Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scheme de principiu cu tuburi


Vizitator

Postări Recomandate

în deschidere o schemă de principiu Push-Pull-"hibrid"(repetor inversor, repetor neinversor)

iubitori THD IMD au puţin de lucru (la valori componente pasive/active eventual "coafare" schemă)

 

ca şi principiu are şanse să plece de la 10Hz-sqw(5Hz-sinus) cu un OT bun circa 4-5Kg(fier+cupru)  filtrele trece sus un cuplaj capacitiv/ramură şi un cuplaj inductiv(OT)

 

prima dublă trioda(ECC83/6N2P/etc) poate asigura un sinus foarte bun(datorită reacţiei negative locale)

 

 

 

Hibrid de principiu 6P3S-PP.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

o sugestie pe schema (oarecum valabilă pentru orice dublă trioda în configuraţia dată), câştigul în tensiune pentru aceste două etaje cu reacţia negativă locală fără reacţia negativă globală poate fi stabilit în plajă 200-250

 

PS schema NU este copiată adaptată clonată etc (evident schema poate servi ca inspiraţie ... se poate modifica şamd)

 

Hibrid sugestie_1.jpg

 

poate chiar aşa

o dublă reacţie negativă pentru aceste etaje cuplate galvanic ca în fig de mai jos

(permite un bootstrap ?! conexiunea asta ultimă)

 

 

Hibrid de principiu 6P3S-PP_2.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

hai să pun şi ceva valori componente pasive pentru o aşa situaţie

(evident valorile respective pot fi modificate după ştiinţa fiecăruia)

 

cine nu vrea siliciu pe intrare poate pune un transformator 1:1(cu ceva pierdere sensibilitate intrare pentru întreaga schemă) sau 1:1:1

 

PS pentru rezultate mai bune 6n2p se poate înlocui cu ECC83 (după caz se ajustează doar rezistenţa din catod prima secţiune triodă 1K2/1k23 )

 

LE etajele astea cuplate galvanic(6n2p/ECC83) pot împinge şi o cfg. SE (EL34, KT66, KT88, gu-50, g-807, 6L6GC, 6P3S ...)

 

rugămintea mea :

Nu introduceţi în subiect scheme de tip copy/paste

 

Hibrid de principiu 6P3S-PP_X.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da,dl.Vali!

Excelent,o idee de milioane pentru cine poate intelege.

Asa da : fara clone,"drone" copy/paste,replici.....chiar nu putem fi si noi originali niciodata,sau trebuie sa ne schimbam numele cu altele mai sonore,mai occidentale???

Un astfel de montaj poate fi cuplat la o sumedenie de etaje finale,depinde de imaginatia tehnica pe care o avem fiecare dintre noi,personal imi place foarte mult si pe aceasta configuratie o sa ma joc cu cateva SE-uri pentru ca sunt adeptul SE-urilor,PP-urile au un sunet comun fie ca sunt cu tuburi fie ca sunt cu SS,BJT sau MOS-FET,iar pentru ca tot a venit vorba de PP parerea mea este ca la PP in configuratie McIntosh se cam incheie capitolul amplificatoarelor PP cu tuburi electronice,in rest nimic nou sub soare!

 

AMPLIFICATOR_DE_TENSIUNE_VALDERAMA_schem

 

REZULTATE_SIMULARE_PREAMP_VALDERAMA.png

 

FFT_amplificator_de_tensiune.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

mulţumesc domnule Lăzăroiu pentru simulare

(puteam să polarizez grila primei triode prin divizor decuplat sau nedecuplat catod a doua triodă implicit să urc mai sus potenţialul catodului prima triodă etc,  am vrut fără condensator pe intrare)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

     Pentru ca acest topic trateaza <scheme de principiu cu tuburi>  si pornind de la propunerea colegului @valderama,va postez schema de principiu pentru o prima aplicatie a configuratiei discutate.Performantele teoretice sunt foarte bune si nu cred ca trebuie sa repet ca in practica pentru astfel de montaje transformatorul de iesire este cel mai important,bineinteles pe langa o schema bine gandita,dimensionata si foarte bine realizata practic,respectand toate cutumele realizarii acestor SE-uri: sursa buna si filtara corespunzator,dimensionata corect pentru puterea necesara,trasee de masa fara bucle si componente de calitate.

      Schema de principiu propusa cred ca va da mari satisfactii amatorilor de SE-uri,cine nu isi doreste un SE puternic,simplu si cu tuburi normale/clasice : ECC83(6N2P) si EL84 (6P14P-EV)??

OT-ul are un Ra de 3K5,deci o realizare practica facila ,bineinteles ca se pot utiliza OT-uri de marca,acei 3K5 sunt foarte usor de gasit in nomenclatorul celor de la HAMMOND,LUNDAHL,EDCOR.....sau cei cu dare de mana pot trece chiar la TAMRA,TANGO,JENSEN,MM,PARTRIDGE....

      Schema de principiu:

SE_8_W_cu_2_XEL84.png

 

Link spre comentariu

dacă vrei să contribui la acest subiect dyscus ai ocazia

 

pun o schemă mai jos (schemă relativ cunoscută dyscus)

 

schema aşteaptă să pui dumneata valorile(eventual o corectezi dacă apare greşit reprezentată)

 

vedem dacă intervenţia dyscus are importanţă în subiect

 

PENTRU DYSCUS.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

 

3 hours ago, dyscus said:

Ați închis acest subiect important? Sau nu aveți idee ce să scrieți?:rade:

  Toate subiectele de pe un forum de specialitate sunt importante si nu cred ca discutiile se pot limita doar la doi trei parteneri de discutii.Repet: forum de specialitate!

Asadar toata lumea,toti colegii pot participa la aceste discutii pur tehnice.Personal nu sunt partizanul nimanui si nici nu voi impartasi idei de proasta calitate  indiferent din partea cui or veni.

   Daca un subiect nu pare sa fie interesant/important  va garantez ca acel subiect se va "stinge" de la sine.Nu stiu cum este in alte parti ale lumii,dar va asigur ca la noi in tara noastra, romanii debordeaza de originalitate,o sa simtiti asta cu timpul cand veti intelege spiritul nostru.

    Va multumersc si va astept cu nerbdare cu chestii tehnice originale,pe net putem gasi foarte usor de toate pentru toti!

 

P.S @valderama:  si daca se vor pune valorile pe schema,puteti garanta dv. ca o sa avem un sunet bun????...iertati-ma va rog! (retorica!)

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

pardon superlativ, citat:

" obținerea sunetului cel mai bun "

NU pot garanta

 

posibil dyscus va da curs invitaţiei de a pune valori pe o schemă uşor diferită de a dumnealui

numai dyscus poate garanta " obținerea sunetului cel mai bun " desigur cu ajutorul transformatorului de ieşire made by dyscus

 

 

 

 

 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 hour ago, valderama said:

pardon superlativ, citat:

" obținerea sunetului cel mai bun "

numai dyscus poate garanta " obținerea sunetului cel mai bun " desigur cu ajutorul transformatorului de ieşire made by dyscus

 

 

Da, așa este!?????

Am postat la un alt topic oferta domnului dyscus prin care se dovedea clar că domnia sa își promoveaza transformatoarele de iesire. Binențeles că a fost ștearsă!

Deci ...

 

 

 

Editat de matropower
Link spre comentariu

în subiectule asta LMOlimpiu cred că o să discutăm aplicat doar noi doi(sper să mă înşel)

 

dyscus nu pare a da curs invitaţiei, este ocupat cu un aspect important "Sunet bun = sunet aproape de natura .Unii nu știu"

 

pun eu câteva valori dumneata când/dacă ai chef/dispoziţie le corectezi, corectezi schema o modifici pui o altă schemă şi aşa mai departe

 

test dyscus.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

     Sigur ca voi participa la dezbaterea oricarei scheme de principiu,insa cred ca dv. faceti un efort sa va luptati cu morile de vant atata timp cat nu postati un subiect,o schema copiata de pe net si de unde anumiti interlocutori pot copia si discutiile aferente acelei scheme.

    Cred ca un subiect/subiecte interesant(e) ar fi pe un forum de electronica, cum da bine culoarea transformatoarelor fata de sasiu,sau ce fel de butoane putem folosi la potentiometrii si/sau ce esenta de lemn sa folosim pentru lateralele unui sasiu (!!!!!!!!!!!!),nu ?

    Imi asum riscul ca moderatorul sa se supere,dar daca doreste cineva sa vada realizari romanesti de calitate ,sa urmareasca amplificatoarele omologate DOMINANCE sau realizarile facute de AUDIOCRIS,realizari care se incareaza tot in categoria DIY si bineinteles ca niste poze(realizari) care se vad pe acest forum la un subiect din aceasta subcategorie  apar foarte clar intr-o lumina palid-cenusie amatoriceasca.

    Asadar @valderama o sa imi fac timp sa analizez aceasta schema iar in ceea ce priveste acel sunet foarte bun va garantez ca TOATE amplificatoarele PP vor avea acel sunet indiferent ca sunt cu tuburi sau cu SS.La o intalnire de la Bucuresti din buncarul lui @viobio am ascultat un PP de numai 2x8W cu GU17 si transformatoare ce iesire de 6Kg/bucata toroidale facute la PETRA care suna exceptional,insa daca analizati schema era ceva cu adevarat ingineresc si original,toare NFB-urile erau extrem de bine dozate si cal;culate in asa fel incat sunetul sa fie unul foarte fidel ,adica HI-FI.

  Asculati cand veti avea prilejul un sunet de SE de 2x25W cu 805 sau 211 si FARA NFB si atunci mai stam de vorba despre un sunet foarte bun,iar cine spune ca 300B nu suna cum trebuie genereaza o blasfemie si asta pentru ca un SE cu 300B nu are cum sa sune rau decat in conditiile unui transformatoar de iesire de foarte proasta calitate,o mana buna de meserias se vede la realizarea  SE-urilor,in rest PP-urile sunt Regenwasser,cum ar spune neamtul !

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Nimeni nu si-a pus intrebarea de ce intr-o configuratie paralel SE in finala se folosesc exclusiv tuburi identice? De ce nu ar fi posibil de exemplu EL86 cu EL84 sau G807 cu 6P3C.Ba chiar si o pentoda paralel cu o trioda finala.In urma acestei idei m-am gandit la o schema de principiu, teoretica, netestata in care as utiliza pentoda EL86 cu trioda 6C4C ambele tuburi consacrate audio cu parametri aprox. egali.Cele doua tuburi au etaje de amplificare, ton control si driver separate, punerea in paralel a semnalelor partea trioda cu partea pentoda s-ar realiza in campul magnetic al OT=>secundar.Ptr. negativare EL86 as utiliza varianta mixta, optimul de bias prin teste.De asemenea atacul celor doua finale nu vor fi identice, varianta finala => dupa teste (distorsiuni, distributia armonica).Interesant ar fi si actiunea etaj Baxandall cum ar suna cu Bass accentuat parte pentoda si Treble accentuat parte trioda si invers.

Primul pas ar fi sa comand un traf de iesire cu doi galeti in fiecare galet un primar cu Ra=2,5k si secundarul pe toata lungimea carcasei ca in desen P-S-P-S-P.PT-SE.jpg.20fdd3b887ae54177f606047963f792b.jpgOT-PT-SE.jpg.4c18db7bd444ed0903fe0d62441ea493.jpg

 

Link spre comentariu

Datorita unor asimetrii inerente  , cred că  unul dintre tuburi va debita putere pe celălalt prin miezul magnetic  .

Trebuie satisfăcută condiția ovligatorie de = , altfel nu poți obține nici macar  rezultate minime .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări