Vizitator cristi13 Postat Iulie 20, 2018 Partajează Postat Iulie 20, 2018 Salut, Am un radio vechi rusesc pe lampi, si vreau sa ii adaug un microcontroller cu mp3 player. Radioul este semi-functional, in sensul ca se aprinde si se aude zgomot in difuzoare, insa rotita pentru cautat posturi merge in gol. Nu e important, ca oricum nu ma intereseaza functia de radio. Ma intereseaza doar butoanele, sa le folosesc ca input-uri, si amplificatorul la care sa leg iesirea audio de la mp3 player. Prima parte am rezolvat-o, am gasit contactele de la butoane, dar la partea a doua m-am cam pierdut. In primul rand, e nevoie de preamplificare? In al doilea rand, unde pot sa ma leg cu semnalul audio? Link spre comentariu
validae Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 Mai bine dai cuiva care se pricepe radioul să-l restaureze în forma sa originală, fiindcă altfel îți bați efectiv joc de el.E un radio monofonic, care din cauza vechimii sigur are probleme cu majoritatea condensatorilor electrolitici și cu contactele butoanelor, asta în cel mai bun caz.Nu e în niciun caz ceva pentru amatori, acolo se lucrează cu tensiuni periculoase.Vezi că pe spate există o mufă audio cu cinci pini.Acolo se poate introduce semnal extern. Dar repet, o astfel de ,,corcitură,, tehnică dintre un radio ,,vintage,, și un MP3 player e ceva ce nu se face. Mai fac chinezii astfel de imitații, dar în cazul lor numai carcasa arată ,,vintage,, ca un radio cu tuburi, dar înăuntru e un radio-mp3 modern... Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 Mare,mare pacat de un asemenea radio sa ajunga in acest fel,pacat! 3 Link spre comentariu
d2134 Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 (editat) Nu trebuie sa faci niciun fel de modificare in aparat. Ai nevoie de un convertor stereo-mono intre mp3 player si aparatul de radio. Semnalul din convertor il aplici la bornele de pick-up care se gasesc in spate pe sasiu (a treia pereche de la stinga la dreapta, marcate cu un Q oglindit, masa la borna de jos, semnal la borna de sus) dupa care apesi clapa "pick-up" (a doua de la stinga la dreapta, linga borna retea). Reglajul, de volum si ton, il faci de la butoanele respective. Vezi sa nu fie apasata clapa "telecomanda" (prima din dreapta). P.S. Daca vrei sa repari aparatul aici gasesti schema de actionare a acordului: http://www.rw6ase.narod.ru/00/rp_l/festiwal_instr2.djvu Restul documentatiei: http://www.rw6ase.narod.ru/00/rp_l/festiwal.html Editat Iulie 21, 2018 de d2134 1 Link spre comentariu
Untold Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 Subscriu si eu la ce au spus @Validae si @LMOlimpiu: asta e blasfemie! 1 Link spre comentariu
Vizitator cristi13 Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 Multumesc d2134 pentru singurul comentariu util. In rest, nu v-am intrebat care sunt sentimentele voastre in legatura cu radioul si nici nu ma intereseaza, doar am cerut o solutie tehnica. Link spre comentariu
validae Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 (editat) Vezi că mai există și alte două borne de intrare, pentru intrare de magnetofon, în stânga celor indicate de d2134 și marcate cu simbolul unei benzi magnetice.... Ar fi bine să ai grijă totuși că un eventual condensator de cuplaj străpuns (sau cu pierderi mari) de pe oricare din intrările audio ți-ar putea strica mp3 player-ul.Din cauza vechimii, condensatorii pot face probleme, cei rusești erau cunoscuți pentru astfel de slăbiciuni. Repet, amplificatorul acestor aăparate lucrează cu tensiuni mari, necesare în anozii tuburilor amplificatoare, deci ai mare grijă unde pui mâna.....și de asemenea ar fi bine totuși să fii mai respectuos față de ceilalți membri ai forumului, nu toți sunt puștani care strică aparate de epocă cu mp3 player-e. Erau doar niște păreri personale, față de modificarea unui astfel aparat de epocă, chiar dacă nu le împărtășești....... Pentru a însuma cele două canale stereo într-unul mono, poți face un sumator rezistiv simplu: Editat Iulie 21, 2018 de validae Link spre comentariu
d2134 Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 42 minutes ago, validae said: Vezi că mai există și alte două borne de intrare, pentru intrare de magnetofon, în stânga celor indicate de d2134 și marcate cu simbolul unei benzi magnetice.... ATENTIE! Bornele de magnetofon sunt borne de iesire, se foloseau la inregistrarea pe magnetofon a programelor de radio. A se vedea schema! Link spre comentariu
validae Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 (editat) Ai dreptate, sunt pentru înregistrare, nu de intrare.Nu am studiat schema aparatului, am crezut inițial că sunt borne cu impedanță de intrare diferită, fiindcă pick-upul diferă ca semnal față de magnetofon sau alte surse de semnal.Mai ales pick-upul cu doză piezo. Poate totuși inițiatorul topicului se mai gândește să păstreze acel aparat în forma originală, fiindcă sunt colecționari care ar plăti sume frumușele pe el și cu care și-ar putea cumpăra ceva mai modern în domeniul audio..... Editat Iulie 21, 2018 de validae Link spre comentariu
Vizitator cristi13 Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 M-am lamurit, multumesc de ajutor. Nu va fi nevoie sa insumez cele doua canale ca mp3 playerul respectiv poate scoate direct mono. Acum ramane de vazut cat de functional e aparatul si in ce stare sunt condensatorii... Link spre comentariu
stereobit Postat August 30, 2018 Partajează Postat August 30, 2018 (editat) Salut @cristi13, Aici pe site sunt multi utilizatori care fie colectioneaza sau pur si simplu au o admiratie aparte pentru aparatura radio vintage. Nu e cazul sa te simti deranjat de sugestiile sau remarcile facute. Pur si simplu e pacat sa atentezi la integritatea aparatului, data fiind starea totusi buna a acestuia. Editat August 30, 2018 de stereobit Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum