Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS semipunte proiect comun

Cilibiu

Postări Recomandate

Acum 23 ore, Marian a spus:

Nu-i asa simplu deoarece nu exista umplere 100%.

In orice sursa exista un timp mort minim impus de controller indiferent de ce-i ceri tu, este o masura de preventie a conductiei simultane care ar distruge inevitabil tranzistorii.

:rade: Am uitat de deadtime......stiam de el si chiar spusesem intr-un post anterior ca 1uS deadtime ar fi suficient sa se inchida tranzistori.

Stiu ca nu exista sursa cu factor 100%, altfel tranzistori ar face POC din prima. Tranzistori au un timp de inchidere (Toff), din cauza asta este nevoie de deadtime.

Caderea de pe punte o scazi din varful retelei, nu din rms.

Adica daca iei in calcul cu retea minima de 180Vca, atunci calculezi varful 180/0,707 si obtii 254,6Vv, din astia scazi caderea de pe redresare, ramai cam cu 253V, asta e Vcc-ul de pe conzii de filtrare.

Pai asa am luat in calcul, tensiunea minima pe retea. Eu am scazut din CA nu din DC, dar tot pe acolo a cam fost.

La 07.08.2018 la 10:10, Cilibiu a spus:

Din cei 180V mai pica 1.4V pe puntea de diode si mai ramanem cu 178.6V CA.

La 178.6V CA vom avea pe codesatori electrolitici aproximatic 252V DC.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

In configuratia sugerata de mine cu cate 2 conzi de 1u pe fiecare brat, capacitatea totala este 4u, in AC toti cei 4 conzi sunt "vazuti" in paralel. 

Riplul pe acea capacitate se calculeaza dupa Ton si curentul maxim estimat, deci 8,85uS si 20A, 44Vvv.

Cu alte caderi sa zicem ca iei in calcul o minima pe traf de 100V, este putin insa iti ofera o rezerva generoasa stabilizarii.

Nu stiam ca in configuratia asta conzi sunt vazuti toti in paralel. Mersi ca mai luminat si aici.

Bmax din pdf il iei la frecventa de lucru a trafului, nu a oscilatorului.

Cu 0,2T si 540mm^2 ai ( 100*8,85 )/( 540*0,2 )=14,75 spire, rotunjesti in sus si ai 15 spire in primar.

Asta am si facut mai sus, am luat la frecventa de lucru a trafului. Mersi de observatie.

In seara asta poate reusesc sa fac un update la schema si sa trec mai departe.

Ce dimensiune recomandati la tor-ul de filtrare recomandat? La ce parametri trebuie sa fiu atent?

@Marian Inductanta serie am calculat-o bine?

Multumesc pentru tot.

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu
La 01.08.2018 la 19:05, valentin marcarian a spus:

- pana la 100kHz se poate folosii miez 3C90 sau 3C94

- se poate folosii si ETD59 fara probleme in locul celui specificat de d-voastra

Crezi ca ar incapea sarma necesara intr-un transformator ETD59? 

As putea sa folosesc si E55 in locul E65?

Am tot cautat carcasa pentru E65 cu pini si nu gasesc la TME, gasesc doar pentru ETD59.

Ce sfaturi imi poti da @valentin marcarian ?

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

T150-26 ar fi suficient ? Cand ajung acasa calculez cate spire imi trebuie pe tor.

O alta intrebare, daca adaug inca cateva bobinaje pentru tensiuni auxiliare, trebuie modificat primarul trafului sau partea de comanda? vor fi stabilizate separat de L7812...etc.

Din punctul meu de vedere nu vad alte modificari dar insa nu inteleg cum de in sursele atx,toate tensiunile trec prin acelasi tor de filtrare dar numar diferit de spire, nu afecteaza partea de forta, parte auxuliara? Ce ar trebui sa tin cont?

Link spre comentariu

Foloseste ETD59. La 15 sp. cat trebuie sa bagi tu in primar iti ramane loc destul si pentru secundare.

La sursa mea am bobinat ETD59 cu litz facut de mine, cu sarma de 0,5. Nu mai stiu exact cate fire am pus in manunchi, dar snurul, per total, dupa ce l-am torsadat eu, era gros cam cat un spiral de 3,5mm

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Cilibiu a spus:

.......... 

Din punctul meu de vedere nu vad alte modificari dar insa nu inteleg cum de in sursele atx,toate tensiunile trec prin acelasi tor de filtrare dar numar diferit de spire, nu afecteaza partea de forta, parte auxuliara? Ce ar trebui sa tin cont?

Bobinele de ieșire sint bobinate toate pe un singur tor cu nr diferit de spire pt ca astfel se îmbunătățește semnificativ "cross-regulation". 

Link spre comentariu

Ieri cand am avut timp de forum, nu s-a postat nimic toata ziulica aici.

Azi cand nu-mi vad capul de cat am de lucru, activitate nevoie mare... 

2 hours ago, maxente said:

Foloseste ETD59. La 15 sp. cat trebuie sa bagi tu in primar

Pai nu sunt 15 spire...
E65 are miez de 540mm^2, in timp ce ETD59 are miez de 368mm^2, cu totul alta mancare de peste.

Eu as zice sa se ramana la E65, miezul este mult mai mare, trebuiesc mult mai putine spire, si are si fereastra de bobinaj ceva mai mare ( nu cu mult ce-i drept ).

Asta pentru ca anticipez probleme de spatiu, tinand cont de curentii doriti si...si.

Eu am sugerat ca miez pentru inductanta serie -52 ( NU filtru, ca indiferent ce spun altii pe nu stiu unde, inductanta serie dintre redresare si filtrare n-are nici o legatura cu notiunea comuna de "filtru", rolul ei este unul mult mai complex ). Este miezul verde cu dunga albastra, permeabilitatea este similara cu a -26, insa la pierderi in miez sta mult mai bine -52.

Si stiu ce spun, la puterea asta ai nevoie de miez bun acolo, altfel o sa ai probleme mari, ai variatie de peste 6A care inseamna variatie destul de mare de inductie, si pierderi mari in -26 ( posibil prea mari ), cu -52 stai mult mai bine aici. Ca si dimensiuni n-am calculat nimic pentru ca nu poti stabili inductanta pana nu stabilesti definitiv ce traf folosesti si cate spire vei da ( fara ca apoi sa te razgandesti ), dar as zice ca probabil T130 sau eventual T150 ar trebui sa fie deajuns. 

Se poate calcula estimativ pentru fiecare in parte, stiind ce inductanta vei avea nevoie, vei sti si cate spire iti vor trebui, stabilesti si ce sarma folosesti si poti calcula astfel spatiul ocupat, si vezi care ar fi cel mai potrivit. 

Din cate stiu am recomandat aici sa se mearga cu cate un tor diferit pe fiecare ramura, dar nu este neaparat corect asa, depinde cum conectezi reactia negativa, daca o legi doar pe ramura pozitiva atunci nu poti folosi tor separat pe fiecare ramura ci trebuie neaparat tor comun la ambele ramuri, si neaparat fazat corespunzator, altfel ramura negativa e oricum numai stabilizata nu. Chiar si pe tor comun, stabilizarea pe negativa nu poate fi la fel de buna ca pe cea pozitiva, ci va fi la fel de buna pe cat este de bun cuplajul magnetic dintre cele 2 infasurari ( neaparat bobinate simultan, adica in paralel, si fazate corespunzator dupa ). In cazul asta probabil cel putin T150...

O alternativa ar fi conectarea buclei de reactie direct intre ramurile iesirii, asa poti merge si pe toruri diferite pe fiecare ramura ( ar putea fi deajuns T130 ).

Asa bucla de reactie negativa va metine 80V intre ramurile de alimentare, deci in principiu ambele ramuri ar trebui sa fie la fel de bine stabilizate ( ramane de vazut cat de fix ar fi punctul de masa ).

PS: Nu te intereseaza pe tine ce se intampla la sursele ATX, acolo cerintele si restrictiile sunt altele.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Erata:

Mi s-a atras atentia asupra unei erori.

On 8/8/2018 at 8:30 AM, Marian said:

Cu 0,2T si 540mm^2 ai ( 100*8,85 )/( 540*0,2 )=14,75 spire, rotunjesti in sus si ai 15 spire in primar.

Nu stiu cum mi-au iesit mie acolo cele 14 spire, ca nu e asa, sunt doar 8,19, sa zicem 9 spire pentru ca la 50khz si 3c90 Bmax pentru 100mW/cm^3 nu-i 0,2T ci mai putin...

Deci primar de 9 spire, si secundare de cate 4 spire, cu care ai la 100V in primar, pulsuri de 44V in secundare.

Cer scuze pentru eroare si multumesc pentru sesizare.

Editat de Marian
Link spre comentariu
La 09.08.2018 la 16:24, Marian a spus:

Deci primar de 9 spire, si secundare de cate 4 spire, cu care ai la 100V in primar, pulsuri de 44V in secundare.

Mie mia dat 75.5V pulsuri in secundare.

Umax=170V pe primar.

Raportul dintre P/S=2.25

Pulsuri maxime in secundare de 170V/2.25=75.7V

Am gresit cumva?

Mam decis la urmatoarele piese.

Ferita E65

Tor T130-52

Frecventa SG  107khz

Frecventa pe traf 53.5Khz

Primar 9sp.

Secundar 2x4sp

Inductanta 34.8uH, 2x21sp.

Bucla de reactie cu zenner.

Am realizat corect bucla de reactie cu zener? ma gandeam ca in loc de R12 sa pun un semireglabil de 10k multitura.

Daca totul e ok pana acum, sa trecem mai departe.

Filtrul EMI de pe alimentare.

Se merita sa folosesc filtru EMI dedicat ce se gasesc in magazine? sau sa il fac eu?

Am facut update la schema.

Multumesc @Marian pentru tot suportul tau.

Sursa comutatie 2018 comanda.jpg

Link spre comentariu

Avind în vedere ca vrei sa o folosești în domeniul audio, este mai bine sa folosești un filtru EMI în mai multe trepte. 

Eu as folosi o mufa de alimentare cu filtru EMI integrat (eventual și cu siguranță integrata) și apoi as mai folosi încă un filtru pe placa înainte de puntea redresoare. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări