Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum va fi organizata societatea cand toate muncile vor fi facute de roboti ?

Postări Recomandate

4 hours ago, VAX said:

Din munca proprie nu te imbogatesti, poti doar sa traiesti bine (eventual).

2 hours ago, VAX said:

Inainte de '90 ma duceam des in vizita la cineva cu service radio-tv. Acolo a venit de mai multe ori un tip (50+ ani) sa i se repare niste scule (radiocasetofon, etc). N-avea scoala dar era milionar (vila si Mercedes), se kk pe noi, cei cu diploma. Facea cruci din marmura.

Cum isi schimba omu' opinia in 2 ore :85

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
1 minute ago, Alin_cj said:

Imi pare rau ca nu am vazut asta mai repede. Nu mai pierdeam timpul pe aici.

Mai omule, robotizarea va duce inevitabil la eliminarea micilor afaceri (adica pe voi, astia care va visati mari scule), cum s-a intamplat de cand au venit multinationalele (mall-urile) si i-au ras pe buticari. Voi nu va dati seama catre ce tip de societate ne indreptam. Sunteti doar smecheri, nu destepti (nu aveti gandire complexa).

Si nu era vorba de apartamentul proprietate personala.

6 minutes ago, adrian_pic said:

Cum isi schimba omu' opinia in 2 ore :85

Ala avea angajati la negru, nu facea el crucile. 

15 minutes ago, adrian_pic said:

:85

Si noi trebuie sa te credem pe cuvant ca esti destept, nu? :qetrwe

Cica e bine sa crezi doar la biserica. Dar demonstraza ca nu sunt destept. Sa nu confunzi inteligenta cu smecheria, ca smecher nu sunt (am principii la care tin).

Link spre comentariu

Ideea ( manifesta ) de a te crede destept , e o forma componenta a unei patologii . Nu e constatarea mea ... ci a celor din domeniu . Aia de studiaza si " traiesc " din patologii . Se poate documenta ... nici macar nu e prea greu . Eu stiu din familie ... contine medici de profil , cu oarece cota ... Avantaj (eu) , nu mai dau banii pe consultatii . Pana acum , mi - au spus sa nu - mi fac griji . Or fi (fost) doar politicosi , ca intre rubedenii ? ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
5 minutes ago, gauss said:

Ideea ( manifesta ) de a te crede destept , e o forma componenta a unei patologii . Nu e constatarea mea ... ci a celor din domeniu . Aia de studiaza si " traiesc " din patologii . Se poate documenta ... nici macar nu e prea greu .

Nici astia care se cred cu mult testosteron in ei, desi nu au, si se iau de toti postacii, la orice tip de discutie, nu par a fi in regula 100%.

Link spre comentariu
3 hours ago, VAX said:

Inainte de '90 ma duceam des in vizita la cineva cu service radio-tv. Acolo a venit de mai multe ori un tip (50+ ani) sa i se repare niste scule (radiocasetofon, etc). N-avea scoala dar era milionar (vila si Mercedes), se kk pe noi, cei cu diploma. Facea cruci din marmura.

38 minutes ago, VAX said:

Ala avea angajati la negru, nu facea el crucile. 

Nu stiu de ce, dar mie imi cam da cu virgula ecuatia urmatoare: epoca lui ceasca + milionar cu vila si Mercedes + angajati la negru.

La noi in Iasi pe vremea lui ceasca al doilea om din Iasi statea la bloc (avea doua masini Dacia cu numerele 2 - IS - 101 si 2 - IS - 102 parcate la scara blocului). Doar Ghitulica (nr. 1 in Iasi)  statea la casa pe Nicolae Gane (altfel se numea pe timpul lui ceasca strada). 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

In Craiova erau doua, cam in buricul tirgului chiar! La citeva cladiri unul de altul, ateliere reparatii radio tv!

Tot inainte de 89, am imprumutat de la un priete 15.000 de lei pentru a-mi cumpara diverse, dupa casatorie. Inainte de a merge la CEC sa scoata banii, a luat dintr-un sertar o gramada (posibil ca numarul lor sa fi fost de 10 bucati) de carnete cec cu depuneri pe termen de cite 100.000 lei fiecare, cautind printre ele pe cel de pe care mai scosese bani ca sa nu ''inceapa'' altul si sa piarda dobinda! iar banii i-am inapoiat exact ''cind am avut'' adica in citiva ani, fara nici un fel de dobinda!

omul lucra la cooperatie, depanator radio tv!!! dar nu l-am vazut niciodata stind, daca nu avea nimic de lucru, se apuca de aranjat si rearanjat prin atelier, recupera componente, bea bere sau mergea cu noi la cafea, dar nu statea chiar fara sa faca nimi nici o clipa!

Link spre comentariu

S - au anulat autorizatiile individuale prin decret al Consiliului de Ministri , in 1981 . Restul e folclor de autobaza ( parca asa se spune , nu ? ) . Cine are colectia Scanteia , poate cerceta . Oricum , eliberarea lor a incetat in 1970 . Unitatile colective au ramas , dar nu s - au mai infiintat altele noi . Acolo s - au angajat cei care au pierdut job - ul . Am avut un vecin , cizmar . A avut asa ceva ... Ne vizitam , familia mai repara la el ceva incaltaminte . Ca era scumpa , nu ca acum . Mai cunosteam si un ceasornicar , a avut atelierul pe linia de tramvai , la Hale . Ploiestenii isi amintesc ce spun . A continuat sa lucreze la negru , nu s - a luat nimeni de el . Toata securimea , militia , partidul , justitia etc . , reparau la el . Avea stiinta , scoala inainte de '44 . Ucenic , calfa , maestru . In Elvetia . Diploma era pe un perete , inramata si ingalbenita . Eu duceam la el ceasul tatalui meu , Universal Geneve Aerocompax . Nu primea decat ceasuri scumpe , cel putin de la pulime . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
44 minutes ago, adrian_pic said:

Nu stiu de ce, dar mie imi cam da cu virgula ecuatia urmatoare: epoca lui ceasca + milionar cu vila si Mercedes + angajati la negru.

La noi in Iasi pe vremea lui ceasca al doilea om din Iasi statea la bloc (avea doua masini Dacia cu numerele 2 - IS - 101 si 2 - IS - 102 parcate la scara blocului). Doar Ghitulica (nr. 1 in Iasi)  statea la casa pe Nicolae Gane (altfel se numea pe timpul lui ceasca strada). 

Vorbeam de Mehedinti (Sicilia Romaniei). Si de anii '80, cand insasi Securitatea incuraja mica bisnita si pregatea picarea regimului.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, gauss a spus:

S - au anulat autorizatiile individuale prin decret al Consiliului de Ministri , in 1981 . Restul e folclor de autobaza ( parca asa se spune , nu ? ) . Cine are colectia Scanteia , poate cerceta . Oricum , eliberarea lor a incetat in 1970 . Unitatile colective au ramas , dar nu s - au mai infiintat altele noi . Acolo s - au angajat cei care au pierdut job - ul . Am avut un vecin , cizmar . A avut asa ceva ... Ne vizitam , familia mai repara la el ceva incaltaminte . Ca era scumpa , nu ca acum . Mai cunosteam si un ceasornicar , a avut atelierul pe linia de tramvai , la Hale . Ploiestenii isi amintesc ce spun . A continuat sa lucreze la negru , nu s - a luat nimeni de el . Toata securimea , militia , partidul , justitia etc . , reparau la el . Avea stiinta , scoala inainte de '44 . Ucenic , calfa , maestru . In Elvetia . Diploma era pe un perete , inramata si ingalbenita . Eu duceam la el ceasul tatalui meu , Universal Geneve Aerocompax . Nu primea decat ceasuri scumpe , cel putin de la pulime . In fine ...

Draga, nu le-am pontat in fiecare an, dar cele doua ateliere sigur existatu dupa 1980. Erau spre capatul dinspre centru al strazii romain roland, unul retin ca proprietarul avea acelasi prenunume ca si mine, adica Emil si numele Golombiovski (sau pe aproape), iar celalalt era ''La Ciontu''! Retin ca functiona pentru ca am fost intun concediu in vizita pe la parinti si avind nevoie de o doza de pick up pentru tatal meu, am fost la atelierul acestuia de unde am cumparat una. Inca de cind eram elevi mergeam pe la atelirele respective de unde capatam cu bani si adesea fara diverse chestii care la casa pionierilor nu erau, cum ar fi variabile cu aer, difuzoare, transformatoare si alte asemenea, asa cum de la unul din atelierele postei din centru, primeam oricind capsule telefonice, bateri telefonice, receptoare si cabluri telefonice si tot ce aveau respectivii in plus! Toate pe un multumesc!  Cum eu in 1980 nu incepusem serviciul si eram elev prin Bucuresti, inseamna ca daca eram in concediu si plecat de la parinti era mult mai tirziu!

Imi pare rau, dar nu am fost abonat si cu atit mai putin nu am colectionat ''Scinteia'' asa ca mai greu de cautat, desi probabil ca poate exista o arhiva scanat pe undeva, dar nu mai intereseaza! Puteti pune asa pro memoria un scan al decretului respectiv daca mai aveti ziarul!

Iar persoana de care vorbesc, chiar avea bani extrem de multi si cine reparat orice pe vremuri facea bani grei. Desigur, trebuia sa te zbati pentru aprovizionare, mai cumparai si din tirg de la Pitesti, important era sa dai din miini! iar manoperele erau maricele! piesele scumpa, un pumn de integrate sau de tranzistori luati de la bisnitari si vinduti la pretul oficial iti aduceau bani buni! 

Iar eu am avut autorizatie de la fiscul de atunci pentru reparatii radio tv, fara sediu, ambulant scria pe autorizatie si nu imi placea deloc cum suna acest cuvint! si cei care filmau, fotografiau, cismareau, lucrau legal! la fel cei care aveau masini de injectat mase plastice in proprietate si produceau toate nimicurile ce se vindeau prin bilciuri si oboare, tot particular lucrau! La fel si cei care vindeau pe acolo sau detineau tot felul de tiribombe si ringhispiluri prin bilciuri! Toti cei enumerati de mine, aveau alt regim decit cel al ''mandatarilor'' care intr-adevar au fost desfintati in nu stiu care an!

Deci care ar fi folclorul???

Link spre comentariu

Ala de autobaza , draga ! Sincer , stiam deja ca la Motru , Gorj , a fost alta Romanie . O aflu la fiecare postare de - a mea . Nu mai citez , nu foloseste la nimic . Asa a fost sa fie , fiecare cu amintirile lui . Noroc ca n - am trait numai noi perioada , fie si in alte decoruri . Poate fiecare de varsta noastra sau mai batran sa se plaseze unde doreste , ca asa - i in democratie . O copie la autorizatia de care vorbiti mai exista ? ... nu ca n - as crede , ... fac colectie . Am si cartele de alimente , " bonuri " de benzina - ratia pentru persoane fizice , si impuneri de zile - munca pentru " comunitate " , si alte chestii interesante din perioada . Desigur , numai la mine au functionat . Destule , am cateva dosare . Originalele ... ca tehnologia permite acum si scan - uri , acelea le voi lua cu mine pe unde ma vor purta pasii ... si timpurile . Urmasii sant si ei pasionati de istorie , le vor duce mai departe ... o parte au trait - o pe viu . Destul de intens , a fost " viata " si dupa '90 . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
15 minutes ago, gauss said:

Ala de autobaza , draga ! Sincer , stiam deja ca la Motru , Gorj , a fost alta Romanie . O aflu la fiecare postare de - a mea . Nu mai citez , nu foloseste la nimic . Asa a fost sa fie , fiecare cu amintirile lui . Noroc ca n - am trait numai noi perioada , fie si in alte decoruri . Poate fiecare de varsta noastra sau mai batran sa se plaseze unde doreste , ca asa - i in democratie . O copie la autorizatia de care vorbiti mai exista ? ... nu ca n - as crede , ... fac colectie . Am si cartele de alimente , " bonuri " de benzina - ratia pentru persoane fizice , si impuneri de zile - munca pentru " comunitate " , si alte chestii interesante din perioada . Desigur , numai la mine au functionat . Destule , am cateva dosare . Originalele ... ca tehnologia permite acum si scan - uri , acelea le voi lua cu mine pe unde ma vor purta pasii ... si timpurile . Urmasii sant si ei pasionati de istorie , le vor duce mai departe ... o parte au trait - o pe viu . Destul de intens , a fost " viata " si dupa '90 . In fine ...

Nu mai contrati degeaba, ca s-au dat (de primarii) autorizatii pentru service radio-tv. Persoana la care ma duceam in vizita a luat autorizatia in anul 1987. 

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări