Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum va fi organizata societatea cand toate muncile vor fi facute de roboti ?

Postări Recomandate

Pai nu inteleg, daca am zis ca 2007 este deja fumat ca an, tu te duci si mai inapoi in timp? Pai ce erau computerele si software-ul in 1991? Nici Windows 3.1 nu era aparut (apare in 1992)

Prin 1991 nici gsm-urile nu erau. Eu zic ca este bine sa privesti invers, sa vezi ce progrese fantastice s-au facut si sa nu te mai indoiesti asa tare de proiectele care astazi sunt anuntate pentru a deveni realitatea de maine. 

Link spre comentariu

Va mai exista capitalismul in epoca robotilor inteligenti, care vor face muncile ? Astora li se va da salariu si ce isi vor cumpara de banii aia, uleiuri si vaseline ? Robotii cum se vor reproduce (inmulti) ?  

Nu credeti ca este adevarat ce a spus Lenin, ca domnii capitalisti sunt atat de lacomi incat vor vinde si funia cu care vor fi spanzurati mai tarziu ? Asa au facut americanii cu "robotii chinezi", le-au creat conditii de educare in domeniul tehnic, le-au dat utilaje si capital, le-au cumparat chinezarelile.

Ce nevoie au capitalistii de cresterea productiei de marfuri prin utilizarea de roboti, din moment ce ei sunt in varful lantului trofic si duc viata usoara ? Oamenii ramasi fara obiectum muncii cum vor fi platiti si pentru ce ? Cat se va produce si pentru cine ? 

Parerea mea este ca sistemul capitalist este o forma de cancer social, care va duce la disparitia omenirii. Noi suntem ceea ce suntem in urma evolutiei si selectiei naturale in mii (poate milioane) de ani. Nu ne putem schimba rapid, in cateva generatii, asa vom fi si peste o mie de ani. Suntem biologici si perisabili. Nu are rost sa ne legam la cap fara sa ne doara, dezvoltand robotii inteligenti. Astia ne vor fi de leac, ne termina rapid.

Link spre comentariu

Nu ma agit domnule, discutam, analizam...

Eu in cativa ani dau coltul, iar ce va urma cade in sarcina celor de dupa noi. Cred ca ati remarcat ca nu sunt blocat mintal si incerc sa explic unele fenomene, Altii au multe cunostinte, se bazeaza pe memoria buna si pe toceala (reproduc). Dar nu-s creativi, dau raspunsuri standard (dupa sablon - neinteresante). 

Sa nu fetisizam capitalismul, pentru ca are multe hibe. A dus la poluare excesiva, la spolierea resurselor, la dereglarea climei, etc. Si nu exista decat de cateva sute de ani. Inainte era tot societate bazata pe clasa bogata si cea saraca, dar avea alte caracteristici. Parerea mea este ca se va ajunge la o lume cu o elita si restul omenirii nu se stie ce va pati. Va fi o monarhie la nivel planetar, cu foarte putine drepturi pentru saracii care vor mai exista. Clasa mijlocie, din care presupun ca faceti parte, nu va mai exista. Pentru ca ea este cea mai doritoare de capitalism in forma in care il iubiti dumneavoastra (asa am impresia). Traim intr-o lume finita, care nu este compatibila cu dorinta infinita a capitalistilor de a-si mari avutia (productia, vanzarile, numarul de consumatori)

Link spre comentariu

N-am absolut nici un merit ca am scapat de prestat munca fizica in viata asta. Pe de o parte am "pierdut" niste ani prin facultate si in schimb am scapat de munca fizica, dar .... n-am nici un merit. Nu stiu daca fac parte din clasa de mijloc. Sunt si eu tot un sclav in sistemul capitalist doar ca stau pe scaun. Nu am cum sa iubesc capitalismul pentru ca acesta implica un combat permanent si oricat de tare ai fi tot nu poti rezista la infinit si sa nu uitam ca monotonia nu este agreata (iubita) de nimeni.  Singura diferenta  pentru mine intre capitalism si comunism este ca in capitalism lipsesc gogosile comuniste ce predica  egalitatea, altruismul si alte aberatii. In capitalism, de la inceput stii ca intrii intr-un combat si in functie de cum prestezi mai prinzi si next level. Degeaba esti bun in domeniu tau daca boss-ul te abureste sa lucrezi pe un salar mic. 

Din punctul meu de vedere nu traim intr-o lume finita atat timp cat exista o evolutie.Evolutia are in ecuatie stiinta care se stie ca nu este finita. Deci evolutia nu cunoaste margini si nici nu este predictibila decat pe termen foarte scurt. Acum 1000 de ani nimeni nu era in stare sa descrie lumea in care traim astazi.

Fata viitorului nu poate fi conturata. Fiecare individ din prezent are contributia lui (extrem de infima) la conturarea viitorului APROPIAT. 

Noi infieram bogatii dar nu ne uitam in oglinda cu atentie ca sa vedem ca nu suntem diferiti de ei. Nimic din actiunile noastre nu ne diferentiaza de ei. 

Daca revenim la roboti, astazi nimeni inca nu poate raspunde la intrebarea daca se vor putea creea vreodata roboti autonomi. Insa necunoasterea raspunsului nu este o piedica in a incerca acest lucru. Oamenii de stiinta trebuie sa isi omoare si ei timpul cumva, nu? :limb:

Oamenii au o mare obsesie in a anticipa ceva (viitor, evenimente, etc.) Bineinteles ca se urmareste obtinerea unui profit de pe urma acestei anticipari. Se pare ca este o mare capcana aceasta dorinta de anticipatie. Castigatorii sunt cei care nu-si pierd timpul cu anticiparea ci fauresc lumea zilei de maine si maine vor creea lumea de poimaine. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Acum 5 ore, RST a spus:

Cand am spus "roboti" nu m-am referit la cyborgi, ci la robotii industriali care practic ne inlocuiesc munca. Si o fac mult mai bine, mai rapid si mai constiincios decat noi, oamenii. Dar...cine e castigatorul la afacerea asta? 

Aurolacii astia tin banii blocati si lumea pe loc. 7 miliarde de oameni au nevoie de banii lor. 

La posturile anterioare m-am exprimat oarecum defectuos (urmăream și un film în timp ce postam) în sensul că deja există pierderi de vieți omenești cauzate de mașinile automate, și încă nu au apărut adevărații roboți, acum nu sau terminat accidentele ci doar sunt mai bine acoperite de departamentele de PR din multinaționale, nu am nimic cu multinaționalele dar când vorbim de roboți industriali nu are sens să ne gândim la firme mici de subzistență. Cum spune RST roboții deja ne înlocuiesc se pune problema dacă atunci când acei roboți vor fi capabili de conștiență nu vor dori să ne înlocuiască la modul activ prin exterminare. În altă ordine de idei e de așteptat ca un astfel de AI să dorească să îi înlocuiască inclusiv pe patroni, ar avea mai mult sens. Citeam niște știri de actualitate cum băncile automatizează tot mai mult procesele gestionate și renunță la personalul uman va veni oare momentul în care roboții de fapt vor controla băncile și prin ele toată omenirea ? Spui mai sus de bani blocați, care bani sunt blocați ? Banii de fapt nu există, banii sunt o iluzie, în special atunci când sunt blocați fiindcă ei există doar atunci când sunt folosiți ei prin definiție sunt un mijloc de plată. Și așa procentul de bani tipăriți este undeva la 20% restul sunt bani scriptici, nu poți să îi pui la saltea decât pe ăia tipăriți. Dacă vrei să conservi o valoare fie investești într-o intreprindere viabilă unde banii or să circule și or să facă profit dar implică și o doză de risc fie cumperi opere de artă. În condițiile schimbării climatice și schimbări economice care duc la strămutări rapide de populație investițiile imobiliare sau în terenuri nu mai sunt așa de sigure.

Link spre comentariu

Chiar si Vanghelie mai apela la Guagle:

Sa, s-a
cand se scrie sa

Sa se scrie sa când înseamnă a lui / ei: cartea sa (a lui / a ei).

S-a se scrie s-a când poate fi completat cu el/ea:
El/ea s-a dus. El/ea s-a spălat.

. Covrigii s-au terminat din coadă, câini sunt peste tot.
 S-au terminat bâlbâielile după 15 ani
 i s-au terminat argumentele politice
 Simt că s-au terminat cuvintele și că nu mai avem ce să spunem

Link spre comentariu

Robotizarea va determina schimbarea ordinii sociale actuale. Intotdeauna revolutionarea fortelor de productie a dus la mutatii in societate. Capitalistii lucreaza din greu la daramarea sistemului mult iubit si stimat. Nu stau cuminti, sa leneveasca pe spinarea angajatilor. Vor mai mult si mai mult... pana la infinit.

Pierd din vedere faptul ca sunt muritori si cand va sosi clipa nefasta vor lasa toata agoniseala. Va ramane la urmasi, in general niste tampiti. Dar urmasii ii mostenesc doar in proportie de 50%, restul genelor fiind de la neamurile sotiei (sau sotului). Barbatii sunt atrasi de femeile cu tate mari, nu de cele destepte. Fac copii cu ele, niste ratati, cei mai multi. Acest instinct provine de la stramosii nostri, cand femeile cu tate mari puteau hrani mai multi copii. Daca la o specie, o modificare genetica mareste sansele de supravietuire chiar si cu 1%, dupa un numar mare de generatii exemplarele cu modificarea genetica respectiva devin majoritare. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, VAX a spus:

Barbatii sunt atrasi de femeile cu tate mari, nu de cele destepte.

Când eram școala generală nu doream decât o femeie cu țâțe mari.
În liceu m-am întalnit cu o femeie cu țâțe mari, dar lipsea pasiunea.
La sfârșitul liceului m-am întâlnit cu o fată și pasiunea nu mai lipsea, dar era prea colerică.
Totul era o urgență și plângea tot timpul.
Am decis ca am nevoie de o femeie ceva mai stabilă.
Am găsit apoi o fată foarte stabilă, dar era plictisitoare.
Nu prea o interesa nimic.
Ulterior am găsit una neplictisitoare, dar nu puteam ține ritmul cu ea.
Am cautat una ambițioasă.
După facultate am găsit o femeie ambițioasă și m-am căsătorit cu ea.
Era atât de ambițioasă încât a divorțat și mi-a luat totul.
Acum tot ce vreau este o femeie cu țâțe mari.

Link spre comentariu
1 hour ago, VAX said:

Robotizarea va determina schimbarea ordinii sociale actuale. Intotdeauna revolutionarea fortelor de productie a dus la mutatii in societate. Capitalistii lucreaza din greu la daramarea sistemului mult iubit si stimat. Nu stau cuminti, sa leneveasca pe spinarea angajatilor. Vor mai mult si mai mult... pana la infinit.

Pierd din vedere faptul ca sunt muritori si cand va sosi clipa nefasta vor lasa toata agoniseala. Va ramane la urmasi, in general niste tampiti. Dar urmasii ii mostenesc doar in proportie de 50%, restul genelor fiind de la neamurile sotiei (sau sotului). Barbatii sunt atrasi de femeile cu tate mari, nu de cele destepte. Fac copii cu ele, niste ratati, cei mai multi. Acest instinct provine de la stramosii nostri, cand femeile cu tate mari puteau hrani mai multi copii. Daca la o specie, o modificare genetica mareste sansele de supravietuire chiar si cu 1%, dupa un numar mare de generatii exemplarele cu modificarea genetica respectiva devin majoritare. 

Am sa te dezamagesc dar deja sunt vreo 3 solutii diferite in care se pompeaza multi bani si care au ca scop ..... tineretea fara batranete si viata fara de moarte. Acum 2 ani obtinusera ceva rezultate in 2 din cele 3 abordari. Oricum este nevoie si de timp ca sa se confirme cu adevarat ca procesul de imbatraniere este franat. In una din solutii se umbla la ADN deci teoretic sunt sanse sa se obtina ceva. 

42 minutes ago, eugenius said:

Când eram școala generală nu doream decât o femeie cu țâțe mari.
În liceu m-am întalnit cu o femeie cu țâțe mari, dar lipsea pasiunea.
La sfârșitul liceului m-am întâlnit cu o fată și pasiunea nu mai lipsea, dar era prea colerică.
Totul era o urgență și plângea tot timpul.
Am decis ca am nevoie de o femeie ceva mai stabilă.
Am găsit apoi o fată foarte stabilă, dar era plictisitoare.
Nu prea o interesa nimic.
Ulterior am găsit una neplictisitoare, dar nu puteam ține ritmul cu ea.
Am cautat una ambițioasă.
După facultate am găsit o femeie ambițioasă și m-am căsătorit cu ea.
Era atât de ambițioasă încât a divorțat și mi-a luat totul.
Acum tot ce vreau este o femeie cu țâțe mari.

Hai sa revenim la roboti totusi ca asa gasesti gonflabile din orice zodie vrei. 

Link spre comentariu

Tehnologia robotilor inteligenti ar trebui sa fie pusa sub control strict, cum este cea a materialelor nucleare. Probabil ca in viitor toate computerele, personale sau de la institutii, vor fi facute sa nu booteze fara sa se conecteze la un supercomputer central, care sa verifice in timp real ce este in memoria PC-urilor, sa nu dezvolte programe de AI. 

Nu este de gluma cu asa ceva. Cred ca toata societatea va fi controlata strict, se va rationaliza consumul, se va limita inmultirea populatiei. Suntem deja prea multi pe o planeta mititica, trebuie sa constientizam acest aspect si sa acceptam regulile care se vor impune. Adica sa accepte urmasii nostri, ca noi vom trece "in eter".

Editat de VAX
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări