keenox Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 Salut! Am cumparat un multimetru Uni-T UT136D de la chinezi si nu are iluminare pentru LCD. Asa ca am zis ca e timpul pentru un mic proiect. I-am implantat un Attiny pe care l-am "intepat" pe butonul de Hold, care la apasare lunga face ce facea inainte, iar pe apasare lunga aprinde niste leduri si regleaza intensitatea. Schema e atasata. Pe scurt, alimentarea e de la o baterie de 9V, iar IC-ul multimetrului e alimentat de la 9V cu o masa virtuala pe niste zennere inseriate care dau 4V, deci e alimentat la 5V. Din cauza butonului, am zis ca sunt fortat sa folosesc aceleasi nivele logice ca ale IC-ului si am alimentat Attiny-ul la fel. Problema e ca am gandit si montat led-urile sa fie alimentate la 9V, deci am legat mosfet-ul la masa reala a bateriei. Din cauza asta, cand vreau sa opresc led-urile, mosfet-ul nu este oprit complet (se si vede pe led-uri) si imi mananca din baterie. Din calculele initiale, trebuia sa ma tina mai mult bateria, curentul tras fiind destul de mic, dar se pare ca dupa un an s-a dus. Aveti vreo idee cum sa opresc complet mosfet-ul cu cat mai putine modificari? Multumesc! Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 (editat) O rezistenta de 1k din P1 la masa. Ce potential are P1 cand LED-urile ar trebui sa fie stinse? LE: P1 de la ATTINY. Editat Iulie 21, 2018 de Thunderer Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 Eu nu sint neapărat adeptul a cit mai puține modificări. Pui MOS-FET canal P, inversezi logica de comanda și pui LED-urile fata de minusul bateriei nu fata de plusul ei. 1 Link spre comentariu
keenox Postat Iulie 21, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 21, 2018 (editat) @Thunderer: Ce ar rezolva rezistenta de 1k? Banuiesc ca e la 4V fata de masa reala. Nu am pus aparatul pe el. @sesebe: Buna idee! O sa incerc sa gasesc un mosfet compatibil ca pini. Sper sa pot sa il adaptez pe placuta existenta. De ce nu esti adeptul a cat mai putine modificari? Editat Iulie 21, 2018 de keenox Link spre comentariu
validae Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 (editat) Rezistența de 1k ar forța descărcarea porții mosfetului, astfel nu ar mai rămâne în conducție reziduală....asta e cea mai simplă soluție. Editat Iulie 21, 2018 de validae Link spre comentariu
keenox Postat Iulie 21, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 21, 2018 Pai daca P1 ramane la 4V (nu vad cum ar cobori mai jos), cum s-ar descarca? Link spre comentariu
validae Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 Păi ar mai fi atunci varianta alimentării ledurilor față de masa reală alui Attiny, adică la 5V.Ai pune 2-3 leduri în paralel, fiecare cu o rezistență serie, ar consuma mai mult decât ledurile înseriate, dar ar dispărea problema raportării la altă masă și s-ar stinge complet.....deși nici atunci nu ar strica o rezistență de descărcare a porții. Dacă nu-ți convine varianta asta, ia în calcul pe cea a lui sesebe. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 un zenner si o rezistenta. Link spre comentariu
validae Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 (editat) M-am gândit și eu să-i recomand un Zenner de 4,V între P1 și poarta tranzistorului, dar dacă Attiny e alimentat la doar 5V, nu ar mai rămâne suficientă tensiune de comandă pentru mosfet.... Editat Iulie 21, 2018 de validae Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 48 minutes ago, keenox said: Pai daca P1 ramane la 4V (nu vad cum ar cobori mai jos), cum s-ar descarca? Tocmai, ca P1 trebuie dus in 0 ca sa se stinga mosfetul. Ceea ce cred ca iesirea (sa fie push-pull) ATTINY face, aduce spre 0. Dar asteptam sa masori tu cat de jos ajunge. Daca P1 n-ar cobori niciodata sub 4V, cum ai mai "inchide" acel mosfet. Mosfetul conduce cand ii aplici semnal 1 in poarta. Dar nu cred ca e ceva nou pentru tine asta. Insa, colegul SSB banuieste ca RDSoff (off) este suficient de mica incat sa circule un curent suficient de mare prin Leduri. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 Acum 12 minute, Thunderer a spus: Insa, colegul SSB banuieste ca RDSoff (off) este suficient de mica incat sa circule un curent suficient de mare prin Leduri. Explica te rog pt ca eu nu înțeleg ce vrei sa spui. @keenox sint adeptul modificărilor care te aduc cit mai aproape de varianta corecta nu neapărat cele mai simple. Cind te apuci sa faci modificări undeva tot desfaci / strici / modifici și atunci dacă tot ai făcut deranj dece sa nu încerci sa obții un folos cit mai mare. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 Adica Ledurile ilumineaza slab (in regim de backlit off) pentru ca mosfetul are o rezistenta RDSoff care permite circularea unui curent oarecare. Daca avea o rezistenta infinita (blocat fiind), nu mai circula nimic. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 22, 2018 Partajează Postat Iulie 22, 2018 Nu, nu m-am gindit la asta dar la 4V tensiune de poarta orice MOS este în conductie. O rezistenta G-S nu va putea să-l blocheze chiar și combinata cu o resistenta serie in poarta tot nu poate asigura o comanda corecta. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 22, 2018 Partajează Postat Iulie 22, 2018 Aha, am inteles ce zici. Masa ATTINY fiind la 4V, nu 0V. Nu are cum sa il scoata din conductie. Multumesc pentru efortul de a ma aduce pe drumul cel bun. O solutie High-side ar merge. Canal P cum ai sugerat. Ramane de cautat un p-fet pe o placa de baza. Link spre comentariu
keenox Postat Iulie 22, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 22, 2018 13 hours ago, Thunderer said: Aha, am inteles ce zici. Masa ATTINY fiind la 4V, nu 0V. Nu are cum sa il scoata din conductie. Exact! Credeam ca am fost destul de explicit @sesebe: O sa revin zilele astea, dupa ce fac rost de un fet cu canal p care sa se potriveasca. Multumesc inca o data! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum