Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptoare istorice avand detector cu reactie

hpavictor

Postări Recomandate

Nu mie trebuie sa - mi faceti indemnuri , ci celor care au folosit componentele descrise de mine , in locurile si scopurile mentionate de mine . Pot documenta cu scheme profesionale , eu le iau de bune . Bineinteles gresite , pentru dvs  . Dar asta e o alte problema ... a dvs . , nu a mea . Sau poate n - aveti curajul ... pentru indemnuri . Cu inchinatul , santeti mai priceput . Sau gresesc ? ... Ma rog , am si acum un osciloscop functional , cu nuvistoare la intrare . Si in sonde ... Ce sa fac , sa - l arunc de la etaj ? Nu prea as vrea ... sa nu striveasca vreun nevinovat mai priceput ! ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
1 minute ago, gauss said:

Ma rog , am si acum un osciloscop functional , cu nuvistoare la intrare . Si in sonde ... Cde sa fac , sa - l arunc ? Nu prea as vrea ... sa nu striveasca vreun nevinovat mai priceput ! ...

La intrarea osciloscoapelor se foloseau nuvistoare sau chiar triode in balon de sticla, pe vremea cand lumea n-avea incredre in FET-uri. Am si eu doua osciloscoape Metrix cu nuvistor la intrare. Insa cand am spus ca nu trebuie risipiti banii pe nuvistoare scumpe, daca se pot procura (inca) duble-triode ieftine, am perfecta dreptate.

Cu nuvistoarele a fost o fenta mai mult de marketing.

Link spre comentariu

Pai nu - s asa scumpe . Ma rog , eu am cumparat in anii '90 , de la vecinii si prietenii din Est , care ne vizitau continuu . Acum , se gasesc ( si ) pe E-bay . Au fost si pe radioamator .ro , se mai gasesc si la talciocurile de profil , pe la diferite intalniri intre radioamatori . Am avut pe mana asa ceva , inainte de '90 . Am mai scris si in alte topicuri ... la job - ul din anii respectivi . Stiu ce fac , si la ce si cum se pot folosi . Daca as lucra ceva , inca le - as prefera , fara sa cer sfaturi sau aprobare . Dar in locul respectiv ( job - ul ) , disparitia unuia era puscarie ... nici nu mi - ar fi trecut asa ceva prin cap , aveam alte obiective . In fine ...

P.S. - fenta aia de marketing cu nuvistoarele , a dus omul in spatiul cosmic . Si l - a adus si inapoi ... fara sa ceara pareri p' aici . De altfel , propaga capitalistii ( si ) alte minciuni ... nu vor sa citeasca topicul : 

" Nuvistors are among the highest performing small signal receiving tubes. They feature excellent VHF and UHF performance plus low noise figures, and were widely used throughout the 1960s in television sets (beginning with RCA's "New Vista" line of color sets in 1961 with the CTC-11 chassis), radio and high-fidelity equipment primarily in RF sections, and oscilloscopes " .

Cu alte aplicatii , sant mai discreti ... 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 2 ore, VAX a spus:

......................

Eu am cumparat de la ucrainienii care vindeau in targ. O duceam rau cu banii atunci (anii '90), dar tot am cumparat cateva cutii (de 50 bucati) cu 6J38P, 6J43P, 6H24P, 6F3P (echiv. ECL82).

..................

Va intreb cu cea mai sincera curiozitate, ce faceti cu ele??? ca si cu miile de tranzistoare sortate cu grija??

Eu deja ma intreb daca dupa ce voi muri, urmasii le vor arunca, cum am facut noi cu o gramada de chestii ramase de la tata, le vor dona sau vor da un anunt gen ''familia celui care a fost......''

Link spre comentariu
3 hours ago, Kosmin said:

S1-71 sau Tek453?

Rusesti ... 2 modele . Le - am avut de noi , cumparate tot de la " comerciantii " din est . Unul l - am " imprumutat " unui ( bun ) prieten . Acum , nu mai santem asa prieteni . Buni ... chiar deloc . Cel care mi - a ramas , e la conservare , in lada de lemn , cu accesoriile , documentatia si ce a mai avut . Folosesc scopmetre , cu toate avantajele lor , mai ales pe teren . Sant bune si pe banc , ocupa loc putin ... si ofera informatii in plus fata de cele clasice . Dar avea si " rusul " avantajele lui ... facea cald iarna ( si vara ... ) , fiind preferat de motan ca loc de observare ( deasupra ) , si in care nu - l deranja nimic ... plus ca putea " gherui " si sondele . Acum , amandoi sant trecut . Motanul , la propriu ... asa e -- n viata .

Editat de gauss
Link spre comentariu
48 minutes ago, Marele Savant said:

Va intreb cu cea mai sincera curiozitate, ce faceti cu ele??? ca si cu miile de tranzistoare sortate cu grija??

Eu deja ma intreb daca dupa ce voi muri, urmasii le vor arunca, cum am facut noi cu o gramada de chestii ramase de la tata, le vor dona sau vor da un anunt gen ''familia celui care a fost......''

Eu n-am avut nimic ca dotare cand m-a luat flama cu electronica, prin clasa a 6-a (1969-1970). Pe tata nu l-a interesat, nu mi-a cumparat nici pistol de lipit, multimetru, cateva componente (tranzistoare, diode, etc), ceva carti. Nimic ! Aveam colegi de scoala cu dotare buna, cu tata inginer (director de sectie, pilot, etc), la care vedeam fel de fel de chestii (piese, aparatura). Cand am intrat in serviciu am inceput sa investesc in ce ma pasiona, dar salariul era mic (2200 lei in primul an de invatamant, 2450 lei la lovilutie). Nu am avut de unde "sa-mi fac rezerve", pentru ca nu lucram la serviciu cu componente electronice. Am cumparat masiv dupa '90, cam un sfert din salariu in piese (operationale, tranzistoare si diode, digitale TTL si CMOS, etc), cand se ieftinisera si erau la pret de pomana. Atunci inca eram tanar, pana in 40 de ani. Au venit necazurile gramada (boala copilului, cancerul sotiei, acum sunt eu pe butuci) si n-am acucat sa-mi satisfac placerile. Am construit diverse montaje la serviciu, pentru laboratoare de fizica, dar niste versiuni beta. In final am zis ca poate fac un fel de meditatii (teorie + laborator) unde sa folosesc piesele respective. Sunt slabe sperante, pentru ca sunt extrem de putini copii (si parinti) interesati de aceasta componenta a educatiei.

Cand voi da in primire baiatul meu va pastra piesele si tot ce am strans, pentru copii lui. Asa a zis, ca vrea sa conserve tot, inclusiv apartamentul cel vechi, care acum este nefolsit si de care il leaga amintirile din copilarie. Le cunoaste valoarea, nu este dus cu pluta. 

Dar pana atunci sper sa "ma mai joc" si eu cu o parte din piese. 

Suntem lacomi toti, asa suntem programati genetic. Nevestele umplu casa cu cratite si vesela pentru trei generatii, sa le incomodeze si sa le stearga de praf. 

Desi am fost cu o problema grava de sanatate, cand mi-am revenit putin (in luna iulie) am cumparat niste integrate (amplificator audio + preamplificator cu ALC), care erau la un pret foarte mic (3 lei) pentru ca trecuse vremea lor (erau pentru casetofoane). Sunt bijuterii tehnice (Philips), ar merge pefect la interfoane, dar si la receptoare cu conversie directa. Unul am sa-l folosesc sigur, dar celelalte vor fi cazate la gramada cu piese de la toaleta de serviciu, transformata in depozit.

Asta este viata, cam scurta si cu situatii neprevazute. Trebuie sa fii sustinut material cand esti tanar si poti sa produci ceva. 

Link spre comentariu
1 hour ago, Marele Savant said:

pai si nu era cunoscuta, prin toate cartile de depanare sau manualele de liceu de specialiate?

Era, dar asta este informatie de la sursa initiala, nu din carti romanesti copiate de la rusi, copiate de la nemti, copiate de la americani, ...

Link spre comentariu
On 9/7/2018 at 7:14 PM, VAX said:

Era, dar asta este informatie de la sursa initiala, nu din carti romanesti copiate de la rusi, copiate de la nemti, copiate de la americani, ...

Este tare interesant ca pentru chestii grele ce nici macar nu se pot afla din literatura de specialitate in limba romana si pentru a caror aflare ne-am tocit coatele, noi astialalti am fost acuzati ca ne-am fi plecat capul in fata nu stiu cui, iar pentru penibilitati din astea deja stiute de pe vremea lu' raposatu' ... e  patriotism, nu?!  Vedeti domnu' VAX de ce n-are ursul coada, si cum untdelemnul iese mereu la suprafata?

Iar ce este mai trist, este ca justificarea de mai sus este falsa, aceea nefiind defel "sursa initiala" invocata!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări