hpavictor Postat Iulie 26, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2018 Da , exact asta am in studiu , un 1V2 cu MultiQ separat . Dar va dura ... Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 27, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2018 Aici aveti un exemplu asemanator ( ? ) dar sunt cateva probleme legate de izolatia variabilului . Voi incerca sa folosesc un variabil cu trei sectiuni comune pentru acord , gen Selena / VEF . Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 27, 2018 Partajează Postat Iulie 27, 2018 Aparatele de uz militar erau extrem de robuste deoarece trebuiau sa reziste la loviturile primite de avioane, tancuri, submarine, etc. De aceea erau si grele. Tuburile ghinda RV12P2000 (2000 fiind factorul de amplificare maxim) erau de exceptie si bune la orice, pana la 200 MHz. Pot fi folosite si in aparatele moderne. Se mai gasesc noi, inclusiv clone japoneze si rusesti, mai greu este cu soclurile originale. Se faceau si RV12P4000, dar n-am reusit sa gasesc niciunul cand ma interesa. Variabile cu multe sectiuni se pot face prin cuplarea mecanica a celor cu doua-trei, sau cu varicapuri selectionate. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 27, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2018 Alte receptoare : http://docdro.id/UPWZN2y http://docdro.id/PdO44uH http://docdro.id/1De1mZ3 http://docdro.id/AZsM4wf Link spre comentariu
VAX Postat Iulie 27, 2018 Partajează Postat Iulie 27, 2018 (editat) @Victor Variabilul cu trei sectiuni de la Selena nu merge la schema respectiva, pentru ca prima sectiune are rotorul la masa iar urmatoarele doua la V+ (anodica). Insa puteti pune drosele pe miez de ferita (toruri de RF cu Q mare, sau mai bine ferite binoculare de la simetrizoarele de antena) de la anod la V+ si crcuitul LC legat la masa, prin condensator de izolare. Sau numai bobina RF din anod legata la V+ si variabilul cu rotorul la masa. Eventual legati in in serie cu statoarele condensatoare de izolare cu pierderi mici in Rf, C>1nF si Ust>250V. Solutii tehnice sunt destule, nu trebuie sa-l faceti exact ca nemtii. Editat Iulie 27, 2018 de VAX Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 27, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2018 Condesatorul variabil nu e obligatoriu sa fie conectat la tensiunea anodica a etajului respectiv , functioneaza la fel de bine si conectat la masa cu una dintre armaturi . Am studiat si eu cele cateva variante existente : cu bobina de cuplaj , cu soc RF , in ambele cazuri cu acord in grila etajului urmator sau condesator de cuplaj de 10 nF / 1KV . Inca nu m-am decis care este varianta care ofera cel mai mic compromis . Mai studiez . Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 27, 2018 Partajează Postat Iulie 27, 2018 (editat) Receptoarele cu multe circuite variabile acordate distribuite intre etaje , ARF-uri si alte artificii cu elemente active " in fata " sant o greseala incepand cu anii '90 . Ma rog , daca se doreste receptionarea si a altor emisiuni in afara de R.R. Actualitati . Cine nu crede ( si n-a butonat asa ceva pana acum ) n - are decat sa incerce . Mai ales daca a facut si efortul de a construi asa ceva . E si metoda " practica " o forma a cunoasterii ! Configuratia si topologiile actuale sant altele , o mica incursiune in cercetarea schemelor radioreceptoarelor moderne , nu neaparat profesionale , este elocventa . Editat Iulie 27, 2018 de gauss Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 27, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2018 (editat) Off . Stiam eu ca cineva se va sesiza asupra acestui aspect . Poate ca voi incerca un concept nou , amplificator NORTON push pull cu lampi de putere mare inaintea detectorului , ca sa scap de problemele " cu pricina " . Glumesc ! Oricum receptorul cu reactie nu sufera in acelasi mod ca un receptor superheterodina , deoarece nu are mixere , deci nu are nici "cuie " si intermodulatii evidente . Probabil ca de aia Lo6K39 are " doar " 3 circuite acordate in intrare , probabil cuplate diferit in functie de Q-ul bobinelor si de banda ... Editat Iulie 27, 2018 de Victor corectie Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 27, 2018 Partajează Postat Iulie 27, 2018 16 minutes ago, Victor said: amplificator NORTON push pull cu lampi de putere mare Ceva GU50 ar merge? Dar ferita, ferita de care sa fie ? Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 27, 2018 Partajează Postat Iulie 27, 2018 (editat) Eu chiar n - am glumit . Problema nu e la mixer , ci la ARF - uri . Si la " selectivitate " in RF . Ma rog , nu e obligatoriu de a fi luate in seama aceste afirmatii . Cu atat mai putin de a fi crezute . Conceptul modern e banda larga la intrare ( circuit acordat fix cu Q mic pentru o subgama ) , mixer cu dinamica cu cat mai mare posibila cu atat mai bine , cu iesirea " sus " apoi toata " lupta " in FI . Macar doua . Si dupa , in joasa . Asta pana la DSP de toate culorile si nuantele , sau conceptele moderne de SDR . La nevoie , un preselector pasiv comutabil la intrare . Eventual ceva rejectii " ascutite " . Dar cred ca stiati toate acestea ... P.S. - am avut asa ceva in exploatare proprie , la bloc . Aproape nou ... a fost al unui radioamator mai in varsta ( o generatie inainte ) din Ploiesti , care a decedat . Cu set de tuburi noi de rezerva etc . L - am vandut , era prea mare pentru colectionat ! La altceva nu l - am putut folosi ... https://rigreference.com/rigs/2840-hammarlund-hq-140x Editat Iulie 27, 2018 de gauss 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 27, 2018 Partajează Postat Iulie 27, 2018 Eu visam la un filtru cu trei circuite acordate simultan, cv sau varicap, imediat dupa antena. Si acord automat cu microcontroler in functie modificarea frecventei Link spre comentariu
VAX Postat Iulie 27, 2018 Partajează Postat Iulie 27, 2018 Ce spune domnul Gauss este valabil la receptoare cu schimbare de frecventa (intermodulatii in mixer). La reactii amplificatorul RF este util. Izoleaza antena si contribuie la crestrea sensibilitatii. Trebuie ca intre ARF si detector sa existe un atenuator reglabil (ceva cu potentiometru) care sa reduca nivelul semnalului cand se receptioneaza statii puternice. Altfel nu se poate mari reactia la maxim si nu se obtine selectivitate suficienta. Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 27, 2018 Partajează Postat Iulie 27, 2018 (editat) Am in lucru front - end - ul unui SDR , cu tuburi " la baterie " . Numai pana dupa mixer , restul e clasic . Si de cumparat ... inclusiv oscilatorul local DDS . Nu stiu cand voi termina tot ansamblul ... Sper sa nu muncesc degeaba ! Editat Iulie 27, 2018 de gauss Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 27, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2018 Acum 58 minute, nanopico a spus: Ceva GU50 ar merge? Dar ferita, ferita de care sa fie ? 2xGU81 . Ferita ? Din aia buna . Sper că știți de glumă ! Nu exclud nicio problemă , voi studia apariția problemelor in etajele ARF dar și posibilitatea introducerii unui etaj atenuator rezistiv în intrare . Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 27, 2018 Partajează Postat Iulie 27, 2018 Aparatele istorice cu reactie erau bune pana in anii '60 - '70, dar secolul nostru nu mai este bun pentru ele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum