Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiector LED la 12V CC

Vizitator Alinutz Mihai

Postări Recomandate

Vizitator Alinutz Mihai

Salutare ma poate ajuta si pe mine cineva?...Am un proiector cu led Alimentare 220v si vreau sa il fac sa mearga la 12v sa il pot folosi la bricheta automobilului atasez o poza  sa vedeti despre ce proiector este vorba. ..220v-50Hz 150mA-15W-1200lm 

6000k-IP44 As vrea sa stiu daca il pot face sa functioneze la 12v

projecteur-led-1200-lumens-.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

5

• Dxxx

4

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

În principiu se poate, aveți două variante. Una din ele constă în adăugarea unei surse suplimentare DC-DC în proiector.Va trebui măsurată tensiunea de alimentare pe grupul de leduri, sau COB-ul folosit. Apoi trebuie cumpărată o sursă booster în comutație (ridicătoare de tensiune) care să aibă și posibilitatea de a limita curentul maxim, iar acea sursă va fi introdusă (dacă mai există spațiu) în carcasa proiectorului, iar alimentarea la 12V va fi asigurată printr-un cablu separat, prevăzut cu mufă de brichetă auto. Aceste surse ,,boost,, în comutație, pot fi găsite chiar la unii colegi de la Bazar, dar și în anumite magazine online.https://www.optimusdigital.ro/ro/surse-coboratoare-de-12-v/3305-modul-sursa-in-comutaie-coboratoare-cu-funcionalitate-de-curent-constant-i-tensiune-constanta-12-a.htmlMai întâi trebuie măsurată tensiunea la bornele grupului de leduri în funcționare...

Mai există și posibilitatea folosirii unui invertor 12Vc.c -230Vc.a. cuplat la brichetă, dar acesta poate costa ceva mai mult decât sursa boost, însă are avantajul că nu necesită alte intervenții la proiector, doar o cuplezi la brichetă și bagi ștecherul proiectorului în priza de 230Vc.a.https://www.tehnoelectric.ro/img/cache/products/AP_1061___invert_4c89f6a2bc248_380x380.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

Cele doua solutii de mai sus evident ca functioneaza, insa ar fi unele comentarii:

- sursele boost cu limitare in curent luate "de-a-gata" de la chineji nu sunt recomandate, pentru ca stabilizarea curentului este proasta. Construieste sau cumpara un driver adevarat...

- varianta a doua, cu invertor este foarte comoda pentru bricolatorul tip "minitehnicus" ca doar asamblezi niste module - dar este absurda pentru un electronist, deoarece ai prea multe conversii, fiecare cu randament semnificativ sub unitate:

DC -> 230AC -> DC sub CC

Asta in locul unui simplu driver boost plecand de la 12V.

Link spre comentariu
Vizitator Alinutz Mihai

Salut Am desfacut proiectorul si am masurat asta pe iesirea spre leduri si imi da o tensiune de 190 de volti curent alternativ .......firul rosu si firu verde este intare primara 220v  eu am masurat pe iesire cu ledurile in functiune

IMG_20180806_125030_DRO.jpg

Link spre comentariu

Păi nu ai comutat pe curent continuu multimetrul ?  Ledurile se alimentează numai în curent continuu, iar dacă setezi multimetrul ca voltmetru DC pe domeniul de 200V ar trebui să poți măsura tensiunea de alimentare a ledurilor.Poți pune o poză cu ledurile proiectorului ? Așa am calcula tensiunea de lucru, știind că un led are o tensiune de lucru de circa 3V.

Link spre comentariu

- Adica: tensiunea este necesara numai orientativ (ca sa stabilesti un domeniu in care sa ai curentul constant) -> ce trebuia sa masori este curentul, si asta o faci numai in serie, deci trebuie sa intrerupi alimentarea ledurilor si sa intercalezi ampermetrul.

Evident ca masuratoarea este exclusiv in curent continuu, asta ai prin leduri, daca masori unde trebuie.

Pana la urma insa daca este o alimentare cu tensiune inalta va trebui modificata legarea ledurilor, pentru ca sa nu ai tensiune mai mare de 20V (in cazul alimentarii din 13,8V) asta pentru a avea un randament bun.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Sunt 20 de leduri, dar pot fi și COB-uri cu trei leduri în capsulă.Dacă sunt leduri simple, tensiunea la bornele marcate cu + și - ar trebui să fie de circa 60-65V. Dacă sunt COB-uri, va trebui să fie de 180-190V.Se poate afla și cu o baterie de telefon înseriată cu o rezistență de circa 50-100 Ohmi.Se alimentează scurt timp un singur led cu tensiunea de 3,7V dată de baterie, dacă se aprinde, atunci sunt leduri obișnuite.Dacă nu se aprinde (în niciun sens de conectare) atunci sunt leduri multiple (COB).

Link spre comentariu

Daca ai pus poza de mai sus, unde se vede MC-PCBul prins cu nituri cam trebuie sa ne intoarcem la inceput. Pentru ca este deja evident nivelul calitativ...

Defapt de la inceput 15W cu 1200 de lumeni arata randament jalnic.

Adica:

1. daca proiectorul este functional atunci fa bine si reasambleaza-l cum era, nu merita sa-l strici

2. daca nu iti face trebuinta cum este, atunci pentru aplicatia ta trebuie sa te pregatesti ca sa folosesti din proiector numai carcasa -> tot restul merita schimbat in caz ca te incumeti la ce urmeaza:

- pus leduri decente si probabil recablat traseul pe MC-PCB / sau schimbat total si trecut pe COB

- construit driver

- asamblat corect pentru transfer termic (posibil sa necesite interventii mari pentru asta)

PS

In caz ca doresti sa folosesti asa ceva pe o masina echipata cu baterie normala si pentru intervale peste 30 minute intre doua deplasari ai varianta sa continui si vei strica bateria sau sa faci alimentarea din alta sursa.

Asta pentru ca bateria nu este deep-cycle.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Dacă nu s-a aprins un singur led cu 3,7V la borne, atunci acelea sunt leduri multiple, cu trei cipuri per capsulă, cu tensiunea de lucru de 9V.Deci sursa va scoate undeva între 180-185V.

În cazul ăsta folosirea unui invertor DC-DC nu prea convine, fiindcă curentul tras din baterie va fi prea mare și cum bine spunea Dxxx, la 1200 Lm/15W nu prea e rezonabil.  Dacă acolo era un COB de 10W cu un randament luminos mai bun, era altă situație.....

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator Alinutz Mihai

Am pus 9v pe led si se aprinde deci un singur led este de 9v

Sa va mai intreb ceva daca folosesc un invertor de la 12v la 220 v imi consuma mult invertorul?

ma refeream la un invertor auto

Link spre comentariu
Vizitator Alinutz Mihai

ma gandem si la un transformator care sa il alimentez la 12 v si sa imi scoata 190 v curent continu bn cu punte rederesoare si condesator de filtraj

Link spre comentariu

Invertoarele auto au un consum chiar și în gol destul de mare, dar în cazul tău un astfel de invertor ar fi probabil cea mai simplă soluție. Unul de circa 50W costă cam 40-50 lei, dezavantajul e că va consuma cam mult pentru lumina dată de acel proiector. Ar fi mai eficient dacă ți-ai construi singur un proiector, cu leduri de calitate și alimentate în serii de câte trei, ca să nu mai faci ridicarea de tensiune necesară la șiruri mari, cum e cel de 20 de leduri pe care-l ai deja...

Nu există transformator care să ridice singur tensiunea de 12V la 230V. Numai utilizat într-un montaj de invertor poate face asta, adică exact ce ți-am recomandat deja.....dar poți folosi dacă ai, un UPS de calculator, al cărui acumulator de 12V e uzat, tragi un cablu bifilar mai gros și poți să-l cuplezi la brichetă.Dar UPS-ul e mult mai voluminos decât un invertor ,,de brichetă,, cu putere de maxim 50W...

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări