Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regulator de turatie pt motoare de cc.

Vizitator boygenius

Postări Recomandate

• Răspunsuri 231
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• asyx

23

• Darden

18

• em2006

11

• Dr.L

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Solutia corecta este sa se ajusteze radiatorul dupa componenta atunci cand este cazul, si nu viceversa, asa cum pare a fi in poza. Lucru care, la acest tip de radiator se face foarte simplu si usor cu o pila micuta din cele chinezesti, sau se decupeaza cu freza... Ma tot mir ca n-am observat detaliul cand am facut poza, iar acu ma tot uit la poza si ma minunez ca ardeleanu care a vazut girafa, zicand convins ca asa ceva nu exista...Momentan nu-mi dau seama care-i treaba, dar o sa caut maine prin atelier sa vad daca gasesc tranzistoare si radiatoare similare. Poza e cam din 2006 si nu-mi mai amintesc.Oricum insa, nepotrivirea e cel mult intre capsula tranz si radiator, pcb-ul se potriveste cu tranz, iar montajul corect al tranzistoarelor e posibil, fara modificari, alegand radiatoare adecvate.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ca paranteza, mie imi pare ca cel din dreapta e capsula prezentata de Dr.L (SOT93 cu ceva terminatie?) iar cel din stanga e clasic si rectificat. Si mie mi s-a intamplat odata sa rectific orificiul pentru simplu motiv ca nu aveam un niplu adecvat (cred ca tot un BDW83 era).

Nu cred ca are vreo importanta, pentru acea schema, daca as dori sa beneficiez de existenta unei solutii a cablajului, as opta pentru un tranzistor darlington TO3, poate seria MJ, cu performante termice (si nu numai) net superioare celor SOT93. Sigur, mai scumpe. Dar poate sunt subiectiv.

Ma indoiesc ca Spiridusu va modifica ceva in afara tranzistorului. In privinta asta, banuiesc ca ar fi mai performant un TIP35 comandat de un rezistor de valoare mica (100 ohmi), 555 poate duce asta, iar caderea de tensiune pe un bipolar simplu la saturatie e mai mica decat pe un darlington. Asta ar fi “bun si ieftin”. Cu o dioda de min. 6A (TO220), din considerentele mentionate. Sau cu performante superioare, IRF1407 sau asemenea (+dioda), cu modificarile de rigoare, in care caz vorbim de milivolti pierderi pe tranzistor. Ramane discutabila postura motor blocat + comanda in impulsuri, pentru dioda, rezistenta ohmica a motorului e decisiva, stabileste curentul maxim deci puterea disipata pe dioda (aici orice s-ar face vorbim de cel putin sute de milivolti pe dioda la autoinductie).

Link spre comentariu

Am vazut tiristoare si diode in acel format. Nu cunosc codul formatului.

Am cautat prin cutiile mele componente cu capsula similara si uite ce am gasit:

Posted Image

Variatoare de putere (dimmere) cu triacul TIC263N.

Cautand datasheet-uri pt acest triac, l-am gasit incapsulat numai in SOT 93, nimic similar cu cel din poza (circuit care, e drept, dateaza cam din anii '80).

Nu este exclus ca si BDW sa fi folosit capsula respectiva, desi n-am info in acest sens.

Link spre comentariu

Am continuat cu cautarea bdw-urilor pe care le mai am in stoc, astea sunt:

Posted Image

Deci, nimic in capsula TO-218, se pare ca sunt SOT.

Iar radiatoare asemanatoare pt TO-3, am 3 tipuri:

Posted Image

Interesant e ca pe toate aceste tipuri de radiatoare TO3, tranzistoarele SOT se incadreaza bine, fara a fi necesara maltratarea capsulelor:

Posted Image Posted Image

Radiatoare ca si cel pe care se afla tranzistorul a carei capsula parea ajustata, gen TO218 n-am gasit.

Link spre comentariu
Vizitator Spiridusu

Nu am reusit sa fac circuitul meu sa mearga. Ma gandeam nu exista posibilitatea sa pun niste rezistente (sau ceva de genul) si sa scad tensiunea cu vre-o 2-3V?Daca se poate imi puteti spune si mie ce piese ar trebui sa folosesc?

Link spre comentariu

Transformatorul este defapt o sursa de calculator. Din cate stiu eu acestea scot curent continuu.

Sursa de calculator nu poate fi incarcata prea mult pe ramura de +12V fara a pune ceva si pe +5V.Pune un consumator (un bec de far) pe ramura de 5V si mai incearca, sau alimenteaza dintr-un acumulator pana una-alta.
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator nebn

Salutare tuturor,caut de ceva vreme o schema pt un variator de turatie care sa functioneze la 36V si 30A pt a fi folosit la o bicicleta electrica, dar nu prea am avut succes in cautari, in special din cauza ca este nevoie de un controller cat mai eficient( fiecare watt pierdut sub forma de caldura conteza in asemenea aplicatie).Motorul folosit este unul cu magnet permanet cu perii, si este marcat la 36V si 800W.Sunt destul de incepator in domeniul electronicii nefiind in stare sa creez asa ceva de la zero,asa ca apelez la ajutorul multor oameni binevoitori de pe acest site, macar sa ma indrume in directie potrivita.In prezent bicicleta functioneaza la doar la 24V avand 2 viteze realizate prin intermediul a 3 relee care aranjeaza cele 2 baterii de 12V in serie sau paralel.multumesc din suflet celor care binevoiesc sa raspunda.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

IRF1407. Schema pare functionala. Foloseste frecventa mica (1-2kHz). Ar trebui sa mai adaugi in poarta un 33 ohmi (sa limitezi curentul livrat de CI).Citeste topicul, s-ar putea sa nu scapi de problema anterior mentionata referitor la incalzirea diodei.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator pisica matache

Am doua freze Proxxon,de 40W, respectiv 100W,alimentate la 12-18V.Au regulatoare de turatie cu tiristor,insa fara reactie.La turatie mica,s-ar simti nevoia unei reactii,care sa mareasca curentul prin motor,pt a mentine turatia cat mai constanta.Daca cineva are o astfel de schema,nu neaparat cu tiristor,il rog s-o posteze.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări