Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum va fi organizata societatea cand toate muncile vor fi facute de roboti ?

Postări Recomandate

Intreb, nu va agresez mintal. Vreau va vad cum ganditi si daca v-ati pus problema asta. 

Daca nu va mai nevoie de atata lume care sa traga la pila in fabrici, ce va face stapanirea planetei cu cei ramasi fara ocupatie ? Ii vor hrani, ii lasa sa consume si sa polueze, sa se inmulteasca, sau se vor lua alte masuri ? 

Daca se va reduce mult populatia (la mai putin de 1/100 din cea actuala), comertul (bisnita) va mai merge ? Va fi ca in comunism, fiecaruia dupa nevoi ? Cine vor fi bisnitarii, robotii ? Si ce sa mai bisnitareasca, daca totul va fi gratis si pe saturate ? Capitalismul va muri si se va trece la un fel de monarhie globala ? Cum va fi cu banii, vor mai exista ? Este acest proces in derulare ?

Link spre comentariu

Eu muncesc ... nu gandesc . De fapt ... acum nici nu mai muncesc ( concediu privat , pe banii mei ) , frec pisoiu' ... La propriu ... , motanu' personal , care este de acord . Despre topic ... las pe altii mai ancorati in realitati sa se exprime ... eu nu le voi mai prinde ( sper ) ! Am facut doar introducerea , subiectul e prea abrupt ... ma rog , pentru mine cel putin .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Niciodată nu vor putea înlocui roboții integral munca umană. Dacă acest lucru nu e posibil nici în cele mai tehnologizate fabrici de IT sau auto, nu văd care ar fi motivul de îngrijorare.Trebuie să existe și cei care procură materia primă, cei ce construiesc roboții, cei care repară și întrețin roboții. Există binențeles sectoare tehnice unde un robot face totul mult mai bine și mai repede decât un om, dar vorbim de obicei de secții cu risc mare și toxicitate crescută, turnătorii, vopsitorii auto, etc. Excred că asta e genul ăla de problemă ,,unde se duce mâncărimea, când te scarpini ?,,. Odată pământul era populat cu dinozauri, ce vă face să credeți că nu se va mai întâmpla în viitor ce s-a întâmplat atunci ? Civilizația așa cum o știm acum o poate lua de la capăt într-un mod foarte violent, atunci nu va mai fi problema roboților, ci a supraviețuirii. Nu vi se pare că de câțiva ani tot sunt prezentate pe Discovery și National Geographic emisiuni ce tratează supraviețuirea cu resurse limitate ? 

Link spre comentariu

Asta e o posibilitate, dar din punct de vedere practic mașina autonomă e o utopie, numai cei inapți psihic sau fizic să conducă o mașină (dar cu suficienți bani) vor cumpăra probabil o mașină autonomă.Sau poate vor fi folosite la transportul public, deși nu văd cine ar risca viața atâtor oameni.....

Eu nu m-aș simți bine stând la volan și uitându-mă cum mașina se conduce singură, ar fi mai stresant decât orice lucru....

Editat de validae
Link spre comentariu

Am scris bine mai sus.
Iar aia cativa ani ai tai transforma-i in cativa zeci de ani.
In urmatorii 5-10 ani sigur nu se intampla nimic de acest gen.
Tot ce exista autonom e de fapt o asistenta care nu iti permite sa lasi masina sa conduca de una singura pe termen lung.
De aici pana la implementare pe scara larga mai e.

Una e sa te ajute sa parchezi, sa tii banda, sa circule sub supravegherea ta, si alta e sa incarci un tir sa il trimiti la plimbare de unu singur.

Mai bag-o pe niste drumuri intortocheate si prost marcate si mai spune-mi ca masini autonome exista deja.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Hai lasa ca si Musk se tot chinuie cu ale lui Tesla, si se pare ca au murit unii pe trecerile de pietoni calcati de masini autonome cu tot cu asistentul din dreapta.

Eu nu imi fac griji cu inlocuirea oamenilor de catre roboti, va mai curge multa apa pe Dunare pana se va intampla asa ceva. Eu, mai degraba, astept sa perfectioneze astia bateriile sa ma dau cu masina electrica la un pret decent, nu la peste suta de mii cat e o Tesla acum.

Link spre comentariu

Dar ce se va intampla cu omenirea cand robotii vor putea efectua orice munca si vor fi mai putin costisitori decat oamenii ? Aici e buba. Dupa cum evolueaza tehnica, in timpul vietii celor care acum sunt la gradinita se vor produce astfel de mutatii. Ganditi-va la ce progres s-a produs in timpul vietii noastre. Cand eram copii ascultam povesti la radioul cu lampi. S-a trecut la tranzistoarele cu germaniu si ulterior la siliciu si circuite integrate. Acum intr-un telefon mobil este mai muta putere de calcul decat in calculatoarele militare din anii '60. Sa nu vorbim si de evolutia aparatelor de fotografiat si filmat, de inregistrarea digitala a sunetului, etc. Productia de aparatura (montaj SMD) este robotizata, de asta beneficiem de laptopuri si electronice ieftine. Nici strungaria nu mai este ca pe vremuri, totul s-a automatizat. Ce vor face miliardele de oameni, cam tantalai si cu scolarizare de forma ? Nu cred ca vor fi pensionati pe motiv de handicap. Se vor lua masuri dure, asa cred.

Link spre comentariu

Vom fi inlocuiti, fara probleme, in absolut orice... E o simpla problema de cost si timp

Referitor la cost: 

Din ce spune validae, retin urmatorul citat: "Dacă acest lucru nu e posibil nici în cele mai tehnologizate fabrici de IT sau auto, nu văd care ar fi motivul de îngrijorare.". 

Dau ca exemple Foxcon si Pegatron. Au linii de asamblare mari (gen telefoane, laptopuri etc) produc si in regim OEM etc etc. Tot pe acolo sunt si liniile cu benzi unde lucreaza chinejii aia de care auzim pe la stiri ca mai sar in cap, se sinucid, sunt tratati inuman etc. Foxcon a luat in calcul introducerea robotilor pe acele linii. Se gasesc, se poate implementa. Au 2 linii astfel echipate ce merg in paralel cu liniile cu asamblare umana. Ca si produse finite, ambele linii performeaza, yield rate bun etc. Problema e ca linia robotizata e mai scumpa de operat. Chinejii sunt ieftini, usor de facut training (linia e sparta in "n" pasi individuali foarte simpli) pe cand robotii implica cheltuieli initiale mari si necesita mentenanta din partea unor angajati calificati/supracalificati ce sunt platiti baban. Totodata, e mai greu de reprogramat fiecare robot in parte cand se schimba destinatia acelor linii => alti angajati calificati care programeaza masinile/ sunt platiti baban. Una peste alta, masinile sunt scumpe, atat ele in sine cat si mentenanta lor deci momentan daca ai chinejii ieftini de angajat - nu prea se merita. A se tine cont ca n-am spus ca masinile lucreaza mai lent/dau buleala/etc . Ci doar ca momentan sunt mai scumpe in exploatare. In conditiile in care in IT mai ales, procese tehnologice se schimba rapid iar produsele consumeriste ce ies de pe banda au durata de viata atat de mica, deseori nu se justifica sa tot montezi si demontezi roboti, sa reprogramezi si sa-i muti la interval de cateva luni. Problema asta impiedica automatizarea in destul de multe domenii la acest moment. Si repet vorbesc de roboti relativ simpli ce executa mecanic operatii la fel de relativ-simple. Daramite ceva mai avansat...

Referitor la timp: 

De ce putem automatiza o linie de productie? Deoarece din experienta si studiul anterior, stim ca produsul finit este rezultatul a "n" procese ce odata izolate si tratate individual sunt deosibit de simple in natura lor. Ori daca stam si analizam, dupa mine, orice se poate preda intr-o ordine structurata unui om, poate fi invatat si de o masina. Si in sprijinul acestui criteriu, avem deja roboti ce autonom pot pune diagnostice medicale si trata, avem roboti ce pot scrie articole de ziar si relata stiri. Activitati ce implica notiuni ce par la prima vedere ca si continand o doza de subiectivism. Ca un exemplu imediat viitor, vom avea roboti compozitori de muzica (nu ma refer la muzica electronica si variatii pe tema "bum bum"). Vom putea crea astfel de roboti pentru ca incepem sa intelegem ca desi ar exista o infinitate de variatii intre notele muzicale existente, doar un numar relativ mic de inlantuiri/succesiuni "suna bine", iar vasta covarsitoare majoritate a muzicii noastre este compusa din structuri relativ simple. 

Multi oameni concluzioneaza ca nu vei putea "produce" un robot compozitor de calibrul lui Bach sau Mozart. Insa multi nu inteleg totodata ca ideea centrala nu este asta. Multi oameni totodata nu se pot "documenta" pe net sau studia un conservator spre a deveni compozitori gen Bach. Inlocuirea unui om cu un robot se face de jos in sus. Apoi devine un joc de sansa si probabilistica ca dintr-un numar mare de algoritmi si roboti sa reiasa intamplator cate un exemplu de "geniu muzical". Insa spre deosebire de o tentativa de a studia ce-a fost in mintea lui Bach, este mult mai usor si la indemana sa studiezi algoritmul "castigator", sa-l reproduci sau sa-l imbunatatesti. 

In final, viitorul cu robotii cu adevarant inteligenti, tine de abilitatea noastra de a abstractiza conceptul de inteligenta  - pana la nivelul de constituenti de baza. Atata vreme cat noi nu avem o definitie universal valida a acestui concept, nu stiu exact ce anume ar trebui sa le comunicam programatorilor ca trebuie sa faca pentru ca robotul sa fie dajtept. Iar prin trial&error, sa turnam roboti incontinuu pana cand scoatem unul care pare dajtept (dupa metodologii limitate gen un test Touring) iarasi nu stiu daca e solutia ideala. 

Ideea e ca nicaieri in expunerea mea n-am amintit de tehnologie ca si factor limitator. Tocmai aici e problema. Ca nu tehnologia e problema... 

Editat de matzah
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări