Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS semipunte proiect comun

Cilibiu

Postări Recomandate

Nu vreau sa supar pe cineva sau sa insult pe altcineva insa voi propuneti driveri opto cuiva care pusese 4148 la bootstrap???!

Victor si Leco ar trebui sa lasati deoparte propriile convingeri si sa incercati sa va adaptati starii de lucru.

Nu puteti forta evolutia cuiva din simplul motiv ca alea vi se par voua solutiile corecte, faceti mai mult rau.

Nu puteti forta sarirea de pasi importanti in ideea de a obtine o schema pe care sa o acceptati voi.

Este mult mai util si productiv sa va adaptati cunostintelor si nivelului solicitantului.

Smilex asta a tot facut cu oricine, si asta fac si eu in proiectele in care ma implic.

Aici n-am facut-o deoarece "copilul cu moase multe moare cu buricul netaiat"...

Link spre comentariu

Marian, daca bine imi aduc aminte, acum ceva timp bun, sursa smps a lui Tvicol avea 1N4007 in schema!!!

Erau ferm convinsi ca asa trebuie.

Le-am atras atentia ce si cum si apoi s-a corectat.

Din greseli si erori se invata!

Eu i-am mai recomandat lui Cilibiu, cea mai simpla solutie, IR211x.

Acum, el hotaraste ce abordeaza in final.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Mai bine rămâi la 2535+2110 pentru până la 1kW și înlocui 2110 cu altceva pentru 2kW. De exemplu invertorul meu de sudură este FB cu 2535 iar driverul este cu traf driver.

Link spre comentariu

IR2110 nu "scoate" nimic cat priveste puterea, e un simplu driver, scopul lui este de simplu mediator intre CI-ul PWM si tranzistori, face iesirea flotanta si asigura comanda corecta pentru mosfeti. Limitarea cat priveste puterea pe care o poti "scoate" cu el este cel mult indirecta deoarece la puteri mari trebuiesc si tranzistori mai multi sau mai solizi si acestia pot avea capacitati cumulat mai mari si mai dificil de comandat cu varfurile de curent maxim disponibile de la 2110, solutii de adaptare insa exista, fie cauti mosfeti cu capacitati mici, fie mergi cu frecventa mai mica fie mergi pe cvasirezonanta ( ZCS sau ZVS )....

E ca si cum ai spune ca un miez de traf retea de 10cm^2 scoate 100W...:rade:

Editat de Marian
Link spre comentariu

Nu stiu ce ai astazi, te apuca zanga (ca si pe mine) asa din cind in cind... :)

Exact la ce poate comanda (ca) capacitate si frecventa, m-am referit la "poti scoate si 4kW cu el".

ZCS sau ZVS nu are (au) treaba cu ce poate comanda IR2110/3 sau orice alt driver asemenator, ZCS si ZVS sint niste moduri de functionare (comutare) al elementelor comutatoare.

Indiferent ca se comuta hard switching, soft switching ZVS/ZCS, driverul face exact acelasi lucru si vede aceleasi capacitati/sarcini pe iesirile LS si HS daca se pastreaza in cele 3 cazuri aceleasi elemente comutatoare si aceeasi frecventa de lucru.

Cit timp lui IR2110/3 sau orice alt driver asemenator nu ii sint depasiti parametrii in ceea ce priveste Io+/- si temperatura maxim admisa a jonctiunii, ce sint strict dependente de capacitatea comandata si frecventa la care se face comanda On/Off, nu exista limita de putere la iesirea SMPS.

Daca astia miine inventeaza un IGBT cu 100pF capacitate la 1MHz, 5000A Ic/100 grade celsius si 15kW disipatie, te duci si la 100kW la iesire, cu un simplu driver IR2110/2113.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 hour ago, DjLeco said:

m-am referit la "poti scoate si 4kW cu el".

Pai n-a fost cu tinta la adresa ta, ci:

3 hours ago, x_dadu said:

Mai bine rămâi la 2535+2110 pentru până la 1kW și înlocui 2110 cu altceva pentru 2kW.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Marian a spus:

Victor si Leco ar trebui sa lasati deoparte propriile convingeri si sa incercati sa va adaptati starii de lucru.

Nu puteti forta evolutia cuiva din simplul motiv ca alea vi se par voua solutiile corecte, faceti mai mult rau.

Nu puteti forta sarirea de pasi importanti in ideea de a obtine o schema pe care sa o acceptati voi.

Nu am intentionat acest lucru , dar voi observa de pe margine cum va evolua acest proiect .

Link spre comentariu
Acum 5 ore, Marian a spus:

Nu vreau sa supar pe cineva sau sa insult pe altcineva insa voi propuneti driveri opto cuiva care pusese 4148 la bootstrap???!....

....Este mult mai util si productiv sa va adaptati cunostintelor si nivelului solicitantului.....

.......Aici n-am facut-o deoarece "copilul cu moase multe moare cu buricul netaiat"...

Cred ca te afirmi cam repede , eu cred ca ceilalti au habar de cunostintele mele.

Asa ca sa iti arat ca vorbesti inainte sa sti cu cine ai de aface, atasez schema creeata de mine in 2009, o gasesti si in topicul "sursa comutitie 2kw, niste sfaturi va rog" daca nu ma crezi.

Aratami te rog in schema daca diodele sunt 1n4148.

Cred ca inainte sa te afirmi cu ceva, verifica intai "situatia" mea pe elforum.

Spui de Leco si de ceilalti dar tu teai afirmat mult mai prematur decat alti.

Sper ca mam facut inteles.

Sursa comutatie.jpg

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

@maxente Poti sa imi spui cateva detali legate de sursa ta?

Care este variatia tensiuni la iesire intre mersul in gol si sarcina maxima admisa?

Vad ca puterea o ai limitata la 1.5kw, daca schimb tranzistori si grosimea sarmei din primar+limitarea in curent a sursei, pot ajunge la 2kw sau mai sunt necesare si alte modificari?

Vad ca SG-ul are frecventa fixa, inca nu am analizat sa vad ce frecventa si deadtime are, dar urmeaza.

@DjLeco si @maxente va rog sa imi explicati cate puteti de bine cum functioneaza aceasta sursa rezonant, partea de comanda cu IGBT-urile am inteles,dar cum gasesti frecventa de rezonanta tinand cont de inductanta primarului cu secundarul in  scurt, cum se calculeaza in functie de frecventa, si ce energie trebuie sa asigure bobina de rezonanta pentru puterea asta de 2kw.

Va multumesc tuturor de sprijin.

Link spre comentariu

Multumesc foarte mult @maxente , dar din cauza variatiei mari de tensiune , renunt la schema ta. 

Ma intorc la Half Bridge sursa stabilizata.

Voi folosi SG+ IR sau merg pe varianta lui DjLeco, nu mi se pare foarte complicat treaba cu optocuploare, mai ales ca daca e testat de ce sa nu incerc si eu.

In legatura cu stabilizarea ,ce variati de tensiune exista intre OPTO cu zener si atac pe pinul 9 al SG-ului fata de Opto cu TL431 si sa ma folosesc de comaparatorul SG-ului.

Daca am in gol +/-41 sau +/-42V si in sarcina +/-40V voi merge pe opto cu zener, daca e variatia mai mare de atat merg cu TL431, cand postez toata schema poate ma ajutati cu compesarea TL-ului.

Multumesc foarte mult de sfaturi si exemple.

Miar fi placut sa fac sursa rezonant mode.

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Un prieten de al meu care este si user aici pe elforum, a extras schema asta de la o sursa de fabrica.

Mai jos aveti schema.

Ce parere aveti despre ea?

Daca nu fac sursa dupa schema asta, macar iau partea de stabilizare din ea.

NOE RESONANT SMPS.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări