Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce fel de kit solar e potrivit pentru alimentarea unei gospodarii?


rochester21

Postări Recomandate

Salutari. Nu sunt de meserie, asa ca apelez la profesionisti. In curand o sa ma mut la casa si la un moment o sa incerc sa devin independent din punct de vedere al consumului de curent electric. Problema e ca habar nu am cat curent trebuie sa generez si ce fel de kit ar trebui sa cumpar/asamblez. O sa apelez la profesionisti, dar vreau sa stiu la ce costuri initiale ar trebui sa ma astept.

 

Prin urmare, sa presupunem ca acasa am(schema simplificata):

-2 televizoare de 66 cm, consum 2x25w, functionare 4 ore pe zi.

-2 becuri led de 15w care stau aprinse 3 ore pe zi.

-1 laptop cu consum de 50w care functioneaza 3 ore pe zi.

-1 frigider mic de 115l, habar nu am cat consuma/zi.

Excludem din schema masina de spalat si alte maruntisuri ca sa fie mai simplu.

 

Acuma, sa zicem ca achizitionez acest kit solar: https://www.emag.ro/kit-solar-pni-greenhouse-sc3000-2000w-24v-lf-mppt-2-acumulatori-100a-2-panouri-monocristaline-250w-pni-ks2kw/pd/DTRBCFBBM/

 

O sa fie suficient sa alimentez cele de mai sus in conditii optime? Inteleg ca aici conteaza si cum se intaleaza panourile si gradul de eficienta in captarea energiei, dar am nevoie de un punct de plecare si eu habar nu am sa calculez consumul meu teoretic si cantitatea de energie teoretica produsa de un kit precum cel de mai sus. Prin urmare, orice pont e util. Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

1. Eu nu as cumpăra chituri pt energie solara concepute de alții și vindut la pachet. Dece? Unii poate știu deja alții au să se prindă mai tirziu. 

2. As merge întotdeauna în cazul alimentarii unei întregi case pe sisteme bazate de 48V nu 24V.

3. Invertorul trebuie sa fie capabil de minim 3500VA, max peak 5500VA (minimum), True sinus. Preferabil 4500VA-5000VA cu peak peste 7000VA.

 

Consumatorii pe care i-și înșirui tu și timpii lor de funcționare contează doar la stabilirea capacității de stocare dar pt asta oricum trebuie mai multe detalii. 

 

Ps: pina la independenta energetica este un drum luuuung și scump.......... 

 

Ps2: utilizarea acumulatorilor fără un circuit de balansare dedicat pt acumulatori va duce la uzura și distrugerea lor de chiar și 10 ori mai repede. Deci cind cumperi acumulatori cumperi și un balansor pt acumulatori. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Multumesc pentru ponturi, o sa tin cont de ele. Balansorul pentru acumulatori e o idee buna, banuiesc ca el e responsabil pentru incarcarea egala a tuturor acumulatorilor din sistem.

 

Sunt foarte optimist in privinta posibilitatilor pentru viitor, si am si de ce. Tin minte de pilda ca acum vreo 20 de ani cumparam acumulatori casnici R6 care costau chiar foarte mult si mureau dupa cateva reincarcari, azi cumpar eneloop de 3 ori mai ieftini, de 3 ori mai puternici si de 20 de ori mai longevivi. 

 

La masini electrice si panouri solare nici nu visam, azi sunt la indemana. Sunt sigur ca si peste 10-20 de ani vor exista mai multe posibilitati in domeniu ca acum.

Editat de rochester21
Link spre comentariu

Înțeleg că nu locuiești încă acolo deci încă nu ști ce consum ai efectiv, kitul pe care ai dat link pare destul de echilibrat construit și te poți baza să folosești cam 1,5 Kw de energie zilnic în condițiile în care folosești bateriile la 60%.

O notă bună este și că folosește panouri monocristaline fiindcă acestea rămân în producție și când este puțin înnorat deoarece funcționează și cu lumină difuză, nu știu invertorul ăla ce funcții are dar cred că chargerul din el face și egalizare pentru baterii, era bine dacă luai baterii cu gel care nu au nevoie de întreținere dar alea sunt mai scumpe. Dacă faci raportul preț per Kw zilnic produs ieși undeva la 5000 Ron per Kw, deci dacă consumul zilnic ar fi undeva la 5 Kw asta înseamnă că o instalație care să acopere complet consumul ar costa 25000 Ron, la prețul de 0,5 lei Kw asta înseamnă echivalentul valoric al 50000 Kw din care dacă consumi 5 pe zi înseamnă 10000 zile adică 27 de ani perioada în care amortizezi investiția, asta presupunând că nu se strică nimic în timpul ăsta, bateriile dacă ai noroc or să te țină cam 5 ani, panourile sunt garantate 20 de ani iar în acest timp or să le scadă producția la 80%.

Link spre comentariu

Invertorul dacă nu vrei sa tot schimbi modele din ce în ce mai puternice eu îți recomand să-ți cumperi ceva de minim 4500VA RMS și minim 7000-8000VA peak. 

Iar egalizor pt baterii trebuie sa fii sigur ca are invertorul/încărcătorul pt ca am văzut care spuneau ca au și defapt nu aveau. 

Ca tensiune mergi din prima pe rețea de 48V ceea ce implica 4 baterii, nu te complica și cu alte tensiuni mai mici. 

Link spre comentariu

Multumesc, informatiile oferite sunt cu siguranta bine de stiut.

 

Un kit de calitate prin urmare va fi foarte costisitor si va avea o viata limitata. In atare conditii, s-ar parea ca primul pas ar trebui sa fie reducerea consumului efectiv de electricitate. 

In felul asta se reduc atat cheltuielile cu instalatia de captare a energiei solare, dar si banii dati pe electrocasnice :)

 

Ideea cu achizita separata si treptata a echipamentului e si ea foarte buna, probabil ca asa o sa procedez.

 

 

Editat de rochester21
Link spre comentariu

Pai dacă tot te apuci acum de proiectare atunci faci 2 circuite complet separate, de 230Vac la prize cu invertor și de 48-56Vdc (direct bateriile) pt lumini. 

La iluminat folosesti LED-uri COB (majoritatea sint pe 32-38V) și drivere buck dedicate pt LED-uri. Ar trebui sa ai o oferta vasta la tensiunea asta. 

Pt corpurile de iluminat vezi ce am făcut eu și am pus aici pe forum. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Buna seara .

Si eu sunt in situatia deocamdata neplacuta, dar mai vedem pe parcurs, de a fi OFF-GRID.

 

       In urma recomandarilor prietenilor ce se ocupa de asa ceva (firma) am achizitionat ;

15 panouri solare, productie 2018 , Axitec AC-330P/156-72( 330w 72 de celule, L cca 2m l cca1m -114e fara TVA/buc)

1 inverter/charger MPPSolar 5KVA cu posibilitatea de a mai conecta altele tot de 5KVA in paralel (luat de pe Ebay De. nu mai stiu exact cat costa dar pot sa caut in PC

8 Accumulatori Marathon DeepCycle M12V155FT(440 lei/buc)

2 role a 100m cablu solar 6mm culori diferite(67e fara TVA/buc)

25m cablu 25mm pt legaturi intre baterii

Diverse : Papuci cabluri ,mufe conectare panouri solare ,"Y" conectare panouri solare, sisteme de fixare panouri solare,teava rectangulara pt suport.

     Costuri : cca 4000 euro. Fara manopera montaj si fara TVA.

 

     Pentru o casa, (situata in sectorul 6 ! cu BMP la 80 m dar sa nu poti sa te conectezi datorita opozitiei unui vecin), de 4 camere , 2 persoane, cu alimentare apa prin hidrofor . ACM cu panouri si boiler cu serpentina si rezistenta electrica iluminat LED ,masina d e gatit cu gaze. Frigider 2 motoare, 3TV led, 3PC folosite maxim 2 odata,

 Incalzirea si AC o dorim prin 2 pompe de caldura, consum1030w fiecare  COP 3-5,  Aer/Aer si in caz ca scade T prea mult, ca sa nu afecteze tare COP-ul , trece Apa/Aer , sa vedem daca duce sistemul , daca nu trebuie sa mai suplimentam panourile si bancul de accumulatori .

   Nu as vrea centrala pe lemn/peleti.

Astept sa se stabilizeze vremea sa pot incepe montajul panourilor pe structura de pe acoperisul garajului.

 

Editat de goguboeru
Link spre comentariu

Hm, cand ati cumparat terenul nu ati investigat problema curentului?

 

Oricum, multumim pentru detalii, o sa studiez si eu kitul pentru orientare.

 

Cum functioneaza pompa de caldura si de ce e mai buna decat centrala pe lemne?

On 7/22/2018 at 6:35 PM, sesebe said:

Pai dacă tot te apuci acum de proiectare atunci faci 2 circuite complet separate, de 230Vac la prize cu invertor și de 48-56Vdc (direct bateriile) pt lumini. 

La iluminat folosesti LED-uri COB (majoritatea sint pe 32-38V) și drivere buck dedicate pt LED-uri. Ar trebui sa ai o oferta vasta la tensiunea asta. 

Pt corpurile de iluminat vezi ce am făcut eu și am pus aici pe forum. 

 De fapt, ma gandeam sa fac un corp separat alimentat de panouri solare, ca sa vad cum decurg lucrurile. O sa retin sfatul legat de voltaj. Recunosc ca pe moment e mai ieftin pur si simplu sa ma leg la retea pentru casa propriu-zisa, afland de dimensiunea initiala a investitiei ce ar trebui facuta ca sa completez un kit decent.

 

Daca aveam deja casa gata construita ma apucam si de asta, dar sunt prea multe aspecte de gandit pe moment :)

Editat de rochester21
Link spre comentariu

Am cumparat terenul de la cel care acum se opune conectarii mele. Bineinteles ca nu a spus nimic inainte de a vinde .

Sunt 3-4 vecini are au deja curent tras si respectivul nu mai vrea sa se lege nimeni pe acel cablu, cu toate ca Enelul a dat solutie de legare acolo.

Profita de faptul ca primaria cere autorizatie de constructie Enelului pt cutia de plastic de la poarta in care pun ei contorul si o siguranta, iar ca sa ii dea autorizatie de constructiie  solicita primaria,  prin certificatul de urbanism acordul tuturor propietarilor in cota indiviza la drumul de acces pe care sa monteaza acea cutie in fata portii mele si astfel respectivul imi blocheaza accesul la utilitati, recte curent.

Stiu ca pot sa il dau in judecata si sa castig,  dar nu mai am timp si nervi acum : vreau sa ma mut cat mai repede.

O sa il dau in judecata dupa ce ma mut si ma linistesc un pic.

Si poate cand ma leg la retea, modific sistemul in ON -Grid cu injectie daca apare si legislatie mai prietenoasa.

 

Pompa de caldura functionare :pe scurt ca un "aer conditionat" tip split. Amanunte  pe net.

E solutie mai "curata" fara cenusi ,fum ,miros de afumat, grija sa fie tancul plin cu peleti,calorifere ,tevi, cos de fum .

La incalzirea/racirea cu aer ai doar o tubulatura (cum sunt la casele din SUA) si niste fante in podea si in tavan( la mine, nu in pereti) pe care vine aerul cald sau rece

Pompa de caldura are un COP  intre 3-5.

 

PS . Pret proiect si plimbare acte de catre firma ce se ocupa de bransament si costul a 90 m de cablu cu sapat de sant si pozat cablul si astupat santul total 6000 lei.

Cablul deja l-am tras .Si sta degeaba la fel si banii dati

Editat de goguboeru
Link spre comentariu

Cred că ai putea să montezi cutia aia la limita de propietate pe domeniul public, adică pe stâlpul de unde pleacă cablul nu pe drumul de acces ca soluție provizorie și în același timp să convingi vecinii să accepte să donați drumul primăriei să fie trecut în propietatea publică, atât timp cât drumul ăla nu e public or să fie probleme cu toate utilitățile care trec pe acolo (gaze, apă, canalizare, linie telefon, internet, etc) inclusiv cu întreținerea eventual asfaltarea lui.

Editat de eugenius
Link spre comentariu

    Nu eu pot sa hotarasc unde se monteaza acea cutie BMP.

Enelul  conecteaza  cablul de tensiune montat subteran, ce aduce energie in BMP-ul

din fata portii mele intr-un BMP aflat si el pe drumul de servitute la cca 80 m de mine.

   Enelul face acest proiect, hotaraste unde aseaza acel BMP si il inainteaza primariei pt obtinerea aut.de const.

Iar Enelul imi solicita mie sa ii pun la dispozitie actele solicitate lui de primarie.

 

  Refuz din principiu sa conving/rog pentru ca sa fac/obtin ceva pt care platesc si am dreptul sa o fac .

De foarte multi ani nu am mai fost pus in situatia sa conving/rog pe cineva in sensul de mai sus .(de pe vremea lui ceasca)

   Am rezolvat problema energiei electrice/apei/gazului.

Fara sa apelez, conving/rog vecinii.

Cu bani , platind corect pt servicii/produse.

 

   Dupa ce ma mut am sa rezolv prin justitie problema interzicerii accesului meu la utilitati.

Fara sa conving/rog , doar angajand o firma de avocatura.

PS  Imi pare rau daca este considerat offtopic

 

Editat de goguboeru
Link spre comentariu

Iti recomand ca pentru iarna sa ai si un generator de back-up.

Cu 8 baterii de 155Ah nu poti tine o casa, plus incalzirea pe electric!!

Link spre comentariu

Generator sigur îi trebuie dar ca să alimentezi o încălzire electrică din generator este o soluție cu randament prost și scump, e mai simplu să folosească un sistem de încălzire pe motorină. O soluție legală pentru rezolvarea problemei ar fi și să solicite o alimentare provizorie de șantier până rezolvă cu problema drumului.

Editat de eugenius
Link spre comentariu

Am 2 generatoare. Unul de 6ooo w trifazic cu pornire cu electromotor si manual si unul de 2ooo w monofazic cu pornire doar manuala .

Cel din urma functioneaza pe Benzina sau LPG , consum 1litru LPG pe ora la aproape full power , urmand ca si cel de 6kw

sa functioneze si el si pe LPG pana in iarna.

Iar in pivnita este loc pt mai multe accumulatoare daca o fi nevoie.

 

Casa este foarte bine izolata, IMHO, un calcul al necesarului de wati /m pt incalzire luind in considerare izolatia termica ,se apropie de maxim 50w/mp

50x100=5000:3 (COP, cel putin)= cca 1666w si acestia termostatati deci nefiind necesari 24 din 24 ore.

Grosimea izolatiei : 20cm peretii polistiren si vata minerala, folie aluminizata dubla cu bule,  podeaua 2,5 cm lemn, 2cm OSB, folie 6mm pt parchet, parchet stratificat 8 mm,15cm vata bazaltica(placi) cu folie de Al sub podeaua de lemn, tavan 15cm vata bazaltica cu folie de Al, acoperis 15cm vata bazaltica.

Oricum o sa vad cum o sa fie in prima iarna OFF-Grid full electric. Daca nu o sa fie bine ma "migrez" in Dorobanti inapoi  :95 si regandim sistemul termic.

 

Editat de goguboeru
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări