Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutie principiu schema capacimetru din multimetru digital M890

Craciun

Postări Recomandate

Salut,

As vrea sa discutam un pic despre principiul de masura din schema lui M890 pentru capacitati.

Eu am inteles asa: un generator de semnal sinusoidal trece semnalul prin condul de masurat si apoi nu prea mai inteleg cum e procesat semnalul astfel incat sa ajunga la ICL7106 .

Daca cineva poate sa ne ajute , raman recunscator. Mai jos schema in cauza  a lui M890(valabila si la alte multimetre partea de capacitati, de ex. DT9207):

M890G.mht

Editat de craciun
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Craciun

3

• UDAR

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Păi ar fi cam așa :

-IC5B este un oscilator Wien cu reacția pozitivă puțin forțată ca să oscileze și cu variațiile componentelor în limitele de toleranță. El va furniza un semnal de circa 400Hz sub forma unei sinusoide limitate . 

-IC5A este un amplificator inversor cu câștig subunitar. Din VR3 se face calibrarea pe capacitate. Acest etaj ofera si impedanța joasă necesară atacării condensatorului de măsurat . Amplitudinea este suficient de mică să nu deschidă diodele , Acestea au doar rol de protecție .

-IC4A este de asemenea un amplificator inversor cu Cx ca impedanță de intrare și cu R11 + R12....R15 în funcție de domeniu ca rezistență de feedback. 

Amplificarea va fi R..../Zin dar Zin = 1/2πCx deci amplificarea va fi proporțională cu Cx . 

-IC4B este un filtru trece bandă acordat probabil tot pe 400Hz ( n-am stat să calculez ) . Semnalul de la ieșirea lui este mai departe prelucrat ca și tensiunea alternativă . 

Link spre comentariu

capacimetru.jpg

Resistor Colour Code and Resistor Tolerances Explained
https://www.electronics-tutorials.ws/resistor/res_2.html
Traducerea acestei pagini
Electronics Tutorial about Resistor Colour Codes used to identify Resistor Colour ... Tolerance Codes for Resistors (±). B = 0.1%. C = 0.25%. D = 0.5%. F = 1%.
Resistors - Letters and Digit Codes - Engineering ToolBox
https://www.engineeringtoolbox.com/resistors-value-letter-di...
Traducerea acestei pagini
Letter and digit codes to indicating resistor values. ... Tolerance is indicated as. F = +- 1%. G = +- 2%. J = +- 5%. K = +- 10%. M = +- 20% ..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am inteles acum mersi.

Cred ca ai vrut sa zici ca IC4A e filtru si IC4B amplif inversor.

Mersi mult, mi-a fost greu sa urmaresc prin comutatorul ala de game :)

Toate cele bune!

Editat de craciun
Link spre comentariu

@Miticamy cred ca ai vrut sa postezi in alt topic :) ca nu vad rostul codului de culori al rezistentelor in topicul discutat aici.

PS: Scuze dl. Miticamy ulterior am vazut ca voiati sa simulati filtrul.

Mersi mult.

Editat de craciun
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări