ndor Postat Iulie 26, 2018 Partajează Postat Iulie 26, 2018 Cine ma poate ajuta cu un link , sau un tabel actualizat cu benzile de radioamatori valabil pentru Europa . Frecventele incepind de la 1.8 Mhz pana in 2 Ghz si peste . Ma intereseaza frecventele de inceput si sfarsit pentru fiecare banda in parte .Nu ma intereseaza sub benzile din fiecare banda . Daca se poate , ceva cat mai actualizat Multumiri anticipate ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 26, 2018 Partajează Postat Iulie 26, 2018 EU este in regiunea 1 IARU, deci: http://www.iaru-r1.org/index.php/spectrum-and-band-plans ... in menu-ul Spectrum & Band Plans selectezi benzile ce te intereseaza... (VHF. HF, LF,... etc.) Link spre comentariu
ndor Postat Iulie 27, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2018 Multumesc pentru informatie . Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 27, 2018 Partajează Postat Iulie 27, 2018 Pentru Romania este valabil http://www.radioamator.ro/misc/regulament_radiocomunicatii.pdf anexele 2 si 3. Link spre comentariu
C.D. Postat Octombrie 20, 2018 Partajează Postat Octombrie 20, 2018 Sau mai actual este aici : http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/DECIZIA_ANCOM_245_2017_PRIVIND_REGLEMENTAREA_SERVICIULUI_DE_AMATOR_(002).pdf Link spre comentariu
ndor Postat Octombrie 20, 2018 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2018 Multumesc de informare. Ciudat totusi. Mi-a sarit in ochi banda de 5 ghz . Mai precis ecartul de frecvente de la 5660 la 5670 unde se pare ca au voie cu maxim 200W . Asta in conditiile in care tot ANCOM-ul spune ca e banda libera pentru comunicatii de date (wifi) si ma obliga sa dau cu maxim 200mW EIRP . Pai daca vine unul si da cu 100 W in antena , nici nu e nevoie de maxim, ocupa cu zgomot toata banda de 5 ghz . Si ma mai mir de ce s-a dus dracu si banda de 5 ghz. Link spre comentariu
yo7lhe Postat Octombrie 20, 2018 Partajează Postat Octombrie 20, 2018 Benzile de 2,4 si 5,6GHz au in ele portiuni alocate pentru comunicatii de mica putere fara licenta(ISM). Elegant e sa nu ne interferam, dar daca se intampla, asta e. Nu e un serviciu garantat protejat. E in avantajul nostru, pentru ca se gasesc echipamente comerciale ce pot fi utilizate. Link spre comentariu
ndor Postat Octombrie 21, 2018 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2018 Nici nu-mi puneam problema de serviciu garantat protejat in banda aia . Dar de la 200mW pentru ISM la 200 W pentru altii , in aceeasi frecventa........parca e prea mare diferenta . 2.4 Ghz nu are nimic in ea alocat pentru ceva special . Link spre comentariu
yo7lhe Postat Octombrie 21, 2018 Partajează Postat Octombrie 21, 2018 Iata pe unde sunt imprastiate ISM-urile. Daca ar mai avea legal si puteri mari... Link spre comentariu
ndor Postat Octombrie 22, 2018 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2018 Nu stiu de unde l-ai luat , dar vezi ca in link-ul postat mai sus de @C.D. la pagina 11 arata la pozitia 31 - 33 ca este alocata de la 5660 piana la 5850 Mhz pentru puteri maxime de pana la 200 W. Banda de 5 Ghz nu e doar 5.7 - 5.8 . Incepe de la 5150 . Spectrul benzii 5 Ghz e impatit in trei subdomenii , fiecare cu limita lui de putere si mediu de utilizare . Cea mai mare putere admisa (1 W EIRP ) este in 5.7 - 5.8 Ghz . Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 22, 2018 Partajează Postat Octombrie 22, 2018 (editat) Cu voia dumneavoastra ... semnalez ca ( strict ) discutand de frecventele alocate ISM , celelalte servicii si utilizari in portiunea respectiva de spectru de frecventa sant tolerate si ulterioare . Deci , nu pot fi invocate neplaceri create de acestea asupra folosirii celor mai " noi " . Invers , da ... ISM fiind serviciu primar . O lectura ( cu rabdare ) din link lamureste orice e de lamurit : https://en.wikipedia.org/wiki/ISM_band P.S. - ma refer strict la frecventele ( subbenzile ) ISM , precizare valabila pentru orice serviciu ( radio ) primar . Autoritatea nationala in domeniu este ANCOM , unde pot fi adresate sesizari sau chiar intrebari . Ajung si la alte organizatii , in virtutea protocoalelor . Editat Octombrie 22, 2018 de gauss Link spre comentariu
ndor Postat Octombrie 22, 2018 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2018 https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WLAN_channels Ca tot e la moda wikipedia , vad. Si daca ne uitam putin la canalul 132 vedem ca e frecventa alocata (DFS activat ) pentru ISM Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 22, 2018 Partajează Postat Octombrie 22, 2018 (editat) Care este ilegalitatea ... ca nu ma prind ... P.S. - nu incercati sa fiti ironic cu wikipedia , e inutil . Ma rog , pentru mine ... Am mentionat - o ( informatia este condensata ... si cuprinde exact subiectul de interes ) , fiindca daca stapaneati domeniul sau incercati sa va documentati nu cereati informatii pe un forum . S - au postat documente relevante ( ANCOM ) ... nu stiu daca ati cercetat site - ul , si legislatia ... tot ei o alcatuiesc din p.d.v. tehnic , si o promoveaza , sau daca ati cerut informatii oficiale privind ce va deranjeaza . Parerea mea e ca nu . Poate fi gresita , nu neg . Sau nu , macar pana la proba contrara . Si asta nu e nici o ironie . P.S. - canalul 132 ?! ... vedeti daca are aceeasi alocare si prescriptii si in Romania ( inteleg ca aici este de interes ) , reglementarile difera . Editat Octombrie 22, 2018 de gauss Link spre comentariu
ndor Postat Octombrie 22, 2018 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2018 (editat) Nu e nici o ilegalitate. Dar se pare ca se cam bat cap in cap . Eu daca dau in antena cu mai mult de 1W se repede ANCOM-ul in mine . Asta daca folosesti ca frecventa WLAN. In schimb daca ma declar ca si radioamator , pot da dau in antena , aceesi frecventa cu 200 W !!!! Adica , am link la 50 km in frecventa aia , sa zicem ,ma chinui sa duc oarece banda cu o putere finita , sa nu supar ANCOM-ul si vine unul langa mine si da cu 200 W pe motiv ca el s-a declarat radioamator !!! O fi legal . Dar tehnic vorbind , ca e forum tehnic , nu juridic , e ok ? O fi bine...o fi rau . Asta am vrut sa sesizez . Nu stau acum sa fac anchete , chiar daca traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul !!! PS. Nu incerc sa fiu ironic cu wikipedia . Dar wikipedia este doar un banal site in care oricine poate posta orice . Sau aproape orice .Pe propria raspundere . E ca o gazeta . Nu reprezinta ceva oficial ..din partea vreunui for oficial . - Nu am cerut cine stie ce informatii juridice . Initial am cerut doar un tabel cu frecventele atribuite . Lucru care l-am si capatat ulterior . Nu trebuia sa fac anchete pe la ANCOM pentru asa ceva . Forumul asta a luat-o rau pe aratura . De la o simpla intrebare , vad ca se ajunge la pagini intregi de discutii degeaba . Editat Octombrie 22, 2018 de ndor Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 22, 2018 Partajează Postat Octombrie 22, 2018 (editat) Doar cateva precizari . Ma rog , din punctul meu de vedere . Daca doriti sa comunicati cu alt radioamator , e bine sa fiti radioamator . Asta va asigura protectia conform regulamentului ( si oricat v - ar deranja , conform legislatiei ) . Protectia care va permite sa folositi cei 200 wati fara sa va injure ( eufemism ) nimeni . Daca doriti sa faceti transmisii de date , eventual si cu efect si beneficiu comercial , va incadrati la alta reglementare . Diferenta consta in caracterul informatiei vehiculate , la radioamatori e specificat ( si ) tipul emisiunii ... ca si continutul generic . Ca si dincolo ... " Posesia " ( si alocarea ) frecventei nu asigura orice tip de emisiune si orice intrebuintare ... nu e alegerea mea , si nici controlul . E doar un enunt , ce se regaseste scris in reglementari . Daca nu au importanta ... aici ne despartim ca abordare . Apropo de forum tehnic , si nu juridic . P.S. - paginile intregi cu discutii degeaba sant pentru lamurirea subiectului topicului . Acesta nu are mai multe ( pagini ) . Discutia ati dezvoltat - o dumneavoastra , prin postarea de sambata . 5h42min PM . Si urmatoarele . Ati primit raspunsuri ( si de la mine ) . E bine , ... sau e rau ? E rau ca lucrurile stau ( eventual ) altfel decat credeti sau doriti ? Daca e ceva rau ( de care sant responsabil ) ... cer scuze . Altfel , si eu cred ca a luat - o razna forumul . Din pacate ... din alte motive . Aici nu intentionez sa - mi cer scuze ( ca parerile difera ) . Cam atat ... si spor la ce lucrati , sau studiati ... nu mai intervin . Decat daca e nevoie de vreo replica , fiind vizat direct . P.P.S. - si eu am multe nemultumiri ( apropo de TNABF ) , benzi noi pentru radioamatori ( deja prezente in alte tari ) se aloca la noi cu intarziere ... sau deloc . Si cu limitari mai drastice , desi ar trebui uniformitate , macar pe teritoriul UE . Editat Octombrie 22, 2018 de gauss 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum