Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare turatie la lustra cu ventilator

Vizitator

Postări Recomandate

Va salut stimati colegi, am cumparat o lustra cu ventilator, ca cea din imagine, dupa ce am montat-o am constatat ca la viteza maxima, da foarte putin aer(treaba cu comutatorul al sensului de rotatie, sare din schema) nu mai zic ca pe viteza 1 si 2 abia se simte o mica adiere, am demontat dispozitivul electronic de comanda, ca sa vad cum e comandat motorul, deci de la motor pleaca doua fire, care sunt alimentate pe rind de 3 mini relee, primul releu alimenteaza cu 90V, al doilea releu cu 150V si al treilea cu 220V, in concluzie din tensiune nu se poate mari turatia, ma gindesc sa demontez lustra si sa duc motorul la un atelier de bobinaj, oare prin alta schema de rebobinare s-ar mari turatia?, ma mai gindesc si la un transformator ridicator de tensiune, adica in loc de 220v sa bag vre-o 300v, dar cred ca prin supravoltare, nu va tine prea mult si se va arde motorul......mi-e necaz ca am dat un sac de bani pe ea, dar n-am ce sa fac, ca asa sunt ele construite, nu specifica nici ce turatie are, eu ce m-am gindit, daca are 3 moduri de turatie, zic am de unde sa aleg......iar am aruncat cu bani pe fereastra, fara sa ma interesez intii, uite asa ia omul teapa, cit s-ar feri el de mult......orice metoda, ideie sau parere, e binevenita. Multumesc

775219641_primo1.jpg.119b58d5313556556cf31cd9818df4ca.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mac01

4

• validae

2

• sesebe

1

• alex.cselenyi

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Las-o asa...nu-ti mai bate capul...ele sunt gandite sa taie aerul....nu pe post de ventilator. In special pentru locurile de fumatori.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Deci sa inteleg ca toate au aceiasi turatie maxima?, adica ori ca luam una de 400 lei ori ca luam alta de 2000 lei, teapa tot era asigurata. Mai astept pareri, in special de la colegi care au cunostinte in domeniul bobinajului de motoare electrice

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Aia e lustra nu ventilator.

Pt ventilat se foloseste un ventilator nu o lustra. Ventilatorul de pe lustra agita numai un pic aerul nu face ventilatie propriu-zisa. Chiar daca i-ai inlocui motorul tot nu vei putea face ventilatie ok cu ea din cauza vibratiilor si a faptului ca nu este bine centrata.

Link spre comentariu

Ventilatoare portabile am destule, am luat lustra in ideia, ca aerul ventilat de sus, va fi raspindit in toate directiile camerei, avind in vedere circumferinta mare a eliciei....despre vibratii si centrare nu imi fac griji, ca are un sistem de prindere anti vibratii(o nuca de cauciuc), ma gindesc doar cum sa-i maresc turatia la motor.......

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Lustra cu ventilator este ca si briceagul............stie sa faca mai multe lucruri,dar niciunul cum trebuie.Am auzit recent o comparatie similara..............ca si rata.Stie sa inoate,stie sa zboare si stie sa umble...............dar niciuna din ele nu le face ca lumea.............asta chiar mi-a placut.

Vrei ventilatie,cauta o solutie la furnizorii de instalatii de ventilatie.

Link spre comentariu
2 hours ago, Nostalgic said:

Înclinația palelor este foarte mică și de aceea face slabă agitație a aerului.

Multumesc, acum am priceput cum sta treaba, deci nu e de vina turatia, am demontat o pala din lustra si am comparat-o cu una de la ventilatorul portabil si intradevar are inclinatia foarte mica fata de cea a ventilatorului....cred ca am gasit si rezolvarea, adica voi incerca in vre-un fel sa le inclin mai mult, probabil cu un pistol cu aer cald, in acest sens, orice ideie e binevenita

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 8 ore, Costica LCD a spus:

cred ca am gasit si rezolvarea, adica voi incerca in vre-un fel sa le inclin mai mult, probabil cu un pistol cu aer cald, in acest sens, orice ideie e binevenita

Daca maresti inclinatia palelor si nu este identica la toate palele va apare un dezechlibru fantastic...iar lustra va intra in vibratii mari si vei distruge motorul, lagarele, etc...

Sa nu mai vorbim de faptul ca daca nu este stabila pe tavan....vibratiile vor face ca lustra sa se miste haotic.

Link spre comentariu

Turația maximă e limitată de numărul de poli ai motorului.Schimbarea unghiului de atac al palelor, deși posibil în unele cazuri, trebuie făcut cu mare precizie, altfel va apărea o mișcare laterală dăunătoare, practic riscați să vă cadă în cap cu o parte din tavan. Dat fiind că ați luat-o de ocazie, schimbarea unghiului rămâne singura opțiune, dar va fi o muncă destul de stresantă, necesitând ca lustra să fie fixată de o masă la un nivel convenabil lucrului comod și testat unghiul pentru fiecare pală, până când oscilațiile cauzate de micile diferențe să fie cât mai mici posibile..

Link spre comentariu

E greu de facut bine. Ochiometric nu sunt sanse. Poate daca are deviatii, sa o mai ajusteze fie cu gauri de usurare, fie cu adaos de materiale. Cum se face la vulcanizare.

Link spre comentariu

ca sa maresc pitch-ul in acest caz, eu as folosii un adaos de material, de-a lungul palei. de exemplu polistiren lipit.

la design-ul care il are...imposibil ar fi sa-i faci unghiul din caldura.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări