Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regulator de turatie pt motoare de cc.

Vizitator boygenius

Postări Recomandate

• Răspunsuri 231
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• asyx

23

• Darden

18

• em2006

11

• Dr.L

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 1 lună mai târziu...
Vizitator libertini

sal am citit subiectul ,am construit un variator de turatie pt un motor de 250w 30A si am probl cu mosfeturile mi le arde daca nu este bine prin la sursa de curent,se incing tare primul de regula i-am pus ventilator se pare ca il tine in temp.normala,http://www.transtecno.com/it/products/dc/stock/ de la firma aceasta am motorulEC180.120,are 2pozitii s1 180w s2 250w asa scie pe el.

Link spre comentariu

Se incalzesc tranzistoarele daca frecventa de comanda este prea mare. Este suficient si 1 kHz. Motorul este de 12 V si se alimenteaza din baterie de 24 V?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

As zice ca frecventa e in regula,sub un khz,judecand dupa RC,din pinii 5-6.Ce nu mi se pare in regula,e rezistenta de 10 ohmi,pusa pe iesirea LM7812;cred ca s-a vrut a fi pusa pe intrarea integratului,pt a se reduce puterea disipata de acesta,dar s-a desenat gresit.Din cauza rezistentei,tensiunea de alimentare a integratului si tranzistoarelor,nu e constanta,12V,ci scade proportional cu umplerea semnalului,de unde incalzirea mosfeturilor.

Link spre comentariu

nu am inteles de ce "se incalzeste mai ales primul".daca comanda este corecta poate sa mearga si la 20khz fara incalziri majore.rezistenta de 10 ohm intradevar nu este bine pusa dar totusi curentul de comanda este prea mic ca sa influenteze acesti 10 ohm,desi zenerele alea incurca un pic acolo.probabil ca un osciloscop l-ar fi ajutat foarte mult.tranzistoarele sunt de acelasi tip ca si in schema?si au cat de cat un radiator pentru disipatie?eu unul as scoate zenerele de 15V din grila

Link spre comentariu
Vizitator libertini

motorul il alimentez cu baterie de masina 12v,am rugamintea sa ma ajutati cu schema daca este buna sau mai trb ceva modificat,de doua ori am ars mosfeturile.Au radiatoare de la o sursa de calc.si cu ventilator si se pare ca nu se mai incalzesc mult,dar unde este prins cu surub tranz.frige.

Link spre comentariu

Problema ta cred ca este urmatoarea: pentru ca un mos sa fie deschis 'maxim', tensiunea pe poarta trebuie sa fie cat mai apropiata de tensiune ce este pe drena. In acest caz, colectorul lui BD 139 muta-l pe bara de 12V. Sper sa te ajute.Mult spor, si sa ne tii la "curent"

Link spre comentariu

motorul il alimentez cu baterie de masina 12v,am rugamintea sa ma ajutati cu schema daca este buna sau mai trb ceva modificat,de doua ori am ars mosfeturile.Au radiatoare de la o sursa de calc.si cu ventilator si se pare ca nu se mai incalzesc mult,dar unde este prins cu surub tranz.frige.

daca alimentezi dintr-o baterie,atunci renunta la stabilizatorul de 12V.lasa doar un condensator de minim 470 microfarazi.daca nu merge nici asa am sa-ti trimit schema pe care o folosesc eu
Link spre comentariu
Vizitator libertini

sal modificarile nu le-am facut ,montajul este la un var care m-a ajutat,mai precis unde sa pun dioda si daca acea rezistenta sa o anulez de 10 ohmi si acele diode zenere.Bazait nu se aude,nu am luat seama chiar exact.Acea schema este de undeva de pe un site din taiwan,pun si schemele de cablaj sunt 3 la nr.Motorul este prea mare ca putere pt acel montaj are 30A,nu inteleg acele doua S1 si S2.

PWM_motor_speed control_top_view.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări