Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Jasic z 230

Daniel Rotea

Postări Recomandate

Deci firma contează....la bazici ,dar și la buzunar... Fiecare își cunoaște limitele cred . Eu am prezentat ce am achiziționat ,nu reprezint nici o firma care comercializează vreun produs pt sudura.

Link spre comentariu

Chiar nu mă simt acuzat de absolut nimic,am scris asta pt a se înțelege că spun realitatea și atât.

Mai sus am spus că nu are bobina pe ieșire,dvs din experiența ati afirmat că bobina este un element important în funcționarea cu electrozi bazici,deci :din cele două afirmații reiese că nu v-a funcționa corespunzător cu electrozi  bazici,cel puțin mintea mea asta poate sa deduca. 

Când ajung să cumpăr electrozi bazici o sa incerc să sudez cu ei și o sa vedem rezultatul.

Link spre comentariu
La ‎22‎.‎07‎.‎2018 la 0:16, Daniel Rotea a spus:

IMG_20180720_103033.jpg

Din ce vad eu aici, ai loc berechet ca sa-i pui si o bobina pe iesire.

Bobina o poti realiza folosind o bucata de bara de ferita pe care bobinezi cu sirma cit mai groasa 10-20-30 de spire. asiguri totul folosind coliere de plastic si ......asta e.

Eu am pus la un invertor, ce nu avea bobina, o bobina de 3.3µH formata din 9 spire bobinate pe o bara de ferita de 13mm x 35mm cu sirma de 4.5mm diametru, recuperata dintr-un alt modul (nu aparat de sudura). Comportamentul aparatului s-a imbunatatit simtitor. Bobina nu se incalzerste periculor dar aparatul nu este folosit decit ocazional cu electrozi mai mari de 2.5. Daca vrei sa-l folosesti intensiv mai ales cu electrozi mai grosi poate ar trebui o sectiune mai mare totusi.

Ps: daca ii pui bobina atunci pune-i intre borne si un condesator de 0.1µF - 0.22µF/275V cat X2 si eventual si un circuit snuber de 0.47µF/275V-X2 serie cu 10Ω/4W

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Mulțumesc pt sugestie Sesebe,am bara de cupru de 7x4 MM dar nu-i lăcuită cred că și ceva ferita am pe acasă ,in principiu am ce trebuie ,dar eu nu am nevoie să sudez cu bazic cel puțin până acum n-am sudat niciodată cu bazic. Cu electrod rutilic aparatul funcționează impecabil, am cumpărat invertorul asta mai puternic ca să pot suda la nevoie și câteva ore fara oprire ,poate pe viitor adică in iarna o sa fac aceasta îmbunătățire . 

Oricum mă orientez in momentul de  față către un mig mag tot invertor,deoarece ap de tip mig mag sunt superioare în atelier.

Dacă aș fi avut cunoștințele si aparatura necesara as fi încercat să ii modific caracteristica să îl folosesc sa sursa de tensiune pt mig mag .

Link spre comentariu

Pentru țară și poporul nu am reușit să ard un invertor!!!  Masa călaului 1 electrod de 3,2 superbaz 7018 ,setările aparatului și rezultatul:

IMG_20180726_221057.jpg

IMG_20180726_221234.jpg

IMG_20180726_215034.jpg

IMG_20180726_220606.jpg

Link spre comentariu

Și că să fie treabă până la capăt ,2 electrozi de 4mm același superbaz 7018, setările și rezultatul:

IMG_20180726_221752.jpg

Nu mai pot pune pozele...

IMG_20180726_224216.jpg

IMG_20180726_224226.jpg

Editat de Daniel Rotea
Gresealaaaa
Link spre comentariu

Materialul torturat o țeavă de presiune din care trebuia să iasă o bucsa sau carcasa de rulment...

IMG_20180726_214727.jpg

Editat de Daniel Rotea
Gresealaaaa
Link spre comentariu

Acest invertor are alimentare monofazica la reteaua de 230V, sau trifazica la 400V?

La ce setari ne prezinti aici, mi se pare cam mare puterea consumata pt o priza simpla.

250Ax30V pe electrod, inseamna 7500VA la iesire! 

Link spre comentariu

Alimentarea este la 220v ,instalația electrică la casa mea este făcută de tatăl meu (D-zeu să îl odihnească) ,siguranțele sunt din lita că alea originale s-au ars când am sudat cu trafo ăla vechi. Automata de pe aparat este la 63 A.

IMG_20180727_074627.jpg

Link spre comentariu

Nah, daca tot am intrat in febra testelor azi am pe masa un aparat cu un curent afisat garantat astfel am "inodat in paralel" si eu doi electrozi bazici de 3.2 intre ei, am setat curentul la 130A (deci curent pentru un singur electrod bazic) si am reusit sa sudez cu ei!  De ce merge sa sudez cu doi electrozi in paralel la un curent setat pentru unul?! Uitandu-ma cu atentie am observat ca de fapt electrozii ard pe rand cand unul cand celalalt.

Oricum am da-o acest Jasik tot e destul de fortos....

Dar tot nu ai spus cum sudeaza normal cu bazici, cu 2.5 sa zicem la 85A, amorseaza usor, mentine arcul, nu "tipa" adica sant ceva aparate care au un tiuit suparator in timpul sudurii.... nu ma intereseaza 3.25 , 4.0 etc

20180727_144455.jpg.ffde3fb24e308474f9e631d18b3556c9.jpg

20180727_144505.jpg.85b77f3833c24d250937bd1ecb482a39.jpg

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

Pai ,nu ard pe rand doar câteodată in mare parte ard împreună, eu nu am dat curentul cat pt unu am plusat la curent,când am sudat cu unul singur de 3,2 si unul singur de 4 ,aparatul s-a comportat excelent ,chiar și cu 2 de 3,2 ,in schimb cu cei 2 de patru dacă lăsăm din greutate electrozii se stingea arcul,dar am ținut cu o mână electrozii și cu cealaltă cleștele îi mai greu de controlat cu 2 de 4mm cas grei și lungi.

Ca diferența arcul la bazic seamănă foarte tare cu cel de transformator și sunetul la fel ,eu nu am mai sudat până ieri cu bazic este diferit fata de rutilic. 

Amorsarea este un pic mai slabă fata de rutilic ,dar nu cat sa fie un impediment chiar pt cineva neexperimentat.

Reamorsare un chin dacă aș lucra cu ăștia o săptămână , m- as  lasă de treaba asta cu siguranta.Trebuie să tot dai cu ei ,criminală a fost reamorsare cu cei 2 de 4 că nu prea puteam să dau cu amândouă mâinile în așa fel sa nu stric nici electrozii la vârf.

După cum se vede din poze aparatul topește bine bazicul cordoanele sunt uniforme cat de cat ,mâna nu mi-e formata pt electrozi așa de lungi și astăzi m-am uitat in țeava ( înăuntru) se vedea cum a incalzit-o și pe interior are grosime peste 10 mm.

Electrozi de 2,5 bazic nu am ,nici n-am cumpărat deoarece bănuiam că îi capabil cu minim 3,2 daca funcționa bineînțeles. 

Aparatul nu tâuie ,nu baraie doar arcul are un alt zgomot ... 

Eu am tinut cleștele aprox la 90 de grade fata de cum îl ții normal când sudezi ,astfel electrozii stau unul langa altul nu unul peste altul ,i-am legat în trei locuri peste pasta,că să stea cat mai fix.

Și chiar ard împreună ,a fost diferența mare intre un electrod de 4 și 2 de 4. Dacă nu ardeau în același timp cred că nu era așa diferența mare.

Țin să mai menționez că nu am topit toți electrozii deoarece nu am vrut sa stric țeava de tot cred că se mai poate prelucra la strung încă... 

PS, deja iar îi prăfuit....

Editat de Daniel Rotea
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări