ndor Postat Octombrie 22, 2018 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2018 Nu prea sunt sigur ca s-a inteles problema . Ca sa dau un exemplu cat mai pe inteles : Exista o frecventa libera . Adica fara taxe . Eu sunt Ion, iar vecinul de peste gard este Gheorghe. Pana acum si Ion si Gheorghe se puteau juca in frecventa aia libera fara oprelisti . Singura opreliste era sa nu depaseasca 200mW . Toate bune si frumoase . Dar acum vine ANCOM-ul si spune ,ca Ion are voie cu 200mW iar Gheorghe are voie cu 200W !!!!!!!!!! In aceeasi frecventa !!!! Poate acum e mai clar. Nu are nici o legatura ce date sunt in transmisia aia . Asta e alta discutie . Si tocmai asta e nedumerirea mea . Ce protectie mai are cel care da cu 200mW impotriva celui care foloseste 200W ? Niciuna. Cel putin eu asa vad lucrurile . Daca doream sa comunic cu alt radioamator , pun mana pe telefon si-l sun . Nu ma fac radioamator acum doar pentru asta ! E oricum cam tarziu pentru mine asa ceva . Asta ca o paranteza . Oricum, necunoscute sunt caile ANCOM-ului . Crede si nu cerceta . Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 22, 2018 Partajează Postat Octombrie 22, 2018 (editat) Multele semne de exclamare nu schimba problema . Ma rog ... solutia ei . Adica modul in care e reglementata . Eu nu am ce sa inteleg mai clar , pentru mine a fost clar de la inceput . Nu e vreun merit , doar ca am citit ( acum multi ani , si ori de cate ori apar modificari si adaugiri ) , si am inteles . Cred ca corect . Daca nu se intampla si la altii ... probabil ca exista motive . Destule ... dar nu vreau sa intru in polemica , ajungem la chestii gen mini - whip . Si enunturi de genul " Daca doream sa comunic cu alt radioamator , pun mana pe telefon si-l sun " . Nu e treaba mea , doar am prezentat cum vad eu chestiunile . Daca e gresit , m - as bucura sa corecteze ( cu argumente ) alti colegi , nu vreau sa persist in eroare . In fine ... Editat Octombrie 22, 2018 de gauss Link spre comentariu
radu42 Postat Octombrie 22, 2018 Partajează Postat Octombrie 22, 2018 Asta se intampla ptr ca cei de la monitorizare trafic au constatat o utilizare sporadica a spectrului in benzile de peste 23 cm.....plus ca intervine si partea pecuniara ,adica cel care da cu 200w plateste pe cind noi suntem free.Citi radioamatori lucreaza in 10 GHz cu vecinul in fiecare zi ? Link spre comentariu
ndor Postat Octombrie 22, 2018 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2018 E 5 Ghz , nu 10 Ghz . Daca e banda libera , nu are ce sa plateasca . De aia se numeste libera . Chiar daca vrea el sa dea cu sute de wati , pe bani . Nu e vorba de cati radioamatori lucreaza in banda aia , ci de faptul ca este o poarta deschisa pentru aia care vor sa inroseasca antena cu sute de wati. Personal eu am cunoscut doar cativa care lucrau sporadic prin banda de 5875 Mhz , in nici un caz cu 200 w . Foloseau maxim 2 W . Dar se stia de frecventa aia de foarte mult timp asa ca se evita de catre ISP-isti. Monitorizarea in banda libera e 0 . Nu e ca la benzile licentiate . Te calca ANCOM-ul cu masuratorile doar la vreo reclamatie din partea cuiva , sau la punerea in functiune a retelei cand esti obligat sa-i chemi pentru masuratori . In banda licentiata 3.6 Ghz de exemplu , cum calci pe alaturi , cum te trezesti cu avertisment , somatie , amenda ....dupa caz. 1 Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 23, 2018 Partajează Postat Octombrie 23, 2018 (editat) Asa este ... autoritatea se misca la reclamatii . Nu la toate ... daca e perturbata vreo frecventa platita sau alocata vreunei institutii , daca " trebuie " ... , si inca intr - un caz . Distributia numerica e in scadere incepand cu prima speta . La frecventele libere , nu prea . Ma rog , daca sant foarte evidente incalcarile ... si frecventa devine total inoperanta , se misca mecanismul . Dar nu foarte rapid sau decisiv . Cu ani in urma , a fost o miscare prin care CB - ul a fost eliberat de firmele de taxi ( nu din grija fata de CB - isti , ci pentru a obliga taximetria sa cumpere frecvente cu plata , in VHF ) , si mult mai diluat firmele de paza si alti agenti economici care acaparasera PMR - ul . Cel mai rar se intervine la radioamatori ... nu prea se justifica cheltuiala . In fine ... Editat Octombrie 23, 2018 de gauss Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 23, 2018 Partajează Postat Octombrie 23, 2018 Banda de CB a fost eliberata de taximetristi pentru ca nu era locul lor acolo, nu e nici o conspiratie! Iar la cit este taxa pentru licentierea unei frecvente, nu cred ca e mare afacere pentru stat vinzarea acestora! ca om ce am lucrat aproape trei decenii cu Ministerul Comunicatiilor in toate formele de organizare aparute de-a lungul timpului, am curaj sa afirm ca este institutia cu care s-a lucrat cel mai bine, cel mai rapid si unde m-am lovit de cea mai mica birocratie. La fel si in cazul CNA-ului! Si asta se poate vedea in rezultatele obtinute in domeniu, rezultate cu care ne mindrim oriunde pe glob! Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 (editat) On 10/23/2018 at 8:18 AM, gauss said: Cel mai rar se intervine la radioamatori ... nu prea se justifica cheltuiala . In fine ... Radioamatorii se cam pazesc sa n`aiba necazuri, se lasa cu ridicat autorizatia si indicativul, situatie neplacuta pentru pasionati. Si da, se urmaresc benzile de amatori, si de ai nostrii dar si de altii. Am mai povestit cum am primit o atentionare prin anii 77-78 de la FCC ca am emis in 6998Khz. A venit la club, stil banda telex, un pic urecheat... Deci, grija mare, BB ne monitorizeaza... Da, am colaborat cu ANCOM si ex. IGC, colaborarea a fost exemplara. Editat Octombrie 24, 2018 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 25, 2018 Partajează Postat Octombrie 25, 2018 (editat) Mai mult sau mai putin . Ma rog , pe vremea IGR , lucrurile se faceau ca la carte . De fapt ca la mai multe carti ... unele nescrise . Din '78 pana in 2018 ... e drum lung . Pe ce ma bazez ? ... pai nu - mi amintesc sa fi pierdut cineva ceva ( indicativ etc . ) dupa '90 . Sau vreo sanctiune ... Se poate ... nu neg , doar ca nu am cunostiinta de asa ceva . In schimb ( cei din districtul 3 si 9 , dar si altii .... ) , nu cred ca s - a uitat latrina care devenise o anumita frecventa din 145 ... scoala doctorala de injuraturi , pirati cat incapea ... basca operari de echipament exact cum nu trebuie ... purtatoare de kilowati , difuzare de manele etc . Si ? ... dupa foarte mult timp ( luni bune ) , cand toti renuntasera sa mai reclame ... s -a efectuat un simulacru de "control " , tot la radioamatori . Piratii n - au patit nimic . Desi erau binecunoscuti ... cu nume si adresa . Incalcari ( grave ) , in opinia mea , se produc si s - au produs in mod constant . Emisiuni la care categoria din autorizatie nu da dreptul ... liniare ( "porci ") demne de radiodifuziune , purtatoare cu ciocanit in microfon etc . , blocarea repetoarelor si altele . Sa nu zic de continutul discutiilor ... folosirea ca telefon mobil , dezbateri politice , culinare , medicale , povestiri din tinereti s.a. Ani de zile au fost emisiuni pirat in 88-108 , mai ales in Buc. ... dar si pe coclauri . A fost o intreaga industrie de sinteze , codoare stereo , finali de sute de wati etc . Acum a disparut ... din multe motive . In fine ... ar mai fi ... radioamatori cunoscuti , sub influenta ... umplu banda de injurii , mai ales pe repetoare . Cel putin cu ceva timp in urma , nu foarte mult ... acum e o tacere atotcuprinzatoare ... exceptand anumite frecvente unde s - au interconectat repetoare , se poate vorbi si din vecini . Dar nici acolo nu e inghesuiala . In fine ... Oricum personal nu mai lucrez , din lipsa de spatiu pentru antene , de mult timp . Ma rog , sa justifice denumirea . Cateodata mai ascult ... din ce in ce mai rar . Sporovaieli cu portabila , stabiliri de locuri si ore de intalnire , si colocvii multianuale despre A412 nu ma intereseaza . Si nici pe altii , multi radioamatori cu staif au renuntat sa mai consume curent electric pentru ... Editat Octombrie 25, 2018 de gauss Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 25, 2018 Partajează Postat Octombrie 25, 2018 Cel putin un YO2... a fost suspendat, a dat din nou examen, a primit un nou indicativ. Inainte de 90 se ocupa si o alta structura de noi, era prezent un "nene" la sedintele anuale... In YO3 in 145, cazul nu era de competenta IGR, cred ca asa era atunci denumirea, acolo era nevoie de medic, pina la urma s`a rezolvat. Totusi sint putine incalcarile din partea amatorilor. Problema mai mare insa este aparitia surselor in comutatie neverificate de cine trebuie...in orase trafic DX mai greu. Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 25, 2018 Partajează Postat Octombrie 25, 2018 (editat) Adica deloc ... ma rog , asta e concluzia in arealul meu . Altfel , aveti dreptate . Cei cu patalama sant atenti , mai ales cei cu " vechime " . Nu ca pe vremuri ... dar ajutorul vine si de la echipamentele industriale , putini mai folosesc home - made . Zgomotul nu e numai de la comutatie ... asta " mica " , unele perturbatii ( eu cel putin ) nu le - am putut identifica ( sursa ) . Creste si " fondul natural " ... fara legatura cu ciclurile solare . Si tot creste ... in anii '70 , cu un echipament ( si antena ) modest - mediu , se lucra DX - ul ( JA ) in 14 MHz , la pranz ... Cu 100W si antena care " tragea " bine , te auzeai cam peste tot . Ma rog ... ore , deschideri , anotimp ... si altele . Acum ... Editat Octombrie 25, 2018 de gauss Link spre comentariu
puriu Postat Octombrie 25, 2018 Partajează Postat Octombrie 25, 2018 Ar mai fi o problema. Banda 433.xxx apartine, traditional si legal, radioamatorilor. Au aparut aici nenumarate telecomenzi si alte dracii. Intrebarea este cine pe cine deranjeaza daca un radioamator nervos emite V-uri timp de o ora langa o mare parcare. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 25, 2018 Partajează Postat Octombrie 25, 2018 Sint destui care emit in parcari cu puteri mai mari decit o telecomanda...scopul find cu totul altul decit a incerca sa "protejeze" dreptul la banda a radioamatorilor. Pina la urma is totusi 10Mhz si se folosesc putini pentru trafic radio, traieste si lasa si pe altul sa traiasca. 2 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Octombrie 25, 2018 Partajează Postat Octombrie 25, 2018 (editat) Acum 6 ore, Ion_Bumbu a spus: Sint destui care emit in parcari cu puteri mai mari decit o telecomanda...scopul find cu totul altul decit a incerca sa "protejeze" dreptul la banda a radioamatorilor. Pina la urma is totusi 10Mhz si se folosesc putini pentru trafic radio, traieste si lasa si pe altul sa traiasca. Like Grig. Inca nu pot da Like-uri.,depasindu-mi ''norma''. Editat Octombrie 25, 2018 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum