Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa semipunte--condensatorul serie

Vizitator

Postări Recomandate

Este enorma valoarea de 3-4uF, dar 2x3-4uF...

Cum ai dedus ca valoarea de 1uF este mica? :)

Yamaha P7000 care are 60kHz pe traf are 2 condensatori de 420nF in paralel deci circa 840nF.

Teoretic sursa ar avea peste 3500W.

Deci cum e cu condensatorul (rii) serie cu primarul?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Totul este cuantificabil.

Yamaha P7000 asigura maxim 2x950W pe 4 ohm.

Asta inseamna ceva mai mult de 7A curent pentru fiecare canal, deci 15A curent maxim necesar de la sursa.

Habar n-am ce ramuri de alimentare are sursa in gol, as estima grosier un 2x100 sau ceva de genul, ceea ce ar insemna o putere maxim consumata din sursa de 3000W.

Daca o luam pe varianta mai empirica atunci 1900W putere utila audio, cu un randament total estimat de sa zicem 60% inseamna cam 3160W.

La puterea asta curentul in primar la o semipunte este undeva pe la 21-22A.

Facand abstractie de faptul ca doar 2 condensatori in paralel n-au cum sa suporte un asemenea curent pe termen lung in regim de siguranta, poti totusi estima riplul de pe ei.

La 60khz perioada este 16,6uS, presupun ca sursa nu-i stabilizata si deci umplerea este maxima, si presupunand un 95% asta inseamna ca Ton este 7,9uS.

Vriplu=(I*T)/C.

Vriplu este riplul de tensiune pe cond.

I este curentul ala de 22A.

T este Ton de 7,9uS ( 0,0000079S ).

C este capacitatea totala de 840n ( 0,00000084F ).

Cat e Vriplu?

Recomand lui Cilibiu cate 2 condensatori de 1u pe fiecare brat ( adica in total 4, 2 inspre +HV si 2 inspre HVgnd ), ar trebui sa fie suficient. 

Link spre comentariu
3 hours ago, DjLeco said:

Este enorma valoarea de 3-4uF, dar 2x3-4uF...

Cum ai dedus ca valoarea de 1uF este mica? :)

Yamaha P7000 care are 60kHz pe traf are 2 condensatori de 420nF in paralel deci circa 840nF.

Teoretic sursa ar avea peste 3500W.

Deci cum e cu condensatorul (rii) serie cu primarul?

Mai ai traful pe care l-ai inlocuit?

Link spre comentariu

Yamaha are 2x1100W/4R regim continuu fara nicio limitare in versiunea originala nemodificata.

Masurat si de mine.Am 8 yamaha P7000 trecute ptin miini.

Stiu bine ce vorbesc (din masuratori).

Am avut si una pe la inceputuri, careia i-am lasat condensatorii oficiali de 2x420nF si cu bobina ajutatoare am facut-o rezonanta pe la 70kHz.

2x1900W regim continuu fara limitari.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cu trafurile recuperate, modific yamaha P5000 in P7000.

Se mai adauga cite o pereche de finali in partea de AB, recalibrare SOA si bias si iese o P7000 veritabila.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

https://ufile.io/j2t2a - manualul pentru Yamaha P5000-P7000

diferente intre P5000-P7000:

P7000:

+ B voltage W406RE-W407BL +150.8 ± 3V +141.4 ± 3V +143.5 ± 3V

- B voltage W407BL-W408WH -150.8 ± 3V -141.4 ± 3V -143.5 ± 3V 

P5000:

+ B voltage W406RE-W407BL +122.5 ± 3V +113.1 ± 3V +124.3 ± 3V 

- B voltage W407BL-W408WH -122.5 ± 3V -113.1 ± 3V -124.3 ± 3V 

Editat de valentin marcarian
Link spre comentariu
Acum 44 minute, sesebe a spus:

Amplificatoarele Yamaha P3500S, P5000S si P7000S sint EEEngine: http://www.yamahaproaudio.com/global/en/products/poweramps/ps_series/specifications.jsp

Asta inseamna ca mai au niste SMPS-uri, cite unul pe fiecare rail la fiecare canal, ce lucreaza in functie de semnalul amplificat, ceva similar cu clasa G dar cu sursele de high voltage lucrind in comutatie.

De fapt EEE reprezintă un concept Yamaha , în  care etajul de alimentare pentru fiecare final este compus dintr-un etaj Down Converter comandat de semnalul audio combinat cu un etaj clasa G ( pentru a limita TIM la nivele mici și frecvente mai  mari de 1KHz ale  semnalului audio  ) , iar pentru ambele canale ale amplificatorului  o sursă de alimentare generală SMPS  .

Există și modele ( low cost ) care au etajul Down Converter comun pentru ambele canale ... 

Unele modele au PFC activ , altele au PFC pasiv , varianta cea mai simplă ( cu o bobină înseriată cu rețeaua ) .

Link spre comentariu

Yamaha P series sint amplificatoare in clasa TD, cu downconverter autooscilant.

Nu exista niciun alt smps in interiorul ei, decit MAIN SMPS.

Maxim de randament pentru o clasa de amplificare "compusa".

Pentru Marian:

Stiu ca intotdeauna vrei sa ai dreptate insa fii corect si pune intregul PDF al manualului de utilizator nu "alege" din el numai ce iti convine tie, nu e frumos...  :jytuiyu

Yamaha_P_series.jpg

Ca sa confirm cele spuse de mine (vorbesc in cunostinta de cauza, repet 8 buc Yamaha P7000S le-am modificat in peste 2000W/canal/4 ohmi si le-am testat si inainte si dupa modificare):

DSCN5734.jpg

Iata Yamaha originala, nemodificata, 67,5Vrms/4R inseamna ceva peste 1100W Rms, cam 1140W-100Hz sinusoidal .

Iar aici ai o yamaha dupa modificarea facuta de mine, 95Vrms adica circa 2250W-100Hz sinusoidal:

Deci hai sa ne limitam totusi la in a discuta "cu cartile pe masa" cu probe facute, cu amplificatoarele "avute in mina", nu doar sa postam pentru a avea "dreptate".

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 25 minute, Victor a spus:

De fapt EEE reprezintă un concept Yamaha , în  care etajul de alimentare pentru fiecare final este compus dintr-un etaj Down Converter comandat de semnalul audio combinat cu un etaj clasa G ( pentru a limita TIM la nivele mici și frecvente mai  mari de 1KHz ale  semnalului audio  ) , iar pentru ambele canale ale amplificatorului  o sursă de alimentare generală SMPS  .

Există și modele ( low cost ) care au etajul Down Converter comun pentru ambele canale ... 

Unele modele au PFC activ , altele au PFC pasiv , varianta cea mai simplă ( cu o bobină înseriată cu rețeaua ) .

Am reparat un astfel de etaj final la nivelul de a gasi intrerupta/devalorizata o rezistenta de polarizare, nu ca altii care repara numai inlocuind tranzistorii finali/prefinali si in jurul lor. Deci stiu foarte bine despre ce este vorba.

Ps: nu am filmare cu reparatia si deci nu cereti asa ceva..........

Editat de sesebe
Link spre comentariu

A , nu e cazul .

Unii " știu " despre ce e vorba în propoziție , uneori chiar la nivel de amănunt tehnologic  , din documentele de uz intern generate de către departamentul de proiectare audio  de Yamaha :).

DjLeco tace și face ...

Editat de Victor
Adăugire
Link spre comentariu

Nu, nu mai am.

Credeam ca s-a inteles ca le-am refolosit la modificari de P5000 in P7000.

Trafurile de P5000, nu le tin, le-am donat cuiva cind am fost in tirg la cascadelor, unde am mai vindut niste "surplusuri".

Oricum nu este niciun mister cu acel condensator.

Yamaha P5000 si Yamaha P7000 au exact aceeasi schema, IDENTICA la SMPS.

Singurele modificari pe care le are P5000 fata de P7000 este o alimentare mai mica dar traf identic, o pereche de finali in minus pe partea de clasa AB, si alte valori la limitarea SOA.

In rest identic tot.

Sesebe, daca la mine bateai aluzica cu cel ce schimba doar finalii si imprejurul lor, asta este.

Cine poate oase roade!

N-ai reparat niciodata nicio yamaha P7000, nu se devalorizeaza rezistentele aiurea, mai ales cele de polarizari, "fereastra" de lucru la partea de "polarizari" are circa +/- 6,5V.

Poti spune care si unde este aceasta fereastra de tensiune?

Poti spune ce rezistenta era, in ce zona era amplasata, ce rol avea? :)

Ia zi ce fludor folosesc ei, cu sau fara plumb? :)

Stiu, ai uitat, deh ai "reparat" demult... :85

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări