Vizitator libertini Postat Mai 29, 2012 Partajează Postat Mai 29, 2012 sa anulez stabilizatorul si dioda in locul rezistentei,dar de cat dioda sa fie Link spre comentariu
asyx Postat Mai 29, 2012 Partajează Postat Mai 29, 2012 seria 1N de care vrei.1n4001,4002,etc Link spre comentariu
Vizitator libertini Postat Mai 29, 2012 Partajează Postat Mai 29, 2012 si stabilizatorul anulat Link spre comentariu
asyx Postat Mai 29, 2012 Partajează Postat Mai 29, 2012 si stabilizatorul anulatda.nu-si are rostul din moment ce te alimentezi dintr-o singura baterie Link spre comentariu
Vizitator libertini Postat Mai 31, 2012 Partajează Postat Mai 31, 2012 am trimis sa imi schimb motorul cu unul mai mic cu amperaj de 16.4A ca sa fiu mai sigur ca numai sunt probleme cu montajul,nu am modificat montajul Link spre comentariu
asyx Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 am trimis sa imi schimb motorul cu unul mai mic cu amperaj de 16.4A ca sa fiu mai sigur ca numai sunt probleme cu montajul,nu am modificat montajulnu cred ca ai rezolvat astfel problema dar este optiunea ta.acel motor mai mic va face fata utilajului?ca daca nu,curentul va urca peste 16,4A.pentru un montaj care functioneaza corect,puteai sa-i pui si unul 50A Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 Sunt de aceeasi parere,nu motorul e problema,ci regulatorul.Sunt sigur ca fara modificarile propuse,problema va persista,chiar si cu un motor mai mic.Oricum modificarea era extem de simpla,se inlocuia stabilizatorul de tensiune si rezistenta de 10 ohmi,cu o dioda.In situatia de fata,cu alimentare la 12V,stabilizatorul mai mult incurca,pe el pierzandu-se tensiune,astfel incat comanda mosfeturilor se face cu o tensiune prea mica,de aceea se si incalzesc. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 Corectati-ma daca gresesc dar as avea unele observatii de facut:-Atunci cand se foloseste un consumator care cere un curent mai mic ( in cazul de fata un motor de un curent mai mic ), este ok ca puterea livrata de motajul ce il alimenteaza a fie mai mare devreme ce motorul va consuma doar cat are nevoie, asadar nu vad o problema in folosirea unui motor mai mic, insa folosirea unui motor de curent mai mare poate cauza probleme mosfetilor deoarece acestia nu ar mai putea suporta curentul necesar, sau cel putin asa am inteles eu situatia de fata.-O problema vad eu in alimentarea montajului de la un acumulator de doar 12V, devreme ce motorul este tot de 12V, si anume faptul ca mosfetii cer o tensiune mare pentru a se deschide eficient, minim 5V asadar ar ramane tensiune putina pentru comandarea motorului, alta era situatia daca tensiunea de comanda a mosfetilor s-a fi luat dintr-o alta sursa.-Rezistenta de 10 Ohm de pe iesirea stabilizatorului se vrea a fi dimpreuna cu condensatorii de 100u si 100n un filtru suplimentar pentru alimentarea CI-ului, aceta consuma suficient de putin incat acea rezistenta a nu influenteze negativ montajul insa problema eu o vad in conectarea colectorului BD139 dupa acest filtru, el este folosit ca driver pentru mosfeti si pentru asta consuma un curent mult mai mare decat CI-ul, ceea ce influenteaza negativ insasi alimentarea CI-ului, modificarea simpla ar putea consta in mutarea colectorului BD139 tot dupa stabilizator pentru limitarea tensiunii de comanda tot la 12V insa inaintea filtrului RC, adica intre iesirea 7812 si rezistenta de 10 Ohm, in felul asta nu ar mai influenta alimentarea CI-ului devreme ce stabilizatorul poate livra pana la 1A, ori driverul nu va consuma atat devreme ce insasi mosfetii consuma putin.-Diodele zenner din grilele mosfetilor sunt pentru limitarea tensiunii de comanda insa devreme ce atat driverele cat si CI-ul de comanda se alimenteaza la 12V nu vad rostul limitarii in grila de aceea se poate renunta la diodele zenner, tensiunea oricum nu poate creste mai sus de 12V.LE: Am inteles ca se folosesc pentru mosfeti radiatoare din surse ATX, ceea ce mi se pare insuficient, trebuie un radiator mult mai mare de atat, deasemenea daca tensiunea de deschidere a mosfetilor este prea mica, se produce fenomenul de semiconductie care solicita mult mai tare mosfetii, si de aici intelegeti de ce am atras atentia asupra alimentarii montajului cu doar 12V. Link spre comentariu
asyx Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 pai,in primul rand schema de comanda este corecta si mosfet-urile se comanda eficient daca BD-urile sunt legate la 12V.problema,zic eu,este folosirea stabilizatorului de 12V la o tensiune de 12V!ca sa livreze un curent eficient trebuie la intrare minim 15V.cred ca daca elimina stabilizatorul schema va functiona normal la 12V.cat despre curentul absorbit de motor,nu este relevant atata timp cat are in paralel 3 mosfet-uri de 70A bucata.16A sau 30A nu influenteaza mai deloc temperatura.trebuie vazuta forma semnalului pentru ca aici apare problema de incalzire.dar pentru asta are nevoie de osciloscop Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 ...cat despre curentul absorbit de motor,nu este relevant atata timp cat are in paralel 3 mosfet-uri de 70A...Eu am incercat sa subliniez faptul ca nu poate fi nimic rau in folosirea unui consumator care cere curent mai mic ( credeam ca s-a inteles asta ), insa ca poate reprezenta o problema un consumator mai mare, nu si ca asa este cazul in situatia de fata, fiecare intelege cum doreste. Este adevarat caa stabilizatoarele de acest fel au nevoie de o diferenta de minim 4-5V intre intrare si iesire pentru a lucra corect, insa nu schema este gresita ci alimentarea folosita de @libertini care este prea mica, schema specifica destul de evident o alimentare de 24V pentru functionarea corecta a montajului, nu poti injumatati alimentarea sperand ca schema va functiona la fel. Problema pare a fi din cate inteleg incalzirea excesiva a mosfetilor, si avand in vedere curentul mare de care sunt capabili acestia rezulta ca nu pot fi decat 2 motive: 1.Disiparea caldurii insuficienta-radiator prea mic. 2.Tensiune de comanda prea mica, mosfetii se dechid insuficient. Nu prea are treaba frecventa de lucru de la PWM, iar forma de unda in situatia in care CI-ul nu este defect atunci nu poate fi decat cea corecta, de aceea sugerez ca inainte de toate sa se apeleze la radiator serios pentru mosfeti si nu jucariile din sursele ATX, apoi o mica modificare, se lasa in pace stabilizatorul si filtrul de dupa el, este nevoie de el pentru o alimentare stabila si curata a PWM-ului, motorul poate polua alimentarea insa colectorul BD139 sa se lege direct de pe iesirea stabilizatorului 7812 si nu dupa filtru ci intre rezitenta de 10 Ohm si iesirea stabilizatorului, apoi sa se foloseasca 24V pentru alimentarea montajului si nu doar 12V, si sunt destul de sigur ca problemele vor disparea, tranzistorii nu se vor mai incalzi. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 Tranzistorii folositi,RFP70N06,au rezistenta DS de 14mohmi,la 70A,la Ugs=10V.Trei in paralel,vor avea o rezistenta sub 5miliohmi.Asta la 70A;la 30A sau 15A,rezistenta va fi si mai mica.Pe cei trei mosfeti,la 30A,vor cadea maxim 150mV si se disipa maxim4,5W ;asta numai daca semnalul de comanda e perfect dreptunghiular,si are amplitudinea de minim 10V.Ceva ma face sa cred ca tensiunea dupa stabilizator,va fi mai mica de 10V,si nici semnalul nu stiu daca are forma corecta.Altfel spus,daca comanda e corecta,nici n-ar avea nevoie de radiator. Link spre comentariu
asyx Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 problema e ca omul vrea alimentare doar de la o baterie de 12V.de aceea trebuie eliminat stabilizatorul.nu-si mai are rostul Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 Si cine-l opreste?Solutia i-ai dat-o chiar tu,si e simplu de implementat.Restul ce s-a scris,nu vreau sa comentez... Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 494 are nevoie de o tensiune de alimentare de minim 7V, ori ma indoiesc ca un stabilizator de 12V poate scadea tensiunea sub 7V, pe de alta parte rezistenta de 10Ohm este posibil sa scada tensiunea mai mult si asta pentru ca driverul are colectorul dupa ea, tocmai de aceea am zis ca ar fi util mutarea aceea direct pe iesirea 7812, eliminarea stabilizatorului va anula problemele tensiunii de alimentare pentru CI insa in aceasta situatie chiar cred ca ar fi necesar un osciloscop, pentru a fii sigur ca forma de unda este corecta, atat pe iesirea CI-ului cat si dupa driveri.LE: Intr-adevar Rds-On la acesti mosfeti este de 0,014 Ohm, ceea ce inseamna aproximativ 4,6mOhm pentru cei 3 in paralel, si in aceasta situatie caderea de tensiune ar fi mica si la fel si puterea disipata, insa la fel de adevarat este si faptul ca Rds-On creste o data cu temperatura si ca poate ajunge la valori mari, atunci va creste si caderea de tensiune pe mosfet si implicit puterea disipata ceea ce aduce dupa sine incalzire suplimentara si logic, crestere suplimentara a Rds, si uite asa se poate produce ambalarea termica, tocmai de aceea am sugerat folosrea unui radiator potrivit, pentru a mentine temperatura tranzistorului scazuta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum