Vizitator Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 (editat) dacă răsfoim ceva documentaţie putem găsi un document interesat la această adresă http://www.tubesoundelectronics.de/tabellen/messtabelle_ot_etf2009.pdf în document apare o schemă de test care include un drosel oarecum definit L 36H(nu ştim comportamentul acestui drosel când înfăşurarea sa este traversată de o componentă dc 70mA, să presupunem că droselul rămâne cu L 36H chiar dacă înfăşurarea sa este traversată de 70mA dc ) pun o întrebare simplă montajul de test din document poate reprezenta relativ corect răspunsul transformatoarelor testate pentru o frecvenţă de numai 40Hz-sqw ? în aceste condiţii ca schemă şi setări (referinţă 2Volts RMS on 8 ohms at 1000Hz P=0,5W) putem eventual nota droselul L 36H cu Z3 (evident ţinem cont şi de reactanţa capacitivă C1 94µF la 40Hz) pentru o mai simplă înţelegere de moment se poate considera miezul OT nesaturabil şi miezul drosel tot nesaturabil se poate începe anliza de la un raport OT 3KΩ/8 Ω PS NU ma preocupă răspunsul OT pentru forme de undă sinus XXHz Editat Iulie 30, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 Cred ca mai precis in evaluarea caracteristicilor unui transformator de iesire este montajul de test al transformatoarelor TANGO. http://www.tubebooks.org/file_downloads/tango_tamura/Tango_X-10S.pdf Link spre comentariu
gg101 Postat August 5, 2018 Partajează Postat August 5, 2018 (editat) On 7/30/2018 at 7:34 AM, valderama said: dacă răsfoim ceva documentaţie putem găsi un document interesat la această adresă http://www.tubesoundelectronics.de/tabellen/messtabelle_ot_etf2009.pdf Interesant ! Schema seamana izbitor cu ceea ce prezentase colegul Patefon cu cateva zile in urma. Condensatorul de 94 uF nu va afecta prea mult nici palierul si nici frontul semnalului SQW de 40 Hz . Parerea mea este ca rezultatul va fi corect . Ce mi se pare mie mai aiurea si nu am dorit sa dezvolt discutia nici atunci in topicul lui Dorin este aceasta injectie de curent care mi se pare inechitabila intr-un astfel de test unde sunt probate zeci de transformatoare. Acest curent in DC are frecventa nula dar este "tocat" de ciclul de lucru al transformatorului. Din cauza asta acest curent are efect maxim asupra transformatorul in mod special la frecvente joase . In cazul frecventei de 40 Hz inseamna ca incepe sa satureze miezul la fiecare 25 mS.Cel mai mult satureaza la 0,180 si 360 de grade. Cel mai putin la 90 si 270 de grade.Intensitatea cu care satureaza si poate invinge factorul de remanenta al miezului difera in functie de valoarea rezistiva in DC a bobinei primare. Ca sa rezum, vreau sa spun ca acel chocke , practic , ar trebui recalibrat pt fiecare transformator in parte pt ca nu toate au aceeasi rezistenta DC in primar si in consecinta nu satureaza la fel , cu acelasi curent . Din acest punct de vedere , testul nu mi se pare relevant la frecvente sub 100 Hz. Daca gresesc cu ceva, va ro g sa ma corectati . P.S. Pe de alta parte 70mA sunt de neglijat la o tola de aprox. 1.9T . Sau daca in realitate, in amplificator, semnalul este foarte bine balansat acest DC offset nu mai are nici un efect. Excludem cazurile clasei de functionare A cu curenti de grila. Editat August 5, 2018 de gg101 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat August 7, 2018 Partajează Postat August 7, 2018 (editat) datorită inductanţei L-36H(drosel) răspunsul OT 40Hz-sqw NU poate fi determinat corect din aceste motive NU vedem teste cu frecvenţă joasă sqw http://www.tubesoundelectronics.de/tabellen/messtabelle_ot_etf2009.pdf Editat August 7, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat August 7, 2018 Partajează Postat August 7, 2018 6 hours ago, valderama said: datorită inductanţei L-36H(drosel) răspunsul OT 40Hz-sqw NU poate fi determinat corect din aceste motive NU vedem teste cu frecvenţă joasă sqw http://www.tubesoundelectronics.de/tabellen/messtabelle_ot_etf2009.pdf Cred ca te inseli. Pe ce te bazezi cand afirmi asa ceva? Link spre comentariu
Vizitator Postat August 7, 2018 Partajează Postat August 7, 2018 (editat) la joasă frecvenţă(zeci de Hz) se manifestă agresiv prezența elementelor reactive(L 36H ,C1 94 µF) din schema de test, simplu răspunsul la 40Hz-sqw este afectat de elementele reactive din circuit drosel L 36H şi C1 94µF Editat August 7, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat August 7, 2018 Partajează Postat August 7, 2018 51 minutes ago, valderama said: la joasă frecvenţă se manifestă agresiv prezența elementelor reactive(L 36H ,C1 94 µF) din schema de test, răspunsul la 40Hz-sqw este afectat de elementele reactive din circuit drosel L 36H ,C1 94µF Poti sa faci o demonstratie matematica ? App...modalitatea asta de testare a aparaturii audio cu semnal square wave era folosita pe timpuri, cand inca nu era descoperit analizorul de spectru si cel de masurare a distorsiunilor. In lipsa de aparatura dedicata, merge si asta...dar....asta nu inseamna ca masuratorile sunt de o inalta acuratete si constituie probe evidente intr-o analiza a unui circuit. Pe scurt, e metoda ''debara'' de testare a unui amplificator audio. Testele adevarate se fac cu semnal sinus de calitate, adica low distortion, cu analizor de spectru si de distorsiuni. Si fara placi de sunet sau alte aparate neomologate, la care nu exista documentatie si nici posibilitatea de calibrare. Link spre comentariu
dvb Postat August 7, 2018 Partajează Postat August 7, 2018 1 hour ago, valderama said: la joasă frecvenţă(zeci de Hz) se manifestă agresiv prezența elementelor reactive(L 36H ,C1 94 µF) din schema de test, simplu răspunsul la 40Hz-sqw este afectat de elementele reactive din circuit drosel L 36H şi C1 94µF Stimate contribuabil, poti sa faci o demonstratie cum ca aia au gresit ineluctabil propunind acel test? Poti sa ilustrezi agresivitatea elementelor reactive si reactionare? Cam ce drosel ai fi pus dumneatine acolo? Si ce condensator? Poti sa simulezi ceva sau trebe sa suni un prieten? Link spre comentariu
Vizitator Postat August 7, 2018 Partajează Postat August 7, 2018 Cred ca urmeaza o ...simulare Link spre comentariu
Vizitator Postat August 7, 2018 Partajează Postat August 7, 2018 (editat) cel mai bun montaj de test OT(sqw joasă frecvenţă) este chiar etajul final (fară reactanţa drosel L 36H, fară reactanţa C1 94 µF) Editat August 7, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
adigh Postat August 7, 2018 Partajează Postat August 7, 2018 (editat) Acel test nu e nici bun si nici rau in sine, depinde ce masuram. Schema e buna. Acele valori insa (L 36H ,C1 94 µF) pot fi considerate bune pentru transformatoare ce nu coboara mult in frecventa si insuficiente daca vrem sa masuram trafuri ce reda corect 20Hz. Pe timpuri cind multe amplificatoare nu redau nici brumul retelei, schema putea fi considerata buna. Ca principiu si este. Insa in zilele noastre pretentiile au crescut si schema trebuie updatata cu valori mai mari (C si H). Deasemenea si R1 e prea mic. Testul ala de la festivalul triodei e de la cap la coada o aiureala. Pe linga valori mici RC, avind in vedere ce trafuri masoara, rezistorul R1 e prea mic iar oscilatiile nu se amortizeaza la fel ca pe tub si toate oscilogramele apar cu oscilatii enorme. Nici nu cred ca se poate scoate un dreptunghi foarte bun la 10kHz cu o placa de sunet de 96kHz. Cel putin s-a inteles necesitatea de a testa trafuri SE in prezenta curentului continuu de magnetizare. Elementar. Editat August 7, 2018 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat August 7, 2018 Partajează Postat August 7, 2018 Eu astept, inca, demonstratia stimabilului @ valderama. Si nu in Paint, sau pe ocolite, ca de obicei. Link spre comentariu
dvb Postat August 7, 2018 Partajează Postat August 7, 2018 1 hour ago, adigh said: Acel test nu e nici bun si nici rau in sine, depinde ce masuram. Schema e buna. Acele valori insa (L 36H ,C1 94 µF) pot fi considerate bune pentru transformatoare ce nu coboara mult in frecventa si insuficiente daca vrem sa masuram trafuri ce reda corect 20Hz. Pe timpuri cind multe amplificatoare nu redau nici brumul retelei, schema putea fi considerata buna. Ca principiu si este. Insa in zilele noastre pretentiile au crescut si schema trebuie updatata cu valori mai mari (C si H). Deasemenea si R1 e prea mic. Testul ala de la festivalul triodei e de la cap la coada o aiureala. Pe linga valori mici RC, avind in vedere ce trafuri masoara, rezistorul R1 e prea mic iar oscilatiile nu se amortizeaza la fel ca pe tub si toate oscilogramele apar cu oscilatii enorme. Nici nu cred ca se poate scoate un dreptunghi foarte bun la 10kHz cu o placa de sunet de 96kHz. Cel putin s-a inteles necesitatea de a testa trafuri SE in prezenta curentului continuu de magnetizare. Elementar. Stimate contribuabil, poti sa nu mai divaghezi si sa spui de ce schema nu este buna? Da' scurt, asa, fara balarii... Link spre comentariu
adigh Postat August 7, 2018 Partajează Postat August 7, 2018 Tu nu citesti ce am scris? Dai replici fara sa citesti? Link spre comentariu
dvb Postat August 7, 2018 Partajează Postat August 7, 2018 (editat) Deci inca o data (validae) : "Schema e buna" SI "Testul ala de la festivalul triodei e de la cap la coada o aiureala" nu crezi ca e cazul sa fii vertical? Macar o data in viata ... Editat August 7, 2018 de dvb Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum