Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Acumulatoare electrice Ni-Zn si Ni-MH Eleloop


Postări Recomandate

Vreau sa cumpar cateva acumulatoare Ni-Zn R20 si n-am vazut la oferta decat R6 si R3. Stie cineva de unde se pot cumpara ? Cum se incarca si cat de fiabile sunt. Cum stau cu autodescarcarea? Care este pretul cel mai bun, ca nu vreau sa imbogatesc bisnitarii ? Pe net am gasit destule informatii, dar vreau sa aflu si de la cei care au folosit astfel de acumulatoare. Ma intereseaza si varianta de 9V (6F22), pentru alimentarea multimetrelor, cu conditia ca autodescarcarea sa fie redusa si sa ma pot baza pe el (in aparat) cel putin un an. 

De acumulatorii Ni-MH sunt lamurit. Doar cei fabricati prin tehnologia Eneloop nu se descarca nefolositi si te poti baza pe ei mult timp. Pe cei standard ii incarci si ii folosesti in ziua respectiva sau cel mult intr-o saptamana.  (ln blitz, etc). Nu ii poti lasa in aparatul foto sa faci poze din cand in cand (OZN-uri, gagici misto, etc), ca mor inainte sa-si faca treaba. 

Pun si cateva link-uri cu ce am gasit eu pe net, pentru concretizarea ideilor. Nu le fac reclama, ca nu sunt logodit cu bisnitarii.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Nickel–zinc_battery

http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/incarcator4acumulatori-16v-2500ma-nizn-p-8522

http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/set-acumulatori-nizn-16v-2500ma-pkcell-p-8523

http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/set-acumulatori-nizn-16v-900ma-pkcell-p-8524

https://www.bizoo.ro/firma/olympics/vanzare/6732537/acumulatori-baterii-reincarcabile-aa-1-6v-2800mwh-ni-zn
https://www.bizoo.ro/firma/olympics/vanzare/6732541/acumulatori-baterii-reincarcabile-aaa-1-6v-1150mwh-ni-zn
https://m.emag.ro/acumulatori-r6-nizn-x-4-buc-ansac4x2500r6nizn/pd/DH3MR3BBM/

https://www.globstar.ro/produs.php?ItemID=3040 

 

https://m.emag.ro/baterie-lithium-jupio-9v-jbl-9v/pd/DJRNJYBBM/

https://www.germanelectronics.ro/modelism-modelism-feroviar/modelism/electronica-modelism/acumulatori-si-incarcatoare-modelism/acumulatori/acumulatori-9-v/acumulator-li-ion-9-v-500-mah-conrad-energy-251292.html

https://www.e-acumulatori.ro/acumulatori/incarcator-profesional-acumulatori-9-v-li-ion-voltcraft-vc209-li.html

https://www.bizoo.ro/firma/olympics/vanzare/8128203/incarcator-acumulatori-9v-lithium-ion

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Nickel–metal_hydride_battery#Low_self-discharge

 

In privinta acumulatoarelor Ni-MH cu autodescarcare redusa, banuiesc ca si alte firme au inceput sa le fabrice, dar nu le spune Eneloop ca sa nu plateasca licenta la Panasonic (care l-a inghitit pe Sanyo - procatorul initial). Orice acumulator care se vinde preincarcat ("hybrid", "ready-to-use" or "pre-charged" ) are autodescarcare redusa. Acumulatoarele Ni-MH de tip 6F22 au mai putin de 9V  si nu stiu cat de precis masoara multimetrele la 8,4V (sau mai putin). 

Ar mai fi solutia cu 6F22 cu elemente cu litiu, desi pretul este mare si este o problema (nu mare) si cu incarcarea.

Link spre comentariu

Multimetrele cu alimentare de 9V care nu masoara bine la 8,4 sant nereusite . Adica de - a dreptul proaste . Sa n - o lungesc ... cautati la Lidl acumulatori . Sant 15 lei setul . 4 bucati " mici " , sau 2 bucati " mari ",  R14 sau R20 . Atentie , cei cu verde la etichete , cu autodescarcare redusa . Ca mai aduc si modelul vechi ... cu visiniu . Acelea sant medii spre proaste . E bine sa se efectueze 3-4 cicluri incarcat - descarcat complete , cu sarcina semnificativa si fara oprire , pana la limita inferioara . Asa ajung la capacitatea corecta . Dupa aceea , pot sta in asteptare 8 - 10 luni , cu capacitate ( inca ) 80 % la finalul perioadei . Cred ca am la suta de bucati , nu m - au dezamagit . Desi am si de zece ori mai scumpi . Diferenta e mica ... Cuplul Ni -Zn e inca la inceput ( comercial ) , si are probleme . Sant scumpi , si putine firme produc . Ma rog , face fiecare cum crede . 

 

P.S. - am niste R20 Camelion , echipeaza lanternele Maglite de " teren " . 9.000 mA / h . Nu sant cu autodescarcare redusa . Merg mai bine de 10 ani , incarcati la 6 luni . Fara cei folositi , acestia sant incarcati in ziua urmatoare . Dupa procedura initiala aveau 10.000 - 11.000 mA / h , acum mai au 8.500 - 8.700 ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

R20 imi trebuie una sau doua bucati, deocamdata, sa alimentez filamentul unor lampi pe baterii. De joaca cu tineretul, sa le arat celor interesati cum merg tuburile electronice. Am multe (cam 30 bucati) DL96 primite cadou in anul 1991 de la seful cercului Radio de la Casa pionierilor. Era pe punctul sa le arunce. Mai am si cateva lampite pe baterii de alte tipuri si suficiente de tipul rod pentode (pentode cu tije) rusesti. Unele merg la 1,4V la filament si altele la 1,25V. Acumulatoarele cu Ni-Zn sunt bune pentru lampile care cer 1,4V la filament. 

Asa am nevoie de mai multe acumulatoare, pentru multe scule din casa (chiar si pentru telecomenzi). Acum stau rau cu finantele si nu fortez nota de plata. Cineva scria pe un forum ca reincarca de zeci de ani si baterii alcaline si ca merg bine. Dar se incarca la curent mic (mA) si un timp mai lung. Si cu atentie, sa nu faca buf.

Link spre comentariu

DL 96 sant RWN  Neuhaus , cu sigla scrisa cu galben ... in cutii cu " cuiburi " , din carton maro cam nefinisat , cu tipul tubului stampilat pe capac cu un fel de tus visiniu - albastru . Acum , are alta nuanta si e mult mai sters , a migrat in celuloza cartonului si s - a mai decolorat . In cutii similare au venit si DK 96 ... In fine ... cred ca 15 RON pentru 2 accu R20 , de 4500 mAh , nu e o suma prea mare . Desi poate fi ... Totusi , e minimul a ce am gasit pentru niste acumulatori de calitate . Anodica se poate " procura " si altfel , eventual tot de la accu ... cu ceva convertizor , sau chiar cartus vibrator " din vechime " , sau cativa accu de 9V inseriati , consumul e de obicei sub 10 mA .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Evit convertizoarele si tot ce produce armonice. Cred ca anodica o voi face cu acumulatoare de 9V inseriate (intre 5 si 10 bucati, ramane de vazut). Cand se intoarce baiatul meu din SUA, peste trei luni, il pun sa cumpere acumulatoarele si ce mai trebuie. Sper sa-l atrag spre electronica cu chestii intuitive, usor de inteles cum functioneaza. Pretul de 15 ron este pe bucata R20, sau pe set de doua acumulatoare ? In magazin am vazut la 50 ron setul. 

O problema mare este cu procurarea soclurilor heptale (le prefer pe cele pentru cablaj). Cand erau in magazin, pe vremuri, nu am cumparat. Mi se pareau a fi ceva derizoriu. Am sute de lampi noi si doar cateva socluri.

Link spre comentariu

15 lei 2 accu mari - R14 sau R20 , sau 4 mici - R6 sau R03 ( nu R3 , cum sant denumiti colocvial ... ar fi mai simplu sa se citeasca etichetele ) . Am ( mai ) scris mai sus . Pentru socluri de lampi , se poate face o improvizatie destul de eleganta . Si mai ales functionala . Se desfac cuple rack , si se recupereaza pinii mama . Acestia intra usor si fest pe cei de la lampile gen DL , DK ... si restul seriilor miniatura cu alimentare la baterii . Gen 1S4 , 1T4 , etc . Se taie bucati convenabile de cablaj dublu placat , se gauresc dupa sablon , apoi se traseaza pastile pe ambele parti ale gaurilor . Se corodeaza , lampa cu pinii deja " echipati " cu elementele de la cuplele rack se introduce in gauri , la o inaltime convenabila . Se cositoresc pe ambele parti , mai abundent ( de obicei pinii sant auriti ) pentru rigiditate mecanica . Astfel , se pot confectiona adaptoare ( si ) cu pastile unde se cableaza conductorii si componentele , conform schemei  , fixate cu suruburi pe un eventual sasiu , sau un cablaj " universal " de test , cu 4-5 ( dupa nevoie ) socluri , si pastile de cositorit dupa dorinta . Se pot ecrana ... cu tabla ( tinichea sau alama , cupru ) prin lipirea pe trasee mai late care inconjoara " soclurile " , gen inel de garda la operationale . In fine , fiecare poate sa - si conceapa configuratia pe care o doreste . Tuburile intra si ies usor in " socluri " , trebuie doar putina atentie ... din care electronistii care bricoleaza au destula . Personal n - am constatat nici un inconvenient , am facut montaje destul de stufoase . Lampile sant robuste , daca se respecta U filament si anodica , sant indestructibile ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu am eneloop R6 pentru trx-ul portabil dar mi-au rupt buzunarul... chiar daca in general nu sunt chiar zgarcit i ceea c epriveste hobby-ul, si de aceea am optat apoipentru LiPo care mie imi sunt mai accesibili.

Nu as recomanda defel eneloop sau alti acumulatri scumpi  doar pentru a arata unor tineri niste lampi despre care oricum nu vor fi interesati si care nu le vor fi de folos in viitor nici macar daca ar deveni electronisti.... ar fi ca si cum ai vrea cabluri supraconductoare ca sa le arati cum functioneaza lampile...

Intr-o lume in care ei insisi isi alimenteaza si incarca smartfoanele si laptopurile cu alimentatoare de la priza sau de la bordul masinii folosind cabluri, ma indoiesc ca nu ar intelege daca in loc de baterii si acumulatori ai alimenta lampile alea tot din alimentatoare, prin cabluri... Cine trebuie si merita sa inteleaga va intelege oricum, altfel in general nu merita cheltuiala si efortul eneloop-urile si alte cheltuieli similare.

Cat despre "convertizoare" si "armonicele" lor... hai sa fim seriosi... parca era vorba de ceva didactic, nu?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pe vremuri am avut niste elementi babani SAFT ... Ni-Cd , mult mai mari ( inalti ) decat R20 . m - au tinut ani buni , mergeau bine si iarna , afara ... La vremea respectiva am facut convertizor ... tranzistoare cu germaniu , am lucrat mult la schema , armonici ( " cuie " ) putine , si de amplitudine mica . Cu filtrare si decuplare serioasa , ecranare , condensatori de trecere si socuri RF fagure ... nu se mai " auzea " aproape nimic . Frecventa se putea regla fin , si se putea muta interferenta lejer , ca la sursele Alinco DM - 330 . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

In prezent acumulatoarele de tip Eneloop (ready to use) sunt la pretul celorlalte acumulatoare Ni-MH. Insa au capacitatea de stocare mai mica, din cauza izolatorului mai gros dintre electrozi. Orice acumulator care nu se descarca nefolosit intr-un an cu mai mult de 20% este de tipul Eneloop, chiar daca nu este de la Panasonic. Au invatat si altii cum sa le fabrice. In general suporta minim 1000 de cicluri de incarcare-descarcare. Eu am luat teapa cu acumulatoare normale R6 de 2700 mAh si nu mai cumpar decat din astea "preincarcate" (ready to use), pe care te poti baza ca raman incarcate mult timp. 

 

Consider ca este util sa le arati tinerilor cum lucreaza tuburile electronice, chiar daca nu mai sunt de actualitate. Se vad electrozii (catodul, grilele, anodul) si este mai usor sa le explici cum functioneaza dispozitivele active, cu controlul fluxului de electroni, folosind triode si pentode. Trecerea la tranzistoare se va face dupa etapa de initiere cu montajele cu tuburi electronice (amplificatoare, oscilatoare, etc). Am 32 ani de munca in invatamant si stiu cum reactioneaza copiii. Devin curiosi daca le arati ceva care se inroseste, scoate fum, etc. La tranzistoare nu se vede nimic in interior daca le desfaci capsula. Doar cipul si firele de legatura. Nu macane, nu pacane,...

 

Chiar si la didactic armonicele din convertizoare deranjeaza. La amplificatoare de semnal mic, la un radioreceptor, etc. Varianta cu alimentare pe baterii este net superioara si in plus asigura autonomie.

Link spre comentariu

Si când faceti trecerea la microprocesoare si programare? Ca pe copii astea o sa-i intereseze mai mult.

On topic: Am acumulatori NiMH AA 1600mAh. Îi am de pe vremea când reprezentau non-plus-ultra în domeniu. Aparatul (ceva Conrad) zice ca mai au vreo 1200-1400mAh. Autodescarcarea e foarte redusa. Am cautat sa tin pasul cu tehnica si am luat si modele mai noi, de capacitate aproape dubla. Au cedat rapid. Toate. Din cele vechi am aruncat doua bucati din 50.

Link spre comentariu

In primul rand vreau sa-l invat pe baiatul meu, Este student la Informatica Bucuresti si in prezent se afla in SUA, internship de 14 saptamani la Google. Locuieste in San Jose si lucreaza la sediul Google, la Mountain View. A fost si anul trecut tot la Google. A lucrat la sediul Youtube din San Bruno. Localitatile astea sunt in California langa San Francisco, in Silicon Valley

Cu trei ani in urma a lucrat la Intel Bucuresti, internship de un an intreg. Acolo a invatat sa faca drivere. A realizat un driver pentru un accelerometru si unul pentru un magnetometru. Zice ca a fost interesant, dar ca nu i-ar placea sa faca drivere mult timp, pentru ca s-ar simti ca cei care aseaza marfurile pe raft la supermarket. A refuzat oferta fostului sef al lui de la Intel de a lucra la NXP, cand s-a desfiintat divizia Intel din Bucuresti (intel a facut concedieri - 11000 de angajati, si a inchis centrele cu mai putin de 500 de angajati - la Bucuresti erau cam 300).

M-am mirat ca a reusit sa descifreze ce era scris in foile de catalog de la dispozitivele respective, pentru ca nu stia nimic din electronica si nici la fizica n-a invatat in timpul liceului.  A fost (extrem de) grav bolnav toata copilaria si n-am putut sa-l invat. La Intel descifra care sunt datele de intrare (cerintele) si ce trebuie sa faca dracaria, dupa care "batea cod" (asa ii spune el la ce programeaza in C++). In clasa a 9-a a fost primul pe tara la ONI. A participat si la cursuri (C++ - in clasa a 8-a, OpenGL - in clasa a 9-a, Android - in clasa a 10-a) organizate de Ubisoft (programare jocuri) si s-a remarcat ca foarte bun.

 

La Intel Bucuresti cei mai multi programatori erau de la Politehnica (automatisti), care in general sunt mai potriviti decat cei care fac informatica pura (la Matematica - Informatica). La Informatica s-au dus toti olimpicii de la ONI, pentru ca voiau sa ramana impreuna (se cunosteau de la olimpiade), dar si pentru ca erau admisi fara examen. Eu as fi preferat sa mearga la Politehnica. 

 

Acum se simte mai bine si doresc (trebuie!) sa-l trec rapid prin fizica (electromagnetimul in primul rand) si prin electronica (chestiile de baza). Sa pot sa-i las mostenire gramada de piese si de aparatura stranse in zeci de ani. Sa nu ajunga la gunoi tot ce am cumparat retinandu-ma de la alte placeri. Plus cartile si revistele. Le stie valoarea, apreciaza corect necesitatea educatiei. Ideal ar fi sa traiesc suficient timp de acum incolo, sa pot sa ma ocup si de nepoti (cand vor fi). Este putin probabil, la cat de demolat sunt (diabet, hipertensiune, complicatii, altele)

Link spre comentariu

S-a ocupat el de toate aspectele deplasarii in SUA. Este un site pe net unde sunt afisate ofertele celor care inchiriaza camere. Anul trecut a stat in San Bruno la o chinezoaica cu vila. Avea multi chiriasi. A costat 5700$ pentru 14 saptamani. Se plateste (electronic) inainte, pe cel putin o luna.Confort scazut, camera cam mica. Anul asta l-a costat ceva mai mult. San Jose este un oras cu preturi mari, pentru ca are multa industrie (IT, Tektronix, etc) si salariati platiti bine. Locuieste la o familie de chinezi care lucreaza in IT. Face 25 minute pana la statia de autobuz (al firmei Google) si 30 minute cu autobuzul pana la Mountain View. Mananca la sediul Google, fac aia cinste. 

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări