit la urma partea de sus  si a improscat totul in jur inclusiv tavanul ..

 

Ceva simplu ( ce e simplu se strica mai putin ,mai rar ...) este pe locul 2 la masini ieftine pt acasa...https://www.realhomes.com/buying-guides/best-coffee-machines

best coffee machine - The best espresso coffee machine: Beko CEP5152B

(Image credit: Beko)

2. BEKO CEP5152B COFFEE MACHINE

Best coffee machine for espresso fans: espresso in just 20 seconds

SPECIFICATIONS
Best for: Espresso
Type: Ground coffee
Pressure: 15 bar
Cups: One
REASONS TO BUY
+Great price+Good tasting coffee+Easy to use
REASONS TO AVOID
-Basic
TODAY'S BEST DEALS

 

 

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Acum 5 ore, maresaldeflota a spus:

A băut careva cafea din așa ceva https://barshaker.ro/Hario-Syphon-TCA3

!? 

Eu nu as avea curaj, poate sa explodeze, sunt patit de 2x cu alea de aluminiu care se pun pe aragaz.

Problema a fost cafeaua ambalata de fabrica , de firma, dar maruntita ca faina, nu lasa sa treaca apa, de acumuleaza presiune. Probabil si supapa de  siguranta era blocata. 

La sticla nu prea ai spatiu de manevra cu presiunea. 

Mai bine suflu si-n iaurt.... 

Link spre comentariu

 Poveştile cu cafele au sãmburi de adevăr.Gustul cafelei diferă funcţie de zona unde se cultivă,de altitudine,de pământ,etc.Apoi diferă şi după metoda de prăjire şi preparare.

 Boabele de cafea de calitate se vând numai în ţările bogate,la noi vin "rămăşiţele"!

Link spre comentariu
Acum 2 ore, fluffy37 a spus:

Cea mai buna cafea este cea imbunatatita; 15% cafea, egal ce naspet si 85% coniac de calitate.:rade:

 

Da, cunosc rețeta. Am avut un  coleg de muncă care stia toate șmecheriile legate de asemenea îmbunătațiri. Înainte de masă lua un paharel de tarie pentru poftă de mancare, un pahar de vin la masa că așa recomandă medicii, un digestiv după, sa nu-i pice greu ce-a mancat. Și deabea după toate astea bea și el un păhărel, ca tot omu'.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
Acum 2 ore, BRANCA a spus:

Gustul cafelei diferă funcţie de zona unde se cultivă,de altitudine,de pământ,etc.Apoi diferă şi după metoda de prăjire şi preparare.

 

Așa ar trebui dar se poate și altfel cu o cafea mai iefină.  Pun tot felul de arome și apoi îți povestesc despre fascinația unui gust unic,  atent selectat  și creat pentru un rafinament... bla bla.

Am avut ocazia să degust cafea cât se poate de ordinară,  diverse soiuri.  

Toată făcută la ibric și servita rece sau caldă,  cu zahăr și fără.  

Este puțin altfel față de gustul arhicunoscut.  Eu, care prefer cu zahar și lapte, am putut bea fără și chiar era faină. 

 

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări