Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS semipunte proiect comun

Cilibiu

Postări Recomandate

@sesebe deci stiam eu ceva cu urcarea tensiuni pe condesatori de filtrare......

Ok. Mersi mult de info.

Nu voi pune de 16W , cred ca sunt destul de lucid la minte sa imi dau seama ca este un pic exagerat. 

Se pare ca raman la 1k 3W pus la 40V.

Multumesc de info.

Link spre comentariu

Multumesc pentru corectie D-le Miticamy, nu stiu de ce aveam ipresia ca actiunea are loc in pinul 9 ( probabil ma gandeam la altceva ), de fapt se intra in pinul 1 deci in amplificatorul de eroare.

Cer scuze pentru greseala.

@Cilibiu sursa ta nu are prea multe in comun cu sursele ATX ( exceptand topologia de baza, si ca veni vorba, cred ca ar cam fi cazul sa schimb titlul topicului in "semipunte" ).

La tine nu poate urca mai mult de 40V fara sarcina pentru ca la 40V ( sau undeva prin zona ) dioda zener se strapunge invers ( ca asta face ) si alimenteaza ledul opto iar asta comanda fototranzistorul si prin el, pune pinul 1 la Vref, fortand scaderea umplerii. Cat de stabil va fi regimul de functionare...habar n-am, ramane sa testezi si sa vezi.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Nu am stiut ca o sa pierd aproape 2 ore dar am vrut sa vad ce face sursa in gol si cu sarcina minima. Nu am IR2110 si a trebuit sa fac schema in contratimp pe priza trafului ATX riscand sa ard MOS-urile la saturarea miezului. Am folosit reteaua la 170V pt ca nu am pus protectie de curent. Filmul arata ca iesirea nu misca nici in gol (de fapt am cam 5mA prin zenere.

Link spre comentariu

@Marian mersi mult.

@miticamy va multumesc pentru testele oferite de dumneavoastra. Apreciez si respect useri care isi rapesc din timpul lor liber sa ofere raspunsuri importante la anumite intrebari, precum si teste in anumite cazuri.

Tot respectul din partea mea.

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Salut tuturor.

Am reusit sa imi fac timp astazi sa ma ocup de schema.

Ma apropi de finalizarea schemei.

Dar mai raman cateva necunoscute in aceasta schema.

Prima intrebare:

Cum conectez impamantarea la sursa.

Am impamantare si la filtru EMI.

Cum este corect impamanatata o sursa in comutatie, am vazut diverse scheme pe net dar nu sunt lamurit exact.

Astept pareri.

A doua intrebare:

Vad ca smilex zice ca este recomandat sa pun un snuber pe fiecare secundar, eu in schema am pus un singur snuber pe total (si calculat gresit pentru un singur secundar :rade: ).

La 22.12.2011 la 5:03, Vizitator smilex a spus:

..... La redresare, daca dioda are 1n/0,5V => 4,7n pentru fiecare. Daca e cu mediana si doua diode, un snubber pe tot secundarul, 10n. Daca e cu punte si mediana, doua snubbere pe fiecare sectiune de secundar, 2x10n. Eu prefer pe fiecare componenta. Deci cu punte si mediana ar fi 4x4,7n.....

Plus ca el mai zice ca prefera pe fiecare componenta, adica un snuber pe fiecare dioda in parte? nu sunt ca multe snubere? ajuta foarte mult?

D12-D19 nu vor ramane 1n4148 , in caz ca credeti ca voi pune asa ceva. :rade:  Inca nu sunt decis ce tip de diode sa folosesc, stiu ca am pe acasa ceva BYV79-200 parca dar nu sunt sigur, decat sa pun in schema acum, mai bine mai astept un pic.

Respect.

Sursa comutatie 2018 comanda.jpg

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

OFFTOPIC.

Imi cer scuze ca timpul meu este atat de scurt incat nu reusesc sa avansez prea mult cu aceasta sursa.

Programul de lucru TESA care imi rapeste aproape tot timpul liber care il am (ajung acasa la ora 18), mai lucrez cate 1-2 ore cum pot si eu la casa care o am in constructie , si restul timpului (adica foarte putin) cu familia si cu micuta mea de 2 lunite.

In schimb incerc sa imi fac timp pentru fiecare.

ONTOPIC.

Am reusit azi sa finalizez schema electrica.

Daca mai aveti ceva sfaturi si opini sunt ochi si "urechi".

Daca totul e ok, vreau sa ma apuc sa verific fiecare lay-out al componentelor din schema ca sa ma pot apuca de proiectarea PCB-ului.

Atasam si o poza cu componentele ce mi-au sosit acum cateva saptamani de la TME dar din pacate acum sunt tot la locul de munca (sch 2 suplimentar) :jytuiyu si nu am nici o poza la indemana.

Respect !

Sursa comutatie 2018 comanda.jpg

Link spre comentariu

Am atashat o poza cu componentele comandate de la TME.

Comanda a fost onorata pe data de 20 August. Deja au trecut 3 saptamani.....

O zi frumoasa.

4142385.jpg

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări