Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa semipunte--condensatorul serie

Vizitator

Postări Recomandate

Leco n-am eu treaba cu ce ai modificat tu, eu am treaba cu varianta originala.

Ce ai marcat tu sunt puteri date in anumite conditii care n-au relevanta in regimul normal de functionare.

Prima de sus din primtul tau este pentrusemnal sinus de 1khz.

Cea de jos este la 1khz si pe timp foarte scurt, 20mS la limita clipping-ului.

Cu alte cuvinte un traf de retea evaluat de producator la 100VA, poate oferi in anumite conditii si 150VA, dar numai in anumite conditii...

Ce am aratat eu este puterea specificata de producator pentru intreaga banda audio, ca aia conteaza, muzica nu-i un semnal sinus de 1khz, si este ceea ce amplificatorul poate suporta in regim continuu ( asta insemnand mult mai mult de 2 minute de test video ), adica pe perioade lungi.

Adica sunt convins ca sursa poate si mai mult, dar in ce conditii si care sunt efectele negative pe termen lung?

Asta e baiul si de asta am luat in calcul acea putere. 

PS: La o putere peste 3,5kW cum zici tu lucrurile stau si mai rau pentru conzii aia 2 de 420n, dar nu are rost sa intru in detalii ca iara zici ca nu te intereseaza teoria.

PS2: OP oricum si-a ales deja conzii astia, deci hai sa nu tergiversam prea mult discutia, nu este relevant ce au marii producatori pe nu stiu unde, relevant este ce se poate face aici pe forum. 

Link spre comentariu

Citat:  Credeam ca s-a inteles ca le-am refolosit la modificari de P5000 in P7000.

Pai tocmai ca am inteles, intrebarea era: (citat):   mai ai un traf de P5000S sa lamurim misterul cond. de 840nF ?

Cand mai ai unul la reparat pune sonda pe rez din emitor IGBT si pe 840nF inainte sa o modifici. O sa intelegi apoi ce este cu valoarea cond serie.

Nu este subiect la alimentatoare sa nu fie umplut cu contre, povesti si mai ales vesnicele filme ale lui Leco. Trebuie facut un topic separat la alimentatoare tip bodega cu toate aceste descarcari de energii. In topicul cu sursa lui Maxente nu ai cum sa gasesti ceva ce te intereseaza. Aici vrea omul sa faca un proiect si gata aceeasi 5-8 clienti cu cutitele scoase. Ce treaba are sursa lui @cilibiu cu amplif Yamaha?

Am creat un topic nou despre condensator:

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Incercati sa va lamuriti aici cum influenteaza valoarea acestui cond functionarea sursei. Nu mai poluati toate topicurile cu contre de tip : da de ce Yama a pus valoarea aia, sunteti voi mai destepti?

Exemplu:

La puterea aia nu cred ca este suficient sa ai doar 1uF serie cu primarul. 2x3-4uF (asa cum ai facut schema) ar fi mult mai bine.

In sursele ATX de 300-500W acel condensator este de 2-2,5uF.

Edited 7 hours ago by valentin marcarian

Este enorma valoarea de 3-4uF, dar 2x3-4uF...

Cum ai dedus ca valoarea de 1uF este mica? :)

Yamaha P7000 care are 60kHz pe traf are 2 condensatori de 420nF in paralel deci circa 840nF.

Teoretic sursa ar avea peste 3500W.

Deci cum e cu condensatorul (rii) serie cu primarul?

Edited 7 hours ago by DjLeco

Daca o luam pe varianta mai empirica atunci 1900W putere utila audio, cu un randament total estimat de sa zicem 60% inseamna cam 3160W.

La puterea asta curentul in primar la o semipunte este undeva pe la 21-22A.

Facand abstractie de faptul ca doar 2 condensatori in paralel n-au cum sa suporte un asemenea curent pe termen lung in regim de siguranta, poti totusi estima riplul de pe ei.

La 60khz perioada este 16,6uS, presupun ca sursa nu-i stabilizata si deci umplerea este maxima, si presupunand un 95% asta inseamna ca Ton este 7,9uS.

Vriplu=(I*T)/C.

Vriplu este riplul de tensiune pe cond.

I este curentul ala de 22A.

T este Ton de 7,9uS ( 0,0000079S ).

C este capacitatea totala de 840n ( 0,00000084F ).

Cat e Vriplu?

Recomand lui Cilibiu cate 2 condensatori de 1u pe fiecare brat ( adica in total 4, 2 inspre +HV si 2 inspre HVgnd ), ar trebui sa fie suficient. 

Link spre comentariu

Postez chestii facute nu inchipuiri.

Cilibiu este liber sa puna ce condensatori doreste.

Eu tot ce scriu sau postez o fac din experienta pe acel aparat.

Nu vorbesc vorbe sa ma aflu in treaba.

Stiu ca unora va sint ca un spin in inima, asta este...

Puneti mina pe aparate, faceti ce fac eu si va veti convinge singuri si de condensatori, si de rezonanta, si de ce vreti voi.

Luati un amplificator yamaha P7000S este 2700 lei, faceti ce modificari sau teste vreti voi, pe mine nu ma intereseaza sa demonstrez nimic nimanui.

Ma intereseaza 2 aspecte, clientul multumit si fiabilitatea.

Parerile circotasilor invidiosi doar ma amuza.

Il las pe Cilibiu sa va urmeze sfaturile, eu sint prea "prost" sa il pot sfatui.

Succes!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
11 minutes ago, miticamy said:

Aici vrea omul sa faca un proiect si gata aceeasi 5-8 clienti cu cutitele scoase...

D-le @miticamy probabil m-ati inclus si pe mine in cei enumerati.

Va asigur ca nu este asa cum spuneti in ceea ce ma priveste.

Nu stau la panda sa ma cert cu cineva, singurul motiv pentru care am intervenit pe topicul asta este ca sa-l ajut pe Cilibiu.

Pozitia mea este una ingrata si probabil singur mi-o fac asa, insa cineva trebui sa corecteze miturile lui Leco, si o fac pentru ca asa gasesc eu ca cei mai putin experimentati, pot fi feriti de eventuale probleme. Asta duce inevitabil la iesiri din partea lui Leco deoarece toleranta lui catre contradictii este foarte redusa, insa nu certuri caut eu, ci argumente tehnice.

Daca totusi dvs considerati ca ma cert, asta este prerogativul dvs.

Daca considerati ca ar fi mai util sa nu mai postez deloc, promit sa o fac.

PS: Stiu sigur ca nu m-ati trecut la ignore pentru ca am verificat si nu se poate face asta cu moderatorii.

Mai stiu si ca mi-am cerut scuze catre dvs pentru acel episod, nu stiu insa si daca ati citit postarea aia a mea in care mi-am prezentat scuzele catre dvs.

Daca alegeti pur si simplu sa ma ignorati, din nou este prerogativul dvs.

Toate cele bune.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Marian, filmarile mele nu sint mituri...

Sint chiar realitatea, filmata ca sa nu existe "interpretari".

Ca unora nu le convine, asta este, problema lor.

Pe mine nu ma intereseaza.

Ciinii latra, ursul merge.

De aia forumul asta a ajuns unde a ajuns, din cauza alora care mor de grija altuia.

Puneti mina, evoluati, iesiti din anonimat, intreceti-va pe voi insiva!

Dupa aia vorbiti de "miturile lui Leco".

Spor la treaba tuturor.

Link spre comentariu

Am mutat aici in topicul D-lui @miticamy postarile legate de condul serie, ca sa ramana topicul lui @Cilibiu mai curat.

Din pacate postarea dvs D-le @miticamy nu mai este prima din topic, si mai mult decat atat, topicul apare ca fiind deschis de Leco. 

Imi pare rau dar nu aveam cum sa evit asta, postarile fiind ordonate dupa timpul efectuarii lor.

Daca doriti le pot muta inapoi in topicul ala...

Editat de Marian
Link spre comentariu

Invidie la ce? Si din partea cui? Fata de cine?

Crezi ca pe mine ma intereaeaza/afecteaza/roade ce fac alti colegi?

Si ca le ieae sau nu?!?

Wrong!

No matter 4 me.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 11 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări